Γίγαντες Πρεσπών πλακί με λουκάνικο
Υλικά
- 1/2 κιλού φασόλια γίγαντες-ελέφαντες Πρεσπών
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- λουκάνικα χωριάτικα κομμένα σε φετάκια
- 2 κρεμμύδια στον πολυκόφτη
- 4-6 σκελίδες σκόρδου στον πολυκόφτη
- 2 κονσέρβες ντοματάκια (400+400 γρ.), πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
- αλάτι, πιπέρι
- μαϊντανό
- 2 ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
- ρίγανη
Εκτέλεση
Βάζουμε τους γίγαντες να φουσκώσουν σε νερό για 24 ώρες. Βράζουμε με λίγο νερό, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν (45΄περίπου). Σουρώνουμε, τοποθετούμε σε μεγάλο πυράντοχο σκεύος και αλατοπιπερώνουμε.
Σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο τα λουκάνικα, μετά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και βράζουμε μερικά λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και ανακατεύουμε τον μαϊντανό.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα αυτή τους γίγαντες. Τοποθετούμε τις ροδέλες ντομάτας επάνω στα φασόλια , πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψήνουμε σε προθ. φούρνο 200ο C, για 50΄ περίπου.
Tip: Aν αλλάζουμε συνέχεια νερό στα όσπρια, τότε πετάμε σίγουρα και ένα μέρος των θρεπτικών συστατικών τους που διαλύονται σε αυτό. Συνεπώς ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι να τα μουλιάζουμε στο νερό που θα τα βράσουμε και πολύ χαμηλή φωτιά.
Tα όσπρια βράζουν όταν είναι φετινά όπως λέμε.
Πηγή: me-nu
No comments:
Post a Comment