Καλησπέρα Λιδορικιώτες και καλή εβδομάδα ..
Καθυστερημένη , και μέσω ..Ευαγγελισμού και η αποψινή μας επικοινωνία , ελπίζουμε όμως , σε μια..δυο μέρες να επικοινωνούμε απ’ το σπίτι , οπότε θα έχουμε άνεση…΄χώρου και…χρόνου …
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΝΟΕ 2014
Ανατολή Ήλιου: 06:51
Δύση Ήλιου: 17:25
Σελήνη 12 ημερών
- NEO!Γιορτάζει: Ακεψιμάς.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr#ixzz3I2fvEHHk
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1507
Ο σύζυγος της Λίζας Γκεραρντίνι, πλούσιος έμπορος από τη Βενετία, μισθώνει τις υπηρεσίες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του. Ο ιταλός μετρ θα δημιουργήσει το αριστούργημά του, που έμεινε στην ιστορία ως Μόνα Λίζα.
1839
Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’ ξεκινά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που έμεινε γνωστή ως «Τανζιμάτ».
1898
Έπειτα από 229 χρόνια κατοχής, οι τελευταίοι τούρκοι στρατιώτες αποχωρούν από την Κρήτη.
1918
Ξεσπά στο Κίελο η επανάσταση των ανδρών του γερμανικού ναυτικού. Οι εργάτες του λιμανιού ενώνονται μαζί τους και οδηγούν σε παραίτηση τον Κάιζερ. Η επανάσταση, που εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία, προκάλεσε τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς συνοδεύτηκε από την ήττα των Κεντρικών Αυτοκρατοριών.
1935
Δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την «επαναφορά» της Μοναρχίας. Υπέρ ψηφίζει το 97,8% και ο Γεώργιος Β’ επανέρχεται στο θρόνο.
1944
Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα. Είναι το τελευταίο χαρτονόμισμα κατοχικών δραχμών, έστω και αν οι Γερμανοί έχουν αποχωρήσει ήδη από την Ελλάδα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1801
Βιντσέντσο Μπελίνι, ιταλός μουσουργός. (Νόρμα) (Θαν. 23/9/1835)
1900
Άντολφ Ντάσλερ, γερμανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της εταιρίας Adidas. (Θαν. 6/9/1978)
1901
Αντρέ Μαλρό, γάλλος συγγραφέας, ιστορικός τέχνης και πολιτικός. (Η κατάσταση του ανθρώπου, Αντιαπομνημονεύματα, Ελπίδα) (Θαν. 23/11/1976)
ΘΑΝΑΤΟΙ
1869
Ανδρέας Κάλβος, ποιητής. (Ωδές) (Γεν. ?/3/1792)
1954
Ανρί Ματίς, γάλλος ζωγράφος και γλύπτης. (Γεν. 31/12/1869)
1957
Βίλχελμ Ράιχ, αυστριακός ψυχαναλυτής, που μαθήτευσε κοντά στον Ζίγκμουντ Φρόιντ. (Γεν. 24/3/1897)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0311#ixzz3I2gqTi1d
Η σφαγή του Γκρίνσμπορο
Αιματηρό περιστατικό με πολιτικό υπόβαθρο, που συνέβη στις 3 Νοεμβρίου 1979 στην πόλη Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας, περιοχή των ΗΠΑ που ανήκει στο «Νότο». Την εποχή εκείνη τη χώρα κυβερνούσε ο Δημοκρατικός Τζίμι Κάρτερ, αλλά προ των πυλών βρισκόταν η συντηρητική επανάσταση που ευαγγελιζόταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν.
Το σαββατιάτικο πρωινό της 3ης Νοεμβρίου μία ομάδα ακτιβιστών που ανήκε στο Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα των ΗΠΑ διαδήλωνε ειρηνικά εναντίον της Κου Κλουξ Κλαν, που είχε ενεργή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Ξαφνικά, ένα καραβάνι αυτοκινήτων πέρασε μπροστά από τον χώρο της διαδήλωσης. Από μέσα πετάχτηκαν οπλισμένοι άνδρες της ρατσιστικής οργάνωσης Κου Κλουξ Κλαν και του Αμερικανικού Ναζιστικού Κόμματος. Άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε διαδηλωτές και να τραυματισθούν 11.
Τα πέντε θύματα ήταν:
- Σάντι Σμιθ, νοσοκόμα και αγωνίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων.
- Τζέιμς Γουόκερ, φοιτητής ιατρικής και πρόεδρος του σωματείου υφαντουργών της περιοχής.
- Μπιλ Σάμσον, απόφοιτος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και κοινωνικός ακτιβιστής.
- Σέζαρ Κάουσε, κουβανός μετανάστης, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Ντιουκ.
- Δρ. Μάικλ Νάθαν, παιδίατρος, ο επονομαζόμενος και «γιατρός του λαού» για τις δωρεάν υπηρεσίες που προσέφερε στους φτωχούς συμπολίτες του.
Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ο ύποπτος ρόλος της τοπικής αστυνομίας, που ήταν παντελώς απούσα από το περιστατικό, παρότι είχε προειδοποιηθεί. Ο επικεφαλής της θα προβάλει τη δικαιολογία ότι οι διαδηλωτές της έδωσαν λάθος τόπο συγκέντρωσης κι έτσι δεν ήταν δυνατόν να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Η απουσία της αστυνομίας επέτρεψε στους δολοφόνους να διαφύγουν ανενόχλητοι.
Από τη διενεργηθείσα δικαστική έρευνα αποκαλύφθηκε ότι ο επικεφαλής της επίθεσης ήταν ο Έντουαρντ Ντόζον, μέλος της Κλαν και πληροφοριοδότης της αστυνομίας. Η ανάκριση έδειξε την εμπλοκή σαράντα μελών της Κλαν και ναζιστών στην επίθεση. Δεκάξι συνελήφθησαν και έξι οδηγήθηκαν σε δίκη. Αθωώθηκαν όλοι από δικαστήριο που το αποτελούσαν μόνο λευκοί ένορκοι. Το νομικό σκέλος της υπόθεσης έληξε με αγωγή που υπέβαλαν οι συγγενείς των θυμάτων κατά των μελών της Κλαν. Οι δύο πλευρές συμβιβάσθηκαν στα 300.000 δολάρια.
Το 2005, πολίτες του Γκρίνσμπορο συγκρότησαν μία επιτροπή («Επιτροπή για την Αλήθεια και τη Συμφιλίωση» την ονόμασαν) για να διερευνήσουν σε βάθος το περιστατικό. Από την αρχή αντέδρασε το δημοτικό συμβούλιο του Γκρίνσμπορο, που δεν ήθελε να ξύσει παλιές πληγές. Το πόρισμα που εξέδωσε η επιτροπή αναφέρει ότι τα μέλη της Κλαν πήγαν στη διαδήλωση με σκοπό να προκαλέσουν το μακελειό και πυροβόλησαν πρώτοι χωρίς να προκληθούν από τους διαδηλωτές. Στο πόρισμα σημειώνεται, ακόμη, ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές οπλοφορούσαν και ανταπέδωσαν τα πυρά.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/461#ixzz3I2h3aUHO
Σοφοκλής Βενιζέλος
1894 – 1964
Δευτερότοκος γιος του Ελευθερίου Βενιζέλου, γεννήθηκε στα Χανιά στις 3 Νοεμβρίου 1894. Μετά την περάτωση των γυμνασιακών του σπουδών, το 1911, εισήχθη στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και εξήλθε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πυροβολικού. Παραιτηθείς του στρατεύματος, εξελέγη βουλευτής Χανίων στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου 1920.
Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποχώρησε από την Ελλάδα, τον ακολούθησε στη Νίκαια της Γαλλίας. Μετά την επάνοδό του το 1922 επανήλθε στο στράτευμα και διορίσθηκε στρατιωτικός ακόλουθος στο Παρίσι, όπου παρέμεινε επί οκταετία, αποστρατευθείς με τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Το 1936, μετά το θάνατο του Εθνάρχη, εξελέγη στη διοικούσα επιτροπή του Κόμματος των Φιλελευθέρων.
Στον πόλεμο του 1940 ζήτησε να καταταγεί, όμως, η αίτησή του δεν έγινε δεκτή. Στις 7 Μαΐου 1943 ανέλαβε το Υπουργείο Ναυτικού στην εξόριστη ελληνική κυβέρνηση του Εμμανουήλ Τσουδερού στην Αίγυπτο. Μετά την παραίτηση Τσουδερού ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 10 Απριλίου 1944 κι αφού κατέστειλε εντός τριημέρου το κίνημα του Ναυτικού, παραιτήθηκε στις 26 Απριλίου του ιδίου χρόνου για να σχηματισθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου, στην οποία παρέμεινε ως αντιπρόεδρος ως τον Αύγουστο του 1944.
Μετά την απελευθέρωση επανήλθε στην Ελλάδα και στις 30 Αυγούστου του 1945 ανακηρύχθηκε υπαρχηγός των Φιλελευθέρων, με αρχηγό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη. Τον Φεβρουάριο του 1946 το Κόμμα των Φιλελευθέρων διασπάται και ο Σοφοκλής Βενιζέλος ηγείται του Κόμματος των Βενιζελικών Φιλελευθέρων, ενώ στις πρώτες μετακατοχικές εκλογές, ένα μήνα αργότερα, κατέβηκε ως υποψήφιος με τον κόμμα ΕΠΕ (Εθνική Πολιτική Ένωσις), μαζί με τους Γεώργιο Παπανδρέου και Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
Οι Φιλελεύθεροι επανενώνονται ένα χρόνο αργότερα και ο Σοφοκλής Βενιζέλος γίνεται υπαρχηγός και από το Νοέμβριο του 1948 αρχηγός. Από τον Αύγουστο του 1950 ως τον Οκτώβριο του 1951 σχημάτισε τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών.
Στην κυβέρνηση Πλαστήρα (1951 - 1952) μετείχε ως αντιπρόεδρος και αναπλήρωσε τον Πλαστήρα μετά την ασθένειά του (11 Μαρτίου 1952). Διαπραγματεύτηκε την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και αποδέχθηκε τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο της Κορέας. Το 1954, μετά την εκλογική επικράτηση του στρατάρχη Παπάγου, αποσύρθηκε από την πολιτική, αλλά επανήλθε όταν ίδρυσε την Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωση, διαφωνώντας με τον Γεώργιο Παπανδρέου.
Στις εκλογές του 1956 το κόμματα του συγκέντρωσε 46 έδρες και ο ίδιος εκλέχτηκε βουλευτής Δωδεκανήσων. Το 1958 υπήρξε συνιδρυτής της Ενώσεως Κέντρου, αφού εξομάλυνε στις σχέσεις του με τον Γεώργιο Παπανδρέου. Μετά το 1961 διαφώνησε με τον Γεώργιο Παπανδρέου, φλέρταρε με την ΕΡΕ, αλλά γρήγορα εξομάλυνε τις σχέσεις του με τον «Γέρο της Δημοκρατίας».
Μετά την εκλογική νίκη της Ενώσεως Κέντρου γίνεται αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Δέκα μέρες πριν από τις εκλογές της 16ης Φεβρουαρίου 1964, κατά την οποία η Ένωση Κέντρου κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία, ο Σοφοκλής Βενιζέλος πέθανε από καρδιακή προσβολή πάνω στο επιβατικό πλοίο Ελλάς. Τάφηκε στο Ακρωτήρι, δίπλα στον πατέρα του.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/126#ixzz3I2hJeq00
Σπύρος Καλογήρου
1922 – 2009
Ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, που ταυτίστηκε με το ρόλο του κακού στη μεγάλη οθόνη. Σήμα κατατεθέν του: η χαρακτηριστική, τρεμάμενη φωνή του και το άγριο παρουσιαστικό του.
Βέρος Αθηναίος, ο Σπύρος Καλογήρου γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 3 Νοεμβρίου του 1922. Στα εφηβικά του χρόνια άρχισε να εργάζεται ως φωτογράφος. Με το θέατρο ασχολούνταν ερασιτεχνικά, μέχρι που κάποιος σκηνοθέτης τον παρότρυνε να γραφτεί στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου.
Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1955, με τον θίασο του Ν. Χατζίσκου στον «Ερωτόκριτο» και ακολούθησε ο «Άμλετ». Η θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε ουσιαστικά να διαμορφώνεται με την ένταξή του στο «Θέατρο Τέχνης» του Καρόλου Κουν, το 1960, με το οποίο έπαιξε σε ιστορικές παραστάσεις (π.χ. «Όρνιθες», «Πέρσες») σε Ελλάδα και εξωτερικό. Συνεργάστηκε με τους θιάσους των Λαιμού, Ροντήρη, Μινωτή, Σολωμού, Κουν, Κατράκη, Μυράτ, Λαμπέτη, Κατερίνας κ.ά.
Στη δεκαετία του '80 άρχισε να συγκροτεί προσωπικούς θιάσους μαζί με τη σύζυγό του, Ευαγγελία Σαμιωτάκη, κι έκαναν πολλές περιοδείες. Έπαιξε σε περίπου διακόσια θεατρικά έργα και σε όλα τα είδη του θεάτρου, κλασικούς και σύγχρονους συγγραφείς, από θέατρο του παραλόγου (Ιονέσκο) μέχρι επιθεώρηση, αλλά και σε πολλά του ελληνικού δραματολογίου.
Στιγμιότυπο από την ταινία «Στεφανία»
Από τους τελευταίους, χαρακτηριστικούς ρόλους του στη σκηνή, στον οποίο υπήρξε απολαυστικός, ήταν αυτός του Λουκά στο «Λόγω Φάτσας» του Γιώργου Διαλεγμένου, που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Αντύπας στο «Απλό Θέατρο» (1993-1995). Το καλοκαίρι του 1996 εμφανίστηκε με τον Θύμιο Καρακατσάνη στο «Καραγκιόζη-Ντριμ», ερμηνεύοντας τον Μπάρμπα-Γιώργο, ενώ το 1999 έπαιξε στο πλευρό της Μιμής Ντενίση στο «Εγώ η Λασκαρίνα».
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1955 στην ταινία του Ντίμη Δαδήρα «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας». Έκτοτε συμμετείχε σε περισσότερες από 60 ταινίες, μαζί με τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού σινεμά. Εμφανίστηκε σε περίπου 55 ταινίες, ανάμεσά τους οι: «Η Αθήνα τη νύχτα», «Στεφανία», «Κοντσέρτο για πολυβόλα», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η Μαρία της σιωπής», «Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο», «Στάκαμαν». Όμως, η ταινία που άφησε εποχή ήταν η «Λόλα», στην οποία ο Σπύρος Καλογήρου είχε πει την αξέχαστη φράση «Είναι πολλά τα λεφτά Άρη», προς τον τότε συμπρωταγωνιστή του Νίκο Κούρκουλο, για τα «μάτια» της Τζένης Καρέζη.
Το 1966, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στη μικρού μήκους ταινία «Τζίμης ο Τίγρης» του Παντελή Βούλγαρη και οι κριτικοί κινηματογράφου τού απένειμαν το 1971 τον Αργυρό Απόλλωνα για τον ρόλο του στην ταινία «Κατάχρηση εξουσίας». Τιμήθηκε με τη Χρυσή Κεφαλή του «Θεάτρου Βαχτάγκοφ» της Μόσχας. Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές («Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή»).
Παρά την κινηματογραφική εικόνα του κακού, με την οποία ταυτίστηκε, στην αληθινή ζωή του ο Σπύρος Καλογήρου υπήρξε ένας πολύ γλυκός και τρυφερός άνθρωπος. Συνοδοιπόρος του στη ζωή υπήρξε η Ευαγγελία Σαμιωτάκη, επίσης ηθοποιός, με την οποία παντρεύτηκε το 1952. Μαζί απέκτησαν ένα γιο και αποτέλεσαν ένα από τα πιο αγαπημένα και μακροβιότερα ζευγάρια της σοουμπίζ.
Πέθανε, σε ηλικία 87 ετών, στις 27 Ιουνίου 2009.
Φιλμογραφία
- Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας (1955)
- Δολλάρια και όνειρα (1956)
- Της τύχης τα γραμμένα (1957)
- Λύγκος ο λεβέντης (1959)
- Έγκλημα στο Κολωνάκι (1960)
- Είμαι αθώος (1960)
- Κασσιανή (1960)
- Μανταλένα (1960)
- Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ (1960)
- Στην πόρτα της κολάσεως (1960)
- Εξομολόγηση μιας μητέρας (1962)
- Η Αθήνα τη νύχτα (1962)
- Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (1962)
- Αμόκ (1963)
- Η Κύπρος στις φλόγες (1964)
- Λόλα (1964)
- Οι αδίστακτοι (1965)
- Οι εχθροί (1965)
- 5.000 ψέμματα (1966)
- Η Στεφανία (1966)
- Κατηγορώ τους ανθρώπους (1966)
- Τζίμης ο τίγρης (1966)
- Άγρια πάθη (1967)
- Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)
- Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω (1967)
- Πυρετός στην άσφαλτο (1967)
- Τρούμπα '67 (1967)
- Αγάπη και αίμα (1968)
- Η λεωφόρος του μίσους (1968)
- Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969)
- Η νεράιδα και το παληκάρι (1969)
- Πανικός (1969)
- Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969)
- Το ανθρωπάκι (1969)
- Το...θύμα (1969)
- Ένα αστείο κορίτσι (1970)
- Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα (1970)
- Εν ονόματι του νόμου (1970)
- Η ζούγκλα των πόλεων (1970)
- Ο Αστραπόγιαννος (1970)
- Ορατότης μηδέν (1970)
- Υπολοχαγός Νατάσσα (1970)
- Έσχατη προδοσία (1971)
- Η κόρη του ήλιου (1971)
- Κατάχρησις εξουσίας (1971)
- Ο επαναστάτης ποπολάρος (1971)
- Ο κατεργάρης (1971)
- Σ' αγαπώ (1971)
- Αστερισμός της Παρθένου (1973)
- Η Μαρία της σιωπής (1973)
- Η δίκη των δικαστών (1974)
- Ο κατάδικος (1975)
- Η ηλικία της θάλασσας (1978)
- Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980)
- Τα τσακάλια: Ένα κοινωνικό πρόβλημα (1981)
- Το κόκκινο τρένο (1982)
- Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ (1984)
- Ο αγκαλίτσας: Ένα εξαγόμενο κορόιδο (1985)
- Ψηλός λιγνός και ψεύταρος (1985)
- Ο καβαλάρης των F.M. Stereo (1986)
- Κλεφτρόνι και τζέντλεμαν (1987)
- Ο πανταχού παρών (1989)
- Ο πρωτάρης μπάτσος και η τροτέζα (1989)
- Υπέρ επείγον (1989)
- Ο καλύτερός μου φίλος (2001)
- Στάκαμαν! (2001)
- Lilly's story (2002)
- Η Λίζα και όλοι οι άλλοι (2003)
Τηλεοπτικές Σειρές
- 13ο ανακριτικό γραφείο (1971, ΕΙΡΤ)
- Παράξενος ταξιδιώτης (1972, ΕΙΡΤ)
- Δρόμος χωρίς γυρισμό (1973, ΥΕΝΕΔ)
- Αληθινές ιστορίες (1974, ΕΙΡΤ)
- Οι δίκαιοι (1974, ΥΕΝΕΔ)
- Βασίλισσα Αμαλία (1975, ΕΙΡΤ)
- Το ταξίδι (1976, ΥΕΝΕΔ)
- Η θεατρίνα (1977, ΕΡΤ)
- Χαμογελάστε παρακαλώ (1983, ΕΡΤ)
- Ο θείος μας ο Μίμης (1984, ΕΡΤ2)
- Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα: Μούβι σταρ (1984, ΕΡΤ2)
- Παραμύθια πίσω από τα κάγκελα: Το ρομάντζο του σουλήνα (1984, ΕΡΤ2)
- Το κανάλι των παρανόμων (1989, ΕΤ2)
- Ο πρωτότοκος (1990, ΕΤ2)
- Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα (1991, Mega)
- Και εύθυμη και χήρα (1991, ΑΝΤ1)
- Ο φόβος (1991, ΕΤ2)
- Η Ελίζα και... οι άλλοι (1992, Mega)
- Μπαμπάδες, γιοί και πειρασμοί (1992, ΕΤ2)
- Το μινόρε μιας καρδιάς (1992, ΕΤ2)
- Η Καλή ... πεθερά (1993, ΑΝΤ1)
- Της Ελλάδος τα παιδιά (1993, ΑΝΤ1)
- Το δις εξαμαρτείν (1993, Mega)
- Η γενιά των 40 (1994, Star)
- Ο Πέτρος και τα κορίτσια του (1994, Mega)
- Χαμένη άνοιξη (1995, ΕΤ1)
- Εκείνες κι εγώ (1996, ΑΝΤ1)
- Καλά ξεμπερδέματα (1996, ΑΝΤ1)
- Καληνύχτα μαμά (1996, ΑΝΤ1)
- Δυο ξένοι... (1997, Mega)
- Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή (1997, ΑΝΤ1)
- Αλίκη (2000, ΑΝΤ1)
- Θα σε δω στο πλοίο (2000, Alpha)
- Τα φιλαράκια (2002, ΑΝΤ1)
- Η νταντά (2003,Mega)
- Όλα στην Ταράτσα (2004, Alpha)
Βιντεοταινίες
- Διακοπές και πειρασμοί (1986)
- Ζωηρούλης και ερωτιάρης (1986)
- Μαντάμ Ορτάνς (1986)
- Ο γυφτοαριστοκράτης (1986)
- Ο ζωηρούλης μου αγκαλίτσας (1986)
- Ο παπαφαγάνας (1986)
- Οικογένεια παντρευόμαστε (1986)
- Ολέ και τους τα πήραμε (1986)
- Της τύχης τα καμώματα (1986)
- Τρελοί κομπιναδόροι απίθανα κορίτσια (1986)
- Τσαρούχι από τον τόπο σου (1986)
- Άγραφος νόμος (1987)
- Αετονύχηδες και χαζοπούλια (1987)
- Γόητες και θηλυκά (1987)
- Ελλάς-Ελλήνων-Χωρικών (1987)
- Επιχείρηση προίκα (1987)
- Η γειτονιά των τρελών (1987)
- Η γυναίκα μου ο τερματοφύλακας (1987)
- Η στρίγγλα ήταν άγγελος (1987)
- Η τραπεζίτισσα της Black Bank (1987)
- Κλέβετε και προσεύχεστε (1987)
- Μαρκησία του λιμανιού (1987)
- Ο ξεμωραμένος (1987)
- Παλικάρι στα θρανία (1987)
- Σερ Αντρίκος και... (1987)
- Τα ντερέκια (1987)
- Το κορίτσι του μπάτσου (1987)
- Όταν ξέσπασε η θύελλα (1987)
- Άι λαβ-γιού Μήτσο (1988)
- Ένα μωρό για τρεις (1988)
- Ένας κορίτσαρος όλο μέλι (1988)
- Έρωτας στα κύματα (1988)
- Ανύπαντρος πατέρας (1988)
- Βάρβαρος εραστής (1988)
- Εγκέφαλος με βίδα... και βαλβίδα! (1988)
- Η ντίβα και ο πρωτάρης (1988)
- Καμάκια για κλάματα (1988)
- Ληστές και ασφαλιστές (1988)
- Ο κοντός με το παπάκι (1988)
- Ο παπαλεβέντης (1988)
- Πασοκομαζέματα Ανδρεοσκορπίσματα (1988)
- Πόντιος και Σαλονικιός (1988)
- Το διαμάντι του Διαμαντή (1988)
- Τόλμη και αλητεία (1988)
- Φωτιά στα μπατζάκια μου (1988)
- Ένας τίμιος απατεώνας (1989)
- Γκρηκ Αμέρικαν (1989)
- Δίδυμες και Πόντιες (1989)
- Η αγάπη που δε γνώρισε σύνορα (1989)
- Η εκδίκηση του πατέρα (1989)
- Η μάνα της φόνισσας (1989)
- Λούφες θρανία και τρελλά σχολεία (1989)
- Νανά ... η φευγάτη (1989)
- Ο εθνικός μας έρωτας (1989)
- Ο καπετάνιος και η χορεύτρια (1989)
- Ο παραχαράκτης (1989)
- Ο σκανταλιάρης (1989)
- Ο στρατηγός και οι τρελλές αμαζόνες (1989)
- Ο τελευταίος πειρασμός του Μήτσου (1989)
- Ο χάχας (1989)
- Ραντεβού με το θάνατο (1989)
- Το μινόρε μιας καρδιάς: Ανάμεσα σε δυο γυναίκες (1989)
- Το μινόρε μιας καρδιάς: Θύελλα παθών (1989)
- Το μινόρε μιας καρδιάς: Πικρή ζωή (1989)
- Το πιο τρελλό αστέρι (1989)
- Φιλάκια και γκολάκια (1989)
- Φιλιππινέζα σε τιμή ευκαιρίας (1989)
- Γιορτινό παραμύθι (1990)
- Η καρδιά του πατέρα (1990)
- Ο εραστής (1990)
- Ο Ταμτάκος ζει (1990)
- Οι μπάτσοι πουλάνε την ηρωίνη Νο2 (1990)
- Πρόβα (1990)
- Συζυγικά βραχυκυκλώματα (1
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/401#ixzz3I2hh0Mnn
Γιάννης Καλαμίτσης
1939 – 2013
Ραδιοφωνικός παραγωγός, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και δημοσιογράφος. Η ραδιοφωνική του εκπομπή «Πρωινές Χειρηλασίες» άφησε εποχή.
Ο Γιάννης Καλαμίτσης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 31 Οκτωβρίου του 1939 και ακολούθησε, αρχικά, το επάγγελμα του πατέρα του, που ήταν έμπορος υφασμάτων και γυναικείων ενδυμάτων. Ξεκίνησε να σπουδάζει αρχιτεκτονική στον Καναδά, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε το εγχείρημα. Έκανε διάφορες εργασίες στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς καλλιτέχνες και έγραψε επιθεωρήσεις και στίχους που είχαν μεγάλη επιτυχία. Ιδιαίτερα γόνιμη υπήρξε η συνεργασία του με τον Χάρι Κλιν. Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο (δήλωνε φίλος της Προοδευτικής), τη ζωγραφική, την οινοποιία και την ξυλουργική.
Διατηρούσε από το 1990 έως το φθινόπωρο του 2013 πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή (6-8 π.μ.) με τίτλο «Πρωινές χειρηλασίες», που είχε μεγάλη ακροαματικότητα (αρχικά στον ΑΝΤ1, από το φθινόπωρο του 2006 στη ΝΕΤ και από τις αρχές του 2009 στον REAL FM). Στην εκπομπή του ενσωμάτωνε στοιχεία επιθεωρησιακά, γράφοντας καθημερινώς καινούριες σκωπτικές παρλάτες και τραγούδια, ακολουθώντας την επικαιρότητα.
Έδωσε το παρών και στην τηλεόραση (ΕΤ-1), συμπαρουσιάζοντας με τον γεωπόνο Χρήστο Μαρλαντή την εκπομπή οικολογικού ενδιαφέροντος «Μην πατάτε το πράσινο», με θέμα «τα φυτά, τα δέντρα, τα χόρτα και γενικώς, με ό,τι… πρασινίζει τον χώρο μας και το περιβάλλον!». Από το Σεπτέμβριο του 2010 έγραφε τακτικά χρονογραφήματα στην κυριακάτικη εφημερίδα Real News.
Έγραψε πάνω από 400 τραγούδια, μερικά από τα οποία θεωρούνται στιχουργικά διαμάντια του ελληνικού ρεπερτορίου («Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι», «Θα σ' αγαπώ», «Χώμα Ελληνικό» κτλ). Κάποια από αυτά έχουν μελοποιηθεί από γνωστούς συνθέτες (Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Σπανός, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Χρήστος Νικολόπουλος, Κώστας Τουρνάς, Χρήστος Δάντης).
Ο Γιάννης Καλαμίτσης έφυγε από τη ζωή στις 3 Νοεμβρίου του 2013. Το τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν στο «Σισμανόγλειο» με νεφρική ανεπάρκεια.
Δείτε το βιντεο
https://www.youtube.com/watch?v=BymCK8kZsto
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/718#ixzz3I2i80Ice
Παγκόσμιο Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης
Η κορυφαία διοργάνωση της καλαθοσφαίρισης (μπάσκετ-μπολ) διεθνώς, με διοργανώτρια τη FIBA, την παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος με την πορτοκαλί μπάλα. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης (FIBA Basketball World Cup) ονομαζόταν ως το 2010 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλαθοσφαίρισης (FIBA World Championship). Στη χώρα μας είναι γνωστό ως Μουντομπάσκετ.
To Παγκόσμιο Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης, στο οποίο μετέχουν μόνο εθνικές ομάδες ανδρών, που ανήκουν στη δύναμη της FIBA, διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1950, με δύο εξαιρέσεις το 1959 και το 1970. Η δομή του θυμίζει αρκετά το ποδοσφαιρικό Μουντιάλ, που ήταν άλλωστε και το πρότυπο του εμπνευστή του Ρενάτο Γουίλιαμ Τζόουνς.
Σε κάθε τελική φάση υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ομάδων, που ποικίλλει από διοργάνωση σε διοργάνωση. Διαφορετικό είναι κάθε φορά και το σύστημα πρόκρισης στην τελική φάση· από προκριματικούς αγώνες και απευθείας πρόκριση για τους νικητές των ηπειρωτικών πρωταθλημάτων της FIBA έως πρόσκληση συμμετοχής σε επιλεγμένες ομάδας (wild card) με την καταβολή αντιτίμου (Ελλάδα 2014) ή όχι.
Την ιδέα για τη διοργάνωση ενός παγκοσμίου πρωταθλήματος είχε ο εγγλέζος γενικός γραμματέας της FIBA Ρενάτο Γουίλιαμ Τζόουνς (1906-1981). Την κατέθεσε ενώπιον του συνεδρίου της παγκόσμιας ομοσπονδίας, που διεξαγόταν στο Λονδίνο το 1948, στο περιθώριο των Ολυμπιακών Αγώνων. Η πρόταση του Τζόουνς έγινε αποδεκτή από τους συνέδρους και η πρώτη διοργάνωση ανατέθηκε στην Αργεντινή, τη μόνη χώρα που κατέθεσε υποψηφιότητα. Για ευρωπαϊκή χώρα ούτε λόγος εκείνη την περίοδο, που η γηραιά ήπειρος μετρούσε τις πληγές της από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η πρώτη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης διεξήχθη από 22 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 1950 στο Μπουένος Άιρες, με νικήτρια την ομάδα της διοργανώτριας χώρας. Στη Λατινική Αμερική έγιναν και τα τέσσερα επόμενα τουρνουά, στα οποία κυρίαρχη δύναμη ήταν η Βραζιλία. Από το 1967 και μετά η διοργάνωση άλλαζε ήπειρο και ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή παιζόταν μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Σοβιετικής Ένωσης και Γιουγκοσλαβίας, με εξαίρεση το 2006, όταν τον τίτλο κατέκτησε η Ισπανία. Η διοργάνωση του 1994 στον Καναδά αποτέλεσε τομή στην ιστορία των Μουντομπάσκετ, καθώς για πρώτη φορά επιτράπηκε η συμμετοχή παικτών από το ΝΒΑ. Μέχρι τότε η ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών συγκροτούνταν από κολλεγιόπαιδες.
Η χώρα μας πρωτοεμφανίστηκε σε τελική φάση Μουντομπάσκετ το 1986 στην Ισπανία, ένα χρόνο πριν από τον θρίαμβο του Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, και κατέλαβε τη 10η θέση. Από τότε δίνει συνεχώς το παρών, εκτός από το 2002, με κορυφαία στιγμή την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου το 2006 στην Ιαπωνία και αφού στον ημιτελικό είχε αποκλείσει με «κατοστάρα» τις Ηνωμένες Πολιτείες (101 - 95).
Αξιοσημείωτα Ρεκόρ
- Μεγαλύτερο σκορ
Βραζιλία - Κίνα 154-97 (1978) - Μικρότερο σκορ
Βραζιλία - Αίγυπτος 38-19 - Μεγαλύτερο σκορ πρώτου ημιχρόνου (20λεπτου)
Ελλάδα - Κορέα 79-21 (1990). Τελικό 119-76 υπέρ της Ελλάδας. - Μικρότερο σκορ πρώτου ημιχρόνου (20λεπτου)
Αίγυπτος - Γαλλία 10-9 (1950). Τελικό 31-28 υπέρ της Αιγύπτου. - Μεγαλύτερη διαφορά
Σοβιετική Ένωση - Κεντροαφρικανική Δημοκρατία 140-48 (1974) - Μεγαλύτερη διαφορά νίκης για την Ελλάδα
Ελλάδα - Κορέα 119-76 (1990) - Μεγαλύτερη διαφορά ήττας για την Ελλάδα
Ελλάδα - ΗΠΑ 58-97 (1994) - Αγώνας με τις περισσότερες παρατάσεις
3 στον αγώνα Γερμανίας - Αγκόλας 108-103 (2006). - Ψηλότερος παίκτης
Ντέιβιντ Άντερσεν (Αυστραλία), 2,31 μ. (2010) - Κοντύτερος παίκτης
Άντριου Αλμπισί (Γαλλία): 1,75 μ. (2010)
Χαλίντ Αλ Νασρ (Κατάρ): 1,75 μ. (2006)
Σάμπα Νιάνγκ (Σενεγάλη): 1,75 μ. (1998)
Φερνάντο Μαρτίνεθ (Ισπανία): 1,75 μ. (1994) - Γηραιότερος παίκτης
Μιγκέλ Λουτόντα (Αγκόλα), 39 ετών (2010)
Χοσέ Ράφαελ Ορτίς-Ρίχος (Πουέρτο Ρίκο), 39 ετών (2002) - Νεώτερος παίκτης
Ζορζ Λατ (Ακτή Ελεφαντοστού), 16 ετών (1986)
Διοργανώσεις
Α/Α
Έτος
Διοργανώτρια
Νικήτρια
Θέση Ελλάδας
1
1950
Αργεντινή
Αργεντινή
-
2
1954
Βραζιλία
ΗΠΑ
-
3
1959
Χιλή
Βραζιλία
-
4
1963
Βραζιλία
Βραζιλία
-
5
1967
Ουρουγουάη
Σοβιετική Ένωση
-
6
1970
Γιουγκοσλαβία
Γιουγκοσλαβία
-
7
1974
Πουέρτο Ρίκο
Σοβιετική Ένωση
-
8
1978
Φιλιππίνες
Γιουγκοσλαβία
-
9
1982
Κολομβία
Σοβιετική Ένωση
-
10
1986
Ισπανία
ΗΠΑ
10η
11
1990
Αργεντινή
Γιουγκοσλαβία
6η
12
1994
Καναδάς
ΗΠΑ
4η
13
1998
Ελλάδα
Γιουγκοσλαβία
4η
14
2002
ΗΠΑ
Γιουγκοσλαβία
-
15
2006
Ιαπωνία
Ισπανία
2η
16
2010
Τουρκία
ΗΠΑ
11η
17
2014
Ισπανία
ΗΠΑ
9η
Πίνακας Μεταλλίων
Χώρα
Χρυσά
Αργυρά
Χάλκινα
Σύνολο
ΗΠΑ
5
3
4
12
Γιουγκοσλαβία
5
3
2
10
Σοβιετική Ένωση
3
3
2
8
Βραζιλία
2
2
2
6
Αργεντινή
1
1
0
2
Ισπανία
1
0
0
1
Ρωσία
0
2
0
2
Ελλάδα
0
1
0
1
Τουρκία
0
1
0
1
Σερβία
0
1
0
1
Χιλή
0
0
2
2
Φιλιππίνες
0
0
1
1
Γερμανία
0
0
1
1
Κροατία
0
0
1
1
Γαλλία
0
0
1
1
Πολυτιμότερος Παίκτης (MVP)
Έτος
Παίκτης
1950
Όσκαρ Φούρλονγκ
1954
Κέρμπι Μίντερ
1959
Αμάουρι Πάσος
1963
Βλάμιρ Μάρκες
1967
Ίβο Ντανέου
1970
Σεργκέι Μπέλοφ
1974
Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς
1978
Ντράζεν Νταλιπάγκιτς
1982
Ντοκ Ρίβερς
1986
Ντράζεν Πέτροβιτς
1990
Τόνι Κούκοτς
1994
Σακίλ Ο’ Νιλ
1998
Ντέγιαν Μποντίρογκα
2002
Ντερκ Νοβίτσκι
2006
Πάου Γκασόλ
2010
Κέβιν Ντουράντ
2014
Κίρι Ίρβινγκ
Πρώτος σκόρερ ανά διοργάνωση
Έτος
Παίκτης
Πόντοι
1950
Ρουφίνο Μπερνέδο
86
1954
Όσκαρ Μόλια
168
1959
Τζέρι Βάιντα
162
1963
Ρικάρντο Ντουάρτε
163
1967
Μπόχνταν Λίξο
180
1970
Σιν Ντογκ Πα
261
1974
Γουέιν Μπράμπεντερ
207
1978
Ντράζεν Νταλιπάγκιτς
200
1982
Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς
190
1986
Νίκος Γκάλης
337
1990
Όσκαρ Σμιντ
277
1994
Άντριου Γκέιζ
191
1998
Αλμπέρτο Ερέρος
161
2002
Ντερκ Νοβίτσκι
216
2006
Ντερκ Νοβίτσκι
209
2010
Λούις Σκόλα
244
2014
Πάου Γκασόλ
140
Πρώτος σκόρερ ανά διοργάνωση κατά μέσο όρο πόντων
Έτος
Παίκτης
Μ.Ο.
1950
Άλβαρο Σαλβαδόρες
13,7
1954
Όσκαρ Μόλια
18,6
1959
Τζέιμς Τσεν
20,1
1963
Ρικάρντο Ντουάρτε
20,3
1967
Μπόχνταν Λίξο
20
1970
Σιν Ντογκ Πα
32,6
1974
Αρτούρο Γκερέρο
27
1978
Καμίλ Μπράμπενετς
26,8
1982
Βιλφρέδο Ρουίς
24
1986
Νίκος Γκάλης
33,7
1990
Όσκαρ Σμιντ
34,6
1994
Άντριου Γκέιζ
23,8
1998
Αλμπέρτο Ερέρος
17,8
2002
Ντερκ Νοβίτσκι
24
2006
Γιάο Μινγκ
25,3
2010
Λούις Σκόλα
27,1
2014
Χοσέ Μπαρέα
22
Οι 10 Κορυφαίοι Σκόρερ
Παίκτης
Αγώνες
Πόντοι
Μ.Ο.
Όσκαρ Σμιντ
35
843
24,1
Άντριου Γκέιζ
29
594
20,5
Ντράζεν Νταλίμπαγκιτς
36
563
15,6
Χοσέ Ορτίς
33
511
15,5
Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς
26
491
18,9
Παναγιώτης Γιαννάκης
26
469
18
Λουίς Σκόλα
27
456
16,9
Βλάμιρ Μάρκες
33
437
13,2
Αντονέλο Ρίβα
18
434
24,1
Ντερκ Νοβίτσκι
18
425
23,6
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/818#ixzz3I2iryh6k
Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
Τρίτη
4/11
02:00
10°C
92%
1 Μπφ Α
3 Km/h
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ
08:00
8°C
90%
2 Μπφ B
9 Km/h
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ
14:00
16°C
55%
2 Μπφ ΝΔ
9 Km/h
ΚΑΘΑΡΟΣ
20:00
12°C
86%
2 Μπφ Δ
9 Km/h
ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ
Καλό σας βράδυ
Απ’ ον…” Ευαγγελισμό “ με αγάπη …Κ.Κ.
No comments:
Post a Comment