1.3.15

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΥΠΑΛΙΟΥ


Ένα “τραγούδι των χεριών” της Δωρίδας!

Η στέγη της πολιτισμικής και λαϊκής κληρονομιάς μας  


«Όταν το παρελθόν συναντά το παρόν, οι μαθητές μοιάζουν πιο έτοιμοι νααντικρίσουν αισιόδοξα το μέλλον τους…»

Συχνά το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου πλημμυρίζει με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών σχολείων από την ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας!

Το ταξίδι στο παρελθόν μοιάζει σαν παραμύθι για τους μικρούς επισκέπτες, που προσπαθούν να φανταστούν τη δύσκολη ζωή κάποτε, να συγκρίνουν το παρελθόν με το παρόν και βιωματικά να προσεγγίσουν τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής των προγόνων μας.

Το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίουχαρακτηρίστηκε χωρίς καμία υπερβολή, από τον γνωστό λαογράφο Νέστορα Μάτσα σαν «το τραγούδι των χεριών»,  για την απλότητα και αντικειμενικότητα που παρουσιάζει την πολιτισμική και λαϊκή κληρονομιά των ανθρώπων της Δωρίδας, μια κιβωτός της παράδοσης.

Γι αυτό και ο οραματιστής και δημιουργός του καθηγητής ΙατρικήςΧαράλαμπος Ν. Σμπαρούνης με συγκίνηση ανέφερε… «ευλογημένη η ώρα της αρχής όπως κι εκείνη των εγκαινίων - της γέννας… Ο καθένας για την προσφορά του ας χαίρεται αλλά και όλοι οι χωριανοί μας ας καμαρώνουν !»

Το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίουθεμελιώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1995 από τον Καθηγητή Ιατρικής Χαράλαμπο Ν. Σμπαρούνη και τη σύζυγό του Αντιγόνη με τις ευλογίες του Σεβασμιότατου τ. Μητροπολίτη Φωκίδος Μακαριστού Αθηναγόρα.
Ένα χρόνο μετά, στις 26 Οκτωβρίου 1996, έγιναν τα εγκαίνια του Μουσείου, σε μια συγκινητική τελετή με την συμμετοχή της Πολιτικής, Εκκλησιαστικής, Νομαρχιακής και Δημοτικής Αρχής του τόπου, εκλεκτούς προσκεκλημένους απ΄όλη την Ελλάδα των δωρητών και πλήθος κόσμου από το Ευπάλιο και τα χωριά της Δωρίδας και Ναυπακτίας, σ΄ένα Δωρικό γαλήνιο τοπίο και τους ήχους της φιλαρμονικής ορχήστρας Ναυπάκτου.

Στους χώρους του μουσείου, θα περιπλανηθείτε στον κόσμο του χθες, θα δείτε από κοντά πως ζούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, θα μάθετε σχεδόν κάθε λεπτομέρεια για την πολιτιστική κληρονομιά των Ευπαλιωτών. Τα αγαπημένα τους εργαλεία, τα είδη της οικοσκευής τους, μικρά και μεγάλα έπιπλα, χειροποίητα υφαντά και κεντητά, λαϊκές φορεσιές, πήλινα, ο αργαλειός, οι ρόκες, τα σφοντύλια, το τζάκι, ο γιούκος, τα γεωργικά μηχανήματα, οι παλιές φωτογραφίες, ολόκληρη η ζωή των προγόνων μας, οι χαρές, τα βάσανα, οι καημοί τους, τα ήθη και έθιμα, ο τρόπος και τα μέσα ζωής τους, προστατεύονται και διαφυλάσσονται σε τούτη την κιβωτό της παράδοσης.
Ο λαογραφικός θησαυρός των προκατόχων αυτής της ήμερης και όμορφης γης που κρατάει μέσα της την κιβωτό της παράδοσης, το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου, είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός μας. Είναι ο καθρέφτης της τοπικής μας κοινωνίας, ο γνήσιος θεματοφύλακας των παραδόσεων μας και ο πνευματικός πυρήνας του Ευπαλίου και της Δωρίδας.
Σήμερα την διαχείριση του έχει η αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία "Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου" με είσοδο ελεύθερη και υπεύθυνη λειτουργίας την Γεν. Γραμματέα του, Καθηγήτρια Γιάννα Κατσαρού.
Το μουσείο είναι ανοιχτό όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου, αρκεί να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 6944390576 και 2634051363.
Κάθε Κυριακή πρωί 11:00 - 13:00  γίνεται ξενάγηση.

"DORIDA news"

No comments: