Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
«Είναι πρέπον εντός των σπλάχνων του έθνους να υπάρχη ο σκώληξ της δι-αφθοράς και της σπατάλης;», αναρωτιόταν ο δημοσιογράφος και εκδότης Φίλιππος Λούης τον Αύγουστο του 1875, σχολιάζοντας τα ρουσφέτια που γίνονταν στη Βουλή. Δημοσίευε, δε, το περίφημο ρητορικό ερώτημα: «Ως πότε, κύριοι αντιπρόσωποι, θα υπάρχη αυτή η καταβόθρα χωνεύουσα χιλιάδας δραχμάς κατ’ έτος εις μισθούς εφόρων, βοηθών και κλητήρων;». Παλαιά υπόθεση τα ρουσφέτια των Προεδρείων της Βουλής. Ογκωδέστατη πραγματεία μπορεί να γραφτεί με όσα έχουν συμβεί στην υπηρεσία της Βουλής των Ελλήνων από το 1844 μέχρι τις ημέρες μας.
Την πρώτη θέση θα κατέχει πάντα η προσωρινή προεδρία του Δημητρίου Χρηστίδη (1799-1877). Ήταν κατά τη διάρκεια της πρώτης Κυβέρνησης που σχημάτισε ο Χαρίλαος Τρικούπης και ήταν εξαιρετικά βραχύβια, αφού διήρκεσε από τα τέλη Απριλίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 1875. Ανέτειλε το αστέρι του Χ. Τρικούπη, ο οποίος ευαγγελιζόταν μεγάλες θεσμικές αλλαγές, τον εξευρωπαϊσμό της χώρας και την κοινωνικο-οικονομική της ανάπτυξη. Προσωρινός πρόεδρος εκείνης της Βουλής εκλέχθηκε ο Χρηστίδης, ο οποίος απολάμβανε τον σεβασμό όλων, αφού κατά τη διάρκεια της Επανάστασης βρισκόταν στο Μεσολόγγι κατά την πρώτη πολιορκία του.
Από τότε συμμετείχε στις πολιτικές εξελίξεις, είχε διατελέσει επανειλημμένα νομάρχης, πρεσβευτής και υπουργός Εξωτερικών αλλά και Οικονομίας σε κρίσιμες περιόδους. Όταν λοιπόν εκλέχθηκε προσωρινά Πρόεδρος της Βουλής, υπέκυψε στο κλίμα της εποχής και επέτρεψε να συμβούν απίστευτα πράγματα. Παύθηκαν υπάλληλοι και διορίστηκαν νέοι, απομακρύνθηκαν οι γηραιοί κλητήρες της Βουλής για να διοριστούν τριάντα κλητήρες που ήταν μέχρι τότε υπηρέτες διαφόρων βουλευτών ή ακόμη και μάγειροι στα σπίτια τους! Ξέσπασε μέγα σκάνδαλο, αλλά δεν υπήρξαν επιπτώσεις, αφού μαζί με την Κυβέρνηση παραιτήθηκε και το Προεδρείο της Βουλής.
mikros-romios.g
No comments:
Post a Comment