Φωτογραφία απ’ το χθεσινό “ παραδοσιακό ..λαϊκό πανηγύρι στη Βαθειά
Καλησπέρα Λιδορικιώτες …
Καλησπέρα στους χωριανούς και φίλους που καθημερινά παρακολουθούν τη Λιδορικιώτικη ζωή ..
ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1841
Πρώτη γραπτή μαρτυρία για τον Καραγκιόζη στην αθηναϊκή εφημερίδα Ταχύπτερος Φήμη: «Την 21 του παρόντος, θα παρουσιαστεί είς Ναύπλιον η κωμωδία του Καραγκιόζη, έχουσα αντικείμενον τον Χατζ-Αββάτην και Κουσζούκ- Μεϊμέτην».
1913
Ο ελληνικός στρατός εκκενώνει τη δυτική Θράκη, σε εφαρμογή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου.
1937
Ιδρύεται η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία TOYOTA.
1961
Ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεί Ανδρέας Παπανδρέου καλείται από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και διορίζεται πρόεδρος και επιστημονικός διευθυντής στο νεοσύστατο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών, μετέπειτα Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
1976
Εβδομάδα πέντε ημερών καθιερώνεται στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα.
2004
Ιστορική μέρα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το αγώνισμα της σφαιροβολίας επιστρέφει στην κοιτίδα του, στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, έπειτα από 1611 χρόνια. Νικητές αναδεικνύονται ο ουκρανός Γιούρι Μπιλόνογκ στους άνδρες και η κουβανέζα Γιουμιλεϊντι Κούμπα στις γυναίκες.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1932
Λικ Μοντανιέ, γάλλος βιολόγος, από τους πρωτοπόρους στην καταπολέμηση του AIDS.
1933
Ρομάν Πολάνσκι, πολωνικής καταγωγής γάλλος σκηνοθέτης.
1937
Ρόμπερτ Ρέντφορντ, αμερικανός ηθοποιός.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1227
Τζένγκις Χαν, μογγόλος στρατηλάτης, που άφησε στους επιγόνους του ένα κράτος μεγαλύτερο από την Ευρώπη. (Γεν. 1162)
1840
Γουόλτερ Πέρσι Κράισλερ, αμερικανός βιομήχανος, εφευρέτης και μηχανικός, που εξέλιξε τον εξακύλινδρο κινητήρα και ίδρυσε την ομώνυμη αυτοκινητοβιομηχανία. (Γεν. 2/4/1875)
1977
Γιώργος Γουναρό (Γουναρόπουλος), ζωγράφος. (Γεν. 1890)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1808#ixzz3AkqA7LyT
Σκοτ Μακένζι
1939 – 2012
Αμερικανός τραγουδιστής, γνωστός από τη μεγάλη και μοναδική επιτυχία του San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair), που αποτέλεσε τον ύμνο της αντικουλτούρας της δεκαετίας του '60.
Ο Φίλιπ Γουόλακ Μπλοντάιμ (Philip Wallach Blondheim), όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 1939 στο Τζάκσονβιλ της Φλώριδας. Μεγάλωσε στη Βόρεια Καρολίνα και τη Βιτζίνια, όπου έγινε φίλος με τον κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερό του Τζον Φίλιπς (1935-2001), μετέπειτα ηγέτη του ροκ συγκροτήματος The Mamas & the Papas. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 συνεργάστηκε με τον Φίλιπς στο συγκρότημα The Abstracts. Όταν μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη τού άλλαξαν το όνομα σε The Smoothies και ηχογράφησαν δύο σινγκλ.
Το 1961 ο Μακένζι και ο Φίλιπς γνωρίστηκαν με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα Ντικ Γουάισμαν και σχημάτισαν το συγκρότημα The Journeymen. Ηχογράφησαν τρία άλμπουμ και επτά σινγκλ, προτού διαλυθούν το 1964 με την «έκρηξη» των Beatles. O Μακένζι ακολούθησε σόλο καριέρα και δεν συνεργάστηκε με τον φίλο του Τζον Φίλιπς, που μετακόμισε στην Καλιφόρνια και σχημάτισε τους The Mamas & the Papas, ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα της ψυχεδελικής ποπ.
Το 1967 ο Μακένζι γνώρισε την επιτυχία με το τραγούδι San Francisco (Be Sure to Wear Some Flowers in Your Hair), που έγραψε ο φίλος του Τζον Φίλιπς και ταυτίστηκε με το κίνημα των χίπις. Το τραγούδι έφθασε στο Νο4 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών και στην κορυφή του αγγλικού πίνακα επιτυχιών. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ The Voice of Scott McKenzie και ακολούθησε το 1970 το Stained Glass Morning, στο οποίο συνεργάστηκε με τον ανερχόμενο κιθαρίστα Ράι Κούντερ.
Τα επόμενα χρόνια σταμάτησε τη μουσική δραστηριότητα και έζησε στο Τζόσουα Τρι της Καλιφόρνιας και στο Βιρτζίνια Μπιτς της Βιρτζίνια. Το 1986 συμμετείχε στην επανένωση των Τhe Mamas & the Papas και δύο χρόνια αργότερα συνυπέγραψε τη μεγάλη επιτυχία των Beach Boys Kokomo. Το 1998 εγκατέλειψε οριστικά τη μουσική και έκτοτε ζούσε στο Λος Άντζελες.
Ο Σκοτ Μακένζι, κατά κόσμον Φίλιπ Γουάλακ Μπλοντάιμ, πέθανε στις 18 Αυγούστου 2012 στο Λος Άντζελες. Από το 2010 είχε προσβληθεί από το σύνδρομο Γκιγέν-Μπαρέ, ασθένεια που πλήττει το νευρικό σύστημα και μέχρι τον θάνατό του μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/517#ixzz3AkqVH5ij
Rondo à la Krakowiak
Χορεύοντας κρακόβιακ, υπό τους ήχους του Σοπέν.
Σύνθεση του Φρέντερικ Σοπέν για πιάνο και ορχήστρα, που φέρει τον αριθμό 14 στην εργογραφία του σπουδαίου γαλλοπολωνού συνθέτη. Το Ρόντο α λα Κρακόβιακ (Rondo à la Krakowiak) είναι από τα λιγότερα γνωστά έργα του.
Γράφτηκε στη Βαρσοβία το 1828 από τον 18χρονο Σοπέν, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του Γιόζεφ Έλσνερ και είναι το τρίτο κατά σειρά έργο του για πιάνο και ορχήστρα. Η σύνθεση έχει έντονο πολωνικό άρωμα και βασίζεται σε ένα αναγεννησιακό χορό, τον Κρακόβιακ (Χορός της Κρακοβίας, Κρακοβιακός), αρκετά δημοφιλή στους κύκλους των αριστοκρατών της εποχής. Ρόντο (Rondo) είναι μουσική φόρμα με εύθυμο και ζωηρό χαρακτήρα.
Το Rondo à la Krakowiak παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 18 Αυγούστου 1829 στη Βιέννη, κατά τη διάρκεια της δεύτερης συναυλίας του νεαρού πολωνού συνθέτη, και ενθουσίασε το δύσκολο και απαιτητικό φιλόμουσο κοινό της πρωτεύουσας των Αψβούργων. Η πολωνική πρεμιέρα του έργου δόθηκε στις 22 Μαρτίου 1830 στη Βαρσοβία.
Η πρωτότυπη παρτιτούρα του έργου φυλάσσεται στο Μουσείο Τσαρτορίσκι της Κρακοβίας και φέρει αφιέρωση στη δούκισα Άννα Τσαρτορίσκα. Η πολωνίδα ευγενής ήταν στενή φίλη του Σοπέν και η κόρη της Ίζα, μαθήτριά του στο πιάνο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, η Άννα Τσαρτορίσκα διοργάνωνε μουσικά απογευματινά στην πολυτελή κατοικία της και ο Σοπέν έβρισκε την ευκαιρία να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο σε πολωνικά μουσικά θέματα.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/556#ixzz3AkqmkeHn
Απολαύστε τη σύνθεση
https://www.youtube.com/watch?v=sA-ukdv1uTA
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Τρίτη
19/8
03:00
17°C
90%
2 Μπφ B
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
09:00
18°C
39%
3 Μπφ B
16 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
15:00
27°C
35%
2 Μπφ NA
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
21:00
23°C
58%
3 Μπφ Δ
16 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
Τέλος …εποχής φίλοι μου , ή αλλιώς …” τα κεφάλια ..,,΄’εσα “ από σήμερα..
Με τους τελευταίους ήχους του κλαρίνου , έφυγε , πάει το καλοκαίρι και οι φεγγαροβραδιές του , ήδη από σήμερα πουρνό..πουρνό , άρχισε η ..”αποχώρηση “ των χωριαν΄΄ων και φίλων μας που βγάζουν κάθε χρόνο την ..” υποχρέωσή “ τους στο χωριό μας , ερχόμενοι για 3-4 μέρες , φοβούμενοι μη και πάρουν …απουσία απ’ το “ κοσμικό Λιδορικιώτικο “ γεγονός .. στο καλό αδέρφια και του χρόνου ξέρετε . 14 Αυγούστου πάλι εδώ , μη..ξεχαστείτε …
Αρχίζουν λοιπόν οι μεγάλες μοναξιές , το χωριό μας μπαίνει στη..” χειμερία “ νάρκη , νέχρι του χρόνου που θα το…” ξεθάψουμε πάλι “ θα φωτογραφηθούμε πάλι , πολλές φορές , έτσι για να το..χορτάσουμε και άντε πάλι απ’ την αρχή …Το θλιβερό στην όλη υπόθεση είναι πως , κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια και πάντα προς το χειρότερο ΟΥΤΕ ΜΙΣΟ ΒΗΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ , εθισμένοι πια στην..μετριότητα κάνουμε συνεχώς βήματα οπίσω , κι’ αναρωτιέται πακανένας δικαιολογημένα …..https://www.youtube.com/watch?v=yRIMlBoMJXE , ή μάλλον , που τελικά μας πάνε ; Και εμείς πως τα δεχόμαστε όλα ..” απαθώς “ ;
Κι’ όμως και το χωριό μας αλλά και εμείς οι Λιδορικιώτες , αξίζουμε καλύτερης τύχης και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε και..αντιδράσουμε , τόσο το καλύτερο …αναρωτηθήκατε άραγε , αν βελτιώθηκε κάτι στο χωριό μας από πέρυσι ή πρόπερσι , έστω και στο…” ελάχιστο ; “ Μη μου πείτε ναι γιατί απλά θα προκαλέσετε γέλιο… “ ακατάσχετο “…φτάσαμε να “ νοσταλγούμε “ τα παλιά όμορφα παραδοσιακά οικογενειακά πανηγύρια , μπουχτισμένοι απ’ τα αρκουδοπανήγυρα , τη ΄φράση την μεταφλερω απ’ την αφήγηση μιας αγαπημένης χωριανής που επι λέξη μου είπε γι χθες : Πως ένιωσε , παράξενα όταν ο κλαρνιτζής , όποιος κι’αν ήταν αυτός , με ασύρματο..μκρόφωνο ανάμεσα στα τραπέζια ,ένώ όλοι χοροπηδούσαν , θυμό]ίζοντας τον παλιό αρκουδιάρη που περιφερόταν παίζοντας κλαρίνο για να χοροπηδάει η..κυρά Μαριώ , εκεί δυστυχώς φτάσαμε …
Καλό σας απόγευμα , και του χρόνου ..καλύτερα ….
Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με αγάπη …..Κ.Κ.-
ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΤΙ..ΦΤΑΊΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ; ΤΙΣ ΚΑΙ,..ΤΙ ;
No comments:
Post a Comment