Ο Monde περπατά στα «ερείπια του ελληνικού κόσμου» αναζητώντας γέφυρα με το παρόν
Μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη Ελλάδα, συνδέοντας την κληρονομιά του αρχαίου κόσμου με το σήμερα φιλοξενεί ο Monde, φωτίζοντας με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις την καθημερινότητα μιας χώρας και μιας κουλτούρας σε κρίση.
Οι συντάκτες της γαλλικής εφημερίδας, η Φανί Λεπάν και ο Γιανίκ Καντόρ, επισκέφτηκαν 10 πόλεις και τοποθεσίες-κλειδιά του αρχαίου ελληνικού κόσμου και συνομιλούν με Έλληνες του σήμερα για το πώς έχουν τα πράγματα και πώς βιώνουν την κρίση.
Στη σύντομη εισαγωγή τους θυμίζουν τα λόγια του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’Εστέν: «Μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν σαν παιδί χωρίς πιστοποιητικό γέννησης». Για τον Ντ’Εστέν, συνεχίζουν, ήταν προφανές ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι στην ΕΕ.
Είναι όμως η Ελλάδα ο κακός μαθητής της Ευρώπης; «Σίγουρα παραποίησε τα δημοσιονομικά της στοιχεία και έβαλε την Ευρώπη σε σπιράλ θανάτου, αλλά η Ελλάδα είναι και ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Περικλής, ο Ευριπίδης ή ο Σοφοκλής», παρατηρούν και αναζητούν τί απέμεινε από τα περασμένα μεγαλεία.
Ανεργία, άνοδος των άκρων, κοινωνικές ανισότητες, φόβος του άλλου, πολιτισμός σε πτώση, «θα γνωρίσει η Ελλάδα μια νέα χρυσή εποχή;» αναρωτιούνται.
Οι δημοσιογράφοι του Monde επισκέπτονται την Ολυμπία για τον αθλητισμό, την Ελευσίνα για τη γεωργία, την Σπάρτη για την τρίτη ηλικία εμπνεόμενοι από το γεροντοκρατικό πολίτευμα της αρχαίας πόλης.
Σειρά έχει ο Μαραθώνας για τους εχθρούς, κεφάλαιο στο οποίο φιλοξενούνται, μεταξύ άλλων, δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου, του «ακούραστου ανθρώπου-μύθου που στα 90 του δεν έχει καταθέσει τα όπλα».
Το αφιέρωμα συνεχίζεται με τον Πειραιά για την οικονομία και τους Δελφούς για την εκκλησία.
Ακολουθεί η Επίδαυρος για την υγεία, μια επιλογή εκ πρώτη όψεως περίεργη αλλά στην πραγματικότητα εύλογη καθώς ήταν το Ασκληπιείο, ένα αρχαίο ιερό-θεραπευτήριο.
Το αφιέρωμα κλείνει στην Αθήνα με την Ακρόπολη για τον τουρισμό, την Αρχαία Αγορά για την δημοκρατία και το Θέατρο του Διονύσου για τον πολιτισμό.
Newsroom ΔΟΛ
No comments:
Post a Comment