27.8.14

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΕΧΕΙ ΣΥΛΛΗΘΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΦΟΡΆ

 

 

Η αρχή πιθανότατα να έγινε από τα ρωμαϊκά χρόνια. Άλλωστε ήταν οι Ρωμαίοι, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, εκείνοι που μετακίνησαν τον επιβλητικό λέοντα που βρισκόταν στην κορυφή του ταφικού λόφου

news247 Αύγουστος 27 2014 10:37

Ένα ψηφιδωτό, βοτσαλωτό δάπεδο στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο του τάφου της Αμφίπολης αποκαλύφθηκε την Τρίτη, μετά την αφαίρεση των χωμάτων από το συγκεκριμένο σημείο. Οι αρχαιολόγοι βρίσκονται πλέον μέσα στον προθάλαμο του μνημείου και προχωρούν με προσεκτικά βήματα βάζοντας ως προτεραιότητα τη συντήρηση του τάφου.

Εν τω μεταξύ αυξάνονται τα σενάρια τόσο για την κατάσταση του τάφου όσο και για τον «ένοικο» του μνημείου. Οι αρχαιολόγοι που ασχολούνται με την υπόθεση της Αμφίπολης δεν είναι σε θέση να εκτιμήσουν αν έχει συληθεί ο τάφος, ωστόσο, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Δεν είναι μόνον η μικρή οπή στην άκρη του μαρμάρινου τοίχου, διαστάσεων 40 x 50 που ίσως δείχνει πως τυμβωρύχοι είχαν «προλάβει» τους αρχαιολόγους και έχουν συλήσει τον τάφο.

Είναι και κάποιες άλλες εκτιμήσεις γενικά για τους μακεδονικούς τάφους στη περιοχή. Μιλώντας στη «Δημοκρατία» ο αρχαιολόγος και καθηγητής της κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Π. Φάκλαρης εκτιμά ότι ο τάφος μπορεί να έχει συληθεί τουλάχιστον μία φορά

Η αρχή πιθανότατα να έγινε από τα ρωμαϊκά χρόνια. Άλλωστε ήταν οι Ρωμαίοι, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, εκείνοι που μετακίνησαν τον επιβλητικό λέοντα που βρισκόταν στην κορυφή του ταφικού λόφου.

Παράλληλα, όπως λέει ο κ. Φάκλαρης όταν ανακαλύφθηκε αρχικά ο τάφος και συγκεκριμένα ο περίβολος είχε διαπιστωθεί πως είχαν αφαιρεθεί αρκετά τμήματα. Σοβαρότατη ένδειξη ότι κάποιοι είχαν «πειράξει» το μνημείο.

Ο κ. Φάκλαρης που υπήρξε και συνεργάτης του Μ. Ανδρόνικου στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αναφέρει ότι είναι ελάχιστα τα ταφικά μνημεία που έχουν μείνει ανέπαφα. Λέει χαρακτηριστικά ότι από τους 110 μακεδονικούς τάφους που έχουν ανασκαφεί μόνο οι έξι δεν έχουν συληθεί.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η αποκάλυψη ότι λείπει μέρος του μαρμάρινου τοίχου σε σημείο απ' όπου κάποιος θα μπορούσε να μπει στους βασικούς θαλάμους του τάφου σήμανε συναγερμό στους αρχαιολόγους, ειδικά από τη στιγμή που τα τμήματα του τοίχου τα οποία λείπουν δεν βρέθηκαν γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για κάποια φυσική καταστροφή στο μνημείο.

Απάντηση βέβαια στο ερώτημα τι λείπει από το ταφικό μνημείο, θα δοθεί μόνο όταν η ομάδα των αρχαιολόγων φτάσει στην “καρδιά” του μνημείου.

Εάν οι τυμβωρύχοι άρπαξαν μόνο πολυτελή αντικείμενα και δεν έχουν προκαλέσει άλλες φθορές τότε είναι πολύ πιθανό να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του νεκρού.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ίδιο το μνημείο θα δώσει στη χώρα ακόμη έναν μοναδικό αρχαιολογικό θησαυρό.

Όσο για τον «ένοικο» του τάφου, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ήταν κάποιος επιφανής Μακεδόνας στρατιωτικός με υψηλά αξιώματα, όπως π.χ. ο Νέαρχος ένας από τους ναυάρχους του Μ. Αλέξανδρου. Ενδεχομένως, όμως, να είναι ο τάφος της γυναίκας του Μ. Αλεξάνδρου, Ρωξάνης και του γιου ενώ δεν αποκλείεται και η αδερφή του Κλεοπάτρα.

Μια άλλη θεωρία κάνει λόγο ακόμη και για τον Κάσσανδρο, το δολοφόνο της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου Δ' ο οποίος μισούσε τη βασιλική οικογένεια και ίσως θα ήθελε να θεωρηθεί κι αυτός υψηλό και τιμώμενο πρόσωπο, ζητώντας να ταφεί στην Αμφίπολη.

No comments: