28.2.09

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ…ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

 

Χειμώνας

Τελευταία μέρα του χειμώνα σήμερα…

Καλημέρα Λιδορικιώτες , καλημέρα χωριανοί ..

Καλημέρα ..Greece , Cyprus , United States , France , Spain , Switzerland , Luxembourg , Singapore , Canada , United Kingdom , Portugal , Germany , Sweden , καλημέρα ξενητεμένοι Ελληνολιδορικιώτες , μιά καλημέρα ολόζεστη και στους αγαπημένους μας φίλους , σε :  Athens , Thessaloniki , Patrai , Iraklion , Nicosia , Larisa , Norman , Zurich , Kavala , Sparti , Larnax , Nea Smirni , Marathon , Bloomingdale , Jarfalla , Gijon , Rockford , Singapore , Limassol , Khania , Gerona , Kilkis , Houston , Chalandri , Munich , Lille , Sprinckange , Pirgos , Komotini , Los Angeles , Volos , Karditsa , Kozani , Lyon , Toronto , Ioannina , Amfissa , Porto , Leeds

ΣΑΒΒΑΤΟ   ΣΗΜΕΡΑ  28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

· Μνήμη μάρτυρος Προτερίου, αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας (Ε' αι.), Νέστορος από την Παμφυλία (Γ' αι.)

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ…

1751 : Θάνατος της νεομάρτυρος Κυράννας, από τη Θεσσαλονίκη, μετά από βασανιστήρια πολλών ημερών .

1770 : Ο Θεόδωρος Ορλώφ καταπλέει στο Οίτυλο της Μάνης με πλοία για εξέγερση των Μανιατών κατά των Τούρκων .

1826 : Ο Ιμπραήμ, μετά την κατάληψη της νησίδας «Βασιλάδι», προπυργίου του Μεσολογγίου, επιτίθεται και θέτει υπό τον έλεγχο του τις νησίδες «Ντολμά» και «Πόρον» , παρά την ηρωική αντίσταση των 350 Ελλήνων.

   Τέλος ..κουτσοΦλέβαρου , αδέρφια , σήμερα , φροντίστε αύριο πρωί – πρωί , να ..βάλετε στο χέρι σας το…Μάρτη , το θυμέστε εκείνο το βραχιολάκι από κόκκινη και άσπρη κλωστή που βάζαμα παιδιά ; ..έτσι γιά να μη μαε μαυρίσει ο ..ήλιος , τότε που οι κοπέλες , κυρίως , έπρεπε να ‘ναι..άσπρες-άσπρες και..αφράτες !!! Μη ξεχάσετε λοιπόν το..Μάρτη σας  !!!

Ας..δούμε τι είναι τελικά αυτός ο…Μάρτης και τι ακριβώς λέει ο λαός μας γι’ αυτόν…

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ - ΜΑΡΤΗΣ

   Ο τρίτος μήνας του χρόνου ήταν από τους Ρωμαίους αφιερωμένος στο θεό Mars , τον Άρη το δικό μας , τον ορμητικό θεό του πολέμου , γι' αυτό του έδωσαν και τ' όνομά του . Γιά τους Ρωμαίους ήταν και θεός της καλής σοδειάς , αφού ευνοούσε τη βλάστηση που αρχίζει να φουντώνει μόλις μπεί η άνοιξη .

   Θυμόμαστε βέβαια , πως μέχρι το 46 π.Χ , ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του ρωμαικού ημερολογίου , κι από κει κι'ύστερα έγινε τρίτος . Με το Μάρτη είμαστε πιά στα πρόθυρα της άνοιξης . Ο κόσμος δε βλέπει την ώρα να φύγει ο Φλεβάρης και να μπει ο Μάρτης .


   Όξω Κουτσοφλέβαρε ,
να 'ρθει ο Μάρτης με χαρά και με πολλά λουλούδια .


   Οι νοικοκυρές καθαρίζουν το σπίτι , σπάζουν και κανένα παλιοτσούκαλο , γιά να διώξουν κάθε κακό , φωνάζοντας :


Όξω ο Κουτσοφλέβαρος ,
όξω , ψύλλοι , ποντικοί ,
μέσα Μάρτης και χαρά
και καλή νοικοκυρά !


   Μ' αυτά τα λόγια ξορκίζουν και τα ζωύφια , που τόσο ενοχλητικά θα τους γίνουν από δω και ύστερα . Ο καιρός ωστόσο , είναι άστατος . Ο Μάρτης " μιά γελά και μιά κλαίει " λέει ο λαός . Κι έχει φτιάξει ένα σωρό παροιμίες γιά να τονίσει αυτή του την ιδιότητα :


   Ο Μάρτης ο πεντάγνωμος πέντε φορές εχιόνισε
και πάλι το μετάνοιωσε , που δεν εξαναχιόνισε .


επίσης
ως το γιόμα το ψοφάει ,
ως το βράδυ το βρομάει .


   Εννοώντας πως ένα ζώο μπορεί να ψοφήσει απ' το κρύο μέχρι το μεσημέρι και να βρομίσει απ' την πολλή ζέστη το απόγευμα .
   Έφτιαξε ο λαός κι ένα σωρό παραδόσεις ,προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί είναι ο μήνας δίγνωμος :

   " Ο Μάρτης επαντρεύτηκε και πήρε γυναίκα , που από πίσω ήταν όμορφη μα από μπρος , θε μου σχώρα με ! Γι αυτό όταν την κοιτάζει από πίσω , τις πλάτες ευχαριστιέται και γελάει , κι ο καιρός καλοσυνεύει , κι' όταν την βλέπει κατά πρόσωπο κλαίει , και χαλάει ο καιρός ".


   Ο Μάρτης έχει και βροχές που με χαρά προσμένουν οι γεωργοί :
Μάρτης βρέχει ; Ποτέ μην πάψει .
η
Μάρτης βρέχει ; Θεριστάδες χαίρονται .


Και το γνωστό :

Αν κάνει ο Μάρτης δυό νερά
κι' Απρίλης άλλο ένα ,
χαρά στονε το γεωργό
πούχει πολλά σπαρμένα .


   Σαν βγει ο Μαρτιάτικος ήλιος , βγαίνει γιά καλά ! Καίει και μαυρίζει τα πρόσωπα των παιδιών , κι η μαυρίλα γιά το λαό μας σημαίνει σχήμια . Προπάντων τα κορίτσια τα ήθελε άσπρα και ροδομάγουλα :


Οπόχει κόρη ακριβή ,

το Μάρη ο ήλιος μη την ιδεί .


   Δεν βλέπεις λοιπόν κανένα κορίτσι , που την 1η του Μάρτη να μην έχει δεμένο γύρω απ' τον καρπό του χεριού του το " μάρτη ". Μπορεί και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού η στο λαιμό ( στα μωρά ) .

   Ο " μάρτης " είναι μιά κλωστή άσπρη και κόκκινη η χρυσή ( κίτρινη ) στριμμένη . Τον φορούν μέχρι τέλος του μήνα κι ύστερα τον βγάζουν και τον κρεμούν στις τριανταφυλλιές . Έτσι τα μάγουλά τους θα γίνουν κόκκινα σαν τριαντάφυλλα . Αλλού πάλι τον έδεναν στις λαμπάδες της Ανάστασης και καίγονταν μαζί , η γύρω απ' τ' αρνιά που έψηναν .

   Το έθιμο του " μάρτη " το είχαν εξαρχής κι οι Βυζαντινοί και κράτησε όσο κι η αβαυζαντινή αυτοκρατορία , γιά να συνεχιστεί μέχρι τιε μέρες μας . Φαίνεται πως το έθιμο έχει την αρχή του στην Ελληνική αρχαιότητα , γιατί έχουμε μαρτυρίες πως όσοι έπαιρναν μέρος στα Ελευσίνια μυστήρια , οι μύστες , έδεναν γύρω απ' το δεξί χέρι και το αριστερό πόδι μιά κλωστή . Δεν ξέρουμε βέβαια τι συμβολική σημασία είχε , έχουμε όμως κι 'άλλες μαρτυρίες πως οι αρχαίοι φορούσαν κλωστές κόκκινες κι άσπρες , γιά να διώχνουν το κακό .


Οι Δρίμες του Μάρτη :


   Οι Δρίμες είναι μέρες επικίνδυνες , όντα δαιμονικά τριγυρίζουν τις τρεις πρώτες , τις τρεις μεσαίες και τις τρεις τελευταίες μέρες του Μάρτη , γιά να κάνουν κακό στα ξύλα , στα ρούχα , στα σώματα . Ό,τι πλύνεις θα λειώσει , όσα ξύλα κόψεις θα σαπίσουν , αν λουστείς θα πάθεις κακό , λέει ο λαός και κάνει πέρα κάθε τέτοια απασχόληση .


   Η άνοιξη φέρνει ζωντάνια και χαρά σ' ανθρώπους και ζωντανά . Η άνοιξη φέρνει πίσω τα χελιδόνια απ' τις ζεστές χώρες . Θα χτίσουν τις φωλιές τους , θα γεννήσουν τ' αυγά τους . Ο τόπος μας γεμίζει από τα τιτιβίσματά τους , που ανακατεύονται με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών . Παιδιά και χελιδόνια , στενά συνδεδεμένα απ' την αρχαία εποχή !

   Γιά να γιορτάσουν τον ερχομό τους και την αρχή της άνοιξης τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους την 1η του Μάρτη γιά τα χελιδονίσματα . Κρατούν ένα καλάθι γεμάτο φύλλα κισσού , περνούν μέσα ένα ραβδί και πάνω στο ραβδί στεριώνουν ένα ξύλινο χελιδόνι με κουδουνάκια στο λαιμό του.

   Πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι , κουνούν το ραβδί , ηχούν τα κουδουνάκια και τα παιδιά τραγουδούν :


Ήρθε , ήρθε χελιδόνα ,
ήρθε κι' άλλη μελιδόνα ,
κάθισε και λάλησε
και γλυκά κελάδησε :
" Μάρτη , Μάρτη μου καλέ ,
και Φλεβάρη φοβερέ ,
κι' αν φλεγίσεις κι αν τσικνίσεις
καλοκαίρι θα μυρίσεις .
Κι'αν χιονίσεις κι αν κακίσεις ,
πάλι άνοιξη θ' ανθίσεις .
Θάλασσα επέρασα ,
τη στεριά δεν ξέχασα ,
κύματα κι αν έσχισα ,
έσπειρα 'κονόμησα .


Έφυγα κι αφήκα σύκα
και σταυρόν και θημωνίτσα .
Κι ήρθα τώρα κι΄ηύρα φύτρα
κι ηύρα χόρτα , σπάρτα , βλίτρα ,
βλίτρα , βλίτρα , φύτρα , φύτρα .


Συ , καλή νοικοκυρά / έμπα στο κελάρι σου ,
φέρ' αυγά περδικωτά / και πουλιά σαρακοστά ,
δώσε και μιά ορνιθίτσα , / φέρε και μιά κουλουρίτσα .
Όρισεν ο δάσκαλος / κι ο θεός που τά 'δωκε
ν' αγοράσουμε οχτώ / να πουλάμε δεκαοχτώ ,
να κερδαίνουμε τριάντα , / διάφορα μεγάλα πάντα .


Και στο σπίτι και στη χώρα / μέσα δω πούρθαμε τώρα ,
μέσα γειά , μέσα χαρά , / στον αφέντη , στην κυρά ,
στα παιδιά και στους γονείς , / σ' όλους τους τους συγγενείς .
Μέσα Μάρτης , έξω ψύλλοι ,
όξω οχτροί , σας τρών' οι σκύλοι .


Μέσα φίλοι , μέσα φτήνια , /και χαρές , χοροί , παιχνίδια ,
και εφέτος και του χρόνου , / και του χρόνου κι άλλα χίλια .
Κάθε νοικοκυρά ανοίγει το πουγκί της κι' ανταμείβει τα παιδιά γιά τις ευχές τους με κάποιο νόμισμα , μα και τ' αυγά και τ' άλλα φιλοδωρήματα είναι μετά χαράς καλοδεχούμενα .

 

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι …..

 

  Άπό αύριο μπαίνουμε στην…Άνοιξη…αδέρφια..

5901739-md

΄…Πάντως , περί..διά καλού και διά..κακού , έχετε και κάνα..φόρτωμα ξύλα , έτσι..διά ..πάσα ενδεχόμενον  !!!

  Κλό σας μεσημέρι , καλή όρεξη..

     Απ’ το Λιδορίκι  με αγάπη……Κ.-

ΟΣΑ ΘΥΜΑΜΑΙ..ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΥΡΟ - Β.’

image

Το μοναστήρι του Κουτσουρού , πριν τελειώσου οι εργασίες επισκευής του .

Ανάψαμε λοιπόν το κεράκι μας , προσκυνήσαμε στην θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς , ακούσαμε και πολλά και διάφορα , γιά τα θαύματα που έχει κάνει , κατά καιρούς , η Χάρη της , κι΄όλα αυτά μέσα στην εκκλησία , όπου η ατμόσφαιρα ήταν κυριολεκτικά ..αποπνικτική , ένα περίεργο ..μείγμα από καπνούς κι’ αναθυμιάσεις λιβανιού και κεριών , που ανακατεμένο και με την ΄φυσική..ευωδιά του καταιδρωμένου πλήθους , εσ ..έπνιγε , σου έκοβε την ανάσα…

Εν τω μεταξύ όλο κι’ ερχόταν κόσμος , μανάδες με μωρά στην αγκαλιά , που έκλαιγαν διαρκώς , μεγαλύτερα παιδάκια που προσπαθούσαν να παίξουν , μέσα στην εκκλησία , και τα κυνηγούσαν οι μανάδες τους , και φυσικά μεγάλοι άνθρωποι , κουρασμένοι , κακοπαθημένοι , εξουθενωμένοι , που ποιός να ήξερε τι τους βασάνιζε , τι τους έφερε ως εδώ..

Όπως είπαμε και πριν , το πρόγραμμά μας έλεγε ξενύχτι μέσα στην εκκλησία , τώρα το που και το πως , δεν είχε και μεγάλη σημασία , εκεί στριμωγμένοι μαζί τους τόσους άλλους , και μεις.. Η ιδέα βέβαια δεν μου πολυάρεσε , αλλά δεν μπορούσα να κάνω και κάτι , δεν υπήρχε άλλη επιλογή , το πήρα λοιπόν απόφαση ..

Ήταν όμως αδύνατο να παραμείνεις γιά πολλή ώρα μέσα , δεν αντεχόταν , πνιγόμουνα , όχι μόνον εγώ αλλά και πολλοί άλλοι , που έβγαιναν γιά ν’ ανασάνουν λίγο καθαρό αέρα , με…βάρδιες , κάποιοι απ’ την παρέα , έμεναν και κρατούσαν τις..θέσεις , προσέχοντας και τα ..συμπράγκαλά τους , που ήταν ..ό,τι μπορεί να φανταστεί κανέις , τα πιό απίθανα , το ίδιο κάναμε και μεις , κάποιες έμειναν μέσα και εγώ με τη μάνα μου βγήκαμε γιά λίγο , και θα επιστρέφαμε γιά να γίνει..σκάτζα –βάρδια .

Έξω γινόταν άλλο…πανηγύρι , κόσμος πηγαινοερχόταν , ζωντανά γκαρίζανε , παιδιά κυνηγιόντουσαν , τι να κάνουν μικρά παιδιά ήταν , μανάδες τα φώναζαν με τον ..γλυκο εκείνο τρόπο των..χωριών , σωστό ..πανδαιμόνιο , κι’ όλο και έρχονταν και καινούργιοι , κατάκοποι , και προπαντός ..καταιδρωμένοι , απ’ το πολύωρο περπάτημα καιτη ζέστη..

Τη λίγη ώρα που μείναμε έξω , συναντήσαμε πολλούς χωριανούς μας , που ήρθαν γιά την ολονυχτία , κουβέντιασαν με τη μάνα μου , και μπήκαν στην εκκλησία γιά να εξασφαλίσουν ..κατάλυμα , πράγμα πολύ-πολύ δύσκολο , αλλά και τι να ‘καναν , η ανάγκη βλέπεις…ρίξαμε και μιά ματιά στα ζωντανά μας , που τα ‘χαμε..παρκαρισμένα , κάτω απ’ την εκκλησία , δεμένα σε δέντρα , και γυρίσαμε γιά να κάνουμε τη βάρδια μας …

Εγώ βέβαια , από μέρες ρωτούσα τη μάνα μου , γιατί με πήγαινε ..ταμένο στον Κουτσουρό , γιά ποιό λόγο , και μάλιστα ντυμένο με..ποδίτσα , όλο μου τα μάσαγε και όλο μούλεγε πως θα μου πει , την ξαναρώτησα και εδώ , στην εκκλησία , όση ώρα ήμασταν έξω , και μου είπε τελικά , πως με είχε τάξει στην Παναγία την Κουτσουριώτισσα , γιατί στην Αθήνα που μέναμε , είχα αρρωστήσει και έμεινα γιά λίγο στο Νοσοκομείο των παίδων , και τώρα ξεπλήρωνε την υπόσχεσή της , το τάμα της στην Παναγία …

Και τότε μου εξήγησε πως και οι άνθρωποι που βλέπαμε ερχόμενοι , να περπατάνε ξυπόλυτοι , κι’ αυτοί τάμα είχαν κάνει , όπως και πολλοί-πολλοί άλλοι που βλέπαμε γύρω μας , μπήκαμε , κάτσαμε στη θέση μας , στριμωχτά-στριμωχτά , και βγήκαν οι υπόλοιποι γιά να πάρουν αέρα , μέσα το πανδαιμόνιο συνεχιζόταν και μάλλον..χειροτέρευε , γιατί μέσα στην εκκλησία , πιά , επικρατούσε..πανικός , φωνές , κακό , κλάματα , καπνοί , μυρωδιές , μιά απερίγραπτα ..απαράδεκτη κατάσταση……..Κ.-

26-12 Πλεσσια-Πεντάπολη 009

Αμυγδαλιά ..το πανέμορφο πέτρινο ΤεμπελέΪκο σπίτι , του μπάρμπα Γιάνναρου , καλού φίλου του πατέρα μου , και πατέρα του φίλου και συμμαθητή μου Σταύρου .

26-12 Πλεσσια-Πεντάπολη 012

Και η πέτρινη βρύση στην είσοδο του χωριού .

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι …….

27.2.09

ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ ΠΑΛΙΕΣ..ΑΠΟΚΡΙΕΣ..

 

   Πάνε χρόνια , πολλά χρόνια , αγαπημένοι μας φίλοι , που στο χωριό μας οι αποκριάτικες εκδηλώσεις , αποτελούν είδος όχι..υπό εξαφάνιση , αλλά…εξαφανισθέν ..

   Βέβαια , οργανωμένες , απ’ την Κοινότητα η τον Δήμο μας , εκδηλώσεις , δεν νομίζουμε πως είχαμε ποτέ , μεταπολεμικά τουλάχιστον , και ότι γινόταν οφειλόταν στην..” φιλοτιμία “ μερικών αλησμόνητων χωριανών μας , που φυσικό ήταν κάποτε να..φύγουν , αποτέλεσμα ; αυτό φυσικά που βλέπουμε και ..ζούμε , ένα απόλυτο…τίποτα…

  Μεγάλο ποσοστό ..συμμετοχής στην εξέλιξη αυτή έχει και η αλλαγή τρόπου ζωής μας , αλλάγή ..ενδιαφερόντων των νέων και διατί να το κρύψωμεν άλλωστε , και η αλλαγή..μορφής των μαγαζιών μας , που παλιά φιλοξενούσαν τα..όργανα και ήταν τα στέκια των..γλεντιών , γιατί όλες , παλιά τουλάχιστον , οι εκδηλώσεις κατέληγαν σε..γλέντια , μετα..οργάνων , φυσικά..

   Σήμερα όμως πέστε μου σε ποιό Λιδορικιώτικο μαγαζί θα μπορούσαν να παίξουν όργανα ; φυσικά σε..κανένα , τα παλιά καφενεία , με τη διαρύθμιση του χώρου που είχαν μπορούσαν κάλλιστα να ..εκπληρώσουν αυτό το σκοπό , το ίδιο και κάνα δυό ταβέρνες , τα σημερινά όμως αντίστοιχα μαγαζιά , έχουν αλλάξει..μορφή , αλλά κυρίως , φοβόμαστε , νοοτροπία , στόχους και..φιλοσοφία…

   Εκείνο όμως που …χάθηκε , και είναι και το κυριότερο , είναι το γιορταστικό ..πνεύμα , το πνεύμα..σύμπνοιας και κοινωνικής συνοχής , το συγγενικό , φιλικό ακόμα και..γειτονικό…δέσιμο , των χωριανών , προσωπικά μου λείπει περισσότερο από κάθε τι άλλο..

   Μου λείπει η θέα των παιδιών , που πηγαινόφερναν , όλες τις γιορτάδες , αλλά ειδικά την Κυριακή της Τυρινής , τις πιατέλες με τις πίτες , τυλιγμένες προσεχτικά με ‘κείνες τις πανέμορφες μπλε και κόκκινες καρώ πετσέτες , που μπορεί να ήταν φκιαγμένες από ..φτηνό ύφασμα , είχαν όμως μιά περίεργη..ομορφιά , χώρια δε απ’ τη…συναισθηματική αξία , ήταν , όχι απλά πέντε κομμάτια ..πίτας , όχι , ήταν κάτι πολύ-πολύ περισσότερο , πολύ-πολύ πιό..πολύτιμο , ήταν αυτή η ίδια η ανθρώπινη αγάπη , η έννοια γιά το συγγενή , το φίλο , το γείτονα , το χωριανό , γιά τον ..πλησίον , όπως λέμε …

   Νοσταλγικά τα θυμόμαστε όλα αυτά τώρα , αλλά μόνοι μας τ΄αφήσαμε να …ξεφτίσουν , αντικαταστήσαμε , με ..ευκολία ασυνήθιστη , τις ..ζωντανές εκείνες καρώ πετσέτες , και τις γυάλινες πιατέλες , που ήταν ..ποτισμένες με ανθρωπιά κι’ αγάπη , με τα ..πλαστικά ..υποκατάστατά τους , αντικαταστήσαμε το βαθύ ..συναίσθημα με τη…ρηχή μας βόλεψη , μάλιστα , αντικαταστήσαμε τη…Βασίλισσα με την…υπηρέτριά της…τόσο ..μυαλό είχαμε …

  Θα ‘ταν πολύ χρήσιμο , αν ήταν βέβαια ..μπορετό , έτσι αθέατοι να περιδιαβούμε τα ..σπίτια  ολωνών μας , και μάλιστα τις μέρες των γιορτάδων , εκεί να ..δείτε , το πόσο Ελληνικοπαραδοσιακά περνάμε , Χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό..μενού (!) με ..Κινέζικα φαγητά , σούσι..μούσι κλπ , είναι βλέπεις του..συρμού , τα ‘φκιαχνε κάθε τόσο κι’ θειά ..Ζαφείρα , κι’ η θειά..Παγώνα , και τα ‘χαμε..συνηθίσει , την δε..Πρωτοχρονιά ; α..εκεί σούπερ παραδοσιακό το μενού , φιλέ..μινιόν , αλά..κρεμ , μ’σκάρ ..καστανου..βιρυκουκου..πουρτουκαλάτου , μάλιστα , αδέρφια , χρονιάρα μέρα και οι κυρίες μας , ..μαιμουδίζοντας , φκιάχνουν αυτά τα ..ανούσια , αλλά.. πολύ ..κυκλοφορούντα τελευταίως , φαγητά (;) που κανένας , μα..κανένας , δεν τα..φχαριστιέται , κανένας δεν τα θέλει  και όμως όλοι τα φκιάχνουν , όχι γιά να τα ,,φάνε , όοοχι , απλά γιά να πουν την άλλη μέρα στο γραφείο η στις φίλες της , πως ..ξερεις χθες έφκιαξα κάτι φαγητά..μα κάτι φαγητά …μούρλια !!!  Οι καλεσμένοι βέβαια οι..έρμοι , νοσταλγούσαν τα..δίπιτα με απ’ όλα…αλλά βλέπεις τα κατά συνθήκην ..ψεύδη ….

   Α…ξεχάσαμε ν’ αναφέρουμε , πως τις συνταγές αυτές , δεν τις βρήκανε απ’ την..πάσα μία , τυχούσα , όοοοχι , τους τις έδωσε η…Βαλασώ ( Βασίλω τ’ βαφτίσαν..) απ’ τ’ν..Άνω…Ραχούλα , κι’ η ..Πέγκυ (…λέγεμε…Παγώνα ..) απ’ του…Πέρα Γαρδ΄κάκι ..κουσμουπουλίτ’κα…πράματα δηλαδήςςςςς , κι μι…τ’ βούλα , π’λένι…

   Προσωπικά , αν θέλετε να σας εκμυστηρευτώ , και τι δεν θα ‘εδινα , να χτύπαγε κάποια στιγμή η πόρτα του σπιτιού μας , κι’ αντί του…ντελιβερτζή , με τις..πίτσες και τα…χαμπουργκέρια και το..γνωστό ψεύτικο …χαμόγελο , να ‘βλεπα δυό παιδάκια , κάποιου φίλου , κάποιου συγγενούς , κάποιου ..γνωστού τέλος πάντων , ντυμένα μασκαράκια , με αναψοκοκκινισμένα , απ’ το κρύο , μαγουλάκια , και να κρατάνε ένα κομματάκι ..αγάπης , είτε..τυρόπιτα το ..λένε , είτε..λαχανόπιτα , όπως κι’ αν το λένε , τέλος πάντων , τυλιγμένο σε μιά παλιά , φτηνή , καρώ..ξεθωριασμένη μπλε ..πετσέτα , που θα σκόρπαγε ευωδιά…αγάπης και ..βασιλικού…αυτό θα μου ‘φτανε , θα ‘ταν το ομορφότερο δώρο που θα μπορούσα να πάρω….και το λέω μετά λόγου…γνώσεως…

 

image

..Φάτε  μάτια…ψάρια  !!!

 

       Χρόνια πολλά αδέρφια , να ‘στε καλά…

       Απ’ το Λιδορίκι με αγάπη και μπόλικη…νοσταλγία ……Κ.-

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

 

 

IMG_0003 

   Δεκαετία του 1890 !!! Λιδορικιώτικη σύναξη , που αλλού ; , στη Βαθειά , μπροστά στο Μπιλιέικο , και μάλλον…προεκλογική , αξιοπρόσεκτη είναι η ενδυματολογική..ποικιλία …απ’ όλα έχει ο…μπαξές !!!

 

   Καλησπέρα αδέρφια Λιδορικιώτες , καλησπέρα  , Romania , Argentina , Canada , Peru , Switzerland , Singapore , Portugal , Greece , United States , Cyprus , Brazil , Germany , Czech Republic , France , Mexico , Australia , Egypt , καλησπέρα  ..Athens , Thessaloniki , Nicosia , Patrai , Larisa , Sparti , Iraklion , Chalandri , Kavala , Bucharest , Tripolis , Norman , Osseo , La Victoria , Porto Alegre , Botucatu , Gottingen , Terre Haute , Argostolion , Nashville , West Chester , Larnax , Melbourne , Vrilissia , Aubervilliers , Noisy-le-Grand , Stuttgart , Houston , Amfissa , Niteroi , Huntsville , Campbell , Cary , New York , St John , Syracuse , Espinho , Orlova , Nikaia , Singapore , Lamia , Prague , Damanhur , Xanthi , Limassol , Kennewick , Zacatecas , Idaho Falls , Limnos , Lincoln , Zurich , Fresno , Pleasanton , Granville , Puerto Madero , Los Angeles , Philadelphia , Flushing , καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας απ’ όλο τον κόσμο , να είστε όλοι καλά και να περάσετε ένα όμορφο-όμορφο τριήμερο .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΣΗΜΕΡΑ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ…

1749 : Απαγχονισμός από τους Τούρκους του νεομάρτυρα Ηλία από την Τραπεζούντα.

1913 : Ο Ελληνικός στρατός (ΙΙΙ Μεραρχία) απελευθερώνει την Πρεμετή της Βορείου Ηπείρου . Η Βόρειος Ήπειρος για μια ακόμη φορά , βρίσκεται στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδος.

1943 : Πεθαίνει ο Εθνικός Ποιητής Κωστής Παλαμάς. Την επόμενη μέρα έγινε η ηδεία του, που με την αυθόρμητη συμμετοχή χιλιάδων Αθηναίων μετατράπηκε σε μεγαλειώδη εκδήλωση Εθνικής Αντίστασης ,. Ο άλλος Εθνικός Ποιητής Άγγελος Σικελιανός απάγγειλε το γνωστό ποίημά του : «Ηχήστε οι Σάλπιγγες ..... οι σημαίες οι φοβερές στης Λευτεριάς ξεδιπλωθείτε τον αέρα» και το πλήθος αγνοώντας την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, έψαλε τον Εθνικό Ύμνο .

1959 : Οι Άγγλοι δίνουν αμνηστία στον Αρχηγό της Ε.Ο.Κ.Α. συνταγματάρχη Γρίβα (Διγενή), αλλά ταυτόχρονα διατάσσουν τον εκτοπισμό του από την Κύπρο .

   Τελευταίο τριήμερο της αποκριάς , άϊντε να περάσει το Σάββατο , αύριο , μετά η Κυριακή της τυροφάγου , και τελειώνει το αποκριάτικο ..πανηγύρι την Καθαρή Δευτέρα , και από Τρίτη τα κεφάλια ..μέσα , κάθε κατεργάρης στον πάγκο του , και βέβαια αρχίζει η Σαρακοστή , που τελειώνει , φυσικά , στο μεγάλο γλεντοπανήγυρο της Λαμπρής , μιάς γιορτής που ειδικά στη Ρούμελη γιορτάζεται με ξεχωριστό τρόπο .

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ   ΤΟΥ  ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ .

ΘΗΒΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


   Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό
Αν είναι για κάποιον λόγο ονομαστή η πόλη της Θήβας κατά τη διάρκεια της Αποκριάς είναι για την πετυχημένη αναπαράσταση του βλάχικου γάμου. Πρόκειται για ένα έθιμο το οποίο προήλθε από τους Βλάχους των ορεινών περιοχών της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Ρούμελης, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα χωριά τους μετά την απελευθέρωση γύρω στα 1830, για να βρουν νοτιότερα πρόσφορο έδαφος.
Το βράδυ της Κυριακής της Τυρινής θα αρχίσει η προετοιμασία για τον γάμο. Οι «καπεταναίοι» με τον υπηρέτη «Πανούση» και με τη συνοδεία της πίπιζας και του νταουλιού βολτάρουν στα βλάχικα κονάκια, ώστε να μαζευτούν όλοι οι άνδρες του μπουλουκιού. Κατόπιν, στον δρόμο του Επαμεινώνδα, γίνεται το προξενιό και τα αρραβωνιάσματα, ενώ το τραγούδι και ο χορός δεν σταματούν παρά μόνο όταν ξημερώσει η Καθαρά Δευτέρα.
   Μετά το πρωινό εγερτήριο, το «σκούξιμο του σκάρου», όπως το ονομάζουν οι κάτοικοι, κάθε μπουλούκι ανάβει τη δική του φωτιά και ψήνει την πίτα της νύφης, η οποία ονομάζεται πρόπυρα. Οι άνδρες του μπουλουκιού χορεύουν τον πυρρίχιο χορό, ενώ το μεσημέρι σημείο αφετηρίας της πομπής των μπουλουκιών για το κέντρο της πόλης είναι το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Η πομπή που καταλήγει στην πλατεία αφήνει εκεί την προίκα της νύφης και αρχίζει το ξύρισμα του γαμπρού. Ακολουθεί το «μυστήριο» του βλάχικου γάμου και ο χορός του πεθαμένου, ένα παλιό έθιμο πιθανόν προχριστιανικό κατάλοιπο.


ΑΜΦΙΣΣΑ ΦΩΚΙΔΑΣ


Το Σ τοιχειό καραδοκεί

Η πρωτεύουσα του νομού φημίζεται όχι μόνο για το καρναβάλι της αλλά και για τα αξιοθέατά της. Αφού λοιπόν περιηγηθείτε στο Κάστρο των Σαλώνων (Ωριάς), στο αρχαιολογικό μουσείο αλλά και στην καρδιά της πόλης όπου θα ανακαλύψετε αρκετά παλιά αρχοντικά και νεοκλασικά, απολαύστε το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Πρωταγωνιστεί ένα... Στοιχειό που κυκλοφορεί ελεύθερο στα στενά της πόλης τα μεσάνυχτα!
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009 Ώρα 15.00
: Ραντεβού στον «Κρυμμένο Θησαυρό», στην πλατεία Κεχαγιά.
Ώρα 20.00
: Προετοιμασία του Στοιχειού στη Χάρμαινα, 8.00 το βράδυ στο Τουλασίδι.
Ώρα 24.00
: Το Στοιχειό θα δράσει στα καλντερίμια και στα στενά της Άμφισσας.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009 Ώρα 10.00
: «Κρυμμένος Θησαυρός». Ώρα 08.30
: Η «Νύχτα των Στοιχειών» στην Πλατεία Κεχαγιά. Γλέντι από λαϊκούς οργανοπαίχτες. Κυριακή 1 Μαρτίου 2009 Ώρα 10.00
: «Κρυμμένος Θησαυρός». Ώρα 12.00
: Γαϊτανάκι από το Σώμα Ελληνίδων Οδηγών.
Ώρα 12.00
: Διανομή της τοπικής σατιρικής εφημερίδας «Μασκαράς» από το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας.
Ώρα 17.00
: «Η Παρέλαση των Αρμάτων». Με τη συμμετοχή του «Κρυμμένου Θησαυρού», της «Οδύσσειας 2009», της «Νύχτας των Στοιχειών» και πλήθος μεταμφιεσμένων. Ανακοίνωση αποτελεσμάτων του «Κρυμμένου Θησαυρού» και απονομή βραβείων.
Ώρα 19.00
: «Η Καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου», στην Πλατεία Ησαΐα.


ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ


Ψητά, κουδούνια και φασολάδα


   Κάθε χρόνο οι καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Αμφίκλειας το τελευταίο τριήμερο των Αποκριών επισκιάζονται από τις προετοιμασίες για το φημισμένο κοντοσούβλι γίγαντα, μήκους 120 μέτρων! Παρασκευάζεται την Κυριακή (Τυρινής) με την αρωγή όλων των κατοίκων. Η κορύφωση των εκδηλώσεων πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες με το άναμμα της παραδοσιακής φωτιάς Χέι στην πάνω πλατεία του χωριού, ενώ τα τύμπανα και οι κουδουνοφόροι με τον ξέφρενο χορό τους προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό για τον ερχομό μιας άνοιξης ανέφελης.
   Την Καθαρά Δευτέρα προσφέρεται η παραδοσιακή φασολάδα, η οποία συνοδεύεται με σαρακοστιανά εδέσματα και κρασί στην κάτω πλατεία της Αμφίκλειας.

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Στη σκιά του μπαρμπα- Γιώργου


Η Αμφιλοχία έχει στολιστεί με τα πιο φωτεινά της χρώματα για να υποδεχθεί τη λαϊκή φιγούρα του μπαρμπα-Γιώργου. Πηγή έμπνευσης μεγάλων δασκάλων του θεάτρου σκιών και δημιούργημα του καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Ρούλια, αποτελεί αναπόδραστο κομμάτι της λαογραφικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.
Η Καρβασαριώτικη Αποκριά με τα μοντέρνα και παραδοσιακά της στοιχεία μετουσιώνει την πόλη σε ένα ατέλειωτο υπαίθριο γαϊτανάκι διασκέδασης και χορού. Σήμερα το απόγευμα (16.00) πραγματοποιείται το ιδιαίτερα δημοφιλές τοπικό αποκριάτικο δρώμενο «Πανάρατος» στις γειτονιές της πόλης. Η Κυριακή της Τυρινής γιορτάζεται με γαλατόπιτες, τυροκομικά προϊόντα και τσίπουρο, ενώ το μεσημέρι ταχυδακτυλουργοί και κλόουν αναλαμβάνουν την ψυχαγωγία μικρών και μεγάλων.
Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η παρέλαση των καρναβαλιστών στην παλιά αγορά, στην οδό Θεοδώρου Χαβίνη, για να καταλήξει στην κεντρική πλατεία, όπου θα ακολουθήσει η καύση του Καρνάβαλου.
Τα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας θα πραγματοποιηθούν στο δημοτικό σχολείο του Ανοιξιάτικου και θα ολοκληρωθούν με την παραθαλάσσια γιορτή στην παραλία Κουλούρι του Δήμου Σπάρτου.


ΑΘΗΝΑ


Για τους... τουρίστες του κέντρου

Από τις 28 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου οι αποκριάτικες εκδηλώσεις θα αποκορυφωθούν σε διάφορα σημεία της πόλης στο Θησείο, στο Μοναστηράκι, στα σοκάκια της Πλάκας, στον πεζόδρομο της Ερμού με ένα μουσικό ψηφιδωτό από latin, jazz, disco και ελληνική μουσική. Παράλληλα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου πραγματοποιεί μουσικούς περιπάτους, οι οποίοι ολοκληρώνονται το Σάββατο με τη διαδρομή Αμπελόκηποι- Ριανκούρ. Στον υπαίθριο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων έως τις 2 Μαρτίου θα εκτίθενται χαρταετοί με οικολογικό χαρακτήρα, ενώ έως την 1η Μαρτίου θα υπάρχει η έκθεση φωτογραφίας με μάσκες από τη Βενετία της Εύας Τερζή. Ο κύκλος των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου στον Λόφο του Φιλοπάππου, στην Ακαδημία Πλάτωνος, στο Μουσείο Σπύρου Βασιλείου και στο Άλσος ΚΑΠΑΨ, όπου το πέταγμα του αετού θα πραγματοποιηθεί συνοδευόμενο από μουσικό γλέντι και παραδοσιακούς χορούς απ΄ όλη την Ελλάδα .

 

ΓΑΛΑΞΙΔΙ ΦΩΚΙΔΑΣ

ΑΛΕΥΡΟΠΟΛΕΜΟΣ  ΤΗΝ  ΚΑΘΑΡΗ  ΔΕΥΤΕΡΑ .


Αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Γαλαξιδίου αποτελούν τα Γαλαξιδιώτικα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας. Μετά το μεσημεριανό γαστριμαργικό φαγοπότι όλοι κατεβαίνουν στην αγορά, όπου πραγματοποιείται το έθιμο του μουντζουρώματος ή, ως είθισται να αποκαλείται, του αλευρομουντζουρώματος.
Οι «υποψιασμένοι» κουβαλούν σακούλες, άλλες γεμάτες φούμο, άλλες με αλεύρι και ρίχνουν στους ανυποψίαστους περαστικούς. Δεν αργεί η στιγμή που οι ομάδες αρχίζουν να χωρίζονται σε αντίπαλα στρατόπεδα και η παραλία να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Πρόκειται για την αναβίωση ενός βυζαντινού εθίμου, σύμφωνα με το οποίο οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους. Όμως, από το 1840, την εποχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας, όπου τα πλοία ξεκινούσαν το ταξίδι τους τον Μάρτιο, το έθιμο γνώρισε τη μεγάλη του ακμή, καθώς οι εκδηλώσεις της Αποκριάς συχνά συνέπιπταν με τις αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


Από το γαϊτανάκι στο... πλέξιμο

Το «Γαϊτανάκι» της Λιβαδειάς αποτελεί τη μακρά παράδοση ενός εθιμοτυπικού που τηρούνταν από τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γείτονες στις συνοικίες της πόλης ετοιμάζουν το δικό τους ξεχωριστό γαϊτανάκι και ακολουθούν την παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών προς την κεντρική πλατεία, όπου συναντιούνται από όλες τις γειτονιές και λαμβάνει χώρα το περίφημο «πλέξιμο». Το έθιμο αναβιώνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς χάρη στη συνδρομή της ομάδας «Φίλοι του Καρναβαλιού της Λιβαδειάς» και της υποστήριξης που τυγχάνει από τον δήμο.

   Η Δωρίδα μας , δυστυχώς , δεν έχει να επιδείξει κάποια σημαντική αποκριάτικη εκδήλωση , τουλάχιστον  δεν γνωρίζουμε  κάτι τέτοιο , παλιότερα , όπως έχουμε ξαναπεί , γίνονταν κάποιες εκδηλώσεις στο Λιδορίκι , με ιδιωτική πάντα πρωτοβουλία , που δυστυχώς έχει ..εκλείψει  όπως φυσικά και οι εκδηλώσεις , κάτι παραπλήσιο γινόταν και στην Ερατεινή , και πριν μερικά χρόνια και στην Αμυγδαλιά . Βεβαια μη φανταστείτε τίποτα ..οργανωμένες και κεντρικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις , όχι , όλες οι εκδηλώσεις αυτές ήταν πάντα ..αποτέλεσμα ..” μερακιού “ κάποιων ανθρώπων που αποτελούσαν , ως συνήθως , την ..κινητήρια ..δύναμη , πάντως Κοινοτική η Δημοτική πρωτοβουλία δεν υπήρξε , ποτέ .

   Και βέβαια η ..απόληξη όλων των εκδηλώσεων ήταν τα ..όργανα , κάτι πολύ συνηθισμένο τα παλιότερα χρόνια , όπως βέβαια και στις Εθνικές Γιορτές , κάτι που έχει …εξαφανισθεί από χρόνια , το γιατί , θα προσπαθήσουμε να το…σχολιάσουμε κάποια άλλη στιγμή , σε άλλο σχόλιό μας …

     Προς το  παρόν , να περνάτε καλά

                 να ..γλεντάτε…γερά…

                       και να είστε πάντα καλά

Απόκριες ._0002

                                      

                                       Απ’ το Λιδορίκι με αγάπη ……Κ.-

ΞΕΘΩΡΙΑΣΜΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ..

 

image

 

Ξεθωριασμένα , πράσινα , παλιά..παράθυρα

του πατρικού μου , μνήμες , μισοξεχασμένες ,

στου χρόνου το φευγιό , παραδομένα λάφυρα ,

μάτια αγαπημένα και μορφές ..αχνοσβυσμένες .

.     *               *                 *

Των ταξειδιών μου , των ατέλειωτων , παράδεισοι

σαρακοφαγωμένες των πελάγων , θλιβερές φρεγάτες ,

ξένες εικόνες , στου μυαλού την πάλη αυτή την άνιση ,

έωλοι κήποι , απέραντοι , στου νου τις τόσες αυταπάτες .

       *               *                *

Παράθυρα παλιά , ξεθωριασμένα , πράσινα ,

των παιδικών ονείρων μου , απέραντοι ουρανοί ,

πόσα και πόσα απ’ τη ζωή μου ,τώρα , θα’δινα

να ξαναδώ , μέσ’ από σας , τον κόσμο μια στιγμή …..Κ.-

 

 

Αθήνα Άνοιξη 2008 .

Λιδορίκι 12 03 06

ΕΝΑ “ ΧΩΡΙΑΤΟΠΑΙΔΟ “ ΣΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ ΤΟΥ 1920 !!

1935

   Προπολεμικό  Λιδορίκι , φωτογραφία παρμένη απ’ το Γυφτομαχαλά .

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠ’ ΤΗΝ  ΠΑΛΙΑ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΩΤΙΚΗ  ΖΩΗ . 

   Με ιδιαίτερη συγκίνηση πήρα την εφημερίδα “ Το Λιδωρίκι “. Και λέγω με συγκίνηση , γιατί αναμνήστηκα το Λιδορίκι του 1920 , όταν μικρός-μικρός το πρωτογνώρισα σαν έφτασα εκεί γιά να φοιτήσω στο τότε “ Ελληνικό Σχολείο “. Χωριατάκος εγώ καβάλα στο μουλάρι μας , ξεκίνησα ένα πρωινό από το χωριό μου γιά τη χώρα , την πρωτεύουσα .

   Δειλά και παραξενεμένα προχώρησα από τις “ Λάκες “ γιά το κέντρο . Αποχαυνωμένος και αποξεχασμένος κοίταγα δεξιά – αριστερά , όλα μου ήταν πρωτόγνωρα . Σπίτια ψηλά , νεόχτιστα , κεραμίδια Γαλλικά , παράθυρα φρεσκοβαμμένα , μαγαζιά φορτωμένα από παντός είδους εμπορεύματα μέσα και έξω κρεμασμένα . Καταστηματάρχες καλοντυμένοι , με καθαρά λολλάρα και χρωματιστές γραβάτες με τον αέρα του πρωτευουσιάνου , όλα αυτά με εντυπωσίαζαν .

   Παράλληλα ένα πλήθος από χωριάτες , έμπαιναν με τα ζώα τους , άλλα φορτωμένα από χωριάτικα προιόντα και σ’ άλλα καβάλα οι ίδιοι , προχωρούσαν παρέες , παρέες γιά το κέντρο , ενώ τα κυπριά σκορπούσαν γύρω χαρακτηριστικούς ήχους μπάσους , ιαπεραστικούς που παροξύνονταν σε κάθε απότομη κίνηση των ζώων , ενώ αρκετά συνοδεύονταν και από κανένα σπιτόσκυλο που ακολουθούσε πιστά και μπερδευόταν δειλά και λαχανιασμένα με τη γλώσσα έξω , στα πόδια του μουλαριού που ακολουθούσε .

   Οι χωρικοί με τις χαρακτηριστικές πατατούκες που με αρκετή χάρη είχαν ράψει ειδικοί ελληνοράφτες , τις μποκαμίσες , τις κάλτσες και τα τσαρούχια και τη γερή σκούφια στο κεφάλι καλά αγκιστρωμένη , ενώ οι γυναίκες και αυτές με τους χαρακτηριστικούς σάκκους , τις υφαντές φανέλλες , τις μπροστοποδιές και τα χρωματιστά μαντήλια στο κεφάλι , δεμένα με ποικίλους τρόπους ανάλογα με την ηλικία τους , αλλά και τη γυναικεία κοκκεταρία κάθε μιάς , έδιναν μιά ασυνήθιστη κίνηση στην πόλη που έσφιζε κυριολεκτικά από ζωή .

   Οι καταστηματάρχες πάντα πρόθυμοι , υποδέχονταν τους πελάτες με το χαμόγελο και τον καλό πάντα λόγο . Αυτά όλα αναλογίστηκα και πέρασαν σαν κινηματογραφική ταινία μπροστά στα μάτια μου , στο αντίκρυσμα του “ Λιδορικιού “ μαζί τε τη νοσταλγία των νεανικών χρόνων , που λίγο – λίγο με αφήνουν , αφήνοντάς μας , μιά κάποια πικρή γεύση . Και επίκαιρα θυμάμαι τους στίχους του ποιητή :

               Πικρές στιγμές που πίσω φέρνουν

               γλυκειές στιγμές που δεν γυρνούν .

   Και γεννάται το ερώτημα : Τόσο γλυκειά ήταν η ζωή τότε με τόσες στερήσεις που είχε ;

   Βέβαια , δεν συγκρίνεται η μιά εποχή με την άλλη από απόψεως ποιότητα ζωής .

   Άλλα τα χρόνια εκείνα , άλλα τα μέσα της εποχής , άλλα τα ιδανικά και επιδιώξεις τότε .

   Τότε οι άνθρωποι ήταν πλέον αυτάρκεις με ό,τι είχαν και ό,τι επί πλέον αποχτούσαν το χαίρονταν με την καρδιά τους . Τους έλειπε το σημερινό άγχος της καταναλωτικής κοινωνίας . Έπειτα ‘ηταν και το μέλλον με τις γλυκές του προσμονές γιά κάτι το καλύτερο .

                                     Χαράλ. Θάνος

                           Επίτ . Επιθ. Δημ. Σχολείων .

Το ..υπέροχο αυτό..ντοκυμαντέρ , της παλιάς Λιδορικώτικης ζωής , του Χαράλ.Θάνου , απ’ το Δάφνο , δημοσιεύτηκε στο “ Λιδωρίκι “ του Γιώργου Καψάλη , τον Φεβρουάριο του 1982 , αριθ. φύλλου 3 . Η αφήγηση είναι ..συγκλονιστική , γιατί μεταφέρει πεντακάθαρα και την εικόνα της τότε Λιδορικιώτικης ζωής , αλλά , κυρίως , το ..δέος του “ χωριατόπαιδου “ , που γιά πρώτη φορά έβλεπε τη..χώρα , την πρωτεύουσα , όπως ο ίδιος αναφέρει . Η επιστολή αυτή , με το περιεχόμενό της , επιβεβαιώνει , κατά κάποιο τρόπο , την περίφημη πιά ιστορία που έχουμε δημοσιεύσει  : “ Το  Λιδορίκι πρωτεύουσα της..Ελλάδος “, μόνο που εκείνος που το είχε γράψει ήταν…Κροκυλειώτης !!!

115

   Φωτογραφία , της εποχής εκείνης , με μιά εκλεκτή Λιδορικιώτικη παρέα , στην Βαθειά .

26.2.09

27 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ…

 

…Σε  επιβεβαίωση της λαικής ρήσης  ,  Τ’ είχες ..Γιάννη μ’ . τ’  είχα ..πάντα ..” , σας δίνουμε αδέρφια τις πιό , κατά την ταπεινή μας ..γνώμη , ενδιαφέρουσες ειδήσεις της τότε εποχής (..1982 ) , παρμένες απ’ το υπ’ αριθ. 10  φύλλο , της εφημερίδας “ ΛΙΔΩΡΙΚΙ “ του Γιώργου Καψάλη , που είναι όμως…διαχρονικά…διαχρονικές , και ..φρεσκότατες , μοσχοβολάνε…φρεσκάδα ..δείτε..

 
ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΕΝΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΤΑ..ΣΠΙΤΙΑ...


   Προφανώς αναφέρεται στα...μετασεισμικά , του 1981 , δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της προτροπής αυτής , αυτό όμως που ξέρουμε ...καλά..καλά..είναι πως τα τελευταία χρόνια έχουν...δοθεί πάμπολλα " σεισμόπληκτα " δάνεια , στο χωριό μας , αυτό βέβαια γιά μας είναι καλό , αλλά .....


Ο ΔΡΟΜΟΣ ΑΜΦΙΣΣΗΣ - ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ .


   Σε απερίγραπτα χάλια βρίσκεται ο δρόμος Αμφίσσης - Λιδορικίου , έγραφε ο αξέχαστος Γιώργος , πριν 25...χρόνια , ..κουλάρετε αδέρφια το ίδιο..λέμε και ...τώρα...και φοβάμαι πως θα το λέμε γιά…χρόνια..


ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ...ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΣΕΩΣ...ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ;


   Αναρωτιέται ο συντάκτης αν θα γίνει ..εργοστάσιο..κονσερβοποίησης...αλιευμάτων ( !!! ) στη λίμνη , η αλήθεια φίλοι μου είναι πως την εποχή εκείνη , οι διάφοροι...ινστρούχτορες πέταγαν διάφορες..εντυπωσιακές ..ρουκέτες , κάτι..μελέτες κάτι...κίτρινοι..φάκελλοι κι' ένα σωρό ..παραμύθια , ε...δεν χρειαζόταν κι' ένα εργοστάσιο να τα...κονσερβάρει ; αργότερα ,  θυμάμαι , έγιναν και οι εργατικές ..κατοικίες στον Τραγουδάκη , το ανέκδοτο ...γράψτον..γιά σπίτι , το ξέρετε ;......


ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥ 1826 .


   Στην " Εφημερίδα των Αθηνών " , στις 17.1.1826 , δημοσιεύτηκε το παρακάτω γράμμα :
" Ευγενέστατε κύριε Αναγνώστη Λιδωρίκη.....
Εμάθαμεν διά την υγείαν σας , ελάβαμεν και τους χαιρετισμούς σας . Εμείς επροσμέναμεν ωσάν τα πρόβατα τον τζοπάνη γιά να ερχόσαστε και δεν ήλθατε . Εμείς εμαζωχθήκαμεν όλη η επαρχία εις το χωρίον Γρανίτζα και κοινή γνώμη όλη η επαρχία απεφάσισε διά να είσθε πληρεξούσιος εις την εθνικήν συνέλευσιν .
Και αν είναι ορισμός σας να ορίσετε έως εδώ διά να σας δούμεν επειδή και σας εστερηθήκαμεν σχεδόν υτρία χρόνια , και εμείναμεν ωσάν τα έρημα πρόβατα όπου βελάζουν..."

Τι είχες Γιάννη μ' τ'είχα..πάντα....


ΤΑ ΑΠΑΙΣΙΑ " ΣΦΑΓΕΙΑ " .


   Η εφημερίδα αναφέρεται στην ..άθλια , από κάθε πλευρά , κατάσταση των σφαγείων του χωριού μας , βέβαια πέρασαν χρόνια , τώρα τα ζωντανά σφάζονται...οικολογικά , στις ..πουρνάρες και τις..αγκορτσιές , και η μεταφορά ; πίσω..στ' αγροτικό ..ανοιχτά...να παίρνουν.... κι' αέρα....είπε τίποτα ..κανείς ;


ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ! στη Δωρίδα ...


ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΟ - ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ .


   Επέμενε , ο Γιώργος , και μετά τον...κατακλυσμό γιά τις ανασκαφές , γιά να βγει στο φως η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μας , μάταια βέβαια φώναζε , κι' όποιες ανασκαφές έγιναν μετά από ασφυκτική...πίεσή του έγιναν....

 

 Σχολιάζοντας τα παραπάνω σχόλια-ειδήσεις , γιά σήμερα , τουλάχιστον , θα σταθούμε στα περί…σφαγείων , γιατί , κακά τα ψέματα , το θέμα είναι σοβαρότατο , όσο κι’ αν δεν μας..βολεύει ..

   Πολλές φορές , αδέρφια έχουμε ασχοληθεί με το θέμα αυτό , δηλαδή με το αν , τηρούνται οι κανονισμοί , ο Νόμος δηλαδή , στην όλη διαδικασία κτηνιατρικού ελέγχου και σφαγής των ζώων , που ..τρώμε όλοι μας , φοβάμαι όμως , ..βάσιμα , πως μάλλον ..δεν τηρούνται , διότι  , όπως έχουμε ξαναγράψει , δεν είναι δυνατόν να ελέγχονται σφάγια που …εμφανίζονται στην κατανάλωση , μεσάνυχτα , και ..ξεφορτώνονται από ..απίθανης καθαριότητας , καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων ..

   Πλησιάζει Πάσχα , και είναι σε όλους μας γνωστό πως θα..σφαχτούν πολλά ζωντανά , και δω μπαίνει το ερώτημα , που θα σφαχτούν ; που θα..ελεγθούν ; και από…ποιόν ; Υπάρχει βέβαια ..απάντηση : ..Όπως γίνονταν και..γίνονται χρόοοονια τώρα , γιατί μη μου πείτε πως δεν το..ξέρετε ; Κοντολογίς , αγαπημένοι μου φίλοι , φοβάμαι πως κανένας έλεγχος δεν γίνεται , τουλάχιστον τα δυό ..τρία τελευταία χρόνια , δεν άκουσα ποτέ κάτι τέτοιο , γιατί αν γινόταν δηλαδή κάποιος έλεγχος , ε..όλο και θα το μαθαίναμε , δεν είναι δα και τόσο ..μεγάλο το χωριό μας ..

   Τέλος πάντων , μέχρι να γίνουν τα ..περιβόητα σφαγεία , άγνωστο..πότε , ας έχουμε το νου μας , περί..γιά την υγιεία μας πρόκειται , τη δικιά μας και των..δικών μας…

                                Καλό  σας  βράδυ …….Κ.-

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

 

IMG

  Ο   “ Κατρέλης “ μας , όπως ήταν το 1937 , πως είναι σήμερα ; …καλύτερα να μη τον δείτε….

 

Καλησπέρα Λιδορικιώτες ..

ΠΕΜΤΗ  26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  ΣΗΜΕΡΑ .

ΣΑΝ   ΣΗΜΕΡΑ..

1575 : Αποκεφαλισμός στην Κωνσταντινούπολη του νεομάρτυρα Ιωάννη Κάλφα .

1821 : Δοξολογία στο ναό των Ταξιαρχών του Ιασίου . Ο αρχιστράτηγος Υψηλάντης, οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες ορκίζονται τον όρκο της Ελευθερίας .

1822 : Αγωνιστές υπό τους Γενναίο, Αποστόλη Κολοκοτρώνη και Πλαπούτα , επιτίθενται κατά πολυάριθμων τουρκικών δυνάμεων στη Χαλανδρίτσα, έξω από την Πάτρα , και τις τρέπουν σε φυγή, με μεγάλες απώλειες για τους Τούρκους.

 

   Καλησπέρα  σ’ όλους τους ξενητεμένους μας , αλλά και τους φίλους της σελίδας μας απ’ όλο τον κόσμο , χθες είχαμε ..επισκέπτες από :  Greece , United States , Cyprus , Brazil , Canada , South Africa Uruguay , Switzerland , Dominican Republic , Mexico , και ειδικότερα από :  Athens , Thessaloniki , Patrai , Iraklion , Nicosia , Larisa Ioannina , Salvador , Kozani , Xanthi , Serrai , Sparti , Claremont , Germantown , Montevideo , Toronto , Abbotsford , Stanhope , Lamia , Chalandri , Norman , Nashville , Zurich , Dover , Bloomington , Hermosillo , Amfissa , Komotini , Santo Domingo , στέλνουμε σε όλους σας τις πιό θερμές και ειλικρινείς ευχές μας και καλές…αποδράσεις , έστω και με..λεωφορείο , αν δεν σας παίρνει με..ελικόπτερο !!

   Το τι γίνεται αδέρφια , στο διαδίκτυο , και όχι μόνο , με τα περί τις..αποδράσεις , σλόγκαν , δεν περιγράφεται , τα πιό απίθανα και τα πιό..έξυπνα , φυσικά , ευτυχώς που ..αυτοσαρκαζόμαστε , γιατί αλλοιώς..έπρεπε να ..σαλτάρουμε..μιλάμε γιά ..απερίγραπτη κατάσταση , κί’ αντί οι..αρμοδιουπέυθυνοι να ..ντρέπονται και να..κρύβονται , βγαίνουν στις τηλεοράσεις και παίζουν την..κολοκυθιά , σε ποιού δηλαδή τη..διακυβέρνηση , έγιναν οι περισσότερες ..αποδράσεις , δυστυχώς αδέρφια , δεν πάμε ..καλά , καθόλου καλά , έχουμε…αποδράσει…και γιά να το μεταφράσουμε στα..Λ’δουρκιώτ’κα : …κόψαμι τ’ν’..αλ’σίδα…, δώσαμι στα…πουδάρια , είμαστε δηλαδήςςςςς

Καρναβάλι 

γιά το..γάιδαρο καβάλα…

   Αλλά , προς Θεού , μη το παίρνετε ..κατάκαρδα , θα ληφθούν μέτρα , κι’ όλα θα μπουν στη..θέση τους , γιατί ακούσαμε προχθές κάποιον πολιτικό να παραδέχεται πως τελικά δεν έγινε η…επανίδρυση του ..Κράτους , άτιμο..παιδί , όλα τα ..καταλαβαίνεις , οπότε από..βδομάδα  αρχίζουν..σκαψίματα , μπαζώματα κλπ , και ουσουνούπου θα χουμε ένα ολοκαίνουργιο ..Κράτος , ολίγη …υπομονή ..παρακαλώ… όπως λέμε το..έργο το ‘χουμε ..ξαναδεί , σε..επαναληπτική…επανάληψη…

  Εκείνο όμως που είναι ΣΙΓΟΥΡΟ , πολύ-πολύ…σίγουρο , είναι το ότι αρχίζει αδέρφια , η  ΜΕΓΑΛΗ…ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ …η μακριά ..μεγάλη Σαρακοστή…

                   Καλό σας βράδυ ………Κ.-