Μια μοναδική..φωτογραφία , από ημερήσια εκδρομή των Λιδορικιωτών , στην..” έρημο “ του….Ξυλοκάστρου . Καμηλιέρης ο Τάκης Κουλόπουλος και ..” επιβάτες “ ο Γιώργος Μπήλιος με το Θύμιο Καλλιαντέρη .
Καλημέρα αδέρφια Λιδορικιώτες ..
Μια ζεστή πρωινή καλημέρα στους ξενιτεμένους μας , σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης , στους φίλους μας α[‘τις πέντε Ηπείρους , που μας συντροφεύουν καθημερινά , δείχνοντάς μας την αγάπη τους , οι χθεσινοι μας “ επισκέπτες “ ήταν από : Athens, Kalamai, Chalandri, Thessaloniki, Patrai, Larisa, Iraklion, Limassol, Kerkira, Vrilissia, Oak Park, Nicosia, Kavala, Kozani, Kallithea, Huntley, Worth, Copenhagen, San Jose, Norman, Toronto, Berlin, Cairo, Volos, Khania, Liptovsky Mikulas, Izmir, Mesa, Wilmette, Bayside, Beaumont .
ΠΕΜΠΤΗ ΣΗΜΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
334η ημέρα, 49η εβδομάδα του έτους
Ανατολή Ήλιου: 7:18 π.μ.
Δύση Ήλιου: 5:04 μ.μ.
Πανσέληνος
Επέτειοι: Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό.
Γιορτάζουν : Φαίδρα, Φαίδρος, Φιλουμένη, Φιλούμενος
6 – 8 – 1951 , στο πανηγύρι του Σωτήρος , στη ρεματιά στο Λουτσοβιώτικο , ο Γιώργος Μπήλιος με την Κατίνα Σκούτα .
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ …
Γεγονότα
1812: Τελειώνει στη Ρωσία η Μάχη της Μπερεζίνα, που ξεκίνησε στις 26 του μήνα, με πανωλεθρία των γάλλων εισβολέων του Ναπολέοντα.
1826: Ο γάλλος φιλέλληνας Φαβιέρος, επικεφαλής 480 φιλελλήνων, σπάει την πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών από τον Κιουταχή κι εφοδιάζει τους πολιορκημένους με πυρίτιδα.
1899: Ο ελβετός επιχειρηματίας Χανς Γκάμπερ ιδρύει την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα.
1906: Ιδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Lancia από τον ραλίστα και μηχανικό Βιτσέντσο Λάντσια.
1964: Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στο χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.
1975: Οι Queen ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Bohemian Rhapsody.
Γεννήσεις
1915: Μπίλι Στρέιχορν, αμερικανός συνθέτης και πιανίστας, συνεργάτης του Ντιουκ Έλινγκτον. (Take the A train) (Θαν. 31/5/1967)
1921: Σάββας Αγουρίδης, πανεπιστημιακός, διακεκριμένος καθηγητής της Θεολογίας. (Θαν. 16/2/2009)
1925: Ερνστ Χάπελ, αυστριακός ποδοσφαιριστής και προπονητής ποδοσφαίρου. (Θαν. 14/11/1992)
Θάνατοι
1851: Εμμανουήλ Ξάνθος, από τους ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, που προετοίμασε την Επανάσταση του 1821. (Γεν. 1772)
1924: Τζιάκομο Πουτσίνι, ιταλός συνθέτης. (Τόσκα) (Γεν. 22/12/1858)
2001: Τζορτζ Χάρισον, βρετανός κιθαρίστας και συνθέτης, ένας από τους τέσσερις Beatles. (Γεν. 25/2/1943)
Τ’ αηδόνι του Γυφτομαχαλά , η αξέχαστη Κατίνα Γεωργουσοπούλου – Μάρκου , η Ταρανοκατίνα όπως την ξέραμε όλοι , στα νιάτα της
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Παρασκευή 30/11/2012
02:00
11 °C
88%
5 Μπφ Δ
35 Km/h
55 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Παρασκευή 30/11/2012
08:00
11 °C
81%
5 Μπφ Δ
35 Km/h
55 Km/h
ΑΣΘΕΝΗΣ ΒΡΟΧΗ
Παρασκευή 30/11/2012
14:00
14 °C
60%
5 Μπφ Δ
35 Km/h
55 Km/h
ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
Παρασκευή 30/11/2012
20:00
12 °C
68%
4 Μπφ ΒΔ
24 Km/h
ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
ΣΑΡΑΝΤΑ ΟΧΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
Τραγωδία στο Γοργοπόταμο
Στις 29 Νοεμβρίου 1964 χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκε στον Γοργοπόταμο για να τιμήσουν την 22η επέτειο από την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας, που αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες αντιστασιακές πράξεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν η πρώτη φορά που εορτασμός διοργανώθηκε από το επίσημο ελληνικό κράτος.
Στην κυβέρνηση βρισκόταν η Ένωση Κέντρου με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Το πολιτικό κλίμα ήταν βαρύ από την παραίτηση του αναπληρωτή Υπουργού Συντονισμού Ανδρέα Παπανδρέου, λίγες μέρες νωρίτερα. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ελευθερία», προσκείμενη στον Υπουργό Οικονομικών Κώστα Μητσοτάκη, τον είχε κατηγορήσει για χαριστικές αναθέσεις μελετών και έργων σε φιλικά του πρόσωπα («Σκάνδαλο Σκιαδαρέση») και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε υποβάλλει την παραίτησή του για «να υπερασπισθεί την αθωότητα και την πολιτική του εντιμότητα».
Η τελετή στον Γοργοπόταμο κυλούσε ομαλά, μέχρι του σημείου που πολλοί από τους παρευρισκόμενους άρχισαν να διαμαρτύρονται, επειδή δεν επετράπη στις αντιστασιακές οργανώσεις να καταθέσουν στεφάνια. Στη συνέχεια, το πλήθος, που προερχόταν κυρίως από την Αριστερά, αποδοκίμασε την κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Μιχάλη Παπακωνσταντίνου. Ακολούθησε πανδαιμόνιο, διακοπή της τελετής και αποχώρηση των επισήμων.
Ήταν 1:22 μετά το μεσημέρι, όταν ακούστηκε μια ισχυρότατη έκρηξη στο χώρο του συγκεντρωμένου πλήθους, που σκόρπισε το θάνατο και τον πανικό. Κάποιος είχε πατήσει μια νάρκη κατά προσωπικού, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους (Γεώργιος Γιαννακούλης, Νικόλαος Δασόπουλος, Νικόλαος Καντουράς, Χρήστος Κεστίνης, Κωνσταντίνος Λεμπέσης, Νίκη Λιακοπούλου, Κωνσταντίνα Μπότη, Δημήτριος Μυλωνάς, Ηρωδιών Παπαζαχαρίου, Απόστολος Πολύμερος, Ασημούλα Ραχιώτη, Κωνσταντίνος Τσαρουχάς, Δήμος Τσιντικίδης) και πάνω από 45 να τραυματισθούν.
Στην αρχή δημιουργήθηκε σύγχυση και κάποιοι από το πλήθος νόμισαν ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί. Στράφηκαν με άγριες διαθέσεις κατά των ανδρών της Χωροφυλακής, νομίζοντας ότι αυτοί πυροβόλησαν. Τελικά, επικράτησε σύνεση και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.
Το τραγικό γεγονός αποδόθηκε αμέσως από την Αριστερά σε σαμποτάζ ακροδεξιών κύκλων ή επιχείρηση οργανωμένη από τις αμερικανικές υπηρεσίες. Τις επόμενες μέρες επικράτησε μεγάλη ένταση. Το επίσημο πόρισμα από τις έρευνες που ακολούθησαν υιοθέτησε την εκδοχή του ατυχήματος από παλιά νάρκη που είχε τοποθετηθεί εκεί το 1947 και δεν είχε περισυλλεγεί κατά την εκκαθάριση της περιοχής δέκα χρόνια αργότερα. Το πόρισμα αμφισβητήθηκε από την Αριστερά, η οποία, όμως, προτίμησε να χαμηλώσει τους τόνους για να μην οξύνει περαιτέρω την κατάσταση.
Από τα επεισόδια κατά των αστυνομικών που ακολούθησαν την έκρηξη συνελήφθησαν 18 άτομα, ανάμεσά τους ο στρατηγός Αυγερόπουλος του ΕΛΑΣ και ο στρατηγός Κοσίντας του ΕΔΕΣ. Αρκετοί από τους κατηγορουμένους προφυλακίστηκαν μέχρι την έναρξη της δίκης, που άρχισε στη Λαμία στις 26 Μαΐου 1965. Το δικαστήριο εξέδωσε την ετυμηγορία τους στις 17 Ιουνίου και καταδίκασε τους 12 σε ποινές φυλακίσεως έως τρία χρόνια και αθώωσε τους έξι. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ο Θανάσης Αποστολόπουλος – Βάγιας , δεξιά , σε αναμνηστική φωτογραφία με ένα φίλο , στα δύσκολα και…ταραγμένα χρόνια της Πατρίδας μας .
Λαϊκή Σοφία...
Για αύριο φαΐ ν’ αφήνεις, δουλειά να μην αφήνεις.
( Ελληνική Παροιμία )
Καλή σας μέρα , να είστε όλοι καλά
Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη………Κ.Κ.-
No comments:
Post a Comment