21.5.16

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ...ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ ..


 Bροχερό; ο  καιρός  σήμερα  αγαπημένοι μου  φίλοι , με  ψιλόβροχο , συννεφιά  και κρύο , με  αποτέλεσμα ελάχιστοι χωριανοί  να  πάνε  στην  εκκλησία του  Αγ. Κωνσταντίνου που  στέκει ακοίμητος φρορός  του χωριού  μας , πάνω  στο   Σταυρό , όχι  φυσικά  με  πόδια ..γενικά  η  σημερινή ημέρα  παρότι  είναι..απόλυτα  ανοιξιάτικη , μοιάζει  μάλλον  για.ινοπωρινή ..
ώρα  9π.μ  η  θερμοκρασία στο  χωριό  μας  μόλις  και  φτάνει  τους  16  βαθμούς ...πάντως  τα  αηδόνια  και τα  πουλάκια  γενικά ...οργιάζουν  

Καλημέρα  Λιδορικιώτες 
Καλημέρα  στους  φίλους  του  Λιδορικιού  σε  όλο  τον  κόσμο
ΣΑΒΒΑΤΟ  ΣΗΜΕΡΑ  21  ΜΑΪΟΥ  2016
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  ΚΑΙ  ΕΛΕΝΗΣ 
ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ  ΣΕ  ΟΣΕΣ  ΚΑΙ  ΟΣΟΥΣ  ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ


Ανατολή Ήλιου: 06:07
Δύση Ήλιου: 20:35
Πανσέληνος

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ 
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Χ.
1904

Ιδρύεται στο Παρίσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA).
1932

Παραιτείται η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου. Πολιτικοί σχολιαστές κρίνουν το γεγονός ως φυσικό επακόλουθο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, αλλά και διαφόρων άτυχων περιστατικών, που δεν ήταν πάντα σε θέση να ελέγχει ο πρωθυπουργός.
1996

Ποινή κάθειρξης 21 ετών επιβάλλει το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο Χαλκίδας στον βιομήχανο Ιωσήφ Βαγιωνή, για το φόνο της ερωμένης του Νέλλης Πίσχου. Ο συνήγορος του καταδικασθέντος, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κάνει λόγο για προαποφασισμένες απόψεις, ενώ η πρόεδρος του δικαστηρίου Χριστοφόρη Μπακατσέλου καταγγέλλει ότι δέχθηκε απειλές από τον κ. Λυκουρέζο.
1997

«Αισθητή βελτίωση σημείωσε η ελληνική οικονομία, καθώς επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης, ο πληθωρισμός έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών και ενισχύθηκε η θέση της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.» Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
2005

Διεξάγεται ο 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στο Κίεβο της Ουκρανίας. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ελλάδα η Έλενα Παπαρίζου, με το τραγούδι «My Number One», σε μουσική του Χρήστου Δάντη και στίχους της Ναταλίας Γερμανού. Είναι η πρώτη νίκη της Ελλάδα στα 31 χρόνια συμμετοχής της στο θεσμό.
2006

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Κύπρο. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ λαμβάνουν από 18 έδρες, το ΔΗΚΟ 11, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών 5, το ΕΥΡΩΚΟ 3 και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών 1 έδρα.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2105#ixzz49GbfwY6t
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
μ. Χ.
1860

Βίλεμ Εϊντχόφεν, ολλανδός γιατρός, που ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα το 1903 και τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1924. (Θαν. 29/9/1927)
1902

Λεωνίδας Ζέρβας, έλληνας χημικός, παγκόσμια αυθεντία σε θέματα πεπτιδικής σύνθεσης (σύνθεση Μπέργκμαν - Ζέρβα). (Θαν. 10/7/1980)
1919

Τζορτζ Μίτσελ, αμερικανός επιχειρηματίας, ελληνικής καταγωγής, πρωτοπόρος στην οικονομική παραγωγή του σχιστολιθικού αερίου. Γεώργιος - Φειδίας Παρασκευόπουλος το ελληνικό του όνομα.(Θαν. 26/7/2013)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2105#ixzz49Gc6q9lc
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1999

Φρέντυ Γερμανός, έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστός για τις τηλεοπτικές παραγωγές του και τα ευθυμογραφήματά του. (Γεν. 5/9/1934)
2003

Αλεχάντρο Ντε Τομάζο, ιταλοαργεντινός ραλίστας και κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων (De Tomaso). (Γεν. 10/7/1928)
2006

Γεράσιμος Βασιλόπουλος, έλληνας επιχειρηματίας, ιδρυτής της αλυσίδας τροφίμων «Άλφα Βήτα Βασιλόπουλος Α.Ε.» και του ιδρύματος «Τράπεζα Τροφίμων για την Καταπολέμηση της Πείνας». (Γεν. 1917)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/2105#ixzz49GcR9aOi


Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι

Ισαπόστολοι


109
0
Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης. Τους ονομάζει Ισαποστόλους για τις μεγάλες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον Χριστιανισμό. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνα, Ελένη και Έλενος.
Ο Κωνσταντίνος (272-337) βασίλεψε από το 306 έως τον θάνατό του. Με το διάταγμά του περί ανεξιθρησκείας (313) έπαψε τους διωγμούς κατά των χριστιανών, βοηθώντας έτσι την ακώλυτη άσκηση της λατρείας και την εξάπλωση της νέας θρησκείας. Το 325 συνεκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς Ασίας και την προσφώνησε αυτοπροσώπως. Η σύνοδος αυτή είναι βασική στην πορεία του Χριστιανισμού, αφού καταδίκασε την αίρεση του Αρειανισμού και διαμόρφωσε το δόγμα του («Σύμβολο της Πίστεως»). Λίγο πριν από τον θάνατό του βαπτίστηκε χριστιανός.
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν τον έχει εντάξει στο Αγιολόγιό της, επειδή η ιστορική έρευνα του χρεώνει τη διαταγή για τη δολοφονία του γιου του Κρίσπου (από την πρώτη του γυναίκα Μινερβίνη) και της δεύτερης γυναίκας του Φαύστας (Κρίσπος και Φαύστα πρέπει να είχαν ερωτική σχέση, σύμφωνα τα νεώτερα ιστορικά δεδομένα). Αντίθετα, τιμούν τη μνήμη του, εκτός από την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγγλικανική Εκκλησία και διάφορες Λουθηρανικές ομολογίες.
Η βασιλομήτωρ Ελένη (246/250 - 327/330) βρήκε τον Τίμιο Σταυρό στους Αγίους Τόπους και χρηματοδότησε την ανέγερση χριστιανικών ναών σε πολλά μέρη της αυτοκρατορίας. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμά τη μνήμη της στις 18 Αυγούστου.

 


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/931#ixzz49GcaI9Lh


Η ιστορία του Κυπέλλου Αγγλίας

  • Η «ΓΕΝΝΗΣΗ» ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ


108
0
Το Κύπελλο Αγγλίας είναι ο αρχαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός του κόσμου, με την αίγλη του να ξεπερνά τα σύνορα του νησιού, εδώ και πολλά χρόνια. Η απόφαση για τη δημιουργία του πάρθηκε στις 20 Ιουλίου 1871 στα γραφεία του λονδρέζικου περιοδικού The Sportsman, έπειτα από πρόταση του επίτιμου γραμματέα της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Τσαρλς Άλκοκ.
Η πρώτη διοργάνωση ξεκίνησε λίγους μήνες αργότερα, με τη συμμετοχή 15 ομάδων. Ο τελικός έγινε στις 16 Μαρτίου του 1872 στο Κένινγκτον Οβάλ του Λονδίνου. 2000 θεατές πλήρωσαν από ένα σελίνι για να παρακολουθήσουν το μεγάλο αγώνα, με αντιπάλους τους Wanderers και τους Royal Engineers.
Οι Wanderers αποτελούνταν από πρώην φοιτητές και μαθητές δημόσιων σχολείων της Αγγλίας, με αρχηγό τον εμπνευστή της διοργάνωσης Τσαρλς Άλκοκ, ενώ οι Royal Engineers από αξιωματικούς του Μηχανικού του Αγγλικού Στρατού.
Ο αγωνιστικός χώρος του γηπέδου δεν είχε τη μορφή που ξέρουμε σήμερα. Οριζόντια δοκάρια δεν υπήρχαν, όπως και δίχτυα, παρά μόνο δύο κάθετα δοκάρια σε κάθε τέρμα. Από πλευράς κανονισμών, το πέναλτι ήταν κάτι άγνωστο στους ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής.
Οι Wanderers παρουσίασαν καλύτερο σύνολο και νίκησαν 1-0 τους αντιπάλους τους, σηκώνοντας την πρώτη κούπα της διοργάνωσης, που κόστισε 20 λίρες. Το γκολ σημειώθηκε με διαγώνιο σουτ του Μόρτον Μπέιτς, αφού ο βασιλιάς της ντρίμπλας αιδεσιμότατος Βιντάλ άδειασε την άμυνα των Engineers.
Οι Royal Engineers είχαν την ατυχία να χάσουν από το 10ο λεπτό τον υπολοχαγό Κρίσγουελ, λόγω τραυματισμού στην ωμοπλάτη και να συνεχίσουν τον αγώνα με 10 παίκτες, αφού αλλαγές δεν επιτρέπονταν.
Οι συνθέσεις των ομάδων
  • WANDERERS: Γουέλτς, Αλκοκ, Μπετς, Μπόνσορ, Μπόουεν, Κρέικ, Χούμαν, Λούμποκ, Τόμσον, Βιντάλ, Γούλαστον.
  • ROYAL ENGINEERS: Λγος Μάριντιν, Λγος Μέριμαν, Υπλγος Αντισον, Υπλγος Κρίσγουελ, Υπλγος Μίτσελ, Υπλγος Τέιλιουρ, Υπλγος Ριτς, Υπλγος Γκούντουιν, Υπλγος Μούιρχεντ, Υπλγος Κότερ, Υπλγος Μπογκλ.
Διαιτητής: Α. Στερ (Άπτον Παρκ)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/76#ixzz49GcrHnlF


Η ιστορία της FIFA


88
0
Η FIFA (Federation Internationale de Football Association) είναι η ανωτάτη ποδοσφαιρική αρχή και ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός στον κόσμο. Ιδρύθηκε στις 21 Μαΐου 1904 στο Παρίσι από τις ομοσπονδίες 7 ευρωπαϊκών κρατών, υπακούοντας στην ανάγκη για έναν οργανισμό, που θα εποπτεύει το άθλημα του ποδοσφαίρου, το οποίο στις αρχές του 20ου αιώνα αναπτύσσετο με ταχείς ρυθμούς.
Η πρώτη μη ευρωπαϊκή χώρα που εισήλθε στην FIFA υπήρξε η Νότιος Αφρική (1909) και ακολούθησαν η Αργεντινή (1912), η Χιλή (1912) και οι ΗΠΑ (1913). Η Ελλάδα έγινε μέλος της FIFA πολύ αργότερα και συγκεκριμένα το 1927, ένα χρόνο μετά την ίδρυση της ΕΠΟ.
Η FIFA μετά μακρά διαμάχη με την Αγγλική Ομοσπονδία πήρε τις τύχες του ποδοσφαίρου στα χέρια της το 1924, με τη διοργάνωση του ποδοσφαιρικού τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είχε προηγηθεί ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, κατά τη διάρκεια του οποίου οι διεθνείς συναντήσεις είχαν μειωθεί δραματικά, καθώς πολλοί ποδοσφαιριστές είχαν στρατευθεί και πολεμούσαν στα μέτωπα.
Η επιτυχία των ποδοσφαιρικών Ολυμπιακών τουρνουά του 1924 και του 1928 ώθησε τον Πρόεδρο της FIFA Ζιλ Ριμέ να εισηγηθεί τη διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου (Μουντιάλ), ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το 1ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών έγινε πραγματικότητα το 1930 στην Ουρουγουάη με νικήτρια την ομάδα της φιλοξενούσας χώρας. Με την πάροδο του χρόνου το Παγκόσμιο Κύπελλο κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση και σήμερα αποτελεί τη δεύτερη δημοφιλέστερη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ανδρών, η FIFA διοργανώνει τα Παγκόσμια Κύπελλα Γυναικών, Εφήβων, Νέων, Νεανίδων, Σάλας (Φούτσαλ) και Συλλόγων.
Η FIFA εδρεύει στη Ζυρίχη και αποτελείται από 6 συνομοσπονδίες:
  • AFC (Ασία)
  • CAF (Αφρική)
  • COMENBOL (Νότιος Αμερική)
  • CONCACAF (Βόρειος και Κεντρική Αμερική και Καραϊβική)
  • OFC (Ωκεανία)
  • UEFA (Ευρώπη)
Κάθε Εθνική Ομοσπονδία (ΕΠΟ για την Ελλάδα) είναι μέλος τόσο της FIFA, όσο και της Συνομοσπονδίας της Ηπείρου της.
Πρόεδροι της FIFA
1904 - 1906
Ρομπέρ Γκερέν
Γαλλία
1906 - 1918
Ντάνιελ Γούλφολ
Αγγλία
1921 - 1954
Ζιλ Ριμέ
Γαλλία
1954 - 1955
Ροντόλφε Ζιλντράγιερς
Βέλγιο
1956 - 1961
Αρθουρ Ντριούρι
Αγγλία
1961 - 1974
Σερ Στάνλεϊ Ράους
Αγγλία
1974 - 1998
Δρ Ζοάο Χαβελάνζε
Βραζιλία
1998 - 2016
Ζεπ Μπλάτερ
Ελβετία
2016 - σήμερα
Τζιάνι Ινφαντίνο
Ελβετία
Περί Πηγών...
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/141#ixzz49GdALkGa


Ohio



240
0
Στις 4 Μαΐου 1970 η εθνοφρουρά του Οχάιο διατάχθηκε να διαλύσει φοιτητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου του Βιετνάμ στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κεντ. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, τέσσερις φοιτητές έπεσαν νεκροί από τα πυρά των εθνοφρουρών και 11 τραυματίστηκαν. Το αιματηρό γεγονός συντάραξε τις Ηνωμένες Πολιτείες και αποτέλεσε πλήγμα για τον πρόεδρο Νίξον, στην προσπάθειά του να πείσει τους συμπατριώτες του για την αναγκαιότητα του πολέμου στο Βιετνάμ.
Από το μακρινό Λος Άντζελες, ο Νιλ Γιανγκ, συγκλονισμένος από το «Μακελειό του Κεντ», εμπνεύστηκε το τραγούδι Ohio. Στις 21 Μαΐου 1970 μπήκε στο στούντιο μαζί με τους Ντέιβιντ Κρόσμπι, Στέφεν Στιλς και Γκράχαμ Νας. Οι τέσσερείς τους αποτελούσαν τους Crosby, Stills, Nash & Young ή CSN&Y, ένα από τα σπουδαιότερα και επιδραστικότερα συγκροτήματα στην ιστορία της αμερικάνικης ροκ μουσικής.
Η ηχογράφηση δεν κράτησε παρά λίγες ώρες και στις αρχές Ιουνίου το τραγούδι κυκλοφόρησε σε σινγκλ, φθάνοντας στο Νο14 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών. Η άλλη πλευρά του μικρού δίσκου περιείχε το τραγούδι του Στέφεν Στιλς Find the Cost of Freedom. Στην ηχογράφηση του Ohio συμμετείχαν οι: Νιλ Γιανγκ (κιθάρα, τραγούδι), Στέφεν Στίλς (κιθάρα, φωνητικά), Ντέιβιντ Κρόσμπι (κιθάρα, φωνητικά), Γκράχαμ Νας (όργανο, φωνητικά), Κάλβιν Σάμιουελς (μπάσο) και Τζον Μπαρμπάτα (ντραμς).
Πολλοί εμπορικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αρνήθηκαν να παίξουν το τραγούδι, λόγω των αναφορών του στις ευθύνες του προέδρου Νίξον για το μακελειό στο Κεντ. Αγκαλιάστηκε, όμως, από τους κολεγιακούς και πανεπιστημιακούς σταθμούς κι έγινε ένα από τα μουσικά σύμβολα του αγώνα κατά του πολέμου του Βιετνάμ. Σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο συγκλονιστικά τραγούδια διαμαρτυρίας που μας έχει δώσει η ροκ μουσική.
Το Οhio δεν συμπεριλήφθηκε σε κάποιο άλμπουμ του συγκροτήματος, παρά μόνο στο διπλό live Four Way Street (1971) και στη συλλογή So Far (1974). Επίσης, στη συλλογή Decade (1977) και στο Live at Massey Hall (2007) του Νιλ Γιανγκ. Τον Δεκέμβριο του 2004, επιλέχτηκε στην 395η θέση στον περίφημο κατάλογο του περιοδικού Rolling Stone με τα 500 κορυφαία τραγούδια όλων των εποχών.
Το Ohio έχουν διασκευάσει σπουδαία ονόματα της μουσικής, όπως οι Isley Brothers, Πολ Γουέλερ, Mott the Hoople, Dandy Warhols, Black Crowes και Devo. Οι τελευταίοι είχαν μια ιδιαίτερη σχέση με το κομμάτι. Δύο από τα μέλη του σπουδαίου αμερικανικού συγκροτήματος του new wave, οι Τζέρι Καζάλε και Μαρκ Μάδερσμπο, ήταν φοιτητές στο Κεντ την εποχή του αιματηρού επεισοδίου. Ο Καζάλε ήταν ένας από τους αυτόπτες μάρτυρες του μακελειού και γνώριζε δύο από τα θύματα. Τότε δεν είχε εντυπωσιαστεί από το τραγούδι, καθώς πίστευε ότι ήταν μια «αρπαχτή από κάποιους πλούσιους χίπις που ήθελαν να βγάλουν λεφτά». Αργότερα αναθεώρησε την άποψη του αυτή και οι Devo συμπεριέλαβαν μία διασκευή του Ohio στο άλμπουμ τους When Pigs Fly: Songs You Never Thought You’d Hear (2002).

Οι στίχοι του Ohio

Tin soldiers and Nixon coming,
We're finally on our own.
This summer I hear the drumming,
Four dead in Ohio.
Gotta get down to it
Soldiers are cutting us down
Should have been done long ago.
What if you knew her
And found her dead on the ground
How can you run when you know?
Gotta get down to it
Soldiers are cutting us down
Should have been done long ago.
What if you knew her
And found her dead on the ground
How can you run when you know?
Tin soldiers and Nixon coming,
We're finally on our own.
This summer I hear the drumming,
Four dead in Ohio.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/622#ixzz49GdTB5xp

Παλιάτσοι


107
0
Δημοφιλής όπερα, με πρόλογο και δύο πράξεις, του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο (1857-1919). Είναι η μόνη παιζόμενη σήμερα όπερα του ιταλού μουσουργού. Ξεχωρίζει η άρια του τενόρου Vesti la giubba (Βάλε το κοστούμι).
Οι Παλιάτσοι (Pagliacci ο πρωτότυπος ιταλικός τίτλος) ήταν μια αντίδραση του Λεονκαβάλο στον Ρίχαρντ Βάγκνερ και τη ρομαντική ιταλική όπερα. Αντί για ένα ιστορικό πλαίσιο, στους Παλιάτσους έχουμε μία ιστορία της καθημερινής ζωής, μια αιματοβαμμένη ερωτική ιστορία, στους κόλπους ενός περιοδεύοντος θεατρικού μπουλουκιού, που εκτυλίσσεται στα τέλη της δεκαετίας του 1860 στο χωριό Μοντάλτο της Καλαβρίας, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο ήρωας της όπερας είναι ο παλιάτσος Κάνιο, που γελάει εξωτερικά, κλαίει εσωτερικά και στο τέλος μαχαιρώνει τη γυναίκα του Νέντα και τον εραστή της Σίλβιο.
Το έργο εντάσσεται στην κατηγορία του μουσικού βερισμού (του ιταλικού ρεαλισμού), που δόξασε ο φίλος του Λεονκαβάλο, Τζιάκομο Πουτσίνι. Ο Λεονκαβάλο, όπως και στις περισσότερες όπερές του, έγραψε ο ίδιος το λιμπρέτο κι έδειξε πως είχε λογοτεχνική κλίση και αντίληψη για τα θεατρικά εφέ.
Η πρεμιέρα των Παλιάτσων δόθηκε στις 21 Μαΐου 1892 στο Τεάτρο νταλ Βέρμε του Μιλάνου, υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Το 1893 ακολούθησε η πρεμιέρα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Η επιτυχία του έργου ήταν άμεση και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας. Ο Λεονκαβάλο ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την επιτυχία των Παλιάτσων, με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες όπερές του να παραμένουν στην αφάνεια. Το έργο διαρκεί γύρω στα 70 λεπτά και συχνά παίζεται σε ενιαία παράσταση με την όπερα  του Πιέτρο Μασκάνι Cavalleria Rusticana (Αγροτική Ιπποσύνη), η οποία αποτέλεσε πρότυπο για τη συγγραφή των Παλιάτσων.
Αμέσως μετά την πρεμιέρα του έργου, ο γάλλος ποιητής Κατίλ Μεντέ (Cattule Mendes) κατέθεσε αγωγή κατά του Λεονκαβάλο για λογοκλοπή, ισχυριζόμενος ότι οι Παλιάτσοι βασίζονται στο θεατρικό έργο του La Femme de Tabarin, που είχε γράψει το 1887. Ο Λεονκαβάλο κέρδισε τη δίκη, υποστηρίζοντας ότι την ιστορία τού την είχαν διηγηθεί, όταν ήταν μικρός και ο πατέρας του που ήταν δικαστής είχε αναμιχθεί στην υπόθεση. Σήμερα, η πλειονότητα των κριτικών υποστηρίζει ότι το λιμπρέτο των Παλιάτσων μοιάζει με το θεατρικό του Μεντέ και για το λόγο ότι κατά την περίοδο της παρουσίασής του στο Παρίσι ο Λεονκαβάλο διέμενε στη γαλλική πρωτεύουσα και δεν είναι απίθανο να είχε δει το έργο.
Το πιο γνωστό τμήμα των Παλιάτσων είναι η περίφημη άρια της πρώτης πράξης Vesti la giubba (Βάλε το Κοστούμι), που τραγουδά ο Κάνιο, γνωστή σε μας και ως Γέλα Παλιάτσο, από τον στίχο «Ridi Pagliaccio». Ένα απόσπασμα στα ελληνικά:
…Βάλε το κοστούμι, την μπογιά και την πούδρα.
Ο κόσμος πληρώνει για να τον κάνεις να γελάσει…
…Γέλα Παλιάτσο, γιατί η αγάπη σου τελείωσε!
Γέλα για τη θλίψη που σου ματώνει την καρδιά!»
Έχει υποστηριχθεί ότι η άρια είναι πιστή αντιγραφή της ρομάντσας από την όπερα Λιονέλα του δικού μας Σπύρου Σαμάρα, συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου, μεταξύ άλλων.

Οι Ρόλοι των «Παλιάτσων»

  • Κάνιο, αρχηγός του περιπλανώμενου θιάσου (Τενόρος)
  • Νέντα, γυναίκα του Κάνιο, ερωτευμένη με τον Σίλβιο (Σοπράνο)
  • Τόνιο, ο τρελλός (Βαρύτονος)
  • Μπέπε, ηθοποιός (Τενόρος)
  • Σίλβιο, νεαρός χωρικός, ερωτευμένος με την Νέντα (Βαρύτονος)
  • Χορωδία χωρικών

Σχετικά

  • Η επιτυχία των Παλιάτσων οφείλεται και στην ηχογράφηση της άριας Vesti la giubba από τον διάσημο τενόρο Ενρίκο Καρούζο το 1904. Ο δίσκος, ορόσημο στην ιστορία της δισκογραφίας, ήταν ο πρώτος που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα.
  • Οι Παλιάτσοι είναι η πρώτη όπερα που ηχογραφήθηκε ολοκληρωμένα το 1907, με τον πορτορικανό τενόρο Αντόνιο Πάολι στο ρόλο του Κάνιο και υπό την επίβλεψη του ίδιου του Λεονκαβάλο.
  • Το 1931 έγινε η πρώτη όπερα του ομιλούντος κινηματογράφου, με πρωταγωνιστή τον ιταλό τενόρο Φερνάντο Μπερτίνι.
  • Οι Παλιάτσοι έχουν ηχογραφηθεί πάμπολλες φορές, ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του '50. Έχουν αναφερθεί 137 ηχογραφήσεις της όπερας, με τα σπουδαιότερα ονόματα του λυρικού θεάτρου.
  • Στην ταινία του Μπράιαν Ντε Πάλμα Οι Αδιάφθοροι (1987), o Αλ Καπόνε, τον οποίο υποδύεται ο Ρόμπερτ ΝτεΝίρο, παρακολουθεί την όπερα κλαίγοντας, όταν ένας μπράβος μπαίνει και του λέει ότι σκότωσε έναν αστυνομικό. Ο Καπόνε τότε σταματά το κλάμα και αρχίζει να γελάει σιγανά.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/519#ixzz49Gdnr0hW

Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
Κυριακή
22/5
03:00

14°C
95%

2 Μπφ BA
9 Km/h


ΒΡΟΧΗ

09:00

15°C
76%

3 Μπφ BA
16 Km/h


ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

15:00

19°C
56%

3 Μπφ BA
16 Km/h


ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΟΣ
Υψηλή δραστηριότητα κουνουπιών


21:00

15°C
88%

1 Μπφ NA
3 Km/h



ΛΙΓΑ ΣΥΝΝΕΦΑ


ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ 
" ΠΑΛΙΕΣ  ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ..ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ,,"


ΠΑΛΙΕΣ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ..


IMG
   Πρωτομαγιά του 1960 , η Δωρική καθημερινή πραγματικότητα σε όλο της το..." μεγαλείο " . Η  Τριάδα Μαγκλαβέρα , αδερφή του μακαρίτη Γιώργου Μαγκλαβέρα , παντρεμένη στο Λούτσοβο , με το μωρό της στην πλάτη , βοηθάει τον αξέχαστο μπάρμπα Γιάννη Μποβιάτση στο πετάλωμα του ζωντανού .

OI    ΠΑΛΙΕΣ   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.


Μες σε συρτάρια σκονισμένα , ξεχασμένες ,
πολλές , ασπρόμαυρες , παλιές , φωτογραφίες ,
σαν τις ανθρώπινες ψυχές , φυλακισμένες ,
έχουν να πούνε , τις δικές τους ιστορίες .

Kομμάτια απ’ τη ζωή μας , διπλοσφαλισμένα ,
άθελα ή θελημένα , μεσ’τα βάθη της ψυχής μας ,
κάποτε-πότε , λες , τα  νοιώθουμε ...σαν ξένα ,
μ’αλλοίμονο , είναι τα ίδια τα θεμέλια της ζωής μας.

Κι’όταν , καμιά φορά , η μοναξιά , αφόρητα μας πνίγει ,
κι’ ο κόμπος , στο λαιμό μας , γίνετα σωστό...μαρτύριο,
τότε , το μυστικό πορτάκι της καρδιάς , ανοίγει ,
κι’όλα , ανασταίνονται , στου νου το κοιμητήριο ……  Κ.-


 Αθήνα  261206.     

Τον  τελευταίο  καιρό , αγαπημενοι  μου  φίλοι , γίνεται  μια  σοβαρή  προσπάαθεια να  συγκεντρώσουμε " παλιές  ασπρόμαυρες φωτογραφίες " απ΄' τις  οποίες  έχουμε  πολλά  να  μάθουμε  για την  παλιά  Λιδορικιώτικη  καθημερινότητα και  ζωή ..
   Πολλοί  χωριανοί  μας  έχουν  ανταποκριθεί  στο  κάλεσμά  μας και μας  στέλνουν  φωτογραφίες  που  έχουν και  τις  οποίες  ειστρέφουμε  σε  ελάχιστο  χρόνο ..
   Οπως  είναι  γνωστό  αυτές  ταξινομούνται  και  καταχωρίζονται  στην  ειδική  σελίδα  που  έχουμε  δημιουργήσει " ΤΡΑΠΕΖΑ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΗΣ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ " , photolidoriki.blogspot.com ,  και  στην οποία  υπάρχουν χιλιάδες  Λιδορικιώτικες  παλιές  και νεότερες  φωτογραφίες  ..
  Παρακαλούμε  λοιπόν  και  πάλι όσους  έχουν  ενδιαφέρουσες  να  τις  καταθέσουν στην  Τράπεζά  μας για  να  διασωθούν  και  να  είναι  ση  διάθεση  των  χωριανών μας  και  όχι  μόνον .
        Απ' το " ΄Λιδωρικι " με  αγάπη
           www.lidoriki.com                                          

No comments: