22.4.14

ΕΠΑΥΛΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

 

Έπαυλη Κουμουνδούρου το 1931
Ήταν Φεβρουάριος του 1935 όταν η κατεδάφιση της Έπαυλης Κουμουνδούρου  στο Τουρκολίμανο (Μικρολίμανο) είχε σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ότι απέμεινε από την Έπαυλη του Κουμουνδούρου τον Φεβρουάριο
του 1935

Η Έπαυλη αυτή αποτελούσε μια εμβληματική παρουσία που δέσποζε στην  κορυφή του λοφίσκου του γραφικού όρμου του Τουρκολίμανου και αποτέλεσε τοπωνύμιο της εποχής, δίνοντας όνομα ακόμα και στην παρακείμενη νησίδα που από πολλούς καλείτο νήσος Κουμουνδούρου (Σταλίδα επισήμως  και Παρασκευά αργότερα).

Η Έπαυλη αποτελούσε ιδιοκτησία του πολιτευτή Μάνης Αλέξανδρου  Κουμουνδούρου που διετέλεσε και Πρωθυπουργός και που περνούσε τους  θερινούς μήνες εντός αυτής. Τότε οι μεγάλοι και σπουδαίοι άνδρες της εποχής  συγκεντρώνονταν σε ακτές της Πειραϊκής Χερσονήσου όπως  ο Βασ. Γεώργιος Α΄ στην συνοικία Τσίλλερ, ο Πρωθυπουργός Κυριακούλης  Μαυρομιχάλης στην έπαυλή του στην Καστέλλα (δίπλα στην Έπαυλη  του Οριγώνη), ο επίσης Πρωθυπουργός Στέφανος Σκουλούδης στην
Φρεαττύδα κ.α.

Χάρη αυτών των σπουδαίων παραθεριστών η Εταιρεία Σιδηροδρόμων Αθηνών Πειραιώς είναι που θα κατασκευάσει αργότερα και δεύτερη γραμμή πλησιέστερη στην Ακτή του Νέου Φαλήρου (η πρώτη ήταν ηπειρωτική,  στον αρχικό τάφο του Καραϊσκάκη) ώστε οι αμαξοστοιχίες να την  χρησιμοποιούν μόνο τους θερινούς μήνες ιδιαίτερα.

Η Έπαυλη Αλέξανδρου Κουμουνδούρου το 1903
Στην Έπαυλη του Κουμουνδούρου δίνονταν εορτές και γεύματα που μετείχαν  επιφανείς ξένοι, Πρεσβευτές και Βασιλείς, Πρίγκιπες, πολιτικοί και  επιχειρηματίες. Ο Κουμουνδούρος διέθετε τεράστια περιουσία μεταξύ  άλλων στην γνωστή σήμερα ως "λίμνη Κουμουνδούρου", άλλη έπαυλη  στην Τροιζήνα και σε πολλά άλλα μέρη.
Στην Έπαυλη του Τουρκολίμανου, είχε κρυφτεί ο Έλληνας Πρίγκιπας  Μουρούζης μετά το επεισόδιο που είχε με τον Πρίγκιπα Νικόλαο.

Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος είχε αποκτήσει τρία παιδιά. Τον Κωνσταντίνο, τον Σπυρίδωνα και την Όλγα. Η τελευταία συνάπτει γάμο με τον εφοπλιστή Επαμεινώνδα Εμπειρίκο. Ο γιος εκ του γάμου αυτού είναι και ο τελευταίος ιδιοκτήτης της επαύλεως, ο οποίος την πωλεί το 1934 στον σημερινό Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος.
Το ιερό της Θεάς Άρτεμης:
Όταν κατεδαφίσθηκε το 1935 η Έπαυλη Κουμουνδούρου, έγιναν ανασκαφές  καθότι αυτή ήταν χτισμένη επί ιερού της Θεάς Άρτεμης. Βρέθηκαν μάλιστα  και σχετικά αναθήματα.(Πήλινα ειδώλια αγοριών και κοριτσιών). Σχετικές  με την Θεά εορτές γίνονταν κατά τον αττικό μήνα Μουνιχιών. Τα Μουνίχια τελούνταν την 16η ημέρα αυτού του μήνα στο ναό στην θέση του οποίου όπως αναφέραμε βρίσκονταν η Έπαυλη. Η εορτή αυτή γίνονταν  για το περιστατικό με τον Έμβαρο και γιαυτό γίνονταν υπό την εποπτεία του γένους των Εμβαριδών.

Στην θέση της Έπαυλης Κουμουνδούρου δεσπόζει σήμερα το Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος

Η Έπαυλη αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην περιοχή  ώστε  καρτ ποστάλ εποχής εκτυπώνονται  με την ένδειξη "Θέσις Κουμουνδούρου"
http://pireorama.blogspot.gr/

 πίσω στα παλιά

No comments: