Στην Αγορά πίσω από την Βαρβάκειο τα παστουρματζίδικα
γνωρίζουν ημέρες δόξας.
Παστιρμάς και παστουρμάς ανάλογα με την καταγωγή και η προφορά.
Οι τηλεμαγειρικές εκπομπές που χρησιμοποιούν και τέτοιο
αλλαντικό αύξησαν τον τζίρο σε αυτά τα πολύ παλιά μαγαζιά.
Χρόνια πίσω ο παστουρμάς... το σαλαμάκι αέρος δεν έλειπαν
από το τραπέζι με την λαδόκολα στα κρασοπουλιά
κάτω από τα βαρέλια με την ξανθιά ρετσίνα των Θεών.
Μαζί με δύο ελιές θρούμπες και τα παραπάνω έπινες
το κατρούτσο σου για δοκιμή και γύριζες σπίτι
με την ταμιτζάνα της βδομάδας.
Τα ήθελε τα ποτηράκια του με το φαγητό το βράδυ
ο παλιός για να ξεκουραστεί όπως έλεγε.
Είδα τον κόσμο στο μικρό μαγαζάκι του Αρμένη
να περιμένει για παστρουμά στην ουρά.
Τον κόβει με το μαχαίρι και όχι με μηχάνημα
αλλά μοιάζουν σαν ριζόχαρτο οι φέτες και όλες ίδιες.
Είναι τέχνη και το κόψιμο.
Η παστουρμαδόπιτα είναι της μόδας ενώ για τους
παλιούς στο σαγανάκι με δύο αυγά μάτια ή μέσα
στην φασουλάδα το καταχείμωνο με δύο κρεμμύδια
στουμπιγμένα δίπλα στο πήλινο τσουκάλι.
Πίσω στα παλιά
No comments:
Post a Comment