ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠ’ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΘΑΝ. ΙΩΑΝ. ΛΑΤΣΟΥΔΗ ( 1891 – 1985 )
-
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠ’ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΑΘΑΝ. ΙΩΑΝ. ΛΑΤΣΟΥΔΗ ( 1891 – 1985 )
- 2 -
Πριν ακόμα φέξει , έφτασε ο αρχηγός με τρεις ακόλουθους , ζητώντας ν’ ανοίξει το μαγαζί , για να πάρουν φυσίγγια “ γκρα “ και περιστρόφων , που πουλιόντουσαν τότε ελεύθερα . Μπροστά ο γιός ( Αθ. Λατσούδης συγγραφέας του ημερολογίου ) πίσω ο πατέρας ( Ιωάννης Λατσούδης ) , κρατώντας ένα ξύλο για μπαστούνι και στηριγμένο πάνω του ένα μεγάλο σουγιά κυνηγιού ανοιχτό και πιο πίσω ο Μπόμης , κρυφά να μη φαίνεται , μ’ ένα αμερικάνικο περίστροφο στο χέρι , έτοιμος να χτυπήσει στο ψαχνό .
Ανεβαίνουν από την εσωτερική πόρτα του σπιτιού στο μαγαζί ( που σήμερα έχουν οι Ι.Δημολάς και Κ.Αναγνωστόπουλος στο Αλωνάκι ) , δεν ανοίγουν την Ως πόρτα του μαγαζιού , αλλά το παράθυρο με τη χοντρή σίδεριά , δίνει στον αρχηγό τα φυσίγγια ο Γιός και φεύγουν ο αρχηγός με την παρέα του , χωρίς να πληρώσουν , ούτε να πουν ένα ευχαριστώ .
Κατεβαίνουν και ποι τρεις στο σπίτι , πίνουν κι’ άλλο καφέ , περιμένοντας να ξημερώσει , όπου φτάνουν τρεις οπλοφόροι ζητώντας το Γιό , για να αναλάβει υπηρεσία , μάλλον όμως για όμηρο . Χωρίς αντίσταση , τους ακολουθεί αυτός στον αρχηγό Κλώσσα , που είχε το παρατσούκλι “ Βαγγούσης “. Παίρνει τη διαταγή να αναλάβει αμέσως υπηρεσία στρατολόγου και να καταγράψει αμέσως όσους επίστρατους παρουσιάζονται . Του έδωσε και δύο βοηθούς ! Όπως το ξανάπαμε , ο αρχηγός Κλώσσας – Βαγγούσης τόχε πάρει στραβά το αρχηγιλίκι που του φόρτωσαν οι γιατροί .
Έμαθαν στο σπίτι πως ο γιός πήρε αυτό το αξίωμα και ησύχασαν πλέον , αφού θάχουν άνθρωπο δικό τους στα πράγματα . Ο Γιός , παίρνοντας το πράγμα σαν κωμωδία στρογγυλοκάθισε στην έδρα του Σχολείου , εκεί κάθονταν στην ώρα του μαθήματος ο γαμπρός του δάσκαλος , ο Κάγκαλος . Πήρε μια κόλλα χαρτί κι’ άρχισε να καταγράφει όσους παρουσιάζονταν και τι ζητούσαν οι ίδιοι . Ως το μεσημέρι οι εγγραφέντες δεν ΄έφτασαν ούτε τους τριάντα , τόση μεγάλη προθυμία υπήρχε ..
Από νωρίς το πρωί έφταναν από τα χωριά της Περιφέρειας ομάδες χωριάτες κάθε ηλικίας . Μερικοί κρατούσαν κάθε είδους παλιοτούφεκο , γκρα , μάουζερ , ή και κυνηγετικό , οι πιο πολλοί χωρίς τίποτε . Λίγοι γνώριζαν το σκοπό του κινήματος , οι άλλοι πήγαιναν νομίζοντας πως θα γίνει πλιάτσικο στο εμπορικό και βιάζονταν να προλάβουν κι’ αυτοί κάτι . Εύρισκαν τα μαγαζιά κλειστά και έμεναν απογοητευμένοι , περιδιαβάζοντας στις πλατείες και στον κεντρικό δρόμο . Ο αρχηγός στο πόδι , στο αρχηγείο του Ανδρίτσου , ξεχώριζε όσους είχαν όπλο και τουσς κατηύθυνε στο Σχολείο για να γραφτούν . Από τους δέκα που ξεχώριζαν , θα έφταναν στο σχολείο για εγγραφή ούτε οι μισοί . Οι άλλοι έκαναν το κορόϊδο κι’ ακούμπαγαν κάπου το σιδερικό , βολτάροντας πέρα – δώθε .
Απάνω στην ώρα έφτασε από την Κωστάρτσα ο Κώστας Βέϊμος , έφεδρος λοχίας , φιλοδοξώντας κι’ αυτός σαν τον Κλώσσα , ν’ αναδειχθεί αρχηγός κι’ ανάλαβε τη συγκρότηση του σώματος . Με το σούρουπο της πρώτης μέρας , το ανθρωπομάζεμα των χωρικών , έβλεπε πως δεν είχε καμιά δουλειά εκεί , το πλιάτσικο στο οποίο ήλπιζαν δεν γινόταν , τα μαγαζιά ασφαλισμένα καλά και προστατευμένα απ’ τους ‘ίδιους τους μαγαζάτορες . Ο σκοπός του κινήματος σ’ άλλο απέβλεπε , οι δε από τα κρυφά κινήσαντες την εξέγερση , συνέστησαν στο φανερό αρχηγό ν’ αποθαρρύνει κάθε κίνηση για πλιάτσικο . Οι χωριάτες έμεναν όλη μέρα νηστικοί , δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο , κι’ ένας ‘ενας το’σκαγε για το χωριό του .
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ……..
No comments:
Post a Comment