21.5.16

IΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑ

1896. Τι συμβούλευαν οι ξένοι οδηγοί τους επισκέπτες των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων


1896. Τι συμβούλευαν οι ξένοι οδηγοί τους επισκέπτες των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων


Προκαλεί κατάπληξη στον σύγχρονο Αθηναιογράφο πώς ένα νεοσύστατο και πτωχευμένο κράτος ανέλαβε την διεξαγωγή ενός τέτοιου, μεγάλου αθλητικού γεγονότος και πώς του εμπιστεύτηκαν ένα τέτοιο εγχείρημα.
Η απάντηση είναι μάλλον απλή: Η Ελλάδα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της περιόδου 1894-1896 που ακολούθησαν την πτώχευση του 1893, διατηρούσε ηγετική θέση στα πολιτιστικά δρώμενα της Ευρώπης, σα φυσικός κληρονόμος της αρχαίας αίγλης της. Με κριτήριο, λοιπόν, την ιστορία της κι όχι τις δυνατότητες και τις υποδομές της, πήρε το χρίσμα του οργανωτή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων.
Η πανελλήνια ενεργοποίηση όλων όσοι μπορούσαν να βοηθήσουν και η σημαντική συμβολή των Ελλήνων του εξωτερικού, συνετέλεσε, ώστε η οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων να αφήσει τους πάντες άφωνους.  
Ας δούμε τώρα περιληπτικά τι γράφει και τι προτείνει ο γαλλικός τουριστικός οδηγός "Guide Joanne" στους ξένους επισκέπτες της Αθήνας:
Οι Έλληνες
Οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν κληρονομήσει από τους αρχαίους προγόνους τους την εγκράτεια, την εξυπνάδα και την φιλοπερίεργη διάθεση. Ο ξένος επισκέπτης θα εκπλαγεί από το πνεύμα των νεώτερων Ελλήνων: Στη χώρα του Οδυσσέα, η πονηριά θεωρείται στοιχείο εξυπνάδας...
Άφιξη στον Πειραιά
Τα μεγάλα ξενοδοχεία στέλνουν δραγουμάνους (ξεναγούς-διερμηνείς) σε βάρκες με τα διακριτικά του ξενοδοχείου, για να παραλάβουν τους πελάτες από το πλοίο. Η αποβίβαση στον Πειραιά είναι μια πολύπλοκη υπόθεση για όποιον δεν μιλάει τη γλώσσα. Ο επισκέπτης δέχεται την επίθεση ενός ετερόκλητου πλήθους λιμενικών, λεμβούχων, αχθοφόρων, διερμηνέων, στην πίεση των οποίων πρέπει να αντιδράσει σθεναρά.

Ξενοδοχεία Αθηνών
Τα ξενοδοχεία που καταλύουν οι περισσότεροι ξένοι βρίσκονται στην πλατεία Συντάγματος, στην οδό Σταδίου και στην πλατεία Ομονοίας. Ένα μέρος του προσωπικού ομιλεί την γαλλική.
Φυσικά, προτείνεται το Ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας (120 δωμάτια, ηλεκτρικό, μπάνιο, καλοριφέρ, γαλλική κουζίνα, τιμή 15-17 δραχμές, το πρωινό 5 δραχμές επιπλέον), το Grand Hotel Saint George (Σταδίου 16 έναντι Βουλής, 128 δωμάτια, ασανσέρ, κεντρική θέρμανση), το Grand Hotel d'Hermes (Πανεπιστημίου και Προαστίων, 150 δωμάτια με σαλόνι, ηλεκτρικό, ασανσέρ, μπιλιάρδα). Σαν πιο φτηνά -ο οδηγός διευκρινίζει διακριτικά ότι "έχουν συνήθως ελληνική πελατεία"- αναφέρονται τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία της Ομονοίας: Ο Μέγας Αλέξανδρος (το δωμάτιο 4 δραχμές, γεύμα 3.50 δραχμές, με κρασί 4 δραχμές) και το Μπάγκειον (το δωμάτιο 8-10 δραχμές, μπάνιο, ηλεκτρικό).
Ελληνική Κουζίνα
Προτείνονται πιάτα "τοπικής ή τουρκικής κουζίνας", όπως: σούπα με λεμόνι, κεμπάπ, ντολμάδες, κεφτέδες, μουσακάς, γιουβαρλάκια, μπάμιες, γεμιστά, αρνί α λα παλικάρι (ψητό σε κληματόβεργες). Το κρασί της Αττικής (ρετσίνα) μπορούν να το πιούν μόνο τα παλικάρια -σύμφωνα πάντα με τις παρατηρήσεις του οδηγού- και στοιχίζει 60 λεπτά η οκά. Το ποτηράκι χρεώνεται μια πεντάρα.

Ειδικές οδηγίες δίνονται για το νερό: "Το νερό της πόλης είναι ύποπτο στομαχικών διαταραχών. Καλό είναι να αποφεύγετε τους περιφερόμενους νερουλάδες και να μην παραγγέλνετε γκαζόζες, λεμονάδες και παγωτά, που επίσης παρασκευάζονται με νερό της πόλης. Ζητείστε εμφιαλωμένο Άνδρου, Λουτρακίου, Αμαρουσίου, Καισαριανής (0.50 λεπτά). Οι Έλληνες ξεκινούν την ημέρα με ένα μεγάλο ποτήρι νερό που καθαρίζει το στομάχι και έχει χίλιες υγιεινές αρετές. Για τους περισσότερους αποτελεί ιερή τελετουργία: Πρώτα κάνουν το σταυρό τους και μετά το πίνουν κλείνοντας με ευχαρίστηση τα μάτια!!!
Μεταφορές
Η Αθήνα και ο Πειραιάς διαθέτουν ιππήλατα τραμ. Είναι πολύ εξυπηρετικά, με δίκτυο 16 γραμμών στην πρωτεύουσα. Οι άμαξες αποτελούν το πιο αριστοκρατικό μέσο μετακίνησης. Το κόστος όμως είναι υπέρογκο: 30-40 δραχμές και μάλιστα προκαταβολικά. Προτιμήστε πιο ταπεινά μέσα, όπως τη σούστα που στοιχίζει 2-3 φορές λιγότερο. Για τις ορεινές περιοχές υπάρχει μία μόνο επιλογή: το μουλάρι. Μπορείτε να κάνετε "αρραβώνα" με τον αγωγιάτη, υπολογίζοντας 7-10 δραχμές την ημέρα. Πρόκειται για άξιους επαγγελματίες που περπατούν αδιάκοπα 10-12 ώρες την ημέρα.
... και μερικές πρακτικές συμβουλές
Τα ρούχα που θα πάρετε να είναι ντεμί-σεζόν λευκά. Υποχρεωτικώς πλατύγυρα καπέλα για τον ήλιο και παπούτσια από ανθεκτικό δέρμα για τις βραχόσπαρτες διαδρομές. Τα όπλα μπορεί να αποδειχτούν λιγότερο χρήσιμα και περισσότερο επικίνδυνα: Εάν πυροβολήσετε ένα σκύλο που σας επιτίθεται, πιθανώς να εμπλακείτε άσχημα με τον ιδιοκτήτη του…
Θωμάς Σιταράς (Αθηναιογράφος)
Διαβάστε περισσότερα στο www.paliaathina.com
http://www.protothema.gr

 Πίσω στα παλιά

No comments: