19.2.16

EΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ ..




ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΆΟΥ - ΚΑΛΟΥ




Πανηγύρι στον  Άη  Νικόλα  τον  Καλό , με  οικογενειακές  παρουσίες  όπως  βλέπετε , και  φυσικά .. “ ζηλεύετε “, μάλιστα  φίλοι  μου , είναι  μια υπέροχη  πραγματικότητα , που έχει  πλέον  γίνει  εφιάλτης , όταν  σκέφτεται κανένας  το  πως  κατάντησαν  κάποιοι  το πανέμορφο  εκκλησάκι και  τον  γύρω  χώρο …Θα  προσπαθήσουμε  να..” αναγνωρίσουμε “ όλους  αυτούς  που  έδιναν  το Παρών σε  κάθε  είδους   εκδήλωση , σεμνά , ταπεινά και  νοικοκυρεμένα ..όρθιοι : Γιάννης  Σουβλερός , Ταμιακός υπάλληλος  , Ντίνος  Μαμαλούγκας , απ’ την  Αρτοτίνα , που είχε  εμπορικό στο  Κασιδαίϊκο σπίτι στο  χωριό  μας , Γ,Φερτάκης  με  τη  σύζυγό  του Πασιό , Παν. Μπήλιος , Δ. Καντζιός , με τη  γυναίκα  του  Βούλα , Μαρία  Μπήλιου , καθιστοί : Γ,Πρεζαλής  ταμιακός , Χρυσούλα  και  Έλλη  Σφέτσου , κ.α

Αρχείο Γεωργίου  Μπήλιου 

***************

Καλημέρα  Λιδορικιώτες
Καλημέρα  φίλοι  του  χωριού  μας και της  εφημερίδας  μας
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΣΗΜΕΡΑ  19  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2016
Ανατολή Ήλιου: 07:08
Δύση Ήλιου: 18:08
Σελήνη 11 ημερών

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
μ. Χ.
1936

Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, και ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου, Στυλιανός Σκλάβαινας, υπογράφουν μυστικό σύμφωνο, με το οποίο το Παλλαϊκό Μέτωπο δεσμεύεται να υποστηρίξει τον Σοφούλη κατά την εκλογή προέδρου της Βουλής, ενώ οι Φιλελεύθεροι με τη σειρά τους να καταργήσουν το Ιδιώνυμο, την υπηρεσία κρατικής ασφαλείας, και να αμνηστεύσουν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ (Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα).
1947

Αποφασίζεται από την κυβέρνηση Μαξίμου η ίδρυση του στρατοπέδου πολιτικών κρατουμένων στη Μακρόνησο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
1959

Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η τελική συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου)
1990

Πρώτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογήΠροέδρου της Δημοκρατίας. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης λαμβάνει 151 ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν «παρών».
2001

Καταργείται το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
2008

Η τιμή του πετρελαίου σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι (100,01 δολ.).
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1902#ixzz40ZszDjG4
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
μ. Χ.
1473

Μικολάι Κόπερνικ, Νικόλαος Κοπέρνικος η ελληνική εκδοχή του ονόματός του, πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος. (Θαν. 24/5/1543)
1809

Παύλος Μαρία Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντα. Ήρθε στην Ελλάδα για να λάβει μέρος στον Αγώνα, αλλά τραυματίστηκε σοβαρότατα στη φρεγάτα «Ελλάς» από μία εντελώς τυχαία εκπυρσοκρότηση του όπλου του και λίγο αργότερα πέθανε μέσα στη γενική θλίψη όλων για το τραγικό συμβάν. (Θαν. 7/9/1827)
1876

Κονσταντίν Μπρανκούζι, γαλλορουμάνος γλύπτης, από τους εισηγητές της μοντέρνας γλυπτικής. (Θαν. 16/3/1957)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1902#ixzz40ZtGPuAS
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1880

Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, έλληνας ζωγράφος, που φιλοτέχνησε το θόλο του αμερικάνικου Καπιτωλίου.(Γεν. 26/7/1805)
1962

Γεώργιος Παπανικολάου, έλληνας γιατρός και ερευνητής, εφευρέτης του γνωστού Τεστ Παπ. (Γεν. 13/5/1883)
1964

Γιώργος Καλαφάτης, έλληνας υποναύαρχος του Υγειονομικού, ιδρυτής του Παναθηναϊκού. (Γεν. 1890)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/1902#ixzz40ZtQQg3Y


Σύμφωνο Σοφούλη – Σκλάβαινα


Θεμιστοκλής Σοφούλης - Στυλιανός Σκλάβαινας
Θεμιστοκλής Σοφούλης - Στυλιανός Σκλάβαινας
65
1
Μυστικό σύμφωνο αλληλοϋποστήριξης, μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων και του Παλλαϊκού Μετώπου (ΚΚΕ), που υπογράφηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1936 στην Αθήνα.
Στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου του 1936 κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία. Τα κόμματα του βενιζελικού χώρου εξασφάλισαν 142 έδρες και οι αντιβενιζελικοί 143. Ρυθμιστής της κατάστασης έγινε το ΚΚΕ, που κατέβηκε υπό τη σημαία του Παλλαϊκού Μετώπου και μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή με 15 βουλευτές.
Οι διαβουλεύσεις που ακολούθησαν μεταξύ των αστικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης αποδείχθηκαν άκαρπες. Πάντως, το ΚΚΕ στις 29 Ιανουαρίου έκανε δημόσια πρόταση να στηρίξει με ψήφο ανοχής μία κυβέρνηση των Φιλελευθέρων, η οποία έπεσε στο κενό, καθώς ουδείς αστός πολιτικός ήταν δυνατό να δεχθεί ένα τέτοιο ρυθμιστικό ρόλο για τους κομουνιστές.
Όμως, ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Θεμιστοκλής Σοφούλης, είχε διαφορετική άποψη. Με πάσα μυστικότητα ανέλαβε την πρωτοβουλία να ζητήσει την υποστήριξη του Παλλαϊκού Μετώπου, ενόψει της πρώτης συνεδρίασης της Βουλής για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, που θα ήταν πρόκριμα και για την επιλογή του προσώπου του πρωθυπουργού. Οι συνομιλίες του με τον βουλευτή και ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ Στυλιανό Σκλάβαινα (1907-1944) κατέληξαν στη συμφωνία της 19ης Φεβρουαρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα». 
Η μυστική συμφωνία προέβλεπε ότι το Παλλαϊκό Μέτωπο δεσμευόταν να υποστηρίξει τον Σοφούλη κατά την εκλογή προέδρου της Βουλής και να στηρίξει μία κυβέρνηση του κόμματός του, ενώ οι Φιλελεύθεροι αναλάμβαναν την υποχρέωση, μεταξύ άλλων, να καταργήσουν το Ιδιώνυμο, την υπηρεσία κρατικής ασφαλείας, και να αμνηστεύσουν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ.
Πράγματι, στις 6 Μαρτίου του 1936 ο Σοφούλης εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής με της ψήφους και του ΚΚΕ και την επομένη τού δόθηκε από τον βασιλιά η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο ίδιος ζύγισε τις πιθανότητες επιτυχίας του και τελικά στις 11 Μαρτίου εισηγήθηκε στον βασιλιά ότι θα στήριζε μια κυβέρνηση με εξωκοινοβουλευτικό πρωθυπουργότον καθηγητή Κωνσταντίνο Δεμερτζή. Η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε στις 14 Μαρτίου και ο Δεμερτζής έγινε για δεύτερη φορά πρωθυπουργός, με αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον μετέπειτα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά.
Η στήριξη του Σοφούλη στον Δεμερτζή εξόργισε τα στελέχη του ΚΚΕ, αφού ήταν προφανές ότι δεν θα τηρούσε τη συμφωνία του με τον Σκλάβαινα. Έτσι, ο Σκλάβαινας ανέλαβε να δημοσιοποιήσει το μυστικό σύμφωνο, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής στις 2 Απριλίου, προκαλώντας πολιτικό σεισμό. Αντιδράσεις κατά του Σοφούλη εκδηλώθηκαν και στους κόλπους των Φιλελευθέρων, από τη συντηρητική μερίδα του κόμματος. Ο Σάμιος πολιτικός αναγκάστηκε να απολογηθεί, διευκρινίζοντας ότι το κείμενο της συμφωνίας δεν περιέχει τίποτα που να μπορεί να θεωρηθεί ότι εκφεύγει ή ανατρέπει τις δημόσια διακηρυγμένες θέσεις του κόμματος. Ο Σκλάβαινας έριξε και δεύτερη βόμβα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι ανάλογο συζητούσε και με το Λαϊκό Κόμμα, τον βασικό πυλώνα της αντιβενιζελικής παράταξης. Η διάψευση του ηγέτη του κόμματος, Παναγή Τσαλδάρη, δεν έπεισε κανένα.
Αμέσως μετά, ο Ιωάννης Ράλλης της «Λαϊκής Ριζοσπαστικής Ένωσης» κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, Θεμιστοκλή Σοφούλη. Συζητήθηκε στις 24 Απριλίου του 1936 και απορρίφθηκε πανηγυρικά με ψήφους 165 έναντι 88, αφού η αντιβενιζελική παράταξη εμφανίστηκε διεσπασμένη στην ψηφοφορία.
Από τότε, το «Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα» επανερχόταν τακτικά στο προσκήνιο, κάθε φορά που η Δεξιά ήθελε να κατηγορήσει την κεντρώα παράταξη για «συνοδοιπορία» με τους κομμουνιστές.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/745#ixzz40Ztk0og0


Μακελειό στη Λάρνακα



297
0
Τον Φεβρουάριο του 1978 η Κύπρος βρέθηκε στη δίνη των ενδοαραβικών συγκρούσεων, ενόψει της ισραηλινο-αιγυπτιακής προσέγγισης («Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ»).
Στο ξενοδοχείο «Χίλτον» φιλοξενείτο η σύνοδος του Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο αρχηγός της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Στις 11:20 το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου, δύο ένοπλοι Άραβες, ο 28χρονος Ιορδανός Σαρί Μοχάμ Κατάρ και ο 26χρονος Κουβεϊτιανός Ζαγιέτ Άλι, μπήκαν στην αίθουσα της συνεδρίασης και δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον αιγύπτιο γενικό γραμματέα της Κίνησης, Γιουσέφ ελ Σεμπάι, προσωπικό φίλο του Πρόεδρου της Αιγύπτου Ανουάρ Ελ Σαντάτ.
Αμέσως μετά, οι δύο οπλοφόροι συνέλαβαν αρκετούς από τους συνέδρους (ανάμεσά τους και τον Βάσο Λυσσαρίδη), τους έθεσαν υπό ομηρία και απαίτησαν από την κυπριακή κυβέρνηση να τους εξασφαλίσει αεροπλάνο για το εξωτερικό. Ο υπουργός Εσωτερικών και Άμυνας Χριστόδουλος Βενιαμίν, που ανέλαβε καθήκοντα διαπραγματευτή, κρατήθηκε και αυτός ως όμηρος.
Η κυβέρνηση του προέδρου Σπύρου Κυπριανού υπέκυψε και στη 1:40 μ.μ. οι δύο τρομοκράτες μαζί με τους 14 άραβες ομήρους τους (12 Άραβες, Βενιαμίν και Λυσσαρίδης), επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο με προορισμό το αεροδρόμιο της Λάρνακας. Εκεί, έπειτα από νέες διαπραγματεύσεις, επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών και στις 8:20 το βράδυ αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Μαζί τους είχαν μόνο τους 12 άραβες ομήρους, καθώς νωρίτερα είχαν απελευθερώσει τους δύο κύπριους πολιτικούς.
Αρχικά, το αεροπλάνο κατευθύνθηκε στη Λιβύη, στη συνέχεια πέρασε πάνω από την Κρήτη και κατόπιν πέταξε πάνω από τη Σαουδική Αραβία. Κανένα αεροδρόμιο δεν του επέτρεψε να προσγειωθεί, παρά τις προσπάθειες που έγιναν και προς άλλες χώρες. Το αεροπλάνο άρχισε να ξεμένει από καύσιμα και τελικά προσγειώθηκε μόνο για ανεφοδιασμό στο Τζιμπουτί. Ακολούθως, έλαβε πορεία προς βορρά και στις 5:30 το απόγευμα της επομένης, 19ης Φεβρουαρίου 1978, προσγειώθηκε στη Λάρνακα. Αμέσως ξεκίνησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων, αυτή τη φορά με την παρουσία του Προέδρου Κυπριανού.
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο, όταν στο αεροδρόμιο έκανε την εμφάνισή του ένα μεταγωγικό C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας της Αιγύπτου. Του παραχωρήθηκε άδεια προσγείωσης, επειδή μετέφερε εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Καΐρου. Από αυτό το σημείο και μετά οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες και καταιγιστικές. Οι κυπριακές αρχές με έκπληξή τους διαπιστώνουν ότι το αεροπλάνο μεταφέρει ένα λόχο αιγύπτιων κομάντος, με προφανή σκοπό τη διενέργεια επιχείρησης για την απελευθέρωση των ομήρων. Το διατάζουν να απογειωθεί και να επιστρέψει στη βάση του.
Οι Αιγύπτιοι, όχι μόνον δεν υπακούουν, αλλά ξεκινούν επιθετική ενέργεια κατά του αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών. Η Εθνική Φρουρά αντιδρά αστραπιαία και για την επόμενη ώρα το αεροδρόμιο της Λάρνακας μετατρέπεται σε πεδίο μάχης. Με βαρέα όπλα επιτίθεται εναντίον του αιγυπτιακού μεταγωγικού, το οποίο κυριολεκτικά διαλύεται, ενώ το κυπριακό υφίσταται εκτεταμένες ζημιές από την επίθεση των Αιγυπτίων. Ο απολογισμός είναι βαρύς: 15 αιγύπτιοι καταδρομείς και ένας κύπριος υπάλληλος του αεροδρομίου χάνουν τη ζωή τους, 16 αιγύπτιοι κομάντος και 7 εθνοφρουροί τραυματίζονται, ενώ οι υπόλοιποι καταδρομείς αιχμαλωτίζονται.
Μετά τη μάχη αρχίζει μια μεγάλη διπλωματική κρίση. Ο Ανουάρ Ελ Σαντάτ εξοργίζεται και αποφασίζει τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Αιγύπτου με την Κύπρο, παρά το γεγονός ότι δέχεται έντονες επικρίσεις για την απόφασή του να διατάξει επιδρομή σε ξένη χώρα χωρίς την άδεια των αρχών της. Εξαπολύει, μάλιστα, πρωτοφανή για τα διπλωματικά θέσμια επίθεση εναντίον του προέδρου Κυπριανού. Τον αποκαλεί «νάνο» και τον απειλεί ότι «θα πληρώσει για την προδοτική του απόφαση, που κατέληξε στο θάνατο μερικών από τα παιδιά μου», όπως είπε χαρακτηριστικά.
H Αίγυπτος ισχυρίστηκε ότι η επιχείρηση των κομάντος αποφασίστηκε με τη σύμφωνο γνώμη της κυπριακής κυβέρνησης. H Λευκωσία το διέψευσε και ο πρόεδρος Kυπριανού ήταν τόσο σίγουρος ότι το μεταγωγικό μετέφερε αξιωματούχο του Kαΐρου, που έστειλε υπουργό να τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο με μια ανθοδέσμη. Οι δύο δολοφόνοι του Σεμπάι δικάστηκαν στην Κύπρο και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Αργότερα, όμως, η ποινή τους μετατράπηκε σε ισόβια. Οι διπλωματικές σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου αποκαταστάθηκαν στις 30 Μαΐου 1984, επί προεδρίας Χόσνι Μουμπάρακ.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/413#ixzz40ZuFQv5B
 

Η Μάχη της Ιβοζίμα



252
0
Μία από τις φονικότερες μάχες και μία από τις μεγαλύτερες αμφίβιες επιχειρήσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Διεξήχθη στο νησί Ιβοζίμα της Ιαπωνίας το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 1945 μεταξύ Αμερικανικών και Ιαπωνικών δυνάμεων και εντάσσεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στο θέατρο του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ιβοζίμα σημαίνει «Νησί του θείου» στα ιαπωνικά, εξαιτίας των θειούχων κοιτασμάτων που υπάρχουν στο μικρό αυτό ηφαιστειογενές νησί. Η έκτασή του είναι 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο το μέγεθος των δικών μας Αντικυθήρων. Ανήκει στη συστάδα νήσων Ογκασαβάρα και απέχει 650 ναυτικά μίλια νότια του Τόκιο. Κύριο μορφολογικό χαρακτηριστικό του είναι το βουνό Σουριμπάτσι, ύψους 166 μέτρων.
Στις αρχές του 1945 οι Αμερικανοί είχαν το πάνω χέρι στις επιχειρήσεις στο Μέτωπο του Ειρηνικού. Έχοντας καταλάβει τα νησιά Μάρσαλ και Μαριάνες, μπορούσαν να εξαπολύουν επιθέσεις στην ενδοχώρα της Ιαπωνίας με τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-29. Οι ιαπωνικές δυνάμεις είχαν υποστεί σημαντικές απώλειες, τόσο στο ναυτικό, όσο και στην αεροπορία τους.
Μετά τις εξελίξεις αυτές, το ιαπωνικό επιτελείο αποφάσισε να κρατήσει πάση θυσία τα νησιά Ογκασαβάρα. Τυχόν απώλειά τους θα διευκόλυνε τις αεροπορικές επιδρομές των Αμερικανών, θα αποσυνέθετε την πολεμική παραγωγή και θα προκαλούσε πτώση του ηθικού του λαού.
Ειδικότερα, στην Ιβοζίμα υπήρχε ραντάρ εγκαίρου προειδοποιήσεως και δύο αεροδιάδρομοι. Οι Αμερικάνοι εποφθαλμιούσαν το νησί, επειδή το χρειάζονταν ως προγεφύρωμα για την επικείμενη επιχείρησή τους στην Οκινάβα, αλλά και γιατί τα ιαπωνικά αεροπλάνα που στάθμευαν εκεί παρενοχλούσαν τα Β-29. Η ιδέα για την κατάληψη της Ιβοζίμα ανήκε στο ναύαρχο Τσέστερ Νίμιτζ, ενώ ο στρατηγός Ντάγκλας ΜακΆρθουρ διαφωνούσε, επιδιώκοντας την κατάληψη της Φορμόζας (σημερινής Ταϊβάν).

Το αμερικανικό θωρηκτό USS New York βομβαρδίζει τη νήσο Ιβοζίμα
Οι Ιάπωνες ανέθεσαν την άμυνα του νησιού στον αντιστράτηγο Τανταμίτσι Κουριμπαγιάσι, με τη διαταγή να το κρατήσει μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτός μετέφερε στην Ιβοζίμα 22.000 άνδρες και βαρύ πυροβολικό. Η άμυνα του νησιού θα στηριζόταν σε ένα εκτεταμένο δίκτυο από σπηλιές και υπόγειες στοές, προκειμένου οι άνδρες του να προφυλαχθούν από τα εκτεταμένα πυρά, που ανέμενε από τους Αμερικανούς.
Το σχέδιο του Κουριμπαγιάσι συνίστατο στην ανενόχλητη απόβαση των Αμερικανών στην ακτή της Ιβοζίμα και τη μη ανταπόδοση των πυρών από τους άνδρες του, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι θέσεις τους. Όταν οι Αμερικανοί θα έφθαναν σε βάθος 500 μέτρων από την ακτή, το πυροβολικό θα αναλάμβανε δράση, ενώ οι στρατιώτες θα υπεράσπιζαν τις θέσεις τους μέχρι θανάτου.
Όταν το αμερικανικό επιτελείο αποφάσισε να υιοθετήσει την πρόταση Νίμιτζ για επίθεση στην Ιβοζίμα, διέθεσε για την επιχείρηση πενταπλάσιες δυνάμεις, ήτοι 110.000 άνδρες. Επικεφαλής του 5ου Αμφιβίου Σώματος Στρατού, που το αποτελούσαν τρεις μεραρχίες πεζοναυτών (3η, 4η και 5η), τέθηκε ο στρατηγός Χόλαντ Σμιθ, ο επονομαζόμενος και πατέρας του μοντέρνου αμφίβιου πολέμου.
Η επίθεση των Αμερικανών ξεκίνησε στις 2 το πρωί της 19ης Φεβρουαρίου 1945, με ανηλεή βομβαρδισμό της Ιβοζίμα από αέρος και θαλάσσης. Στις 8:59 το πρωί άρχισε η απόβαση 30.000 πεζοναυτών κάτω από τα ιαπωνικά πυρά, που προέρχονταν από το βουνό Σουριμπάτσι. Οι Αμερικανοί βρίσκονταν σε δυσμενή θέση, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να καλυφθούν, εξαιτίας του επίπεδου τερέν, που αποτελείτο από ηφαιστειακή άμμο. Μέχρι το τέλος της ημέρας, άλλοι 40.000 πεζοναύτες ρίχτηκαν στο πεδίο της μάχης.

Το πρωί της τέταρτης μέρας το βουνό Σουριμπάτσι αποκόπηκε από το υπόλοιπο νησί και οι πεζοναύτες ξεκίνησαν για την κατάληψή του. Παρότι πίστευαν ότι θα συναντήσουν ισχυρή αντίσταση από τους Ιάπωνες, έφθασαν στην κορυφή του χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Εκεί ύψωσαν σ' ένα κομμάτι σωλήνα την αμερικάνικη σημαία και την έμπηξαν στο έδαφος. Οι Αμερικανοί πήραν κουράγιο, οι Ιάπωνες κατάλαβαν ότι το τέλος πλησίαζε.
Το στιγμιότυπο απαθανάτισε ο φωτογράφος του «Associated Press» Τζο Ρόζενταλ, σε μία φωτογραφία που έμεινε στην ιστορία. Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι στρατιώτες επανέλαβαν πολλές φορές τη σκηνή, μέχρις ότου ο Ρόζενταλ πετύχει μία φωτογραφία με δυνατά συναισθήματα.
Παρά την απώλεια του Σουριμπάτσι και την πτώση του ηθικού τους, οι Γιαπωνέζοι πολέμησαν γενναία μέχρις ενός για ένα ακόμη μήνα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες στους Αμερικανούς. Οι εχθροπραξίες σταμάτησαν το πρωί της 26ης Μαρτίου 1945, όταν επί του πεδίου της μάχης είχαν απομείνει μια χούφτα από τους υπερασπιστές του.
Και για του λόγου το αληθές, από τους 22.000 Γιαπωνέζους υπερασπιστές της Ιβοζίμα, 20.703 έπεσαν επί του πεδίου της μάχης, ανάμεσά τους και ο διοικητής τους αντιστράτηγος Κουριμπαγιάσι, ενώ 216 αιχμαλωτίσθηκαν. Οι Αμερικανοί είχαν και αυτοί μεγάλες απώλειες: 5.598 νεκρούς, 494 αγνοούμενους και 19.189 τραυματίες. Πρόκειται για τη μοναδική μάχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κατά την οποίαν οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν περισσότερα θύματα (νεκρούς και τραυματίες) απ' ό,τι οι γιαπωνέζοι.
Η κατάληψη της Ιβοζίμα απετέλεσε ένα ακόμη βήμα για την προώθηση των Αμερικανών προς την ιαπωνική ενδοχώρα και τη λήξη των επιχειρήσεων στο Μέτωπο του Ειρηνικού. Πάντως, πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές, υπό το πρίσμα των μεγάλων απωλειών για τους Αμερικανούς, αμφισβήτησαν την αναγκαιότητα της κατάληψης της νήσου. Η Ιβοζίμα έμεινε υπό αμερικανική κυριαρχία έως το 1968, οπότε επεστράφη στην Ιαπωνία.
Η Μάχη της Ιβοζίμα στον Κινηματογράφο
Οι Σημαίες των Προγόνων μας και Γράμματα από την Ιβοζίμα. Δίπτυχο ταινιών του Κλιντ Ίστγουντ, παραγωγής 2006, που αναφέρονται στη Μάχη της Ιβοζίμα. Η πρώτη από αμερικανική σκοπιά και η δεύτερη από ιαπωνική.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/215#ixzz40ZuUDcrY

Χριστόφορος Νέζερ

1889 – 1970

Χριστόφορος Νέζερ
166
0
Από τους κορυφαίους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1887. Ο πατέρας ήταν επίσης ηθοποιός κι έτσι ο Χριστόφορος κόλλησε από μικρός τα μικρόβιο του θεατρίνου. Σε ηλικία 20 ετών ανέβηκε στη σκηνή, όντας εντελώς αυτοδίδακτος. Συνεργάστηκε με όλους τους σημαντικούς ηθοποιούς και θιάσους της εποχής του, σε μια καριέρα που ξεπέρασε τα 50 χρόνια.
Από το 1910 ως το 1918 συνεργάστηκε με τον θίασο της Κυβέλης, ενώ το 1921 ίδρυσε με τον Αιμίλιο Βεάκη την Καλλιτεχνική Θεατρική Εταιρεία. Με το σχήμα αυτό έπαιξε πολλούς σημαντικούς ρόλους, όπως τον Αρπαγκόν από τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, ρόλος που χαρακτήρισε τη θεατρική σταδιοδρομία του.
Ο Χριστόφορος Νέζερ υπήρξε από τους πρώτους ηθοποιούς που εντάχθηκαν το 1931 στο νεοσύστατο τότε Εθνικό Θέατρο. Στην πρώτη περίοδο της συνεργασίας του με την πρώτη σκηνή της χώρας διακρίθηκε στο ρόλο του Ανατολίτη στη «Βαβυλωνία» του Βυζάντιου.
Το 1935 μεταπηδά στο θίασο Αλίκης - Μουσούρη και δημιουργεί δύο ακόμη μεγάλους ρόλους: τον μασαλιώτη «Σεζάρ» του Μαρσέλ Πανιόλ και τον έλληνα μπαμπά στο έργο του Σπύρου Μελά «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται». Το 1938 επανέρχεται στο Εθνικό Θέατρο, που θα το υπηρετήσει πιστά για τα επόμενα 32 χρόνια, ερμηνεύοντας σπουδαίους ρόλους του παγκόσμιου δραματολογίου.
Από το 1957 ενσαρκώνει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους και από τις 11 σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη, συμμετέχοντας στην προσπάθεια του Αλέξη Σολωμού για την αναβίωση της Αττικής κωμωδίας. Αποθεώθηκε στους ρόλους αυτούς, τόσο στην Επίδαυρο, όσο και στο Φεστιβάλ Αθηνών.
Μία από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του υπήρξε η συμμετοχή του στην Κομεντί Φρανσαίζ στο Παρίσι το 1951, όπου ερμήνευσε τον Αρπαγκόν από τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου.
Ο Χριστόφορος Νέζερ υπήρξε ευρηματικός και ακριβής ηθοποιός χωρίς παραχωρήσεις στην ευκολία και τα εκάστοτε γούστα του κοινού. Πέθανε στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου του 1970.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/90#ixzz40Zum4FNu

Αγία Φιλοθέη

1522 – 1589

 Αγία Φιλοθέη
170
0
Οσιομάρτυς της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας. Η μνήμη της εορτάζεται στις 19 Φεβρουαρίου και στις 12 Οκτωβρίου στη Σύναξη των Αθηναίων Αγίων.
Η Ρεγγίνα ή Ρηγούλα Μπενιζέλου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε το 1522 στην Αθήνα. Ήταν κόρη του Αθηναίου προύχοντα και λόγιου Άγγελου Μπενιζέλου και της Συρίγης Παλαιολογίνας.
Στα 14 της παντρεύτηκε τον Ανδρέα Χειλά και στα 17 της έμεινε χήρα. Τότε αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού και εκάρη μοναχή με το όνομα Φιλοθέη. Έχτισε ένα μοναστήρι εκεί που σήμερα βρίσκεται η Αρχιεπισκοπή Αθηνών (δίπλα στη Μητρόπολη) και επεδόθη σε φιλανθρωπικό έργο με την ίδρυση ξενώνα, νοσοκομείου και εκπαιδευτηρίου για άπορες Αθηναίες.
Η μοναχή Φιλοθέη προκάλεσε την μήνιν των Οθωμανών, όταν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την προστασία των νεαρών Ελληνίδων της Αττικής, που εκβιάζονταν από τους κατακτητές να ασπασθούν τον Μωαμεθανισμό και να παντρευτούν Μουσουλμάνους. Τη συνέλαβαν κατά τη διάρκεια της ολονυχτίας της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου (2-3 Οκτωβρίου 1588) και την υπέβαλαν σε φριχτά βασανιστήρια. Πέθανε από τα τραύματά της στις 19 Φεβρουαρίου του 1589.
Το όνομά της δόθηκε στο προάστιο της Φιλοθέης το 1936, όταν βρέθηκε κρύπτη της Αγίας στην περιοχή. Προηγουμένως, ονομαζόταν Νέα Αλεξάνδρεια.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/793#ixzz40Zv8uc3w

Φ Ω Τ Ο Γ Ρ Α Φ Ο Ι

Οι  φωτογράφοι  του  χωριού  μας , Νίκος Κολοκύθας - Πανουργιάς και  Σωτήρης  Γιαλαμάς . Για  πολλές δεκαετίες αποθανάτιζαν  τη  Λιδορικιώτικη  ζωή  , σε όλες  της  τις  πλευρές , απ' την  πιο  ευχάριστη  στην  πιο  δυσάρεστη . Ο Σωτήρης δεν  ήταν  Λιδορικιώτης αλλά  υπηρέτησε στην  Χωροφυλακή στο  χωριό  μας  και  παντρεύτηκε  τη  Χρυσούλα  Παλαιολόγου , οπότε  έμεινε  μόνιμα  πια  στο  Λιδορίκι . Ο Νίκος , καταγόταν  απ' το Λούτσοβο , τον  Κόκκινο , αλλά  έμενε στο  χωρίο  μας  στις  Λάκκες.
Aρχείο Ν.Κολοκύθα 

  

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
meteo.gr
Σάββατο
20/2
02:00

6°C
83%

2 Μπφ Δ
9 Km/h


ΚΑΘΑΡΟΣ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


08:00

6°C
77%

2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h


ΚΑΘΑΡΟΣ

14:00

13°C
68%

5 Μπφ Δ
35 Km/h
Ριπές ανέμου55 Km/h


ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

20:00

8°C
90%

2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h


ΒΡΟΧΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!




        ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 

"  ΕΦΥΓΕ ΣΕ  ΤΡΟΧΑΙΟ  Ο  ΠΑΝΤΕΛΉΣ  ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ "

   Ένας  νέος  άνθρωπος  φίλοι  μου , ένας  νέος  καλλιτέχνης που  τελευταία είχε  ααγαπηθεί πολύ  απ' τον  Ελληνικό  Λαό , έφυγε  δυστυχώς σε  πολύ  νεαρή  ηλικία , θύμα κι' αυτός της..ασφάλτου ..
  Πολλά  γράφτηκαν και θα  γραφτούν γι' αυτό  το  παλικάρι που  πάλεψε , αγωνίστηκε και  κατάφερε  να  τον  αγαπήσει  ο  κόσμος , που  φυσικά εκτίμησε  τα  προσόντα  και  τον  αγώνα  του , εμείς  όμως  θα  σταθούμε  σε  κάτι , που μπορεί στην φορτισμένη απ'τη  συγκίνηση ατμόσφαιρα , να  πέρασε  ..στο  ντούκου όπως  λέμε .
  Ο  αείμνηστος Παντελής , δεν  ξέρουμε  πόσο  μεγάλος  καλλιτλεχνης  ήταν ή  θα  γινόταν , ακούσαμε  όμως  κάτι  από  κάποια  γειτόνισσά του , που  με  κόπο κρατούσε  το,,κλάμα  της να  λέει , πως  ο  αείμνηστος  Παντελής , ΗΤΑΝ  ΑΝΘΡΩΠΟΣ  ΜΕ  ΚΕΦΑΛΑΙΑ , γιατί βοηθούσε  ΚΡΥΦΑ , δυστυχισμένους  γείτονές  του , στη  Ν.Ιωνία , άνεργους , και  γενικά  ανθρώπους που  είχαν  απολύτη  ανάγκη , ζητώντας  ένα  μόνο  ΝΑ  ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ  Η..ΑΝΩΝΥΜΙΑ  ΤΟΥ , ΜΑΛΙΣΤΑ , ΣΥΝ  ΤΟΙΣ  ΑΛΛΟΙΣ ΉΤΑΝ ΣΕΜΝΟΣ  ΚΑΙ  ΤΑΠΕΙΝΟΣ , γιατί , κακά  τα  ψέματα , ελάχιστοι  άνθρωποι  ενεργούν  έτσι , οι  περισσότεροι μπορεί  να  βοηθάνε  κάπως , αλλά  έχουν  μαζί και  τον..φωτογρλαφο  τους ..
   Προσωπικά , η  είδηση  αυτή  μας  συγκίνησε ιδιαίτερα , γιατί  έφυγε  ένας  " σωστός " άνθρωπος και  μάλιστα  σε  τόσο  νεαρή  ηλικία ..
  Δεν  είχαμε , δυστυχώς , τη  χαρά να  γνωριζουμε  τον  Παντελή , τον  θεωρούμε  όμως  αγαπημένο  φίλο  μας , έστω κι'αν  θα  λείπει  
            Καλό  ταξίδι  φιλε  Παντελή , τι  άλλο  μπορώ  να  σου  πω , καλοταξιδος  και  αναπαυμένος , δεν  ξέρω αν  η  καλλιτεχνική  σου  δόξα  θα  διατηρηθεί για  καιρό , Η  ΑΝΘΡΩΠΙΑ  ΣΟΥ  ΟΜΩΣ ΘΑ  ΖΗΣΕΙ..ΑΙΩΝΙΑ ..

         Καλή  σας  μέρα 
  Απ' το  " Λιδωρίκι " με αγάπη ....Κ.Κ.-
        www.lidoriki.com 

No comments: