3
Διαδοχικές συναντήσεις σήμερα του Τσίπρα με Γεννηματά- Κουβέλη. Η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να μην συνθλιβεί από την πόλωση, ενώ αντίθετα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει τα δικά του σχέδια
Βίκυ Σαμαρά
Φεβρουάριος 02 2016 07:28
Οι διαδοχικές συναντήσεις σήμερα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, προκαλούν συζητήσεις και αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα δύο αυτά ραντεβού αξιοποιούνται στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συσπείρωσης όλων των δυνάμεων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς ενάντια στην “απειλή” της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζήτησε η κ.Γενημματά με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό. Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα εγκλωβιστεί “ούτε στο αντι- ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο αντί- ΝΔ μπλοκ”.
Το Μαξίμου όμως φλερτάρει ξεκάθαρα το ΠΑΣΟΚ και αυτό προκαλεί νέους εσωκομματικούς τριγμούς μεταξύ της ηγεσίας Γεννηματά -η οποία είχε ευθύς μετά την εκλογή Μητσοτάκη διαχωρίσει τη θέση της από σενάρια συνεργασίας με τη ΝΔ- και των εναπομείναντων εκσυγχρονιστών.
Το άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ δια του άρθρου του Παναγιώτη Σκούτα, μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και διευθυντή του γραφείου του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, χθες στο News247, κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν: Εντάσσεται στη στρατηγική της πόλωσης αριστεράς- δεξιάς (που από την πλευρά της και η ΝΔ επιδιώκει για δικούς της λόγους) και κρύβει την ελπίδα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν σε κρίσιμα θέματα όπως το ασφαλιστικό, παρόλο που επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη βγαίνει εξ αριστερών στην κυβέρνηση συντασσόμενη με τις κινητοποιήσεις.
Δεν ήταν τυχαίο επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έσπευσε να εμφανιστεί χθες το πρωί στο Σκάι, για να χαρακτηρίσει λάθος τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι χωρίζει το ΠΑΣΟΚ άβυσσος από τη ΝΔ και να διερωτηθεί τι χωρίζει όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις από το να συνεργαστούν “για να σώσουμε τη χώρα”.
Σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν καλά το σοσιαλδημοκρατικό... Βυζάντιο, ο λόγος που ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει στη δική του προσωπική στρατηγική, είναι πως επιθυμεί να επιστρέψει ο ίδιος ως πρωθυπουργός σε μία κυβέρνηση φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Για αυτό και υποστηρίζει το σενάριο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι αλλά και την Ένωση Κεντρώων, θέλοντας να οδηγήσει το εσωκομματικό παιχνίδι σε καθυστερήσεις με την ελπίδα ότι μπορεί να σκοράρει στο 90.
Ο κ.Βενιζέλος δεν κρύβει τη διαφωνία του με την απόφαση Γεννηματά να προκηρύξει ιδρυτική και προγραμματική διακήρυξη το Μάρτιο, καθώς φέρεται να θεωρεί τις κινήσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προάγγελο για την επιστροφή του ΚΙΔΗΣΟ και του Γιώργου Παπανδρέου στο συνέδριο.
Η ηγεσία όμως έχει ισχυρά επιχειρήματα: Αίσθηση προκάλεσε για παράδειγμα χθες η ανοιχτή επιστολή 200 νέων στελεχών, από το “κίνημα της γραβάτας” και φοιτητές μέχρι νέους αγρότες, που στηρίζουν την πρόταση της κ.Γεννηματά για μια θεσμική, πολιτική συνδιάσκεψη που θα αναδείξει την επόμενη μέρα για την χώρα και τον αυτοπροσδιοριζόμενο ως δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο.
Οι αρχηγικές εμφανίσεις Βενιζέλου (ο οποίος με περισσή αυτοπεποίθηση δήλωσε χθες ότι εάν ήθελε, θα είχε παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ) προκαλούν πάντως εμφανή εκνευρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη που αποφεύγει όμως να μπει σε ανοιχτό πόλεμο με τον πρώην πρόεδρο για το φόβο των αποχωρήσεων.
Το σενάριο μίας διάσπασης του ΠΑΣΟΚ βέβαια δε θα δυσαρεστούσε καθόλου το ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα περίμεναν να υποδεχθούν σοσιαλδημοκράτες “συντρόφους”, αλλά ούτε και τη ΝΔ, η οποία όπως και το Μαξίμου έχει ως στόχο το διεμβολισμό του κέντρου.
Τα ανοίγματα του Μαξίμου προς το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πέφτουν στο κενό, όμως όσον αφορά στην προσπάθεια συσπείρωσης δυνάμεων από το χώρο της “μεταρρυθμιστικής αριστεράς” τα πράγματα πάνε καλύτερα:
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι στο συνέδριο που προγραμματίζεται για την άνοιξη να υπάρξουν επιστροφές προσώπων, που είχαν αποχωρήσει στην προηγούμενη διάσπαση, όπως ο Φώτης Κουβέλης, αλλά και ο Μίμης Ανδρουλάκης κα, ώστε να δοθεί ο συμβολισμός της πανστρατιάς ενάντια στο “νεοφιλελευθερισμό του Μητσοτάκη και την ακροδεξιά” και να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την (τελευταία) διάσπαση του καλοκαιριού.
news247.gr
No comments:
Post a Comment