25.8.13

ΔΥΟ ΕΛΛΑΔΕΣ , ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ

 

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Δευτέρα, 12 Αυγούστου. «Γκλαμουριά». Μιάμιση μόλις ώρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του 33% του ΟΠΑΠ σε εταιρεία της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης, το ιδιωτικό αεροσκάφος του νέου ιδιοκτήτη του ΟΠΑΠ αναχωρεί με έναν ξεχωριστό επισκέπτη: τον Στέλιο Σταυρίδη. Είναι αυτός που ως πρόεδρος του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων πούλησε εκ μέρους του κράτους τον ΟΠΑΠ στον Μελισσανίδη! Αυτός υπέγραψε τη συμφωνία. Ο Σταυρίδης στέλνει μάλιστα με το κινητό του τηλέφωνο σε τοπική εφημερίδα της Κεφαλονιάς και...
φωτογραφίες (!) από την πτήση του με το αεροπλάνο του Μελισσανίδη, ώστε να μάθουν όλοι ότι πέταξε με αυτό.
Τρίτη, 13 Αυγούστου. Μιζέρια. Αντί για αεροπλάνο, τρόλεϊ. Και μάλιστα τρόλεϊ που πάει στο Περιστέρι. Ενας 19χρονος άνεργος που δεν έχει εισιτήριο έρχεται στα χέρια με έναν ελεγκτή. Κάποιος ανοίγει την πόρτα του τρόλεϊ. Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες ο νέος πέφτει στον δρόμο. Τραυματίζεται βαρύτατα. Ξεψυχάει το πρωί της Τετάρ­της, παραμονή του Δεκαπενταύ­γου­στου. Η πόρτα του τρόλεϊ έγινε πύλη του Αδη.
«Ιπτάμενος Στυλιανός!» είναι ο πηχυαίος κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Ημερήσιος» της Κεφαλονιάς. Αναφέρεται στον πωλήσαντα τον ΟΠΑΠ, φυσικά, τον Στέλιο Σταυρίδη. Διθυραμβικός ο υπότιτλος: «Πήγε αυθημερόν Αθήνα, πούλησε το 33% του ΟΠΑΠ και γύρισε με το τζετ του Μελισσανίδη». Ο ίδιος ο Σταυρίδης παίρνει σβάρνα τα τηλεοπτικά κανάλια και κάνει δηλώσεις: «Ηταν επιλογή μου, όχι ελαφρότητα, να δεχθώ τη μεταφορά με το αεροπλάνο του Μελισσανίδη» διακηρύσσει απερίφραστα. «Προσφέρθηκε ο άνθρωπος να εξυπηρετήσει μετά τις υπογραφές» προσθέτει ανενδοίαστα. «Εχω εγκάρδιες σχέσεις με όλους αυτούς τους επιχειρηματίες» πληροφορεί το πανελλήνιο.
Το ανάθεμα των καθωσπρέπει συνοδεύει στην ύστατη κατοικία του τη σορό του νεαρού από το Περιστέρι. Νεκρός-ξενεκρός, τον έβαλε στη θέση του η χαριτόβρυτος συγγραφέας Λένα Διβάνη. «Οι ελεγκτές δεν πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους γιατί κάποιος τζαμπατζής μπορεί να πηδήξει έξω από το όχημα» έγραψε σαρκαστικά. Σωστά τα λέει. Το ότι ο «τζαμπατζής» πέθανε είναι προφανώς μια ασήμαντη λεπτομέρεια μπροστά στον «θεσμικό ρόλο» του ελεγκτή, που πρέπει να διαφυλαχθεί πάση θυσία.
Ιανός η κυβέρνηση. Με δύο πρόσωπα. Από τη μια απέραντη θλίψη για τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. «Ο υπουργός Οικονομικών με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: ''Με λύπη μου πρέπει να σου ζητήσω την παραίτησή σου'' γνωστοποίησε σε όλους τους υπηκόους αυτής της χώρας ο ίδιος ο Στ. Σταυρίδης, σε μία από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του.
Ατσάλι το κράτος από την άλλη στην υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος που απειλείται από την ακρίδα των τζαμπατζήδων των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. «Ο οδηγός και ο ελεγκτής έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν» δηλώνει αταλάντευτος ο υφυπουργός Μεταφορών μετά τον θάνατο του 19χρονου.
Ο ένοχος τιμωρήθηκε. Το κράτος έδειξε την πυγμή του απέναντι στον νεαρό άνεργο που αποπειράθηκε να το ζημιώσει κατά ένα ευρώ και είκοσι λεπτά. Προφανώς δεν εγείρεται θέμα για το αν η ποινή του θανάτου που κατέληξε τελικά να του επιβληθεί είναι αναντίστοιχη προς το ποσό του 1,20 ευρώ που έχασε το κράτος. Είναι και αυτό μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Δεν απαιτεί καν την έκφραση λύπης, έστω και υποκριτικά.

kafeneio

No comments: