Από επιστολή του επίτιμου Αρεοπαγίτη Γεωργίου Μπούτσικου , που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ η ΛΕΥΚΑ Δωρίδος “ .
- 4 -
Όσον αφορά για το θάνατο του κτηνοτρόφου Μπουρογιαννάκη στις 27 –9- 1870 στον Παρνασσό , στην οικογένεια επικρατεί η πεποίθηση ότι δεν ήταν έργο του Κρικέλα , αλλά επρόκειτο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ γειτόνων αλληλομισουμένων κτηνοτρόφων και ότι ο δολοφόνος , κατά τη διάπραξη του φόνου έστησε , με τη βοήθεια των συνενόχων του , εικονική συμπλοκή με τη συμμορία δήθεν τοη υ Κρικέλα , πυροβολώντας καταλλήλως ( με διασταυρούμενα πυρά ) , φωνάζοντας και απειλώντας , όπως “ κερατά Κρικέλα δεν θα γλιτώσεις “. Έτσι δημιουργήθηκε στους αμέτοχους γείτονες κτηνοτρόφους και μετά στην τοπική κοινωνία η πεπλανημένη γνώμη ότι το φόνο τον έκανε η συμμορία του Κρικέλα , η οποία πιθανώς βρισκόταν τότε στην περιοχή .
Και η κατάληξη του Κρικέλα .
Μετά τη δεύτερη επικήρυξή του ( 7-5-1870 ) με το σεβαστό ποσό των 10.000 δραχμών , η καταδίωξή του έγινε απηνής , πληθύνθηκαν δε και οι καταδότες , κατόπιν αυτού , η συμμορία διασκορπίστηκε και ο Κρικέλας μαζί με το Βελεστίνο , το Φωτόπουλο και τον Κυριαζή κατευθύνθηκαν προς βορρά με σκοπό να περάσουν τα σύνορα προς τον Τούρκο ( Θεσσαλία ) . Όμως προδόθηκε η πορεία τους και όταν έφτασαν στο ρέμα της “ Βίστριζας “ Υπάτης , έπεσαν σε ενέδρα αποσπάσματος διωκτικών αρχών και στη συμπλοκή που επακολούθησε , σκοτώθηκε ο Φωτόπουλος , τραυματίστηκε αλλά διέφυγε ο Κυριαζής , διέφυγε δε και ο Βελεστίνος .
Ο Κρικέλας τραυματίστηκε και βλέποντας το τέλος , παραδόθηκε στο Απόσπασμα την επομένη , στις 4-10-1870 . Για τη συμπλοκή και τα αποτελέσματά της ιστορεί ο Πρωθυπουργός Δεληγιώργης στην από 30-11-1870 αναφορά του προς τον Βασιλέα ( περί της καταστάσεως στη χώρα ) .
Ο Κρικέλας κατηγορήθηκε κυρίως και καταδικάστηκε , για τη ληστεία στην εκκλησία της Παναγίας στο Γαλαξίδι με τα δεινά αποτελέσματά της , για την απαγωγή των παιδιών και για το θάνατο του Μπουρογιαννάκη . Η οικογένεια του Κρικέλα θεωρούσε αυστηρή την ποινή του θανάτου που του επιβλήθηκε , στηριζόμενη στο γεγονός ότι δεν διέπραξε φόνο . Όμως δεν πρέπει να παραβλέπεται 1) η κατηγορία για το φόνο του Μπουρογιαννάκη , την οποία δεν μπόρεσε να αποκρούσει επιτυχώς κατά την δίκη του και 2) ότι από την κατατρομοκράτηση του εκκλησιάσματος , κατά τη ληστεία στην εκκλησία , απέβαλαν πολλές γυναίκες τα κυοφορούμενα παιδιά τους .
Στην συμπλοκή της Υπάτης , ήταν , εκτός των άλλων συντρόφων και ο Χρ . Μπισμπίκης που συνελήφθηκε από την αστυνομία . Τόσον αυτός όσο κι’ ο Κρικέλας είχαν τραυματιστεί στο κεφάλι και τα πόδια τους . Μεταφέρθηκαν στη φυλακή της Χαλκίδας . Η δίκη τους έγινε στο Κακουργοδικείο Χαλκίδας , μάλιστα επειδή έληγε η σύνοδος του Κακουργοδικείου αυτού , προκειμένου να εισαχθεί ταχύτατα σε δίκη Ο Κρικέλας και ο σύντροφός του , η Κυβέρνηση παρέτεινε τη διάρκεια της συνόδου κατά 15 ημέρες . Η δίκη ενώπιον του Κακουργοδικείου διεξήχθηκε στις 23-10- 1870 . Υπερασπιστής των κατηγορουμένων ανέλαβε ο δικηγόρος Θεοδ. Φλογαϊτης , Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας , που αριθμούσε τότε 5 δικηγόρους , οι λοιποί τέσσερις αρνήθηκαν την υπεράσπιση .
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ……
No comments:
Post a Comment