26.11.14

ΠΛΗΡΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΕΠΘΦΕΡΕΙ Ο ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

 

 

Τροπολογία με την οποία θα αναγνωρίζονται τα πτυχία κολεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος. Με την εν λόγω τροπολογία στο εξής το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) καλείται να αναγνωρίζει ως ισότιμα των ελληνικών ΑΕΙ πτυχία κολεγίων που έχουν σύμβαση δικαιοχρησίας (franchising) όχι μόνο με πανεπιστήμια «κοινοτικών αλλά και τρίτων χωρών». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα ιδιωτικά κολέγια στη χώρα μας (εφόσον πληρούν τα κριτήρια των τετραετών προγραμμάτων σπουδών) θα παρέχουν στους σπουδαστές τους πτυχία όχι απλά με πλήρως αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά και ισότιμα με αυτά που χορηγούν τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Τι αλλάζει τώρα

Υπενθυμίζεται ότι με τα έως τώρα δεδομένα αναγνωρίζονται μόνο οι τίτλοι σπουδών που απονέμονται από κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ιδρύματα. Με την εν λόγω τροπολογία αναγνωρίζονται ως ισότιμοι σχετικά με τα πτυχία που αποκτούν οι απόφοιτοι των ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων και οι τίτλοι σπουδών από διεθνείς οργανισμούς στους οποίους μετέχει η χώρα μας. Επίσης, βάσει της ίδιας τροπολογίας, το ΣΑΕΠ υποχρεούται να αναγνωρίζει και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών από κολέγια που συνεργάζονται με ΑΕΙ μη ευρωπαϊκών χωρών, «εφόσον αυτά έχουν λάβει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς πιστοποίησης».

Επιπλέον, με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας αναγνωρίζονται και τα αποκαλούμενα πρώτα πτυχία (bachelors), τα οποία έχουν τριετή διάρκεια φοίτησης και χορηγούνται από αρκετά κολέγια που λειτουργούν στη χώρα μας, με την προϋπόθεση ότι είναι πιστοποιημένα από διεθνείς οργανισμούς. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, η πιστοποίηση ενός προγράμματος σπουδών από διεθνείς οργανισμούς γίνεται με πολύ αυστηρότερους όρους από ό,τι η χορήγηση πτυχίων βάσει συμφωνιών δικαιοχρησίας. Ως εκ τούτου, διευρύνεται ο ορισμός των κολεγίων «ώστε να συμπεριληφθούν και όσα παρέχουν όχι μόνο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, αλλά και πρώτο πτυχίο που έχουν πιστοποίηση από έγκριτους διεθνείς οργανισμούς». Και σε αυτήν την περίπτωση το ΣΑΕΠ θα έχει την ευθύνη της αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας.

Αίσχος! Πέταξαν σκουπίδια στον αντιπρύτανη

Στα άκρα οδηγείται η σύγκρουση μεταξύ φοιτητών και διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία καλά κρατεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή την απόφαση του πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη να αναθέσει τη φύλαξη του ιδρύματος σε ιδιωτική εταιρία και την πρότασή του να καταργηθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Ωστόσο, χθες, περίπου 30 φοιτητές υπερέβησαν τα εσκαμμένα, όταν εισήλθαν στο γραφείο του αντιπρύτανη του ιδρύματος Αντώνη Καλοκαιρινού και άδειασαν σακούλες με σκουπίδια, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον πρωτοφανή τρόπο για τα προβλήματα καθαριότητας.

Μετά την άρνηση του κ. Φορτσάκη να δεχθεί τους φοιτητές, εκείνοι απευθύνθηκαν στον κ. Καλοκαιρινό, ο οποίος τους δέχτηκε. Οι φοιτητές εξέφρασαν τις διαφωνίες τους για τα «καυτά» ζητήματα της καθαριότητας, της φύλαξης των πανεπιστημιακών κτιρίων από ιδιωτικές εταιρίες, της διαγραφής των «λιμναζόντων» φοιτητών και της πρότασης για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. «Ολη η Σύγκλητος θα έπρεπε να ντρέπεται. Εχετε δύο φοιτητές στο νοσοκομείο, έχετε σχολές που βρομάνε, έχετε φοιτητές υπό διαγραφή» ανέφεραν, μεταξύ άλλων.
Χωρίς καμία αφορμή και ενώ ο κ. Καλοκαιρινός τούς άκουγε προσεκτικά, κάποιοι από τους φοιτητές προχώρησαν σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση, αδειάζοντας σακούλες με σκουπίδια πάνω στο γραφείο του αντιπρύτανη, ο οποίος κοιτούσε εμβρόντητος. Τελικά, οι φοιτητές αποχώρησαν φωνάζοντας συνθήματα κατά του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου και του πρύτανη του Καποδιστριακού.

Διστακτικοί οι πρυτάνεις για τους εισακτέους
Αγριεύει η κόντρα μεταξύ υπουργείου Παιδείας και πρυτάνεων - προέδρων ΤΕΙ, με εκατέρωθεν βολές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ) και Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΣΑΤΕ), με αφορμή τον τρόπο καθορισμού των εισακτέων. Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα ικανοποιήσει (με νόμο) το αίτημα των διοικήσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ να καθορίζουν τον αριθμό των εισακτέων, ωστόσο οι επικεφαλής των ιδρυμάτων την κρίσιμη ώρα κάνουν πίσω.

Κατά την τοποθέτησή τους στη συνεδρίαση, εκπρόσωποι των πρυτάνεων και των προέδρων ΤΕΙ δήλωσαν αρνητικοί ως προς το να αναλάβουν την ευθύνη καθορισμού των εισακτέων και αντιπρότειναν να ρυθμιστεί το θέμα «σε βάθος τετραετίας και με βάση την ισχύουσα νομοθεσία». Στην παρέμβασή του ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε με αιχμές.

«Πείτε καθαρά»

«Από τις θέσεις που διατυπώσατε καταλαβαίνω ότι αποφεύγετε την αρμοδιότητα και λέτε “ναι” στην αναβολή του θέματος. Εμείς ακούμε αιτιάσεις και μομφές για τον αριθμό των φοιτητών. Πείτε καθαρά αν δεν θέλετε να αναλάβετε την αρμοδιότητα σε αυτές τις συνθήκες» κατέληξε ο κ. Λοβέρδος. «Δεν ήρθαμε να υπεκφύγουμε καμία αρμοδιότητα» τόνισε ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων Κων. Γάτσιος.
Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας, η αρμοδιότητα καθορισμού των εισακτέων και των μετεγγραφομένων θα περάσει στις διοικήσεις των ΑΕΙ και των ΤΕΙ από το επόμενο κιόλας ακαδημαϊκό έτος.

Εύη Πανταζοπούλου

http://www.dimokratianews.gr/

No comments: