Την ώρα που ο Πάνος Καμμένος αναζητά με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ λύσεις για τη μείωση των προσφυγικών ροών η Βιέννη βάλει κατά Αθήνας, η Σερβία επιτίθεται στην Αυστρία και η Ουγγαρία προχωρά σε δημοψήφισμα
news247
Φεβρουάριος 24 2016 17:17
Λύσεις και απαντήσεις αναζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi. Οι δυο άνδρες συζήτησαν τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα και τον τρόπο με τον οποίο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυση του προβλήματος, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών, ενώ συζητήθηκαν επίσης οι λύσεις που πρέπει να δοθούν για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και κυρίως η αναγκαιότητα μετεγκατάστασης των προσφύγων απευθείας από την Τουρκία προς άλλες χώρες.
Σερβία κατά Αυστρίας
Την ίδια στιγμή κριτική στη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη στη Βιέννη για τα Δυτικά Βαλκάνια άσκησε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Νεμπόισα Στεφάνοβιτς. Ειδικότερα, ανέφερε πως «χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δεν μπορεί να υπάρξει κοινή λύση στην προσφυγική κρίση» ασκώντας, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στην Αυστρία για τη μη πρόσκληση της Ελλάδας, ενώ πρόσθεσε πως «εάν συμμετείχαν Έλληνες εκπρόσωποι στη Διάσκεψη στη Βιέννη θα μπορούσαν ίσως να αποφευχθούν παρεξηγήσεις».
Το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα θα ήταν μία μεγάλη επιβάρυνση για την Ελλάδα, και ο ίδιος, ζώντας σε αυτή την περιοχή του κόσμου, αντιτίθεται «στο να αφεθεί η Ελλάδα στο έλεος του θεού», τονίζει ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών.
Ο Νεμπόισα Στεφάνοβιτς παίρνει μέρος στη Διάσκεψη, στην οποία, με εξωθεσμική τους πρωτοβουλία, οι Αυστριακοί υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ και Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, συγκάλεσαν σήμερα τους ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων, συγκεκριμένα από Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία, με στόχο τον "συντονισμό" τους στον περιορισμό των προσφυγικών ροών.
Στη συνέντευξή του ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών τονίζει πως εάν η Γερμανία και η Αυστρία δεν κλείσουν τα σύνορά τους, δεν θα το κάνει και καμία από τις χώρες των Βαλκανίων, οι οποίες, όπως σημειώνει, θα συμπεριφερθούν ακριβώς όπως η Γερμανία και η Αυστρία.
Ο ίδιος θεωρεί πως δεν υπάρχει κανένας πραγματικός τρόπος για το σταμάτημα της μετανάστευσης, καθώς, όπως παρατηρεί, μπορεί μεν κάποιος να κλείσει ένα τμήμα των συνόρων, ωστόσο οι μετανάστες θα διέλθουν από άλλες χώρες, όπου υπάρχουν λιγότερη αστυνομία και λιγότεροι έλεγχοι.
Νέες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας από τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών
Παράλληλα, νέες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί στον περιορισμό της προσφυγικής ροής, εξαπολύει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατηγόρησε την Ελλάδα για έλλειψη βούλησης να συνεργαστεί για τον περιορισμό της προσφυγικής κρίσης, μιλώντας σήμερα κατά την έναρξη της λεγόμενης Διάσκεψης για τα Δυτικά Βαλκάνια, στην οποία, ο ίδιος και η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, συγκάλεσαν εξωθεσμικά τούς ομολόγους τους από εννέα χώρες των Βαλκανίων.
Απορρίπτοντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας στη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, που εκφράστηκαν μάλιστα τόσο με διάβημα διαμαρτυρίας όσο και με έντονη κριτική από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς διατεινόταν, με μεγάλη δόση ειρωνείας, πως «δεν πιστεύω ότι στην Ευρώπη μας λείπουν κοινές εκδηλώσεις, αλλά λείπει η βούληση να περιορίσουμε σαφώς την προσφυγική ροή».
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, «η ελληνική πλευρά δεν έχει δείξει έως τώρα προθυμία για μείωση της προσφυγικής ροής, αλλά ενδιαφερόταν μόνον για την κατά το δυνατό γρήγορη παραπέρα μεταφορά των προσφύγων».
Όπως τόνισε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας, η Αυστρία συνεχίζει να έχει ως στόχο μία ευρωπαϊκή λύση, ωστόσο, κατά την άποψή του, δεν διαγράφεται στον ορίζοντα μία τέτοια κοινή ευρωπαϊκή λύση και ως εκ τούτου η Αυστρία υποστηρίζει μία λύση σε εθνικό επίπεδο, την οποία θέλει να συντονίσει σε περιφερειακό επίπεδο με τις εμπλεκόμενες χώρες.
Απευθυνόμενος δε προς τη Γερμανία, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε πως αναμένει μία πλήρους σεβασμού στάση της και κατανόηση για το ότι η Αυστρία είναι υπερβεβαρημένη με το προσφυγικό.
Δημοψήφισμα από την Ουγγαρία
Τέλος, η Ουγγαρία θα διοργανώσει δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Ορμπάν. "Η κυβέρνηση αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων ανακατανομής" των προσφύγων, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ορμπάν, ο οποίος ανήκει στη συντηρητική παράταξη. Η κυβέρνησή του είχε ήδη προσφύγει τον Δεκέμβριο ενώπιον της Ευρωπαϊκής δικαιοσύνης κατά των ποσοστώσεων μετεγκατάστασης που υιοθετήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2015 από την ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε κάποια ημερομηνία για το δημοψήφισμα, ενώ το ερώτημα που θα τεθεί στους Ούγγρους ψηφοφόρους θα είναι: "Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάξει μια υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων προσφύγων στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;".
Ο Ορμπάν, η αντιπροσφυγική ρητορική του οποίου είναι πολύ έντονη, εκτιμά ότι δεν είναι δυνατό "να παίρνουμε πάνω στην πλάτη λαών, ενάντια στη βούληση λαών, αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή τους και τη ζωή των μελλοντικών γενεών", καθώς θεωρεί ότι οι ποσοστώσεις αυτές "θα αναδιαμορφώσουν την πολιτιστική και θρησκευτική ταυτότητα της Ευρώπης".
news246.gr
No comments:
Post a Comment