Απ’ το βιβλίο “ Γεωργικά της Ρούμελης “ του Δωριέα ( Αρτοτινού ) λαογράφου Δημ. Λουκόπουλου .
- 7 -
Πως φυτεύει αμπέλι ο βουνίσιος γεωργός
Απ’ την τέταρτη χρονιά κι’ ύστερα μπαίνει το κλήμα σε κεφάλι , έχει δηλαδή τη βέργα του με τσίμπλα και μάτια , θα δώσει τον ανάλογο καρπό . ‘Ενα κοτρύδι μονάχα να σου δώσει , καρπός θεωρείται κι’ αυτό .
Υστερότερα κάθε χρόνο πρέπει να κάνω την ανάλογη καλλιέργεια : το καθάρισμα ή καθάρι που λένε , αυτό γίνεται ωσεπιτοπλείστον το χινόπωρο . Την άνοιξη γίνεται το αποκεφάλισμα , το κόψιμο της βέργας που άφησα στο καθάρι .
Σεκεφάλι αφήνω την τσίμπλα και δυο μάτια . Περισσότερα μάτια δεν κάνει ν’ αφήσω , αδυνατεί το κλήμα . Ύστερα γίνεται το διάλεμα , το πάστρεμα απ’ τα κλαριά και τα λιθάρια που είναι σκορπισμένα κάτω στη γη . Τα μαζεύω και τα πετάω έξω απ’ τ’ αμπέλι . Υστερότερα ακολουθεί το σκάψιμο από 20 Φεβρουαρίου ως το τέλος Μαρτίου . Γίνεται γραμμή έργους έργους , κάθε εργάτης παίρνει τον έργο του και τον βγάνει πέρα .
Κοντά ανοίγει τ’ αμπέλι , στο μούρο ( το σταφυλάκι , πριν ανθίσει μοιάζει μούρα ) , πας και το θειαφίζεις με μια σακούλα αγανή , όχι με θειαφολόι για να μην πάθει από πάστρα ( παθαίνουν κι’ από ψωρίαση , κι’ από αποπληξία τα κλήματα ) , τα ρεντίζεις κιόλας για τον περονόσπορο .
Ύστερα έρχεται το διάλεμα , ρίχνω κάτω τα κεντροβλάστασρα και τα βλαστάρια που δεν έχουν σταφύλια . Μετά έρχεται το δέσιμο , στον τόπο μας δένουν τα κλήματα κεφαλογύρι , πιάνουν τις βέργες όλες που έχει ένα κλήμα , τις στρίβουν σα γυναικείο κότσο από πάνω και γίνεται κάτι σαν σκεπή που φυλάει το κλήμα από κακό νερό ( χαλάζι ).
Στην αγουρίδα ( αγρίδιασμα ) του δίνω ένα ανάλαφρο θειάφισμα από τ’ αργά κι’ ύστερα , όχι όποια κι’ όποια ώρα , κι’ αν είναι δυνατόν , το θειάφισμα το κάνω όταν είναι συννεφιά , για να κάθεται το θειάφι στα σταφύλια , ( γιατί τότε δεν φυσάει αέρας ) , με το θειαφολόι τώρα .
Πάνω απ’ το κεφαλογύρι , βγάνει τ’ αμπέλι φουντανάκια ( φυντάνια , βλαστάρια ) καινούργια , πάω και τα τσιμπάω . Τσίμπημα είναι το κόψιμο των βλασταριών , τα τσακίζεις , είναι σαν να τα τσιμπάς , και γι’ αυτό λένε τσίμπημα .
Όταν πρωτοφαίνονται γούρμες ράγες στα σταφύλια , λέμε μάντεψαν . Μαντεύουν πρώτα τα πρωιμάδια , τα φλεράκια και σιγά – σιγά μαυρίζει όλο τ’ αμπέλι .
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ,,,,,,,
No comments:
Post a Comment