21.12.12

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑ

 

(ΑΚΟΥΣΕ 2 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ)
Η Γιώτα Γιάννα, «περσόνα» του ελληνικού τραγουδιού, λιγότερο γνωστή από την δισκογραφία και περισσότερο από τις εμφανίσεις της στη… νυχτερινή Αθήνα. 
Από τα χρόνια του '60 που τραγουδούσε στην Πλάκα κι ακόμη στα χρόνια του '70 που κρατούσε με ιδιαίτερη επιτυχία στην Εθνική Οδό, σχεδόν μόνη της το πολύωρο πρόγραμμα στο κατάμεστο, όπως άκουσα να λεν συνάδελφοί της, «Όνειρο». Μαζί με την φυσαρμόνικά της ήταν και συνεχίζει να είναι μια ξεχωριστή συντροφιά για τους ξενύχτηδες κάθε είδους. Όλα αυτά τα χρόνια με εξαίρεση κάποιες σκόρπιες ηχογραφήσεις στα μέσα του ‘60, τραγούδια του Ζαμπέτα σε δεύτερες εκτελέσεις και ένα σόλο για φυσαρμόνικα και μπουζούκι,
η παρουσία της στην δισκογραφία ήταν σε αναντιστοιχία με την καλλιτεχνική της και εκφραστική της προσωπικότητα Με μεγάλη χαρά υποδέχθηκα τον δίσκο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδός Πανός, ζωντανή ηχογράφηση τραγουδιών (εκτός του τελευταίου), μια ευρηματική επιλογή κομματιών με ασυνήθιστο σχήμα πιάνο-φυσαρμόνικα και έγχορδα (μπουζούκι- κιθάρα). Εκφραστικές ερμηνείες με θεατρικότητα και νταλκά για όσους αρχίζουν να πίνουν απ’ τις 9 και γύρω στις 2 το πρωί αισθάνονται το κεφάλι και το σώμα τους βαρύ... Ένα χαρμάνι από όμορφα τραγούδια κι εκεί ανάμεσα στην Πόλυ Πάνου, την Βίκυ Μοσχολιού, την Καίτη Ντάλη στέκεται η Γιώτα Γιάννα με την φυσαρμόνικά της και μας "φτιάχνει"... Από τα τραγούδια του CD ξεχώρισα να ακούσουμε δύο ετερόκλητες επιλογές: «Του χρόνου τέτοια Μέρα» του Γιώργου Κριμιζάκη και το «Σε θέλω» του Σταμάτη Κραουνάκη. Το artwork είναι του Πέτρου Παράσχη.

http://pisostapalia.blogspot.gr/

No comments: