Το σχέδιο προβλέπει μείωση στο 30% του ανώτατου συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους, ενιαίο φόρο 30% στους επαγγελματίες και 30% συνολική φορολόγηση των επιχειρήσεων...
«Κληρώνει στο 30» για τις ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος καθώς το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει μείωση στο 30% του ανώτατου φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχους, επιβολή ενιαίου φόρου 30% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις και μάλιστα από το πρώτο ευρώ και περιορισμό στο 30% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.
Με τις επικείμενες αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές, το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται ελαφρύνσεις σε μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, ενώ βάζει στο στόχαστρο των φορολογικών επιβαρύνσεων τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Δίνοντας το στίγμα της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, πηγή του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για ξήλωμα του ισχύοντος συστήματος με βασικούς στόχους: την εξασφάλιση πρόσθετων και μόνιμου χαρακτήρα εσόδων, το χτύπημα της φοροδιαφυγής., τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και τη μείωση των συντελεστών για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους σταδιακά στα 8.000 ευρώ από 5.000 ευρώ που είναι σήμερα, ο περιορισμός των κλιμακίων σε 4 από 8 με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή προς τα κάτω των φορολογικών συντελεστών. Επίσης θα υπάρξει κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών για τα εισοδήματα του 2013 και αντικατάστασή τους από έκπτωση συγκεκριμένων δαπανών από το εισόδημα.
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλά κέρδη, το νέο καθεστώς φέρνει επιβαρύνσεις
Στρατηγικός στόχος είναι η εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή για όλα τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις και η εφαρμογή του συστήματος υπολογισμού του καθαρού εισοδήματος με βάση έσοδα-έξοδα και στους μισθωτούς.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι προς το παρόν αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας η επιβολή έκτακτων εισφορών σε εκμισθωτές ακινήτων ή ελεύθερους επαγγελματίες και όπως έλεγε χαρακτηριστικά αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών το πακέτο των επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τη φορολογία παγώνει και η τύχη του συνδέεται με τις δημοσιονομικές εξελίξεις.
Με το νέο σχέδιο oι αγρότες θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες
Φόρος... αλά Ολάντ
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η επιβολή φόρου «αλά Ολάντ» στους πλούσιους με πολύ υψηλό συντελεστή. Επισημαίνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προωθεί την επιβολή ενός φόρου με συντελεστή 75% σε όσους έχουν εισοδήματα άνω του 1.000.000 ευρώ για διάστημα 2 ετών. Εάν αποφασιστεί το μοντέλο αυτό να υιοθετηθεί και στην Ελλάδα, το ύψος του εισοδήματος που θα φορολογηθεί με έναν υψηλό συντελεστή θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.
Μεγάλες επιχειρήσεις
Δραστική μείωση στη φορολογία
Προωθείται δραστική μείωση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, με πτώση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης κατά 12,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς από το 42,5% που είναι σήμερα ο φορολογικός συντελεστής, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, θα πέσει γύρω στο 30%.
Με βάση το ισχύον καθεστώς, τα κέρδη των ΑΕ και ΕΠΕ φορολογούνται με συντελεστή 20% και τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) φορολογούνται επιπλέον αυτοτελώς με συντελεστή 25%, με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να φθάνει μέχρι και το 42,5%. Για να περιοριστεί η «μετανάστευση» των επιχειρήσεων σε χώρες με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές εξετάζεται ο φόρος στα κέρδη να διαμορφωθεί στο 15% και στα μερίσματα να μειωθεί επίσης στο 15%. Δεν αποκλείεται όμως ο φόρος στα κέρδη να ανέλθει στο 30% και να καταργηθεί ο φόρος κατά τη διανομή μερίσματος. Για τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες επιχειρήσεις καταργείται η επιχειρηματική αμοιβή και ο φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει επίσης στο 30% με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλά κέρδη, το νέο καθεστώς φέρνει επιβαρύνσεις ως αποτέλεσμα της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου, αλλά και της αύξησης του συντελεστή φορολογίας των κερδών τους από το 20% (ΟΕ, ΕΕ) που είναι σήμερα στο 30%.
Νέα κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους
Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου
Μια νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% υπόσχεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο της νέας φορολογικής κλίμακας.
Στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται η μείωση του αριθμού των κλιμακίων και των συντελεστών σε 4 από 8 που είναι σήμερα για μισθωτούς και συνταξιούχους και η σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 7.000- 8.000 ευρώ, αλλά από τα εισοδήματα του 2013 και μετά.
Για τα φετινά εισοδήματα το αφορολόγητο θα παραμείνει στα 5.000 ευρώ. Σε συνάρτηση με τις δημοσιονομικές αντοχές εξετάζεται η δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών της νέας κλίμακας. Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα. Δηλαδή από τη στιγμή που ο φορολογικός συντελεστής για όλες τις επιχειρήσεις θα μειωθεί στο 30%, στα ίδια επίπεδα θα κυμανθούν και οι συντελεστές στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Τυχόν υιοθέτηση του μέτρου θα επιφέρει αυτόματα μεγάλη μείωση του φόρου της κλίμακας κυρίως για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Κι αυτό γιατί θα «προσγειωθούν» στο 30% οι συντελεστές 35%, 38%, 40% και 45% που εφαρμόζονται σήμερα για τα τέσσερα κλιμάκια εισοδήματος άνω των 26.000 ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται πολλά σενάρια για τη νέα φορολογική κλίμακα με τη διαμόρφωση του ανώτατου συντελεστή στο 30% και με πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους τους φορολογούμενους.
Συγκεκριμένα εξετάζεται:
Κατάργηση των απαλλαγών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Κατάργηση των αφορολόγητων ποσών που ισχύουν για τις οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα.
Το κόστος ανέρχεται για τον προϋπολογισμό στα 438 εκατ. ευρώ και το απολαμβάνουν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι.
Κατάργηση της έκπτωσης των τόκων από τη χορήγηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία.
Παράλληλα σχεδιάζεται η έκπτωση έως και 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων για δαπάνες με αποδείξεις από ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Οσες περισσότερες αποδείξεις συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι τόσο μεγαλύτερο το όφελος που θα έχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εφορία θα αναγνωρίζει και θα αφαιρεί κατά 100% από το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων τις αποδείξεις από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών. Εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συμπεριλάβει στη σχετική λίστα τις δαπάνες σε μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας.
Σχετικά με τη νέα κλίμακα και τους συντελεστές, αν και το θέμα βρίσκεται ακόμα σε επίπεδο «ασκήσεων επί χάρτου», το βασικό σενάριο προβλέπει ότι ο πρώτος συντελεστής μετά το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί στο 15%-18% από 10% που είναι σήμερα και για το κλιμάκιο εισοδήματος μέχρι τα 20.000 ευρώ και οι ενδιάμεσοι συντελεστές θα κυμαίνονται μεταξύ 20% και 28%.
Εισπράξεις - εξπρές από «μαύρες» καταθέσεις
«Ραβασάκια» από την Εφορία για όσους έκαναν εμβάσματα στο εξωτερικό
«Ραβασάκια» από την Εφορία θα λάβουν σύντομα όσοι... φυγάδευσαν μέσω εμβασμάτων χρήματα στο εξωτερικό από το 2009 έως τις αρχές του 2012. Στο οικονομικό επιτελείο αποφάσισαν να μην περιμένουν τη χρονοβόρα διαδικασία του ανοίγματος λογαριασμών -στην καλύτερη περίπτωση διαρκεί έξι μήνες- και να προχωρήσουν σε άμεση διασταύρωση των ποσών που βγήκαν στο εξωτερικό με τα δηλωθέντα εισοδήματα των πολιτών οι οποίοι έστειλαν τα εμβάσματα.
Τα «μαύρα» χρήματα που θα προκύψουν θα φορολογηθούν με συντελεστή 30% και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα στείλει τα σχετικά εκκαθαριστικά.
Πιο αναλυτικά, το ΣΔΟΕ και η ΓΓΠΣ επισπεύδουν τις διαδικασίες ελέγχου και διασταυρώσεων κατά προτεραιότητα στους 3.000 Ελληνες που έδωσαν εντολές για εμβάσματα ύψους άνω του 1.000.000 ευρώ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα συνολικά ποσά που έβγαλαν από τη χώρα οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι υπερβαίνουν τα 7,5 δισ. ευρώ.
Το σχέδιο για εισπράξεις-εξπρές από τις «μαύρες» καταθέσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει:
Η ΓΓΠΣ αναλαμβάνει να διασταυρώσει τα ποσά που εστάλησαν στο εξωτερικό με τα ποσά που δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις των συγκεκριμένων προσώπων, ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων ή ακόμη και «μαύρο» χρήμα από παράνομες δραστηριότητες. Σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται διαφορά μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των εμβασμάτων, τότε αυτομάτως η ΓΓΠΣ θα εκδίδει σημείωμα-ειδοποιητήριο, το οποίο θα αποστέλλεται στον φορολογούμενο.
Με το σημείωμα-τελεσίγραφο του υπουργείου Οικονομικών ο φορολογούμενος-μεγαλοκαταθέτης του εξωτερικού θα έχει τρεις επιλογές:
Να δικαιολογήσει τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων που έβγαλε στο εξωτερικό.
Να καταβάλει φόρο επί της διαφοράς, η οποία θεωρείται αδήλωτο εισόδημα. Πάνω στο εισόδημα αυτό εξετάζεται να επιβληθεί ένας φόρος της τάξης του 30%. Οι φορολογούμενοι που δεν θα μπορούν να δικαιολογήσουν με τα εισοδήματά τους τις «μαύρες» καταθέσεις και θα πληρώσουν τον φόρο που θα τους επιβληθεί, θα «καθαρίσουν».
Να μην πληρώσει τον φόρο για τα ποσά των καταθέσεων που δεν μπορεί να δικαιολογήσει και να παραπεμφθεί στην Αρχή για την καταπολέμηση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος. Στην περίπτωση αυτή αντιμετωπίζει ποινές από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξης και τεράστιες χρηματικές ποινές που φτάνουν έως τα 2.000.000 ευρώ.
Ελεύθεροι επαγγελματίες κα αγρότες
Φόρος από το πρώτο ευρώ και με μοναδικό συντελεστή
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι τα εισοδήματα 780.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών θα φορολογούνται πλέον από το πρώτο ευρώ με έναν μόνο συντελεστή, ο οποίος θα κινείται στη περιοχή του 30%.
Ετσι, όσοι θα δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι το ύψος του σημερινού αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν ετήσιο φόρο εισοδήματος έως και 1.500 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν καθόλου φόρο.
Οσοι δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ και μέχρι 75.000 ευρώ θα πληρώσουν φόρους αυξημένους κατά 80 έως 3.830 ευρώ.
Αντίθετα οι έχοντες ετήσια εισοδήματα πάνω από 75.000 ευρώ θα δουν τις συνολικές επιβαρύνσεις τους να μειώνονται.
Οσοι δηλώνουν από 75.000 έως 100.000 ευρώ τον χρόνο θα γλιτώσουν ετησίως από 420 έως και 2.420 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι αυτοί θα γλιτώσουν φόρους επειδή το σύνολο των εισοδημάτων τους από ατομικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογείται πλέον με 30%, ενώ με το ισχύον σήμερα καθεστώς της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων το μεγαλύτερο τμήμα των εισοδημάτων τους υπάγεται σε συντελεστές φόρου υψηλότερους του 30%, κυμαινόμενους από 35% έως και 45%.
Το μέτρο θα συνδυαστεί και με αλλαγές στις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα.
Οι αγρότες
Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και κατά την πώληση των προϊόντων. Με το νέο σχέδιο θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες.
Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες.
Δηλαδή θα πληρώνουν φόρο με βάση συντελεστή 30% επί του συνολικού καθαρού γεωργικού εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή όλοι οι αγρότες θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος, ενώ μέχρι σήμερα οι περισσότεροι απαλλάσσονται από τη φορολογία.
ethnos.gr
No comments:
Post a Comment