Τουριστική “ακτινογραφία” και προοπτικές του Δήμου Δωρίδας
Του Κώστα Αντωνόπουλου *
Αντιδημάρχου Δήμου Δωρίδας
Ο Δήμος Δωρίδος χαρακτηρίζεται από ένα ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον. Οι σημαντικοί πόροι του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος παρέχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα με χαρακτηριστικά και μεγέθη ικανά να προσδιορίσουν τα αντικείμενα, το περιεχόμενο και το χαρακτήρα της τουριστικής ανάπτυξης.
Η πλούσια παραλιακή ζώνη του Δήμου, το ιδιαίτερο παραλίμνιο περιβάλλον και το τοπίο όπως διαμορφώνεται με την τεχνητή λίμνη του Μόρνου ποταμού, οι επιβλητικότατοι ορεινοί όγκοι των Βαρδουσίων και της Γκιώνας, οι διάφοροι αρχαιολογικοί χώροι – μνημεία, τα ιστορικά και παραδοσιακά κτίρια, το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία της φύσης, τα γεφύρια ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας, τα μονοπάτια, τα ιστορικά και λαογραφικά μουσεία, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες, μπορούν να αποτελέσουν μόνιμο και δυναμικό πόλο έλξης, ενώ ταυτόχρονα είναι εύκολα προσβάσιμα από τα μεγάλα αστικά κέντρα της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Χώρας.
Η τουριστική ζήτηση
Η τουριστική περίοδος παρουσιάζει διακυμάνσεις ανάλογα με την εποχή του έτους.
Στα ορεινά τμήματα του Δήμου, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο πληθυσμός αυξάνει σε επίπεδα πολλαπλάσια του απογραφέντος, προκαλώντας και τη λειτουργία επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό (μονάδες εστίασης κλπ).
Στα παραλιακά τμήματα του Δήμου παρατηρείται υψηλή επισκεψιμότητα και πληρότητα τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ το μήνα Ιούνιο τα περισσότερα καταλύματα έχουν σχετική πληρότητα τα Σαββατοκύριακα και κάποιες μέρες της εβδομάδας.
Σε γενικές γραμμές, η τουριστική κίνηση στο Δήμο παρουσιάζει έντονα τα χαρακτηριστικά της εποχικότητας.
Αρχαιολογικοί χώροι,
Βυζαντινά και
Νεώτερα Μνημεία
Στο Δήμο Δωρίδος υπάρχουν αξιόλογα μνημεία από την αρχαιότητα, τους Βυζαντινούς και τους Νεώτερους χρόνους.
Ιδιαίτερη θέση από πλευράς επισκεψιμότητας κατέχουν οι Ιερές Μονές και οι εκκλησίες της Δωρίδας όπως η Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην Αρτοτίνα όπου μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος, ο Άγιος Ιωάννης Θεολόγος στο Ευπάλιο που χρονολογείται στο Β΄ μισό του 12ου αιώνα, η Ι. Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βαρνάκοβας, ένα ξακουστό βυζαντινό μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1077 μ.χ. και είναι το πέμπτο κατά σειρά αρχαιότητας μοναστήρι στην Ελλάδα, η Ιερά Μονή της Παναγίας της Κουτσουριώτισσας, η οποία βρίσκεται νοτιοδυτικά του χωριού Αμυγδαλιά.
Ιδιαίτερη επισκεψιμότητα παρουσιάζει, επίσης, η Ι. Μονή των Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ, ένα από τα ομορφότερα σύγχρονα μοναστήρια της Ελλάδας, το οποίο μπορεί να καυχηθεί ότι διαθέτει το μεγαλύτερο καμπαναριό στον κόσμο, με 400 σήμαντρα και 62 καμπάνες.
Τα λαογραφικά μουσεία στο Ευπάλιο, τη Μανάγουλη, το Τείχιο, το Κροκύλειο, την Αρτοτίνα, τη Συκιά κ.ά, αποτελούν πόλο έλξης για τους επισκέπτες στο Δήμο και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή των κατοίκων τα περασμένα χρόνια.
Η τουριστική πολιτική του Δήμου
Με βάση την παραπάνω ακτινογραφία της τουριστικής προοπτικής του Δήμου Δωρίδος, όπως αποτυπώνεται στο Επιχειρησιακό του Πρόγραμμα, αλλά και στα ετήσια προγράμματα τουριστικής προβολής του Δήμου, πραγματοποιήθηκαν δράσεις με στόχο την εξωστρέφεια και την προβολή του Δήμου στο ευρύ κοινό, από το οποίο προσδοκά να αυξήσει την επισκεψιμότητά του.
Οι βασικότερες δράσεις συνοψίζονται στα εξής:
1. Διαφήμιση σε έντυπα ή ένθετα εφημερίδων μεγάλης κυκλοφορίας. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν παρουσιάσεις της τουριστικής δυνατότητας του Δήμου από την εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ Κυριακής” με μέση κυκλοφορία 100.000 φύλλων και αναγνωσιμότητα από 542.000 περίπου πολιτών, σε ειδικά ένθετα αφιερωμένα στο Δήμο Δωρίδος.
-
Στις 14/9/2012, 12σέλιδο με τίτλο «Τριζόνια το Μυστικό του Κορινθιακού».
-
Στις 14/3/2013, 24σέλιδο με τίτλο «Παραθαλάσσια Δωρίδα Πολύχρωμη Ακτογραμμή» και «Ορεινή Δωρίδα καθαρτήριο των βουνών».
-
Στις 2/2/2014, 12σέλιδο με τίτλο «Δωρίδα δώρο της φύσης»
-
Τα τελευταία 2 χρόνια έγιναν πάνω από 25 τουριστικά ρεπορτάζ γύρω από τη Δωρίδα , σε μεγάλες εφημερίδες της Αθήνας και περιοδικά.
2. Ειδικό αφιέρωμα από την “ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των Συντακτών” στις 17/7/2014 με τίτλο «Μοναστηράκι Γαλάζια δαντέλα» με αναφορά και στον Μαραθιά
3. Ειδικό αφιέρωμα με 36σέλιδο από το περιοδικό ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ στο τεύχος Μαρτίου - Απριλίου 2014, με τίτλο «Λίμνη Μόρνου Λιδωρίκι» και ειδικές αναφορές στις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Λιδωρικίου.
4. Παρουσία και προβολή του Δήμου σε τουριστικές ιστοσελίδες πανελλαδικού ενδιαφέροντος με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως το «who is who», ο «Τουριστικός Οδηγός της Ελλάδος», το ethnos.gr, καθώς και ειδικό τουριστικό ένθετο στην ιστοσελίδα του Δήμου.
5. Συμμετοχή του Δήμου με πληροφοριακό υλικό σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε μεγάλες εκθέσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με στόχο την τουριστική προβολή του.
6. Βράβευση για δεύτερη συνεχή χρονιά 4 παραλιών του Δήμου (Ερατεινής, Σεργούλας, Παραθάλασσου και Χιλιαδούς) με το διεθνές βραβείο «Γαλάζια Σημαία». Η Γαλάζια Σημαία είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο ως το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στο κόσμο. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Γαλάζια Σημαία όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους.
7. Διοργάνωση ημερίδων για την ανάδειξη των αρχαιολογικών και νεώτερων μνημείων της Δωρίδας στο Λιδωρίκι και Ευπάλιο.
8. Άσκηση πιέσεων προς τους αρμόδιους φορείς για την αξιοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων των Τριζονίων από τον Δήμο Δωρίδος με τη δημιουργία Λιμενικού Ταμείου Δωρίδος, προκειμένου να μη αντιμετωπίζονται τα Τριζόνια ως συμπλήρωμα της μαρίνας της Ιτέας.
9. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Δήμου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Συμφώνου των Δημάρχων με τον Επιστημονικό Υπεύθυνο της Επιτρόπου Αλιείας κ. Μαρίας Δαμανάκη και κατατέθηκαν προτάσεις για τη δημιουργία πάρκων αλιευτικού και καταδυτικού τουρισμού με τεχνητούς υφάλους, καθώς και αλιευτικές δράσεις στη λίμνη του Μόρνου. Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή και μέλος της Επιτροπής για τον Τουρισμό κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο, όπου τέθηκαν θέματα σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Δωρίδος, στις παραθαλάσσιες, ορεινές και παραλίμνιες περιοχές του.
10. Με τη σύσταση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνη προωθούμε μεταξύ των άλλων και την ήπια τουριστική ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών, καθώς και δράσεις με στόχο την επισκεψιμότητα του Φράγματος Μόρνου.
11. Εγκρίθηκε από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση» η χρηματοδότηση δημιουργίας Σύγχρονης Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας ανάδειξης, προβολής, ευρείας γνωστοποίησης και προώθησης στο ελληνικό και διεθνές κοινό, μέσω του διαδικτύου:
Α) Του τουριστικού προϊόντος του Δήμου με την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προορισμών, τη δημιουργία υποδομής για την ηλεκτρονική πληροφόρηση και προβολή των ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και καταλυμάτων, καθώς και την ηλεκτρονική κράτηση για διαμονή στο πλαίσιο της ήπιας τουριστικής και αγροτουριστικής δραστηριότητας.
- Επίσης η πλατφόρμα θα ενσωματώνει πλήρες σύστημα διαχείρισης καταλυμάτων από τους ιδιοκτήτες τους με σκοπό την προβολή αυτών στην πλατφόρμα και την δυνατότητα online κράτησης σε αυτά. Έτσι θα μπορούν να εισάγουν τα βασικά στοιχεία καταλύματος (περιγραφή, φωτογραφίες, στοιχεία επικοινωνίας, δυναμικότητα, πολιτική κρατήσεων-ακυρώσεων κ.α.), στοιχεία για τις παροχές που προσφέρει (π.χ. πρωινό, wifi, parking, χρηματοκιβώτιο) καθώς επίσης να ορίζουν διαθεσιμότητα δωματίων, τιμές, πακέτα τιμών και προσφορές διαμονής. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να επιλέξουν και να προσφέρουν στους υποψήφιους επισκέπτες είτε online κράτηση και ολοκλήρωση της συναλλαγής είτε την εκδήλωση ενδιαφέροντος με την αποστολή κατάλληλης φόρμας επικοινωνίας.
Τέλος, ο υποψήφιος αγοραστής/ επισκέπτης του Δήμου μας, εκτός του πλήθους πληροφοριών που θα λαμβάνει θα έχει την δυνατότητα να ζητάει προσφορά για ολοκληρωμένο πακέτο φιλοξενίας στο οποίο οι εγγεγραμμένοι ιδιοκτήτες/πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών θα μπορούν είτε να συνεργάζονται ώστε να το δημιουργούν είτε να το προσφέρουν εξ’ ολοκλήρου οι ίδιοι.
Β) Των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων που παράγονται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου Δωρίδος και η δημιουργία υποδομής για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών αγορών των προϊόντων, ηλεκτρονικών επιχειρηματικών συνεργασιών και άλλων υπηρεσιών στενά συνδεδεμένων με σημαντικές πλευρές της κοινωνικοοικονομικής ζωής.
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ"
"DORIDA news" - .
No comments:
Post a Comment