3.6.15

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΙΚΟΣ




Για ένα μεγάλο ταψί χρειαζόμαστε:
1 ½ με 2 κιλά φύλλο για μπακλαβά
2 κιλά καρυδόψυχα
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
3 με 4 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα
λίγο λιγότερο από 1 φλιτζάνι φρυγανιά
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
γαρύφαλλα
Για το σιρόπι:
8 φλιτζάνια ζάχαρη
7 φλιτζάνια νερό
1 ξύλο κανέλλας
1 - 2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμόνι
Πως τον φτιάχνουμε:Τρίβουμε τα καρύδια, όχι πολύ ψιλά και τα ανακατεύουμε με τη ζάχαρη, την κανέλλα και τη φρυγανιά
.
Λαδώνουμε το ταψί μας και στρώνουμε 6 με 8 φύλλα, λαδώνοντας το κάθε ένα ξεχωριστά.
Τα φύλλα αυτά τα αφήνουμε να βγαίνουν έξω από το ταψί μας και κόβουμε τις άκρες τους που προεξέχουν καθώς η γέμιση προχωράει προς τα πάνω.
Το πάνω πάνω φύλλο από τα 6-8 φύλλα που στρώσαμε δεν το λαδώνουμε, και το πασπαλίζουμε με το μείγμα καρυδιού

.
Στρώνουμε ένα ακόμη φύλλο, το πασπαλίζουμε με το μείγμα του καρυδιού και συνεχίζουμε φύλλο-μείγμα καρυδιού, φύλλο-μείγμα καρυδιού, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (έχουμε κρατήσει στην άκρη 8-10 φύλλα) και το καρύδι.
Κατά τη διάρκεια της γέμισης, ό,τι περισσεύει από τα φύλλα, μπορούμε να το γυρίζουμε και να ξαναβάζουμε μέσα στο μπακλαβά

Τέλος στρώνουμε τα 8-10 φύλλα που έχουμε κρατήσει, απλώνοντάς τα ωραία και στρωτά και λαδώνοντας το  καθένα ξεχωριστά .


ά
Για το κόψιμο ξεκινάμε πάντα από τη διάμετρο του κύκλου και συνεχίζουμε εκατέρωθεν δεξιά και αριστερά.

Κόβουμε τα κομμάτια μας σε συμμετρικούς ρόμβους και προσέχουμε το μαχαίρι να μην φτάνει μέχρι κάτω
.
Στολίζουμε με γαρύφαλλα και ψήνουμε στο φούρνο για 1 ώρα περίπου στους 175 με 180 βαθμούς.



Για το σιρόπιΒάζουμε τα υλικά εκτός από το λεμόνι, σε ένα κατσαρολάκι για να βράσουν.
Όταν πάρουν βράση προσθέτουμε και το λεμόνι και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.
Προσοχή!!
Ο μπακλαβάς πρέπει να είναι κρύος και το σιρόπι καυτό.
Αφήνουμε να απορροφηθεί το σιρόπι και μετά κόβουμε τα κομμάτια έως κάτω.

http://loutsovos.blogspot.gr/

Την  παραδοσιακή συνταγή  του  Ρουμελιώτικου  μπακλαβα  την  " δανειστήκαμε "  απ' το  
http://loutsovos.blogspot.gr/ του  αγαπητού  φίλου  Κώστα Μπερτσιά , τον  ευχαριστούμε  θερμά ...Κ.Κ.-

No comments: