Από επιστολή του επίτιμου Αρεοπαγίτη Γεωργίου Μπούτσικου , που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ η ΛΕΥΚΑ Δωρίδος “ .
“ Ο λήσταρχος Κρικέλας , του οποίου είμαι τρισέγγονος , λεγόταν Ηλίας Καραμπέτσος του Γεωργίου και γεννήθηκε στο Λευκαδίτι . Η καταγωγή του πατέρα του Γεώργιου , αγωνιστή του ‘21 , δεν είναι εξακριβωμένη . Πιο πιθανή είναι η εκδοχή ότι καταγόταν απ’ το ΄Κλήμα Υαίας και όχι απ’ το Κρίκελο της Ευρυτανίας . Το επώνυμο “ Κρικέλλας “ το απέκτησε ο λήσταρχος ( και όχι ο πατέρας του ) όχι απ’ τον τόπο καταγωγής , αλλά από άλλο λόγο . Η έννοια της λέξης “ κρικέλα “ είναι γνωστή και ο λήσταρχος ήταν έντονα ζωηρός από τα νεανικά του χρόνια . Φέρεται δε ότι βρέθηκε κάποια εποχή και στο Κρίκελο για άγνωστο όμως λόγο .
Φαίνεται ότι κάποιος ή ο ίδιος απέδωσε στον εαυτό του το “ Κρικέλλας “ ως παρωνύμιο και έκτοτε επικράτησε αυτό στην οικογένεια ως επώνυμο . Σημειωτέον ότι το επώνυμο Κρικέλας ή Κρικέλης υπήρχε και υπάρχει στη Θεσσαλία ( Συκούριο ) και στη Μακεδονία ( Θεσσαλονίκη ) . Ο λήσταρχος Κρικέλλας γεννήθηκε από την Ευφροσύνη Κούστα από το Λιδορίκι ( θεία του Διόνη Κούστα ) μεταξύ των ετών 1823 και 1826 . Αυτό είναι αναμφισβήτητο , στηριζόμενο στο γεγονός ότι τότε σκοτώθηκε ο πατέρας του σε θέση πλησίον στο “ Ανάθεμα “ Φωκίδος , σε μάχη με τους Τούρκους ( πιθανώς στη μάχη του Κουτσουρού ) και άφησε τη γυναίκα του έγκυο στο Λήσταρχο , ο οποίος ως εκ τούτου ονομάστηκε “ κοιλάρφανος “ .
O λήσταρχος Κρικέλας , ορφανός και φτωχός , κατέφυγε αρχικά στην αδελφή του ( αγνώστου ονόματος ) , που ήταν παντρεμένη στον Άγιο Γεώργιο Άμφισσας με κάποιο Κουτσοκλένη , και πιθανώς υπηρέτησε για μικρό διάστημα στην Εθνοφυλακή . Αλλά η αντιμισθία ήταν πενιχρή και έτσι κατέφυγε στο Γαλαξείδι όπου εκμίσθωσε την παλληκαριά του σε καπεταναίους Γαλαξειδιώτες , που είχαν ανάγκη φρουράς στα καράβια τους κατά τα ταξείδια τους . Αλλά και εκεί δεν ευδοκίμησε . Ο Κρικέλας δεν ήταν εύκολος άνθρωπος , δεν δεχόταν μύγα στο σπαθί του , γρήγορα ήρθε σε προστριβές με τους καπεταναίους , για σπουδαίους , κατ’ αυτόν , λόγους , άγνωστους όμως , πιθανώς οικονομικούς ή και άλλους , για τους οποίους διέρρηξε τις σχέσεις του με το Γαλαξείδι .
Εν τω μεταξύ νυμφεύτηκε τη Θεοδώρα Ράπτη , από το Λευκαδίτι , και απόχτησε με αυτή έξι παιδιά : Την Εύφροσύνη , μεταγενέστερα σύζυγο Δημητρίου Μάρκου ( προμάμμη μου ) , την Αργυρή , μεταγενέστερα σύζυγο Κ.Καλατζή ( από Συκιά ) , τον Δημήτριο , αποκαλούμενο “ Ζουρνούφα “ , τον Νικόλαο , αποκαλούθμενο “ Τραχανά “ , τον Χρίστο , αποκαλούμενο “ Φωτομάρα “ και τον Κωνσταντίνο , αποκαλούμενο “ Κώτσιο “ . Η οικογένεια είχε πολύ χιούμορ και τα παρωνύμια ήταν συνήθης πρακτική της .
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ……
No comments:
Post a Comment