1.8.14

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ..

DSCN5971

Το  παλιό  θερμόμετρο στο  σπίτι  του  Θάνου  Κολοκυθά  έδειχνε  σήμερα  το  μεσημέρι  ώρα  13:00

Καλησπέρα  Λιδορικιώτεες   και  ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΣΗΜΕΡΑ  1   ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ    2014

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ. Χ.

1492

Οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία, με διάταγμα των βασιλέων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας.

1821

Εκδίδεται στην Καλαμάτα από τον Θεόκλητο Φαρμακίδη η πρώτη ελληνική εφημερίδα υπό τον τίτλο Σάλπιγξ Ελληνική.

1831

Εμφύλιος σπαραγμός στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Μιαούλης καταστρέφει την ελληνική κορβέτα Ύδρα και τη φρεγάτα Ελλάς.

1909

Ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το αριστούργημά του Η φλογέρα του βασιλιά, που εκτείνεται σε περισσότερους από 4.000 καλοδουλεμένους δεκαπεντασύλλαβους στίχους.

1931

Ιδρύεται η Ανώνυμος Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΑΕΤΕ), πρόδρομος του ΟΤΕ.

1960

Ο Τσάμπι Τσέκερ κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία του The Twist, που δημιουργεί τη μόδα του τουίστ.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

 

μ. Χ.

1819

Χέρμαν Μέλβιλ, αμερικανός συγγραφέας. (Μόμπι Ντικ) (Θαν. 28/9/1891)

Αποφθέγματα

1933

Αντόνιο Νέγκρι, ιταλός μαρξιστής κοινωνιολόγος και πολιτικός φιλόσοφος.

1936

Υβ Σεν Λοράν, Ενρί Ντονά Ματιέ το πραγματικό όνομά του, γάλλος σχεδιαστής μόδας. (Θαν. 1/6/2008)

ΘΑΝΑΤΟΙ

. Χ.

527

Ιουστίνος Α', αυτοκράτορας του Βυζαντίου, πατέρας του Ιουστινιανού, ο οποίος και τον διαδέχτηκε. (Γεν. 450)

1464

Κόζιμο Ντέλι Μέντιτσι, φλωρεντίνος ηγεμών, ιδρυτής της δυναστείας των Μεδίκων. (Γεν. 27/9/1389)

1903

Μάρθα Τζέιν Κάναρι Μπερκ, γνωστότερη ως Καλάμιτι Τζέιν, θρυλική φιγούρα της άγριας δύσης. (Γεν. 1/5/1852)

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0108#ixzz399LnYhgc

 

  • ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη

Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη

25

Ο όγδοος μήνας του ισχύοντος Γρηγοριανού έτους, με διάρκεια 31 ημέρες.

Κατά τους αρχαίους ρωμαϊκούς χρόνους ονομαζόταν Sextilis, δηλαδή έκτος, επειδή κατείχε την έκτη θέση στο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο. Την ονομασία αυτή διατήρησε και αργότερα, όταν προστέθηκαν δύο ακόμη μήνες, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, και ο Σεξτίλις κατείχε την όγδοη θέση στο δωδεκάμηνο, πλέον, ρωμαϊκό ημερολόγιο.

Το 8 π.Χ. ο Sextilis μετονομάστηκε σε Αουγκούστους (=σεβαστός), από την τιμητική προσφώνηση στον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, στον οποίο αφιερώθηκε, επειδή τον μήνα αυτό ο Οκταβιανός ανήλθε για πρώτη φορά στα υψηλά αξιώματα και σημείωσε μεγάλες επιτυχίες σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο (τερματισμός Εμφυλίου Πολέμου, κατάληψη της Αιγύπτου κ.ά.).

Το 4 π.Χ. ο Οκταβιανός προσέθεσε αυθαίρετα μία επιπλέον ημέρα στον Αύγουστο, που ως τότε είχε τριάντα ημέρες, την οποία απέσπασε από τον Φεβρουάριο, ώστε να μην υστερεί σε διάρκεια από τον Ιούλιο, που ήταν αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα.

Στο αρχαίο Αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος αντιστοιχούσε στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Εκατομβαιώνα και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μεταγειτνιώνα. Η Αθήνα ήταν στο πόδι για τον εορτασμό των Παναθηναίων, τη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης προς τιμήν της θεάς Αθηνάς.

Ολόκληρος ο Αύγουστος είναι αφιερωμένος στην Παναγία, με τις Παρακλήσεις, τη Νηστεία, την Κοίμησή της (15 Αυγούστου), τα Μεθεόρτια, τα Εννιάμερα και με την κατάθεση της Αγίας Ζώνης στις 31 Αυγούστου, οπότε τελειώνει το εκκλησιαστικό έτος.

Άλλες ξεχωριστές θρησκευτικές γιορτές του μήνα είναι η Μεταμόρφωση του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και του Αγίου Φανουρίου (27 Αυγούστου) με τις φανουρόπιτες των πιστών για την εύρεση χαμένων αντικειμένων και η μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου (29 Αυγούστου), που συνοδεύεται από ημερήσια νηστεία.

Με τον Δεκαπενταύγουστο συνδέεται και ο τορπιλισμός του καταδρομικού Έλλη στο λιμάνι της Τήνου (15 Αυγούστου 1940) από το ιταλικό υποβρύχιο Ντελφίνο, που αποτέλεσε το προανάκρουσμα της επίθεσης της φασιστικής Ιταλίας κατά της χώρας μας στις 28 Οκτωβρίου 1940.

Στο λαϊκό καλεντάρι ο Ιανουάριος ονομάζεται:

  • Συκολόγος (λόγω της συγκομιδής των σύκων)
  • Πεντεφάς (επειδή τρώνε πέντε φορές την ημέρα)
  • Τραπεζοφόρος
  • Διπλοχέστης (ίσως επειδή η μεγάλη κατανάλωση φρούτων προκαλεί αυξημένες ανάγκες)
  • Δριμάρης από τις «δρίμες» ή «δρίματα», όπως ονομάζονται οι έξι πρώτες ημέρες του μήνα. Τις μέρες αυτές, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, επενεργούν ανεξιχνίαστες δυνάμεις στα νερά και όποιος κάνει μπάνιο στη θάλασσα κινδυνεύει να πάθει μεγάλο κακό (ίσως να συνδέεται με τα μπουρίνια και τα μελτέμια), ενώ όποιος ή όποια πλένει ρούχα αυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν. Μόνο αν ρίξει ένα καρφί στο νερό μπορεί να «καρφώσει» τις δρίμες και να τις εξουδετερώσει.

Οι 12 πρώτες μέρες του Αυγούστου λέγονται και μερομήνια, επειδή προαναγγέλλουν τον καιρό για κάθε μήνα του έτους («Η Πέμπτη του Αυγούστου άνεφος και ο Μάης άβρεχος»)

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/500/184#ixzz399M1eola

 

Σάλπιγξ Ελληνική

38

Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα, που εκδόθηκε την 1η Αυγούστου 1821 στην επαναστατημένη Καλαμάτα. Τυπώθηκε στο μικρό τυπογραφείο, που είχε φέρει ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Τεργέστη. «Επιστάτη και εκδότη» όρισε τον ιερωμένο Θεόκλητο Φαρμακίδη, με προϋπηρεσία στον Τύπο («Λόγιος Ερμής») και πανεπιστημιακή μόρφωση.

Στο πρώτο του άρθρο ο Φαρμακίδης σημειώνει:

Εις τας παρούσας περιστάσεις της Ελλάδος, ότε το ελληνικόν γένος, μη υπομένον τον βαρύν της τυραννίας ζυγόν, τον οποίον έφερεν αναξίως αιώνας ολοκλήρους, απεφάσισεν υπό την προστασία της Θείας Προνοίας, να πιάση τα όπλα, διά να αναλάβη την οποίαν απώλεσεν αυτονομίαν, είναι αναγκαιοτάτη εφημερίς εις την Ελλάδα εκδιδομένη.

Η «Σάλπιγξ Ελληνική» θα έχει βραχύ βίο. Ο Φαρμακίδης αποχώρησε μετά την έκδοση του τρίτου φύλλου, μη αντέχοντας τις επεμβάσεις και την προληπτική λογοκρισία. («Δεν ενέδωσα εις το δεσποτικόν μέτρον της προεξετάσεως»). Οι σχέσεις Τύπου και εξουσίας στην Ελλάδα δοκιμάστηκαν ήδη από τα χρόνια της Επανάστασης.

Στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας δημοσιεύτηκε, μεταξύ άλλων, η Προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη που είχε απευθύνει από το Iάσιο στις 24 Φεβρουαρίου 1821 για την επανάσταση στη Μολδοβλαχία. Στο δεύτερο φύλλο δημοσιεύτηκε η έκκληση του Δημήτριου Υψηλάντη προς τους κατοίκους της Λεβαδειάς για ομόνοια, πολεμική εγρήγορση, καθώς και παραινέσεις, ώστε να μην κακοποιούνται άοπλοι Tούρκοι. Στο τρίτο φύλλο καταχωρίστηκε η έκκληση της Μεσσηνιακής Συγκλήτου και του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη προς τις ευρωπαϊκές Αυλές, με την οποία τους γνωστοποιείται ότι οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν για την ελευθερία τους.

Η «Σάλπιγξ Ελληνική» εξέδωσε συνολικά τρία φύλλα (1ης, 5ης και 20ης Αυγούστου 1821), τα οποία φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/302#ixzz399MLqZ5U

 

Υβ Σεν Λοράν
1936 – 2008

Υβ Σεν Λοράν

18

Γάλλος μόδιστρος, από τους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας του 20ού αιώνα, πλάι στον Κριστιάν Ντιόρ και την Κοκό Σανέλ. Άφησε το αποτύπωμά του σε μισό αιώνα δημιουργίας, τόσο στην υψηλή ραπτική, όσο και στην καθημερινή ένδυση.

Ο Υβ Σεν Λοράν (Yves Saint Laurent) γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1936 στο Οράν της γαλλοκρατούμενης τότε Αλγερίας και ήταν το μεγαλύτερο παιδί ενός εύπορου γάλλου βιομηχάνου. Από μικρός έδειξε το ταλέντο του στο σχέδιο, φτιάχνοντας ρούχα για τις κούκλες των μικρότερων αδελφών του. Στα 17 του γράφτηκε σε σχολή μόδας του Παρισιού και το σχέδιό του για ένα βραδινό φόρεμα απέσπασε το πρώτο βραβείο σε ετήσιο διαγωνισμό.

Το ταλέντο του το αναγνώρισε αμέσως ο Κριστιάν Ντιόρ, που τότε μεσουρανούσε στη γαλλική υψηλή ραπτική και τον προσέλαβε στον οίκο του ως σχεδιαστή. Μετά τον θάνατο του Ντιόρ, το 1957, ο Σεν Λοράν ανέλαβε επικεφαλής σχεδιαστής, ξεπερνώντας σε φήμη τον μέντορά του. Διηύθυνε τον Οίκο Ντιόρ επί τρία χρόνια, μέχρι που κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στη διάρκεια του Πολέμου της Αλγερίας. Το 1962, μαζί με τον σύντροφό του Πιέρ Μπερζέ, ίδρυσε τον δικό του Οίκο, ο οποίος με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια «αυτοκρατορία», μέχρι να εξαγοραστεί τη δεκαετία του '90 από την εταιρεία καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών Σανοφί.

Ο Ιβ Σεν Λοράν ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την εικόνα της γυναίκας, απελευθερώνοντάς την από την αιχμαλωσία του παραδοσιακού, αμιγώς γυναικείου ρούχου. Έφερε επανάσταση, ντύνοντας τις γυναίκες με παντελόνια, ζιβάγκο και ρούχα σαφάρι, αλλά και με σμόκιν, ένα ρούχο που κράτησε σε όλες τις συλλογές του, εξελίσσοντάς το κάθε φορά. Μπορεί η Κοκό Σανέλ να έδωσε στις γυναίκες την ελευθερία τους, αλλά ο Υβ Σαιν Λοράν τους έδωσε δύναμη.

Ήταν ο εμπνευστής των σι θρου τοπ, της γραμμής «τραπέζιο», των ποπ αρτ συνόλων, των φορεμάτων με αναφορές στα γεωμετρικά σχέδια του Μοντριάν, των σαφάρι τζάκετ, ο σχεδιαστής που λάνσαρε την πρώτη πρετ-α-πορτέ συλλογή, «κατεβάζοντας» την υψηλή ραπτική στον δρόμο. Ο ίδιος προειδοποιούσε τις γυναίκες: «Όσες ακολουθούν κατά πόδας τη μόδα αντιμετωπίζουν μείζονα κίνδυνο. Αυτόν της απώλειας της βαθύτερης φύσης τους, του στιλ τους, της φυσικής κομψότητάς τους».

Ο Υβ Σεν Λοράν ήταν ένας άνθρωπος πολύ ντροπαλός και εσωστρεφής, με πολύ λίγους φίλους και μακριά από τον κόσμο. Έπαιρνε ουσίες, κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες αλκοόλ και κατατρυχόταν από διαρκείς κρίσεις κατάθλιψης. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δραστηριότητα το 2002 έκανε σπανίως δημόσιες εμφανίσεις. Τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις της Γαλλίας. Καταβεβλημένος από τον καρκίνο του εγκεφάλου από τον οποίο έπασχε, πέθανε στο Παρίσι την 1η Ιουνίου 2008.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/377#ixzz399MfPorn

 

Η τρέλα του Τουίστ

23

Ένα τραγούδι στην αυγή της δεκαετίας του '60 ήταν αρκετό για να δημιουργήσει μια νέα μόδα σ' όλο τον πλανήτη. Το τουίστ, υπήρξε ουσιαστικά το πρώτο rock n roll χορευτικό στυλ. Προήλθε από το ομώνυμο τραγούδι The Twist, που κυκλοφόρησε ο Τσάμπι Τσέκερ την 1η Αυγούστου 1960.

Στην πραγματικότητα, το τραγούδι αυτό είχε γραφτεί και κυκλοφορήσει δύο χρόνια νωρίτερα από τον Χανκ Μπάλαρντ και τους Midnighters, αλλά τότε είχε περάσει σχεδόν απαρατήρητο. Αντιθέτως, η εκδοχή του Τσέκερ ξετρέλανε τους νέους ανά την υφήλιο. Προσπαθώντας να τους εξηγήσει πώς να το χορέψουν, ένας συνεργάτης του Τσέκερ είχε περιγράψει το τουίστ ως εξής: «Είναι σαν να τρίβεις την πλάτη σου με μια πετσέτα ή να τσαλακώνεις με το μοκασίνι σου μια γόπα».

Ενδεικτική της τρέλας του τουίστ είναι μία ανακοίνωση του νεοϋρκέζικου Συμβουλίου για την Ασφάλεια, ότι 49 από τους 54 πολίτες που παρουσίασαν τον Οκτώβριο του 1961 προβλήματα με τη μέση τους είχαν επιδοθεί σε μαραθώνια τουίστ. Την ίδια χρονιά, ο υπάλληλος μιας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων υπέστη καρδιακή προσβολή χορεύοντας τουίστ σ' ένα εργασιακό... πάρτι και αλλόφρων η σύζυγός του, μια χυμώδης αμερικανίδα νοικοκυρά, έσπευσε να υποβάλει μήνυση στην εταιρεία.

Το τουίστ δεν υπήρξε απλώς μία χορευτική μανία. Δημιούργησε μια γενικότερη τάση μόδας: Κοστούμια τουίστ, κομμώσεις τουίστ, μανικετόκουμπα, ακόμα και καραμέλες τουίστ, δίνουν μόνο μία γεύση από το κλίμα της εποχής...

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/118#ixzz399N6Eza4

 

Η ιστορία του MTV

Η πρώτη εικόνα που μεταδόθηκε από το MTV

Η πρώτη εικόνα που μεταδόθηκε από το MTV

9

Τα μεσάνυχτα της 1ης Αυγούστου του 1981 έκανε την παρθενική του εκπομπή ένα καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι, διαφορετικό από τ' άλλα. Το όνομά του ΜΤV (Music Television) και έδρα του η Νέα Υόρκη. Μετέδιδε ακατάπαυστα μουσικά βίντεο και έμελλε, σχεδόν αμέσως, να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε και ακούμε τη μουσική. Πρώτο του βίντεοκλιπ ήταν η ηλεκτροπόπ επιτυχία των Bangles Video kill the radio star, τραγούδι με συμβολική σημασία.

Το μουσικό βίντεο ως έννοια δεν ήταν κάτι το καινούργιο στον κινηματογράφο. Ήδη από τη δεκαετία του '20 ο γερμανός σκηνοθέτης Όσκαρ Φίσινγκερ συνήθιζε να φτιάχνει φιλμάκια κινουμένων σχεδίων ντυμένα με κλασσική και τζαζ μουσική. Για να μην μιλήσουμε για την αξεπέραστη Φαντασία του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Το καινούργιο που προσκόμισε το ΜΤV στη μαζική κουλτούρα ήταν ότι έφερε σε κάθε σπίτι τους καλλιτέχνες, όταν προηγουμένως τους άκουγες μόνο από το τρανζιστοράκι σου ή τους έβλεπες σε κάποιο περιοδικό. Εκανε προσιτές στη νεολαία μόδες, στάσεις, συμπεριφορές και χειρονομίες. Η πυρετική εναλλαγή εικόνων και τα οπτικά εφέ δημιουργούσαν ένα τηλεοπτικό trance, καθηλωτικό και αποχαυνωτικό τις πιο πολλές φορές.

Αυτό σήμανε το θάνατο της φαντασίας. Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Μαρκ Γουαϊνγκάρντεν, «Το βίντεο είναι το τραγούδι. Το κριτικό πνεύμα της νέας γενιάς πάει περίπατο». Από την άλλη, η βιντεοκλιπάδικη λογική, το στυλ MTV, όπως αποκλήθηκε, δημιούργησε μια νέα οπτική γλώσσα, που επηρέασε την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και τη διαφήμιση.

Στην αρχή, το ΜΤV προκάλεσε την αντίδραση των εταιρειών, που το αντιμετώπισαν ως αντίπαλο. Γρήγορα, όμως, άλλαξαν γραμμή πλεύσης, όταν είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς. Πολλοί καλλιτέχνες ωφελήθηκαν από το νέο μέσο, ιδιαίτερα οι βιντεογενείς, όπως οι Ντουράν-Ντουράν, η Μαντόνα, ο Στινγκ, αλλά και ο Μάικλ Τζάκσον με το πολύπλατινένιο Thriller, χάρις στο κλασσικό 14λεπτο βίντεο-κλιπ.

Μουσικά, όλα αυτά τα χρόνια, το κανάλι ανέδειξε πολλούς καλλιτέχνες, ανάμεσά τους σεβαστά ονόματα του ροκ, όπως τους Nirvana και τους REM, έφερε σε κάθε σπίτι το περιθωριακό χιπ-χοπ, ενώ στις μέρες μας καθιέρωσε ποπ είδωλα, όπως τις Spice Girls και την Britney Spears.

Με την πάροδο του χρόνου, το MTV δεν έμεινε μόνο στα βίντεο-κλιπ και μουσικά νέα. Διεύρυνε τη θεματική του, εντάσσοντας στο πρόγραμμά του ριάλιτι, εκπομπές λόγου, τηλεπαιχνίδια, ταινίες κινουμένων σχεδίων και καμπάνιες για σημαντικά νεολαιίστικα θέματα, στοχεύοντας στο κοινωνικό του προφίλ.

Σήμερα, το ΜΤV εκπέμπει σε όλες τις χώρες της Γης με τη βοήθεια των δορυφόρων, είτε με δικά του κανάλια, που λαμβάνουν υπόψη τις τοπικές συνθήκες, είτε με κλώνους, όπως το δικό μας MAD. Το ελληνικό MTV έκανε επίσημη πρεμιέρα στις 5 Οκτωβρίου 2008, με μία μεγάλη συναυλία των R.E.M. στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/208#ixzz399NcNTfx

 

Ο   ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ

meteo.gr

 

Σάββατο
2/8

03:00

18°C

83%

4 Μπφ Δ
24 Km/h

ΚΑΘΑΡΟΣ

Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών


09:00

20°C

67%

3 Μπφ Δ
16 Km/h

ΚΑΘΑΡΟΣ

Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών


15:00

28°C

54%

4 Μπφ Δ
24 Km/h

ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

Μέτρια δραστηριότητα κουνουπιών


21:00

23°C

76%

4 Μπφ Δ
24 Km/h

ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

Πολύ Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών


Καλό  σας  απόγευμα  και  ΚΑΛΟ  ΜΗΝΑ …

Απ’ το  “ Λιδωρίκι “ με  αγάπη…..Κ.Κ.-

No comments: