26.6.15

TOY …. ΚΑΛΥΤΗΡΟΥ..ΨΑΡ’….


ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ...
Ο αξέχαστος ξάδερφός μου Χρήστος , μετείχε ενεργά σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού μας , και πάντα..με τον σιαμαίο του τον Κώστα τον Αλεξίου , η φαναρά όπως τον ξέραμε , εδώ σε πανηγύρι στον Άι Νικόλα τον Καλό , γύρω στο 1960 , με τον Κώστα , δεξιά του , κι' αριστερά του τον Κώστα Πανάγο , οινοχόος , μάλλον , η Πανάγαινα...
Όμορφα , αξέχαστα χρόνια....
   *************


         ΤΟΥ ..ΚΑΛΥΤΗΡΟΥ ΨΑΡ.....

   Προς το τέλος της δεκαετίας του 1980 , είχα προγραμματίσει με ένα φίλο απ'την Αθήνα να ανέβουμε στο Λιδορίκι για να φτιάξουμε τζάκι στο σπίτι , ο φίλος ήταν ειδικός , είχε έρθει πολλές φορές στο χωριό μας και γνωριζόταν ,από χρόνια , με το ξάδελφό μου τον αξέχαστο τον Χρήστο το Γατάκη.
   Το κουβέντιασε κάποια στιγμή με το Χρήστο ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να έρθει μαζί μας , έτσι κι'έγινε , ξεκινήσαμε λοιπόν νύχτα απ'την Αθήνα με ένα μικρό φορτηγάκι για να προλάβουμε το βράδυ να γυρίσουμε πάλι στην έδρα μας.
Το ταξίδι μας ήταν πραγματικό...πανηγύρι , γελάσαμε , είπαμε τα τραγουδάκια μας και τους υποσχέθηκα ότι μετά το πέρας των εργασιών , θα τους έκανα το τραπέζι στην Ερατεινή , ο Χρήστος τότε κάτι σιγομουρμούριζε αλλά δεν δώσαμε σημασία , φτάσαμε λοιπόν στο χωριό και στρωθήκαμε στη δουλειά χωρίς να κάνουμε καμία διακοπή , και πράγματι το μεσημέρι αργά τελειώσαμε.
   Έπρεπε εγώ τώρα να τους παραθέσω το γεύμα ...παραθαλασσίως , όπως είχα υποσχεθεί , τους ανακοίνωσα λοιπόν το πρόγραμμα , ότι δηλαδή θα κατέβουμε στην Ερατεινή για ψαράκι αλλά ενώ ο φίλος μας ενθουσιάσθηκε , μέγας ψαροφαγάς ων , ο Χρήστος πάλι σιγομουρμού-ριζε …”  γάτις είμαστι να φάμι ψαρ “  καθ'ότι μέγας κοψιδοφάγος και μάλιστα σεσημασμένος ... σκαντζοχοιροεξολοθρευτής .
   Πριν ακόμα ξεκινήσουμε για την Ερατεινή ο , μακαρίτης πια , Χρήστος άρχισε.. “..τι θέλουμι ειμείς στού Χάνι μισμηριάτ’κα , δεν καθόμαστι στ'αυγά μας..κλπ..κλπ “  και τα ίδια , και τα ίδια , εμείς δεν δώσαμε σημασία και τραβήξαμε για Ερατεινή , για του Χάνι που’ λεγε κι'ο ξάδερφός μου , για  τους  μη  γνωρίζοντες , θυμίζουμε πως  παλιά την  Ερατεινή  την  έλεγαν Χάνι , λόγω  του  χανιού  του  Κολατζή .
   Φτάνοντας χαιρετίσαμε μερικούς παλιούς φίλους και καθίσαμε στο μαγαζί του Θανάση του Βαλλιάνου , παλιόφιλου απ'τα σχολικά χρόνια , τα είπαμε λίγο και τον ρώτησα αν έχει κανένα καλό ψάρι να φάμε , η απάντηση ήταν ότι είχε ότι τραβάει η όρεξή μας ,ήταν ήδη Οκτώβριος και η Ερατεινή ήταν σχεδόν έρημη , ελάτε να δείτε , μας είπε , διαλέξτε το καλύτερο και πείτε μου να σας το φτιάξω .
  Απευθυνθήκαμε λοιπόν στο Χρήστο , που ήταν κι'ο μεγαλύτερος , για να διαλέξει το καλύτερο ψάρι , αυτός αρνιόταν λέγοντας διαλέξτι εισείς , εμείς λέγαμε να πάει αυτός , αυτός εμείς ,τελικά πείσθηκε και βαριά- βαριά σηκώθηκε και πήγε στην κουζίνα , μαζί με το Βαλλιάνο για να διαλέξει , χωρίς βέβαια να πάψει ούτε στιγμή να σιγομουρμουράει….
   Πέρασαν πέντε λεπτά , απ' την κουζίνα βέβαια ακούγονταν οι συζητήσεις τους , και κάποια στιγμή γύρισαν ο Θανάσης με το μπλοκάκι για να πάρει παραγγελία και ο Χρήστος σαν.... κρεμασμένος κάθισε αμίλητος .
   Λοιπόν ξάδερφε τι έγινε ; τον ρώτησα , διάλεξες , ποιό είναι το καλύτερο ; κι'ο Χρήστος με τη βραχνή , βαθειά φωνή του , και με τη γνώριμη Σαλωνιτολιδορικιώτικη προφορά του , γυρνάει και μου απάντάει σοβαρά – σοβαρά “ ..ακ ξάδιρφι , του καλύτηρου ψαρ είνι ...του μπούτ απ' τ' αρνί...” κόκκαλο κι'εμείς , κόκκαλο κι' ο θανάσης ο Βαλλιάνος.....
   Πέρασαν τα χρόνια , ο Χρήστος ο αγαπημένος μου ξάδερφος έφυγε , εγώ που και που διηγούμαι την όμορφη αυτή ιστορία κι' ο Βαλλιάνος , όταν κατέβαινα στην Ερατεινή , με ρωτούσε χαμογελώντας για του....μπούτ απ' τ'αρνί , το θυμόταν για χρόνια.
   Ο καλοσυνάτος Χρήστος ήταν βέβαια πρωταγωνιστής και σε πολλές άλλες Λιδορικιώτικες ιστορίες που θα σας διηγηθούμε στο μέλλον , μας λείπεις ξάδερφε και σε θυμόμαστε με πολλή αγάπη , ας είσαι αναπαυμένος όπου κι' αν είσαι …..Κ. Κ.-

1 comment:

Alex.V said...

Νοσταλγικό κείμενο και η ιδιωματική γλώσσα..Οι ιδιωματικές που δεν πρέπει να χαθούν.Ελπίζω να δω εδώ κάποια στιγμή ένα μικρό απάνθισμα, αν όχι λεξικό.
Εξαιρετικά και τα θέματα που έχετε δημοσιεύσει. Πιστεύω ότι είστε
''ΤΟΥ.. ΚΑΛΥΤΗΡΟΥ..ΒΛΟΓ..