Τουλάχιστον πέντε στρατιωτικοί γιατροί τα τελευταία χρόνια προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στη ναυαρχίδα του ΕΣΥ, στον «Ευαγγελισμό».
Οταν τελειώσει τη βάρδιά του στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας ο θωρακοχειρουργός Κωνσταντίνος Σουλτάνης τίθεται στη διάθεση της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». «Βοηθάμε, όποτε μας ζητηθεί», λέει. Τουλάχιστον άλλοι τέσσερις στρατιωτικοί γιατροί σαν κι αυτόν τα τελευταία χρόνια προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο δημόσιο νοσοκομείο, σε μια ύστατη προσπάθεια να καλυφθούν κενά του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο κ. Σουλτάνης ολοκλήρωσε την ειδικότητά του στον «Ευαγγελισμό» το 2013, αλλά όπως και άλλοι στρατιωτικοί γιατροί, συνέχισε να συνδράμει σε χειρουργεία ορισμένες ημέρες την εβδομάδα ή κάποιες φορές τον μήνα, ανάλογα με το πότε χρειάζονταν βοήθεια οι συνάδελφοί του. Αλλωστε, οι απαιτήσεις είναι πολλές σε αυτήν την κλινική του μεγαλύτερου δημοσίου νοσοκομείου της χώρας. Εκεί διενεργείται πάνω από το 50% των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται στο ΕΣΥ.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί και ο όγκος των περιστατικών που δέχεται. Λόγω της οικονομικής κρίσης, μέσα σε μία πενταετία παρατηρήθηκε μεγάλη ροή ασθενών από τον ιδιωτικό προς τον δημόσιο τομέα. Πέρυσι, το ποσοστό των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 29% σε σχέση με το 2009, ενώ την αντίστοιχη περίοδο στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά 51%.
Αυτή η εξέλιξη, όμως, συνοδεύτηκε και από μια πρωτοφανή για τα τελευταία χρόνια διαρροή επιστημόνων προς το εξωτερικό. Οπως εξηγεί ο διευθυντής της κλινικής Χειρουργικής Θώρακος Καρδιάς Αγγείων στον «Ευαγγελισμό», Μιχάλης Αργυρίου, σήμερα στα τέσσερα νοσοκομεία του ΕΣΥ που διαθέτουν θωρακο-καρδιοχειρουργική κλινική προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 21 καρδιοχειρουργοί, τη στιγμή που στο εθνικό σύστημα υγείας της Αγγλίας εργάζονται περισσότεροι από 50 ειδικευμένοι Ελληνες συνάδελφοί τους ηλικίας 35-55 ετών. Η μεγάλη φυγή, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των προσλήψεων σε θέσεις μόνιμων γιατρών, προκαλεί δυσαναπλήρωτα κενά. Τα ιατρικά χέρια τα τελευταία χρόνια δεν φτάνουν για τις αυξημένες ανάγκες. Σήμερα, στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του «Ευαγγελισμού», που ξεπερνάει τις 900 επεμβάσεις ετησίως, είναι κενές τέσσερις θέσεις ειδικευμένων και εννέα θέσεις ειδικευόμενων γιατρών.
«Η τάση φυγής των νέων γιατρών είναι μεγάλη. Υπάρχει ανασφάλεια σχετικά με την επαγγελματική αποκατάσταση. Προτιμούν να βρεθούν σε μια άλλη χώρα όπου όχι μόνο θα βρουν άμεσα έμμισθη θέση εργασίας, αλλά θα έχουν και δυνατότητες εξέλιξης», παρατηρεί ο κ. Σουλτάνης. Στο δικό του πέρασμα από την ειδικότητα, από τους 11 γιατρούς που γνώρισε οι οκτώ σήμερα ασκούν το επάγγελμά τους στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και στη Μ. Βρετανία. Οι υπόλοιποι παρέμειναν στην Ελλάδα γιατί είχαν δυνατότητα άμεσης απασχόλησης ως στρατιωτικοί γιατροί.
Ζητούν θεσμικό πλαίσιο
Τους τελευταίους μήνες, ο κ. Αργυρίου και άλλοι συνάδελφοί του έχουν απευθυνθεί στο υπουργείο Υγείας ζητώντας να αντιμετωπιστεί το θέμα της έλλειψης γιατρών στην κλινική Χειρουργικής Θώρακος Καρδιάς Αγγείων. «Δεν προσέρχονται νέοι γιατροί για ειδικότητα, δεν προσλαμβάνονται επικουρικοί γιατροί, δεν γίνονται οι κρίσεις των προκηρυγμένων θέσεων, δεν προκηρύσσονται οι κενές θέσεις», αναφέρουν σε σχετική επιστολή τους και προτείνουν τη δημιουργία ειδικού θεσμικού πλαισίου σε συνεργασία και με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για τη διάθεση θωρακο-καρδιοχειρουργών από τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ.
«Μια λύση που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και δεν θα επιβαρύνει το νοσοκομείο με μισθολογικό κόστος πέραν των εφημεριών», προσθέτουν στην επιστολή τους. Κοινή υπουργική απόφαση του 2011 προέβλεπε ότι ειδικοί στρατιωτικοί γιατροί που υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας υγειονομικού εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης μπορούν να διατίθενται παράλληλα με τα στρατιωτικά καθήκοντά τους στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε πανεπιστημιακές κλινικές, μονάδες ή εργαστήρια για την κάλυψη των αναγκών τους. Δεν καθόριζε όμως κάποιο αντίστοιχο πλαίσιο για τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.
«Ισως δεν φαντάζονταν τότε ότι κάποια ημέρα θα υπήρχαν ανάγκες και στην Αθήνα, όχι μόνο στην περιφέρεια», λέει ο κ. Σουλτάνης. Η συνεργασία του με τους γιατρούς του «Ευαγγελισμού» γίνεται μέχρι στιγμής στο πλαίσιο των φιλικών σχέσεων που είχαν αναπτύξει από τα χρόνια της ειδικότητάς του εκεί. «Υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον. Από τη μια πλευρά αυξάνω τη χειρουργική μου δεινότητα και από την άλλη βοηθάω τους γιατρούς του ΕΣΥ που με δίδαξαν», λέει. Στην ίδια, αμφίδρομη σχέση, αναφέρεται και ένας ακόμη στρατιωτικός γιατρός που μίλησε στην «Κ» και αφιερώνει τρεις ημέρες την εβδομάδα στον «Ευαγγελισμό», μετά την ολοκλήρωση του ωραρίου του στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. «Γίνεται στο πλαίσιο της καλής θέλησης και της σχέσης δασκάλου και μαθητή που έχουμε αναπτύξει με τους πρώην επιμελητές μας», λέει.
No comments:
Post a Comment