ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠ’ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΘΑΝ. ΙΩΑΝ. ΛΑΤΣΟΥΔΗ ( 1891 – 1985 )
Παλιότερα , είχαμε δημοσιεύσει την αφήγηση του αξέχαστου Λιδορικιώτη Σπύρου Σφέτσου – Καλέρη : “ Το Λιδορίκι πρωτεύουσα της Ελλάδας “, σήμερα ξεκινάμε με μια περικοπή απ’ το ημερολόγιο του αείμνηστου Αθαν. Λατσούδη , σχετική με το περίφημο “ Κίνημα του 1917 στο Λιδορίκι “.
Πολλοί ίσως δεν θα γνωρίζουν για το περίφημο αυτό κίνημα , που έγινε στο χωριό μας το 1917 , διαβάστε λοιπόν πως έζησε αλλά και θυμόταν εκείνο το περιστατικό ο Αθ. Λατσούδης , και το αναφέρει στο προσωπικό του ημερολόγιο στη σελίδα 97 :
“ …Έτσι , μια νύχτα , τα μεσάνυχτα , ακούστηκαν να χτυπάνε οι καμπάνες της Παναγίας και κατατρομαγμένοι οι κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο να μάθουν τι τρέχει . Ο Κώστας Σαψαρής ( Μαργέλλος ), ατάραχος , κατέβαινε απ’ το σπίτι του , τον ρωτάνε αν ξέρει τι συμβαίνει , κι’ αυτός πάλι ατάραχος , λέει : “ Μη φοβάστε , τίποτα δεν τρέχει , κάποιος λύκος πάλευε να φάει το μουλάρι μου , γι’ αυτό βαράει η καμπάνα , για να φοβηθεί να φύγει “. ‘Ηταν βέβαια κι’ αυτός μυημένος στο κίνημα , αλλά κι’ αυτό το’παιρνε στ΄αστεία , όπως συνήθιζε .
Σε λίγο , γέμισε η πλατεία της Βαθειάς από τους μυημένους οπαδούς , με ό,τι όπλο είχε ο καθένας . Έφτασε κι’ ο αρχηγός ο Γιώργος Κλώσσας , τους μέτρησε , έστειλε μερικούς να φυλάνε ένα γύρω την πρωτεύουσα ( το Λιδορίκι ) , για να μη βγαίνει προς τα έξω κανένας .
Οι πραγματικοί οργανωτές του κινήματος ήταν τρεις γιατροί αντιβενιζελικοί , έβαλαν όμως τον Κλώσσα σαν εμφανή αρχηγό και να’χουν αυτοί την πισινή , σε περίπτωση αποτυχίας . Κι’ ο Κλώσσας πήρε στα σοβαρά το αξίωμα .
Είχαν στείλει μηνύματα στούς πυρήνες των χωριών , για να φτάσουν το πρωί στην πρωτεύουσα , με κάθε είδος όπλο . Καμιά πενηνταριά οπλισμένοι που ‘χαν μαζευτεί στην πλατεία περικύκλωσαν την Αστυνομία κάλεσαν τη δύναμή της να τους παραδώσει τα όπλα ( βρισκόταν λίγο πιο πάνω απ’ τη Βαθειά ) . Στην αρχή αρνήθηκαν αλλά στο τέλος προτίμησαν να μη γίνει αιματοχυσία και τα παρέδωσαν . Στη συνέχεια κατέλαβαν το Δημοτικό Σχολείο για γραφεία και καταυλισμό των επιστράτων των χωριών .
Στο σπίτι του Πατέρα ( του Ιωάν.Αθ. Λατσούδη ) έφτασε από τη Στρούζα ο ανιψιός Παναγιώτης Μποβιάτσης ή Μπόμης κι’ έφερε τα νέα που άκουσε στο χωριό για το κίνημα και για να ειδοποιηθούν οι Βενιζελικοί για να λάβουν τα μέτρα τους και έμεινε στο σπίτι για ενίσχυση .
Τη νύχτα με τις καμπάνες σηκώθηκαν στο πόδι , με το φόβο για κακά επακόλουθα . Ο γιος ( Αθαν.Ι.Λατσούδης ) δεν ήταν στην οργάνωση των επιστράτων , ούτε τον είχαν καλέσει ραφτεί , γιατί δεν τον θεωρούσαν έμπιστο , σαν Βενιζελικό .
Πριν δυο μέρες κλήθηκαν στις τάξεις του στρατού μερικές ηλικίες εφέδρων και μέσα σ’ αυτούς και πάλι η κλάση του 1912 , για να παρουσιαστούν μετά από 15 μέρες και ακριβώς γι’ αυτό έγινε τότε το κίνημα , για να ματαιωθεί η επιστράτευση . Ολονυχτία στο σπίτι , αγωνία σ΄λολους τους Βενιζελικούς .
Το κομμάτι του Λιδορικιού , γύρω απ’ το Αλωνάκι , βγαλμένη γύρω στα 1925 . Δεξιά στο βάθος η εκκλησία μας η Παναγία ( Ζ.Πηγή ) και αριστερά επάνω το περιβόητο σαράϊ του Κ. Μαργέλλου . Στο κέντρο κάτω τα σπίτια και καταστήματα Λατσούδη ( Λ ) και Μαραζιάρη (Μ ) . Το κενό ανάμεσά τους έχει οικοδομηθεί τώρα ( οικία Δ.Κατσένιου ). Πάνω απ’ την πλατεία στη σειρά τα σπίτια : Ευσταθίου , Κ,Μποβιάτση (1) , Παπαδόπουλου (2 ) , Απ. Ποντίκη (3 ) , Παπαναγιώτου και μετά Κ.Μαργέλλου ( 4 ) , Αθ. Πίτσιου ( 5 ) . Κάτω απ’ το ΜαραζιαραίΙκο , το χαμηλό , πρέπει να είναι το σπίτι του Υφαντή – Κατροδαύλη .
Το ημερολόγιο του Αθ.Ι.Λατσούδη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ Η Λεύκα Δωρίδος “απ’ όπου και το αναδημοσιεύουμε .
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι …..
No comments:
Post a Comment