19.5.16

ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ - ΒΕΪΚΟΥ - ΚΟΥΚΑΚΙ


Το νέο talk of the town βρίσκεται στη σκιά της Ακρόπολης και 5΄ από το κέντρο
image
ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΜΑΤΖΙΑΡΑΚΗ
Περπατώντας στη σκιά της Ακρόπολης, χάνομαι στην οδό Δράκου. Παρατηρώ τα μαγαζιά και τους πεζόδρομους και έχω την αίσθηση ότι ταξιδεύω σε διαφορετικές εποχές, σε διαφορετικά στιλ. Νεοκλασικά κτίρια, πολυκατοικίες του μεσοπολέμου, καφενεία και μοντέρνα μπαρ, οι διαφορετικές ταυτότητες μιας άναρχης πόλης συνυπάρχουν αρμονικά. Δεν συναντάς εύκολα μεγάλα εμπορικά, πολυεθνικές και συνοικιακά μαγαζιά «αγκαλιά» με ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Οι κάτοικοι μοιάζουν να είναι φίλοι μεταξύ τους και έτοιμοι να ανοίξουν τις πόρτες τους. Δεν είναι τυχαίο πως εφτά στους δέκα είναι ιδιοκτήτες ζώων ενώ οι άλλοι τρεις είναι φιλόζωοι, μου λένε σε pet shop της περιοχής.
Στην οδό Τσάμη Καρατάσου, τον τελευταίο δρόμο με τα νεοκλασικά που διασώθηκαν χάρη στη Μελίνα Μερκούρη, πέφτω πάνω στο «ψηφιδωτό σπίτι». Στο μουσειακό σπίτι της κυρίας Θεοδωράκη, κόρης του μεγάλου συνθέτη, ψηφιδωτά από χώρες όπως Τυνησία, Τουρκία, μέχρι και πίνακες του Βανγκόγκ απευθείας από Ολλανδία, στολίζουν τον εξωτερικό τοίχο της αυλής. Στη μοβ πόρτα σε υποδέχεται η επιγραφή «η ψυχή του σπιτιού» και μια σκάλα γεμάτη ανθισμένες ντάλιες. Προς τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο ιστορικός πεζόδρομος του Μακρυγιάννη δίπλα στο Κτίριο Βάιλερ, που ο αγωνιστής είχε συγκεντρώσει τη χωροφυλακή του το 1834, έγινε το «στέκι» των τουριστών το 2009, με τα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης. Ο πεζόδρομος έχει ακόμα τις μπάρες του τραμ που διέσχιζε την περιοχή και καταλήγει στην οδό Βεΐκου με τα hostel, τα δημόσια πλυντήρια ρούχων και τις τουριστικές γωνιές.
Η κρίση, που έκανε έντονη την εμφάνισή της σε αυτές τις γειτονιές,είχε και μία θετική εξέλιξη. Πολλά κτίρια άδειασαν και προσέλκυσαν νέο καλλιτεχνικό κόσμο, που σήμερα συγκεντρώνεται στα καφέ της οδού Ολυμπίου. Μπαίνοντας απρόοπτα στο ατελιέ ενός ζωγράφου της περιοχής, τον πετυχαίνω να διδάσκει εικαστικά σε μικρά παιδιά, αλλά δεν ενοχλείται. «Στη γειτονιά τίποτα δεν γίνεται φροντιστηριακά. Μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε και να παρακολουθήσει. Το Κουκάκι, τα τελευταία χρόνια, έγινε ο χώρος της σιωπηλής τέχνης και την μοιράζεται σαν παρέα» μου εξηγεί. Μικρά στούντιο ζωγράφων, μουσικά ωδεία, θεατρικά στέκια και δισκοπωλεία βρίσκονται κρυμμένα στα στενά και είναι πάντα ανοιχτά για τους επισκέπτες.
Και αν δεν το έχετε πάρει ακόμα είδηση πως το Κουκάκι είναι ανερχόμενος προορισμός, σας πρόλαβε η Airbnb, το μεγαλύτερο δίκτυο ενοικίασης κατοικιών. Η εταιρεία έκανε έρευνα για τις καλύτερες γειτονιές του κόσμου. 40 εκατομμύρια ταξιδιώτες από 150 χώρες ψήφισαν στην παγκόσμια πλατφόρμα και ανέδειξαν το Κουκάκι πέμπτο στη λίστα των αγαπημένων προορισμών. Τόσο η θέση της συνοικίας στο χάρτη –κοντά στο κέντρο– όσο και η ανάπτυξή της με τα συνοικιακά μαγαζάκια για μεζέδες και ρακόμελα, προσκαλούν τουρίστες, φοιτητές από σχολές της Παντείου και νυχτερινούς επισκέπτες. Βόλτα στην Ακρόπολη, ο λόφος του Φιλοπάππου για να μετρήσεις τα άστρα, η θάλασσα του Φαλήρου, ο μεσημεριανός καφές των 2 ευρώ στη Δημητρακοπούλου και η παράλληλη της Συγγρού με την underground κοινότητα που στεγάζει το ιστορικό μαγαζί «Κούκλες» με το διάσημο drag show, τα sex shop και ό,τι άλλο ψάχνεις, όλα σε απόσταση αναπνοής.
Τα τελευταία χρόνια, είναι αλήθεια, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί και ελεύθερα σπίτια ξετρυπώνουν από παντού. Η περιοχή όμως προσφέρει πάντα μια οικονομική πρόταση και έναν καλό λόγο για να βγεις από το σπίτι. Οι παλαιότεροι κάτοικοι, που περνούν τα απογεύματά τους στα πάρκα της περιοχής, συμφωνούν: «Μένουμε στη γειτονιά που μπορείς να κατέβεις στο περίπτερο με τις πιτζάμες αλλά την ίδια στιγμή να γίνεις ο άγνωστος της μεγαλούπολης».  

Λέσχη φιλίας
Η Λέσχη φιλίας επί της οδού Δράκου είναι ένα πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων με στόχο να κινητοποιήσει τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας. Γυμναστική, αυτοάμυνα, φυσιοθεραπεία, χειροτεχνία, μουσική, ζωγραφική, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που γίνονται στο χώρο. Το πρόγραμμα συνεργάζεται με την εταιρεία Alzheimer για τεστ μνήμης, παιδικό σταθμό της περιοχής για τις εορταστικές ημέρες και οργανώνει ομιλίες, bazaar, επισκέψεις σε μουσεία και ταξίδια. Μπορείς να γίνεις εθελοντής στη Λέσχη φιλίας και να συνεισφέρεις στη λειτουργία του προγράμματος. Δράκου 24, 2109200269

Μουσείο συναισθημάτωνπαιδικής ηλικίας
Τι συμβαίνει στον κόσμο των συναισθημάτων; Στα τρία δωμάτια του μουσείου και το υπόγειο, που είναι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για παιχνίδι, μπορούμε μικροί και μεγάλοι να ανακαλύψουμε τα συναισθήματά μας. Η έκθεση «Γεια σου, κύριε φόβε» που είναι μεταφρασμένη και στα αγγλικά για ξενόγλωσσους και δέχεται επισκέπτες όλων των ηλικιών τα Σαββατοκύριακα, ειδικεύεται στο αίσθημα του φόβου. Μέσα από το παιχνίδι θα μάθουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί μας φόβοι, πότε ο φόβος μάς προστατεύει, πότε μας διασκεδάζει, θα καταλάβουμε ακόμα πως σε όλες τις ηλικίες και τις χώρες οι άνθρωποι μοιράζονται αυτό το αίσθημα. «Τα Μυστικά των Συναισθημάτων» μπορούν να μάθουν τα παιδιά του δημοτικού στο Summer Camp που οργανώνεται φέτος από το μουσείο. Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου, 2109218329, www.mce.gr
http://www.athensvoice.gr

 Πίσω στα παλιά 

No comments: