Από τον Χουάν Κάρλος ως το Χιου Χέφνερ. Σπάνιες φωτογραφίες από την ιστορία χλιδής του Hilton με αφορμή το ξεκίνημα της διαδικασίας πώλησής της Ιονικής Ξενοδοχειακής
της Κατερίνας Λυμπεροπούλου
TheTOC
Εκεί που σήμερα βρίσκεται το Hilton αποτελώντας ένα από τα τοπόσημα της πόλης, στεγάζονταν στρατιωτικές υπηρεσίες ως το τέλος της δεκαετίας του ΄50. Το οικόπεδο επί των οδών Βασ. Σοφίας και Βασ. Κωνσταντίνου παραχωρήθηκε το 1957 για να ανεγερθεί «ένα κομψό και ήρεμου αξιοπρέπειας μνημείον του 20ού αιώνα», σύμφωνα με τον ίδιο τον Κόνραντ Χίλτον. Στους 16.000 πήχεις που δόθηκαν έναντι 750.000 δολαρίων χτίστηκε το πρώτο ξενοδοχείο παγκόσμιας αλυσίδας που δημιουργήθηκε ποτέ στην Αθήνα. Μια ματιά στην ιστορία του Hilton με αφορμή το ξεκίνημα της διαδικασίας πώλησής της Ιονικής Ξενοδοχειακής, ιδιοκτήτρια του Hilton Αθήνας από την Alpha Bank.Κόνραντ Χίλτον, Παναγής Παπαλλήγούρας, Στρατής Ανδρεάδης.
Παρέλαση της αφρόκρεμας της εποχής
Στα εγκαίνια του ξενοδοχείου Hilton που γίνονται το 1963 παρουσία του τότε Πρωθυπουργού, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και των Αριστοτέλη Ωνάση και Φρανκ Σινάτρα, παρελαύνει η Αθηναϊκή αφρόκρεμα της εποχής. Οπως σημειώνει ο Αθηναιογράφος, Γιάννης Καιροφύλας, «στη δεξίωση των εγκαινίων πήγανε όλοι οι κοσμικοί που κατόρθωσαν να βρούνε πρόσκληση και μερικοί πήγανε της προσκολλήσεως, όπως συχνά συμβαίνει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Οι κύριοι ήταν όλοι τους με επίσημο ένδυμα, ενώ οι κυρίες είχαν κάπως πρόωρα φέρει την άνοιξη με τα πολύχρωμα καπέλα τους, για τα οποία είχαν καταβάλει ουκ ολίγα στις Αθηναίες καπελούδες».Κόνραντ Χίλτον
Ενας ουρανοξύστης - σκάνδαλο
Τα πράγματα, ωστόσο, δεν υπήρξαν και τόσο ρόδινα. Προτού καν δημοσιευθούν τα σχέδια (σημειωτέον, η ιδιαιτερότητα του οικοπέδου υπαγόρευσε κοίλο άξονα που θεωρήθηκε ότι δεν συμβάδιζε με το προφίλ του αστικού τοπίου) ο Γ. Κορομηλάς θα αποκαλέσει το Hilton «ουρανοξύστη» που θα καταστρέψει το εν λόγω τοπίο. Ετσι, η ανέγερσή του θα αντιμετωπιστεί ως οικονομικο-πολιτικό σκάνδαλο από μεγάλη μερίδα του Τύπου, που θα παραβλέψει την αρχιτεκτονική αξία του.Ομολογουμένως μεγάλη αρχιτεκτονική αξία. Τα σχέδια υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Εμμανουήλ Βουρέκας, Προκόπης Βασιλειάδης, Σπύρος Στάικος και Αντώνης Γεωργιάδης
Ο «ουρανοξύστης» της Αθήνας
Το Hilton και ο Μόραλης
Οι κύριες όψεις διαμορφώθηκαν από ένα είδος καννάβου που σχηματίζεται από τα μεγάλα χαρακτηριστικά πτερύγια στην κατακόρυφη και τα στηθαία των μπαλκονιών στην οριζόντια διεύθυνση. Στις δύο στενές όψεις διαμορφώθηκε σόκορο, δηλαδή τυφλές όψεις - εξαιρετικά ασυνήθιστο εκείνη την εποχή - οι οποίες έφεραν τη γνωστή διακόσμηση με τις μνημειώδεις ανάγλυφες συνθέσεις του Γιάννη Μόραλη.Η συνεργασία του Γιάννη Μόραλη με το ξενοδοχείο ξεκίνησε το 1959 και ολοκληρώθηκε το 1962. Και ήταν αυτή του η συνεργασία που εγκαινίασε μια νέα διάσταση του έργου του ζωγράφου και συνόψισε τη συμβολή του στην αρχιτεκτονική.
Οσοι παρατηρήσουν με προσοχή την παράσταση στην πρόσοψη του Hilton Αθήνας θα αντιληφθούν ότι συνδυάζει τα στοιχεία της φιλοξενίας, του ταξιδιού και της διασκέδασης. Απεικονίζει τη θεά Αθηνά, ένα βωμό με τις προσφορές ιερειών, αυλητρίδες που προσφέρουν διασκέδαση, έναν ίππο, ένα καράβι κ.α.
Εκτός, όμως, από τις εξωτερικές, ο Μόραλης είχε κάνει μερικές - πολύ λιγότερο γνωστές είναι η αλήθεια - επεμβάσεις στο εσωτερικό του ξενοδοχείου. Δυστυχώς, έπειτα από την ανακαίνιση του ξενοδοχείου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι περισσότερες καταστράφηκαν.
Εσωτερικό του ξενοδοχείου - φωτογραφία δεκαετίας '70
Το Hilton των διασημοτήτων
Το κατώφλι του Hilton Αθηνών έχουν διαβεί αρχηγοί κρατών, αστέρια του Χόλιγουντ, διεθνείς επιστήμονες, «γαλαζοαίματοι» και προσωπικότητες από πολλούς χώρους. Από τον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Φρανκ Σινάτρα ως τον Ιγκμαρ Μπέργκμαν και τον Αντονι Κουίν. Από τον Χουάν Κάρλος ως το Χιου Χέφνερ.Χιού Χέφνερ
Χουάν Κάρλος
Κωνσταντίνος Καραμανλής
Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ
Μαρκ Σπιτς
Χάμπουργκερ στο Βυζαντινό, κοκτέιλ στο Galaxy bar
To ξενοδοχείο εξελίχθηκε σε αγαπημένο στέκι των Αθηναίων, που δοκίμασαν για πρώτη φορά αμερικάνικα hamburger και club sandwich στο Βυζαντινό και πρωτότυπα κοκτέιλ στο Galaxy Bar.Χοροεσπερίδα στο Hilton
Εξωτερική άποψη του Galaxy bar τη δεκαετία του '70
Εσωτερική άποψη του Galaxy bar τη δεκαετία του '70
Τα τελευταία χρόνια
Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, έγιναν έργα ανακαίνισης και προσθήκης νέας πτέρυγας από τα αρχιτεκτονικά γραφεία των Αλέξανδρου Τομπάζη και Χάρη Μπουγαδέλη.Το 2004, το Hilton Αθηνών ήταν η επίσημη έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 ήταν η έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.
Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση του Athens Hilton Magazine (επετειακή έκδοση) της Vagma Media Development.
Αναρτήθηκε από Πίσω στα παλιά στις 10:37 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείουBlogThis!Μοιραστείτε το στο TwitterΜοιραστείτε το στο FacebookΚοινοποίηση στο Pinterest
Έτοιμο στις αρχές του 2017 το Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι
Μια περιπέτεια που κράτησε 25 ολόκληρα χρόνια καταλήγει σε αίσιο τέλος. Το μουσείο θα ανοίξει τις συλλογές του σε λιγότερο από ένα χρόνο.
της Αργυρώς Μποζώνη Κανένας δεν περίμενε το 1992, ότι η περιπέτεια της ανέγερσης του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή θα διαρκούσε ένα τέταρτο του αιώνα. Τα καλά νέα είναι ότι πριν το Πάσχα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή των σκυροδεμάτων και όλα δείχνουν ότι το μουσείο θα λειτουργήσει στις αρχές του 2017, στην οδό Ερατοσθένους δίπλα στον Άγιο Σπυρίδωνα, στο Παγκράτι.
Το κτίριο πριν τις εργασίες του ιδρύματος
Το κτίριο αν και καλυμμένο ακόμα με μουσαμάδες, εντυπωσιάζει τον περαστικό, ενώ όλοι αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο την ολοκλήρωση ενός έργου που θα αποτελέσει ένα νέο πολιτιστικό τοπόσημο, όσο και την εμφάνιση της –σαν επτασφράγιστο μυστικό φυλαγμένης- μυθικής συλλογής των Γουλανδρή, η οποία συμπεριλαμβάνει έργα του 19ου και 20 αιώνα, αριστουργήματα των Σαγκάλ, Ροντέν, Πικάσο, Βαν Γκογκ, Τζιακομέτι, Σεζάν, Καντίνσκι, Τζάκσον Πόλοκ, Φράνσις Μπέικον, Κλέε κ.ά. Η πόλη θα αποκτήσει μια πολιτιστική «προίκα», ένα κόσμημα στο κέντρο της, ενώ οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος δεν κρύβουν τη χαρά τους, αφού όλες οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.
Η όψη του νεοκλασικού καλυμένη με μουσαμάδες
Η ιστορία της ανέγερσης του μουσείου ξεκινά το 1992. Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή δωρίζουν τη συλλογή τους με όρο να τους παραχωρηθεί ένα οικόπεδο για την ανέγερση του μουσείου. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Μιλτιάδης Εβερτ υπέγραψε την πράξη παραχώρησης του οικοπέδου επί της Ρηγίλλης, ενώ αρχίζει μια μακρά δικαστική εμπλοκή, η οποία κρατά πέντε ολόκληρα χρόνια. Αρχικά αντιδρά ο Δήμος Αθηναίων –θέλει το οικόπεδο χώρο πρασίνου-, οι πολεοδομικές υπηρεσίες και οι κάτοικοι.
Ο χώρος του Λυκείου
Τελικά, το 1997, όταν άρχισαν τα έργα θεμελίωσης, ήρθε στο φως το Λύκειο, το μέρος στο οποίο ιδρύθηκε η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, και το οποίο τελικά άνοιξε ως αρχαιολογικός χώρος στο κοινό το 2014. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συμφώνησε τότε για την ανέγερση του Μουσείου στο χώρο. Ο Βασίλης Γουλανδρής είχε αποβιώσει από το 1994 και η Ελίζα Γουλανδρή διαφώνησε, αφού ο χώρος που απέμενε ήταν μικρός.
Βασίλης και Ελίζα Γουλανδρή
Η δεύτερη προσπάθεια ξεκινά το 1998. Η πολιτεία προτείνει να κτιστεί το μουσείο στο πάρκο Ριζάρη. Ο διάσημος αρχιτέκτονας Μινγκ Πέι είχε εκπονήσει τα σχέδια για ένα μουσείο 10.000 τ.μ., κόστους 27 εκ. ευρώ. Και αυτές οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες αφού κατέληξαν σε ένα γύρο προσφυγών και διαμαρτυριών. Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος παραχωρεί το 2002 εκ νέου το οικόπεδο. Όμως έχει μεσολαβήσει ο θάνατος της Ελίζας Γουλανδρή το 2000 και μια τρίτη προσπάθεια να κτιστεί στο μουσείο στο Μετς αποτυγχάνει και αυτή. Το 2009 το Ιδρυμα Γουλανδρή ανακοίνωσε την αγορά του κτιρίου της οδού Ερατοσθένους. Το όλο εγχείρημα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ίδρυμα. Το κτίριο που επελέγη είναι του 1920 και με την επέκτασή του θα είναι ένα υπερσύγχρονο μουσείο με διεθνή χαρακτήρα και σπουδαία συλλογή έργων τέχνης.
Το παλιό κτίριο, που διατηρείται ως κέλυφος, και η νέα σύγχρονη προσθήκη θα καταλαμβάνουν περί τα 7.300 τ.μ. Το πρώτο θα αποκατασταθεί και θα αναβαθμιστεί ενώ η σύγχρονη επέκταση θα επενδυθεί με πλάκες πωρόλιθου. Το έργο του μουσείου, σε συνδυασμό με την ανάπλαση της πλατείας του Αγ. Σπυρίδωνα, μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία σημαντικής πολεοδομικής αναβάθμισης της εγγύτερης περιοχής. Το μουσείο θα είναι 12όρωφο, με πέντε από τους ορόφους του κάτω από την επιφάνεια της γης.
Στο ισόγειο του Μουσείου θα λειτουργήσει χώρος υποδοχής, βεστιάριο και πωλητήριο. Στο μεσοπάτωμα που θα διαμορφωθεί στο νέο κτίριο θα λειτουργήσει το ένα από τα δύο καφέ του Μουσείου με πρόσβαση στον ακάλυπτο χώρο του κτιρίου που θα χρησιμοποιηθεί ως μικρός κήπος. Στη δε ταράτσα του παλιού κτιρίου, όπου η θέα στην Ακρόπολη είναι εξαιρετική, θα διαμορφωθεί το δεύτερο, υπαίθριο καφέ του Μουσείου.
Φωτογραφική απεικόνιση του μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Οι εκθεσιακοί χώροι του Μουσείου θα περιλαμβάνουν συνολικά πέντε επίπεδα. Στο πρώτο υπόγειο αναπτύσσονται οι περιοδικές εκθέσεις σε χώρο έκτασης 400 τ.μ. στα πρότυπα λειτουργίας του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος στην Άνδρο, ενώ στους τέσσερις ορόφους πάνω από το ισόγειο (έκτασης 1200 τ.μ.) θα φιλοξενηθεί η μόνιμη συλλογή του Ιδρύματος. Στον τελευταίο όροφο θα στεγαστούν τα γραφεία της διοίκησης. Στους λοιπούς υπόγειους ορόφους θα κατασκευαστεί θεματική βιβλιοθήκη κυρίως με βιβλία τέχνης, παιδικό εργαστήριο, ένα άρτια εξοπλισμένο αμφιθέατρο 190 θέσεων με δικό του φουαγιέ, χώροι φύλαξης και το εργαστήριο συντήρησης, μαζί με τους απαραίτητους βοηθητικούς χώρους.
Οι υπεύθυνοι του έργου υπολογίζουν ότι μέσα στο 2016, θα έχουν ολοκληρωθεί το 90% των οικοδομικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Η αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε από το γραφείο «Ι.& Α.Βικέλα». Επί μέρους μελέτες εκπονήθηκαν από τον κ. Νίκο Μουστρούφη (αμφιθέατρο) και τον κ. Κώστα Στάικο (καφέ και πωλητήριο). Τη μελέτη διαμόρφωσης της πλατείας και πρασίνου γενικότερα την έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio75 και η διεύθυνση του έργου έχει ανατεθεί στην εταιρεία «Ν.Κ.Μαλατέστας & Συνεργάτες» και η Διεύθυνση Κατασκευής στην εταιρεία «Frank E. BASIL». Το κόστος του έργου (χωρίς να υπολογίζεται η αγορά του οικοπέδου) ανέρχεται στα 20.000.000 ευρώ.
Το μουσείο Γουλανδρή στη Χώρα της Άνδρου
Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους συλλέκτες του κόσμου. Στην περίφημη συλλογή τους περιλαμβάνονται έργα μεγάλων ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Στη γενέτειρα του Βασίλη Γουλανδρή, στην Άνδρο, τον Ιούλιο του 1979 ίδρυσαν το εκεί Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στις δύο πτέρυγες του μουσείου εκτίθεται μέρος της συλλογής του ιδρύματος, ενώ από το 1986 και κάθε καλοκαίρι οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις διακεκριμένων καλλιτεχνών του 20ού αιώνα.
Η σπουδαία συλλογή έργων τέχνης του ζεύγους Γουλανδρή σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα εκτεθεί στη θέση της, στο καλαίσθητο και λειτουργικό οικοδόμημα της Ερατοσθένους, για να γραφεί το αίσιο τέλος μιας μεγάλης περιπέτειας. Το όνειρο του Βασίλη και της Ελίζας Γουλανδρή που δεν έζησαν για να δουν το έργο τους να ολοκληρώνεται, ερχόμενο, θα προσθέσει ένα πολιτιστικό σημείο, απαραίτητο και βαρύνουσας σημασίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή.
ΤΗΕ ΤΟC
Πίσω στα παλιά
No comments:
Post a Comment