Από επιστολή του επίτιμου Αρεοπαγίτη Γεωργίου Μπούτσικου , που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ η ΛΕΥΚΑ Δωρίδος “ .
-5-
Η κατηγορία του Κρικέλα και του συντρόφου του ήταν για 28 κακουργήματα , αλλά εισήχθηκαν στη δίκη για μέρος από αυτά , γιατί τα υπόλοιπα δεν ήταν διαδικαστικά “ ώριμα “ προς εκδίκαση . Η δίκη άρχισε και τελείωσε σε μια μέρα . Εξετάσθηκαν ένδεκα ( 11 ) μάρτυρες επί της κατηγορίας .
Δεν προκύπτει αν εξετάσθηκαν μάρτυρες υπεράσπισης . Η απόφαση των ενόρκων ήταν ομόφωνα καταδικαστική , κατόπιν αυτού , το δικαστήριο των συνέδρων επέβαλε την ποινή του θανάτου ( δι’ αποκεφαλισμού ) “ εκτελεσομένην εις το δημοσιότερο μέρος του Γαλαξειδίου “. Φαίνεται ότι η σκιά της ληστείας στη Ζωοδόχο πηγή του Γαλαξειδίου έπεσε βαριά και στη δικαστική χρήση .
Λέγεται ( μου το ‘λεγε ο πατέρας μου ) , ότι μετά τη ληστεία στην εκκλησία αυτή του Γαλαξειδίου και ενόψει του σκληρού και απάνθρωπου τρόπου που πραγματοποιήθηκε , ο Κρικέλας είπε στους συντρόφους του “ αυτό είναι το τέλος μας “. Ο Κρικέλας άκουσε την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου ψύχραιμος και απτόητος . ‘Ηταν πράγματι ατρόμητος και γενναίος άνδρας .
Άσκησε κατά της ανωτέρω απόφασης αίτηση αναίρεσης , δεν είχε άλλο κατ’ αυτής ένδικο μέσο , γιατί τότε η ομόφωνη απόφαση των ενόρκων ( που ήταν όλοι πολίτες – ίσχυε το αμιγές σύστημα ) , ήταν τελεσίδικη και υπόκειταν μόνο σε αναίρεση .
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του στη φυλακή της Χαλκίδας , μέχρι να αποφανθεί ο Άρειος Πάγος επί της αίτησης αναίρεσης , ο Κρικέλας προσπάθησε να αποδράσει . Συγκεκριμένα , τη νύχτα της 25/11/1870 , διέρρηξε τα δεσμά του και με σίδερα που απέσπασε απ’ την πόρτα του Δεσμωτηρίου , άνοιξε μικρή οπή στον τοίχο της φυλακής , αλλά τον πρόλαβε το ξημέρωμα και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τη διάνοιξη και πραγματοποιήσει τη φυγή του .
Ανακαλύφθηκε το εγχείρημά του και αποτράπηκε η απόδρασή του . Τέλος η αναίρεσή του κατά της απόφασης απορρίφθηκε απ’ τον Άρειο Πάγο και οΚρικέλας με τον σύντροφό του τον Μπισμπίκη μεταφέρθηκαν στις 5/12/1870 , στην Αθήνα και από εκεί στο Γαλαξείδι , όπου στη θέση “ Πέρα Πάντα “ έγινε στις 11/12/1870 , ημέρα Παρασκευή η εκτέλεσή τους .
Αυτή ήταν αγαπημένοι μου φίλοι η “ διαδρομή “ του λήσταρχου Κρικέλα , όπως την περιγράφει ο δισέγγονός του Αρεοπαγίτης Γεώργιος Μπούτσικος .
Εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι σχετικό , ίσως , που άκουγα απ’ τον πατέρα μου , που κι’ αυτός το είχε ακούσει απ’ τον παππού μου , ότι στο Πελέσι , δασική περιοχή της Γκιώνας , πάνω απ’ τη Συκιά , υπάρχει κάποιο σημείο που αναφέρεται σαν “ του Καψάλη το μνήμα “ , και πήρε το όνομα απ’ τον προπάππο μου , που ήταν οδηγός αποσπάσματος και σκοτώθηκε στο Πελέσι το 1865 , όταν το απόσπασμα κυνηγώντας τους Ληστές Κρικέλα και Πατσαούρα , έπεσε σε ενέδρα τους .
Σχετική είναι η παρακάτω επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Συκιάς από 12-12- 1972 , που επιβεβαώνει τις σχετικές πληροφορίες .
( κάντε κλικ επάνω για μεγέθυνση )
Πέρα όμως από αυτά , θα θέλαμε να συμπληρώσουμε εδώ , πως υπάρχει και ένα θεατρικό έργο του Ι. Βότσαρη “ Η ψυχοκόρη και ο λήσταρχος Κρικέλας “ , που έχει παιχτεί αρκετές φορές παλιότερα , και από μια παράσταση του είναι και η φωτογραφία της επικεφαλίδας , όπου το ρόλο του Κρικέλα υποδυόταν ο Στέφανος Χρυσοστομίδης , της γνωστής Πειραιώτικης θεατροοικογένειας .
Βέβαια , απ’ όσο γνωρίζουμε , χωρίς βέβαια να είμαστε απολύτως σίγουροι , ο λήσταρχος Κρικέλας , του έργου , δραστηριοποιούνταν στις περιοχές της Θεσσαλίας και ίσως και της Ηπείρου , οπότε , μάλλον δεν πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο , αφού ο δικός μας Κρικέλας , δεν φαίνεται να έφυγε απ’ την περιοχή μας .
Θα κάνουμε κάποιες προσπάθειες μήπως και μπορέσουμε να βρούμε κάποια άκρη , ή τουλάχιστον να μάθουμε το μύθο του έργου , οπότε κάτι θα καταλάβουμε , και φυσικά αν έχουμε κάποιο νέο , θα σας ενημερώσουμε σχετικά .
Καλό σας βράδυ ….Κ.Κ.-
No comments:
Post a Comment