31.3.10

ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ ..ΓΛΥΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ : “ Η ΓΚΟΜΟΖΟΚΑΤΕΡΙΝΗ “…

 

17.11.08

 

photo04 Η μοναδική φωτογραφία , με την Κατερίνη , που μπορέσαμε να βρούμε , είναι από κάποια παρέλαση τυς όμορφης παλιάς Λιδορικιώτικης εποχής , η Κατερίνη είναι στο βάθος της φωτογραφίας , πίσω απ' το κοριτσάκι με την άσπρη ζακετούλα , όπως βλέπετε  πίσω αριστερά στη φωτογραφία , το Κολοκυθαίικο , δεν έχει ακόμα χτιστεί και του Νάκου τότε γινόταν , η φωτογραφία είναι βγαλμένη στην αρχή της δεκαετίας του ..50 !!

   Δεν ξέρω γιατί , αλλά απόψε ο νους μου δεν λέει να ..συμμαζευτεί,έχει ..κολλήσει εκεί στα περασμένα και με...βασανίζει..βασανιστικά αλλά γλυκά-γλυκά...
   Σε λίγες μέρες , είναι  της Αγίας Αικατερίνης,και το μυαλό μου,(δεν θέλω...ουουου..)άθελά μου πήγε στην πιό γνωστή Κατερίνη του χωριού μας , την αξέχαστη Κατερίνη Γκομόζια, την Γκομοζοκατερίνη, όπως τη λέγαμε.
   Η Κατερίνη, γιά όσους δεν γνωρίζουν, ήταν μιά συμπαθητική , γραφική φιγούρα της παλιότερης Λιδορικιώτικης ζωής,που ήρθε στο χωριό μας,προφανώς απ'τη Γρανίτσα , άγνωστο όμως πότε και πως,προσωπικά τη γνώρισα στις αρχές της δεκαετίας του 50,όταν επιστρέψαμε στο χωριό,και άνοιξε ο πατέρας μου το Ζαχαροπλαστείο στ' Αλωνάκι.
   Την γνώρισα σαν μαντάμ..ντε..κομπανί,αλλά και..μπέιμπι..σίτερ, της οικογένειας του αείμνηστου Γυμνασιάρχη , τότε , του Γυμνασίου μας του Χαρίλαου Παπαδημητρίου,ο οποίος είχε ένα μικρό γιό , τον Χρηστάκη , ένα ..τροφαντούλικο,μεγαλόσωμο , πολύ-πολύ ζωηρό , πεντάχρονο περίπου αγοράκι,με σγουρά μακριά μαλλιά, που δεν άφηνε..λίθο επί λίθου ,που λένε,η μητέρα του,θα πρέπει να ήταν από καλή οικογένεια,μαθημένη με νταντάδες φαίνεται, γι'αυτό και όταν ήρθαν στο Λιδορίκι,προσέλαβε την Κατερίνη γιά νταντά...παιδαγωγό και...μεταφορέα , του Χρηστάκη.
   Στις Εθνικές γιορτές,στο Αλωνάκι , στο ηρώον, αλλά και στις διάφορες οικογενειακές εξόδους του ζεύγους Παπαδημητρίου,η Κατερίνη η καημένη , μετέφερε αγκαλιά , συνήθως , τον..πολύκιλο..Χρήστο,ενώ διαμαρτυρόταν προς την αείμνηστη , πιά ,Γυμνασιάρχαινα λέγοντάς της : Τ' διν'ς, τ' διν'ς κι..ντιρλικώνει κι δε μπουρού να του..σκώσου ,μ'πέσαν τα..πάκια....
   Ο Χρηστάκης , βέβαια ήταν αεικίνητος,γυρόφερνε την πλατεία,ανάμεσα στον κόσμο,δημιουργώντας..τζερτζελέ και φασαρία,και πίσω του συνέχεια έτρεχε η καημένη η Κατερίνη,αγανακτισμένη και..λαχανιασμένη, ήταν και μεγάλη γυναίκα..βλέπεις...
   Η ίδια, δεν γνώριζε η δεν θυμόταν πολλά πράγματα γιά το παρελθόν της ,θυμάμαι όταν την ρωτούσα από πότε είναι στο Λιδορίκι, μ' απαντούσε..στερεότυπα : Απ' τσ' Τούρκς,αυτό και μόνο,ούτε γνώριζε αν είχε συγγενείς ,οικογένεια κλπ.
   Όταν ο Γυμνασιάρχης μετατέθηκε , η Κατερίνη ανέλαβε..παιδαγωγός της οικογένειας Μοίρα ,του Ειρηνοδίκη που είχε έρθει στο Λιδορίκι,ο αείμνηστος Δημ.Μοίρας ,ήταν ένας υπέροχος,ένας..Άγιος άνθρωπος , όπως κι' η σύζυγός του και η Κατερίνη έγινε πιά του σπιτιού .

   Όπως είπαμε , αγαπημένοι μας φίλοι , η Κατερίνη , μετά το ..Χρηστάκη , ανέλαβε τη..φύλαξη και..διαπαιδαγώγηση της μικρούλας κόρης του ζεύγους Μοίρα , της Ντίνας , αλλά είχε γίνει και..αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας , το ζευγάρι την είχε στα ώπα..ώπα , την αγαπούσαν και την πρόσεχαν σαν δικό τους άνθρωπο , κι' η Κατερίνη πέρναγε...μπέικα...

   Ο αξέχαστος , Δημητράκης Μοίρας , ήταν βαθειά..θεοσεβούμενος άνθρωπος ,γεμάτος καλοσύνη και αγάπη , γιά όλους τους ανθρώπους και κατά μείζονα λόγω γιά την ..Κατερίνη , περνούσε μαζί τους , μιά ζωή που πολλοί θα ζήλευαν , απλά , υποτίθεται , βοηθούσε την κυρία Άφρο στις δουλειές του σπιτιού , αν ήταν..δυνατόν , και  πρόσεχε και τη μικρή , όπως είπαμε , Ντίνα . Η Κατερίνη έμενε , μόνη της , στο παλιό Σφετσέικο σπίτι , αυτό που έχει τώρα ο Βασίλης ο Κρικέλλας , δίπλα στου Μιχ. Τάγκα , στον Ψαλά , βέβαια το σπίτι ήταν σε..όχι και τόσο καλή..κατάσταση , γι' αυτό κι'ο κ.Μοίρας αγόρασε ένα μικρό οικοπεδάκι , δίπλά στην εκκλησία , την Παναγία , με σκοπό να φτιάξει ένα δωματιάκι γιά την Κατερίνη , τόσο πολύ την αγαπούσαν και την συμπονούσαν .

   Έτσι κι' έγινε , απ' όσο γνωρίζουμε , είχε φτιαχτεί ένα μικρό σπιτάκι δίπλα στην εκκλησία , όπου έμενε η Κατερίνη , μετά οι Μοιραίοι μετατέθηκαν στην Πάτρα , χωρίς ποτέ να πάψουν να ενδιαφέρονται γιά την Κατερίνη , και φυσικά να την νοιάζονται...εμπράκτως , με τα χρόνια όμως η καημένη η Κατερίνη , έπεσε πάλι στην..γνωστή της δυστυχία , 'ερημη , μόνη όπως ήταν και εγκαταλειμένη , βέβαια οι χωριανοί την πρόσεχαν και την βοηθούσαν πάντα , όσο και όπου μπορούσαν , αλλά η ίδια δεν είχε τη δυνατότητα ούτε να..αυτοεξυπηρετηθεί ούτε φυσικά  να συντηρηθεί....και να..αυτοπροστατευθεί...

   Χρόνο το χρόνο η κατάστασή της χειροτέρευε , γινόταν όλο και περισσότερο δύστροπη , βέβαια οι Λιδορικιώτες όχι μόνο δεν την..ξεσυνερίζονταν αλλά όσο ήταν ..εφικτό την πρόσεχαν και την συντηρούσαν , ώσπου..μοναχικά κι' αθόρυβα ..έφυγε....

   Αξίζει , ν' αναφέρουμε εδώ , για να καταδείξουμε την ποιότητα του ανθρώπου , πως όταν είχε δικάσιμο στο Λιδορίκι , ο καλόψυχος Ειρηνοδίκης , προσευχόταν ζητώντας τη βοήθεια του Θεού , γιά να μην αδικήσει, άθελά του , κανέναν άνθρωπο...σας λέει τίποτα αυτό ; πιστεύω πως..πολλά , η μάλλον..όλα..........Κ.-

181

Τ' Αλωνάκι , όπως ήταν την ίδια εποχή , όταν ακόμα ήταν...πλατεία , γιατί τώρα δεν είναι , δυστυχώς , τώρα μάλλον είναι..σοκάκι....

   Πρώτη στο χορό η Θωμοκωστολένη , και την κρατάει η σχωρεμένη η μάνα μου ...

                         Καλό σας βράδυ.......Κ.-

   Η αποψινή  επανάληψη , της γλυκιάς..νοσταλγικής ανάμνησης , γίνεται,  για χάρη του  Χριστάκη Χαριλ. Παπαδημητρίου , που μετά από τόσα χρόνια δηλώνει και..παραμένει …” Λιδορικιώτης “….Κ.-

ΠΑΝΤΑ ..ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ..

 

IMG_0001

 

  Όαση , πραγματική , στην..αχανή εφημεριδο..έρημό μας , η εφημερίδα του Συλλόγου Αμυγδαλιωτών , αγαπημένοι μας φίλοι , με ποικίλη ύλη , που καλύπτει όλο το φάσμα της καθημερινότητός μας , αλλα και κρατώντας “ γερούς” τους δεσμούς με τους χωριανούς αλλά και την Δωρίδα , γενικότερα , και κυρίως χωρίς εκείνα τα..αυτο..λιβανίσματα  και τις  γελοίες ..ρεβερέντζες , χαίρεσαι να τη διαβάζεις .

   Και κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα , είναι το ότι δεν είναι φωτο..άλμπουμ , δεν “ εκδίδεται “ δηλαδή , γιά να εκτονώσει τα ..ψυχοπροβλήματα των ..εκδοτών της , ας ειναι καλά οι φίλοι του Συλλόγου , που παλεύουν, κυριολεκτικά , για το χωριό τους και την προκοπή του , και θα πρέπει , εδώ , να τονίσουμε ιδιαίτερα , πως ο αγαπητός φίλος Πρόεδρος του Συλλόγου Αλέκος Παπανδρέου , και όλη η συντακτική ομάδα , τηρούν “ ευλαβικά “ την δεοντολογία , και το λέμε αυτό , γιατί , σε ..αντίθεση , με άλλους , όταν φιλοξενεί κείμενα ή εργασίες , γενικά , άλλων , αναφέρει ..καθαρά την πηγή , μη..αφήνοντας..σκόπιμες παρανοήσεις .   

  Με την ευκαιρία , θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους της “ Αμυγδαλιάς “ , που για δεύτερη φορά φιλοξενούν ταπεινές μας ποιητικές δημιουργίες , όπως οι πιό κάτω , που περιλαμβάνονται , στην ποιητική μας συλλογή “ Τραγουδώντας στη ζωή “ , που μόλις κυκλοφόρησε , για μας είναι μεγάλη τιμή και χαρά ..

   Για την ιστορία , αναφέρουμε  τους τίτλους των παρακάτω ποιημάτων , για απλή ενημέρωσή σας , “ Πρέπει και..θέλω..” το πρώτο , και  “ Παράπονο..” το δεύτερο .

  IMG

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

 

28-29 Μαρτίου 056

  Καλημέρα Λιδορικιώτες ..

Καλημέρα Ελλάδα , Λιδορίκι ,   Athens , Thessaloniki , Patrai , Normal , Chalandri , Nicosia , Larisa , Kallithea , Kozani , Norman , Sparti , Ioannina , Paris , Abidjan , Komotini , Chicago , Kastoria , Xanthi , Oak Lawn , Lake in the Hills , Mokena , Volos , Bratislava , Bloomington , New York , Lombard , Mariupol , Kavala , Great Lakes , Mount Prospect , Iraklion , καλημέρα ξενητεμένα μας αδέρφια και φίλοι του χωριού μας ..

      ΤΕΤΑΡΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  31  ΜΑΡΤΙΟΥ  2010

  90η  ΜΕΡΑ  -  13η  ΕΒΔΟΜΑΔΑ  ΤΟΥ  ΧΡΟΝΟΥ

             ΜΕΓΑΛΗ    ΤΕΤΑΡΤΗ

Δύση  2

Ανατολή  ηλίου   07:12’…

Ηλιοβασίλεμα

 Δύση..   19:46’..

  Συννεφιασμένος σήμερα ο Λιδορικιώτικος ουρανός , όσο πλησιάζει η κορύφωση του θείου πάθους , συνηθισμένο φαινόμενο , μέχρι τη μέρα της Ανάστασης , της  Λαμπρής ..

  Οι χωριανοί μας , άρχισαν να..μαζεύονται , και παρά τις τόσες δυσκολίες , που υπάρχουν , ελπίζουμε να έχουμε πολύ κόσμο ,  τις μέρες αυτές στο χωριό μας , αν υπάρχουν και κάποιοι ..αναποφάσιστοι , ας μαζέψουν τα..μπογαλάκια τους κι’ ας έρθουν να περάσουν τις Πασχαλινές μέρες στην καταπράσινη Δωρική γη ..

   Αλλά και σε όσους δεν τα καταφέρουν τελικά , η Λιδορικιώτικη εφημερίδα , εύχεται ολόψυχα , να περάσουν όμορφα ..

   Εμείς , αυτές τις μέρες , θα είμαστε σε..συνεχή επικοινωνία , και θα σας μεταφέρουμε την Λιδορικιώτικη εικόνα ..

             Να  περνάτε  όλοι σας  καλά ..

     Απ’ το πανέμορφο χωριό μας  με αγάπη …..Κ.-

30.3.10

Η ΔΩΡΙΔΑ ΣΤΟ 1851 ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ..

 

   Με το σημερινό ΕΚΤΟ ΜΕΡΟΣ της , τελείωσε η ιστορική αφήγηση γύρω απ'την επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή μας το 1851 .   Προσπαθήσαμε να σας μεταφέρουμε τα βασικά στοιχεία της Δωρικής , τότε , ζωής χωρίς να ξεφύγουμε απ'τα όρια που χάραξε στο πολύτιμο έργο του - Η ΦΩΚΙΔΑ ΣΤΟ 1851 - ο Γιώργος Ε.Καψάλης και ελπίζουμε να το πετύχαμε , σεις θα το κρίνετε .

   Πολλά πράγματα ίσως σας παραξενέψουν , ίσως σας ξενίσουν , θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη ότι η όλη αφήγηση έχει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της τότε εποχής , γραφή ,ύφος , ορθογραφία ονόματα και τοπονύμια , ακόμα και τρόπο σκέψης , για να γίνει περισσότερο κατανοητή .

   Εμείς απ'τη μεριά μας , για την καλύτερη ενημέρωσή σας , ολοκληρώνουμε ένα πλήρη πίνακα που θα περιέχει όλα τα ονόματα των χωριών και οικισμών , της τότε εποχής , με τα αντίστοιχα σημερινά , καθώς και 'ολες τις αλλαγές που έγιναν σ'αυτά απ'το 1851 μέχρι σήμερα.

   Τέλος συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα στοιχεία , καθώς και φωτογραφικό υλικό , για να συνεχίσουμε την περιγραφή από τότε ( 1851 ) μέχρι σήμερα , με σταθμούς το 1900 και το 1950 , θα προσπαθήσουμε δηλαδή να καλύψουμε όλη τη διαδρομή των 155 χρόνων , χωρίς όμως αναφορές σε γεγονότα της περιόδου 1940-1950 .

   Επίσης σας πληροφορούμε ότι στη σελίδα μας και στην κατηγορία – ΙΣΤΟΡΙΑ - θα υπάρχει ενοποιημένη ολόκληρη η αφήγηση - Η ΔΩΡΙΔΑ ΣΤΟ 1851 - που γιά ... τεχνικούς λόγους , γράφτηκε και παρουσιάστηκε κομματιαστά , σε 6 τμήματα .

   Τελειώνοντας θέλουμε να παρακαλέσουμε τους Λιδορικιώτες αναγνώστες μας , να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας αυτή , με πληροφορίες , φωτογραφίες και όποιο άλλο σχετικό στοιχείο έχουν , ευχαριστούμε εκ των προτερων..

Η ΔΩΡΙΔΑ ΣΤΟ 1851 - ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ

 

Ο ΔΗΜΟΣ ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ


Για να κλείσει η Δωρίδα , μένει ο Δήμος Τολοφώνος , που πιάνει όλη την παραλία από το Γαλαξείδι ως κοντά τη Ναύπακτο . Παλιά , απλωνόταν ο Καζάς Μαλαντρίνου στα ίδια όρια .

Η ΒΙΤΡΙΝΙΤΣΑ

Πρωτεύουσα του Δήμου , η Βιτρινίτσα – κοντά στην αρχαία Τολοφώνα – απέχει τέσσερις ώρες απ’ το Λοιδωρίκι , προς το νότο .
Ριζωμένη σε θέση καλή , μ’ένα άχρηστο ρέμα , έχει μπροστά την καρπερή πεδιάδα που γεννάει στάρι , όσπρια , μπαμπάκι , λάδι , κρασί , σταφίδα .
Γερό χωριό , με Δημοτικό Σχολείο Β’ τάξεως και τελωνειακό σταθμό στην παραλία της – τα Χάνια – βαστάει 531 κατοίκους ( 125 οικογένειες ) , ενώ προπολεμικί είχε 300 .
Αστυνόμος είναι ο Λ ά μ π ρ ο ς Γ ι α ν ν α κ ο ύ και παπάδες οι Αγωνιστές Π α π α δ η- μ ή τα ρ η ς Κ ο λ α ν τ ζ ή ς , 65 χρονών , και Π α π α σ π ύ ρ ο ς Σ χ ο ι ν ά ς , 60 χρονών .
Για ένορκοι έχουν προταθή οι :
Γ ε ω ρ γ ί ο υ η Κ ο ν τ ο γ ι ω ρ γ ό π ο υ λ ο ς η Β ι τ ρ ι ν ί τ σ α ς Δ ρ ό σ ο ς , κτηματίας , 61 χρονών , με εισόδημα 2.500 δρχ .το χρόνο . ( Αγωνιστής ) .
Γ κ ί κ α ς Γιώργος , κτηματίας , 41 χρονών , με περιουσία 6.000 δρχ.
Δ ρ α γ ώ τ η ς Θανάσης , κτηματίας , 59 χρονών , με εισόδημα 1.500 δρχ. το χρόνο .
« Γιάννης , κτηματίας , 50 χρονών , με περιουσία 6.000 δρχ .
Κ α ρ ά μ π ε λ α ς Γιώργος , κτηματίας , 48 χρονών , με εισόδημα 1.000 δρχ. το χρόνο.
Κ α τ σ ο ύ λ η ς Γιάννης , κτηματίας , 47 χρονών , με εισόδημα 2.500 δρχ το χρόνο
( Αγωνιστής ) .
Κ ο ν τ ό ς Λουκάς , έμπορας , 59 χρονών , με εισόδημα 2.500 δρχ . το χρόνο .
Π ο λ ί τ η ς Αντρέας του Δρόσου , κτηματίας , 48 χρονών , με περιουσία 6.000 δρχ .
Χ λ ω ρ ό ς Αντρέας , κτηματίας , 51 χρονών ,με εισόδημα 1.000 δρχ. το χρόνο .
Σημαντικοί Βιτρινιτσιώτες είναι ακόμα και οι :
Β ο ρ γ ι ά ς Κώστας , κτηματίας , 33 χρονών .
Γ ε ω ρ γ α κ ό π ο υ λ ο ς Γιάννης , κτηματίας , 31 χρονών .
Κ α τ σ ι κ α π ή ς Θόδωρος του Α . κτηματίας , 20 χρονών .
« Γιάννης , κτηματίας , 51 χρονών .
Κ ο λ α ν τ ζ ή ς Δρόσος , κτηματίας , 51 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
Κ ο ν τ ο λ ά τη ς Αναγνώστης , κτηματίας , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
Κ ο ν τ ό π ο υ λ ο ς Χαραλάμπης του Λ. κτηματίας , 20 χρονών .
Π α π α δ η μ η τ ρ ί ο υ η Κ α ρ ν α β ό ς Γ . έμπορας , 36 χρονών .
Π ο λ ί τ η ς Γιώργος του Π., κτηματίας ,40 χρονών .
Σ τ α μ α τ ό π ο υ λ ο ς Γιώργος , κτηματίας .
« Δ. κτηματίας , 45 χρονών .
Σ τ α ύ ρ ο υ Στάθης , έμπορας ,47 χρονών .
« Θόδωρος , έμπορας , 33 χρονών .
Χ λ ω ρ ό ς Γιώργος , κτηματίας , 47 χρονών .
« Θωμάς , κτηματίας , 21 χρονών .

Η ΞΥΛΟΓΑΙΔΑΡΑ

Μιάμιση ώρα βορειοδυτικά της Βιτρινίτσας , σαν νάναι κρεμασμένη ψηλά , με θέα προς τη θάλασσα , όπου ανοίγονται τέσσερα λιμάνια , είναι η Ξυλογαιδάρα ,με 55 φαμελιές και 254 κατοίκους .( Πριν τον πόλεμο μέτραγε 150 νομάτους ) . Στις γύρω ράχες τρέφονται γιδοπρόβατα και στις άπλες της παράγονται καλαμπόκι , στάρι , κρασί και λάδι υπέροχο .
Υποψήφιοι ένορκοι γράφτηκαν οι :
Γ ρ ι λ ά ν ο ς η Γ κ ι ρ λ ά ν ο ς Αναγνώστης , ειρηνοδικειακός πάρεδρος , 55 χρονών , με εισόδημα 1.500 δρχ . το χρόνο . ( Αγωνιστής ) .
Δ ά ρ α ς η Γ ι α ν ν α κ ό π ο υ λ ο ς Δημήτρης του Ιωάννου , κτηματίας , 49 χρονών , με εισόδημα 1.500 δρχ . το χρόνο . ( Αγωνιστής ) .
Ζ ω ι τ ός η Κα ρ α μ π ί ν η ς Δημήτρης , κτηματίας , 60 χρονών , με εισόδημα 2.500 δρχ. το χρόνο . ( Αγωνιστής ) .
Κ α θ α ρ ά κ η ς Γιάννης , κτηματίας , 69 χρονών , με εισόδημα 2.500 δρχ . το χρόνο .
( Αγωνιστής ) .
Κ ο υ τ ρ ο ύ κ η ς Γιαννάκης , δημοτικός σύμβουλος – κτηματίας , 63 χρονών , με εισόδημα 2.500 δρχ .το χρόνο . ( Αγωνιστής από τους ξακουστούς ) .
Κ ω ν σ τ α ν τ ί ν ο υ η Κ ω ν σ τ α ν τ έ λ λ ο ς Ηλίας , κτηματίας , 40 χρονών , με εισόδημα 1.500 δρχ . το χρόνο .
Γνωστοί είναι , επίσης , και οι :
Β α β ά τ σ ι κ ο ς Θανάσης , κτηματίας . ( Αγωνιστής ) .
Κο υ τ ο ύ τ ζ α ς η Κο υ τ ά τ ζ η ς Αναγνώστης , κτηματίας ,51 χρονών . ( Αγωνιστής)
Κ ο υ τ ρ ο ύ κ η ς Δημήτρης του Ιωάννου , έμπορας , 30 χρονών .
« Παναγιώτης του Ιωάννου , κτηματίας , 22 χρονών .

Ο ΒΕΛΕΝΙΚΟΣ

Κοντά στην Ξυλογαιδάρα , δυό ώρες βορειοδυτικά της Βιτρινίτσας , βρίσκεται ο Βελενίκος .
Ριζωμένος κι’αυτός μέσα , αγγίζει τον Κορινθιακό με δυό λιμάνια . Το χώμα του το καρπερό δίνει στάρι , καλαμπόκι , κρασί και λάδι , αρκετά για να ζήσουν οι 132 ψυχές του – 28 οικογένειες .Πριν το ’21 υπαγόταν στον Καζά Λοιδωρικίου – είχε 75 κατοίκους.
Για ένορκοι έχουν προταθή οι :
Σ τ α μ α τ ο γ ι ά ν ν η ς Γιάννης του Α., δημοτικός σύμβουλος , 50 χρονών , με εισόδημα 1.500 δρχ . το χρόνο . ( Αγωνιστής ) .
Τ σ ά μ η ς Δημήτρης , κτηματίας , 69 χρονών , με εισόδημα 1.500 δρχ. το χρόνο .
Άξιοι είναι και οι:
Γ ε ω ρ γ α κ ό π ο υ λ ο ς Αντρέας , κτηματίας , 50 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
Κ ο υ τ σ ο υ μ π ά κ η ς η Κ ο υ τ σ ο υ μ π ά ν η ς Γιώργος , κτηματίας , 50 χρονών .
( Αγωνιστής ) .
Κ ω ν σ τ α ν τ ί ν ο υ η Μ α χ α ί ρ α ς Δημήτρης του Κωνσταντίνου , κτηματίας .
( Αγωνιστής ) .
Σ ι δ ε ρ ό π ο υ λ ο ς Θανάσης , κτηματίας , 30 χρονών .
Σ τ α μ α τ ο γ ι ά ν ν η ς Γιώργος , κτηματίας , 58 χρονών. ( Αγωνιστής ) .
« Θύμιος του Α , κτηματίας , 39 χρονών .

TA MAΡΑΖΙΑ

Τα Μαραζιά απέχουν δυόμιση ώρες από τη Βιτρινίτσα , βορειοδυτικά , και παράγουν τα ίδια με τα γύρω : στάρι , καλαμπόκι , κρασί , λάδι .
Σήμερα , οι κάτοικοί τους φτάνουν τους 232 – 45 οικογένειες – ενώ προπολεμικά είχαν 135 , από τους οποίους οι 35 μέναν στ’απάνω Μαραζιά .
Υποψήφιοι ένορκοι είναι οι :
Μ π ί τ η ς Α. Αξιωματικός , 64 χρονών , με εισόδημα 1.500 δρχ. το χρόνο .
Π α π α θ ε ο χ ά ρ η ς Α ν α γ ν ώ σ τ η ς , κτηματίας , 59 χρονών , με εισόδημα 2.000 δρχ . το χρόνο .
Ξεχωρίζουν , πάλι , και οι :
Κ α τ ή ς Αντώνης , κτηματίας .( Αγωνιστής ) .
Κ α ψ ό κ ο λ ο ς Νίκος , κτηματίας , 48 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
ΤΑ ΤΡΟΙΖΩΝΙΑ

Αγκαλιασμένα απ’ τη θάλασσα τα Τροιζώνια , νησί με σπίτια και νεκροταφείο , που βρίσκονται θαμμένοι πολλοί Αγωνιστές του ’21 , που έπεσαν στις άγριες μάχες τις περιοχής .
Εδώ , στο τέλος του περασμένου αιώνα , ήθελε να μεταφέρει την έδρα του ο Δεσπότης του Λοιδωρικίου .
Η ΜΑΚΡΥΣΗ
Μιάμιση ώρα βορειοδυτικά της Βιτρινίτσας , είναι η Μάκρυση , μ’ένα ρέμα μικρό και κομμάτι δάσους .
Με 24 φαμελιές και 111 νομάτους – προπολεμικά είχε 150 – παράγει κρασί , όσπρια , καλαμπόκι και λίγο στάρι .
Για ένορκοι έχουν προταθή οι :
Γ κ ί κ α ς Αναγνώστης , κτηματίας , 49 χρονών , με εισόδημα 1.500 δρχ. το χρόνο.
Δ ρ ο σ ό π ο υ λ ο ς Α ν τ ρ έ α ς , κτηματίας , 54 χρονών με εισόδημα 1.500 δρχ . το χρόνο .
Από δω επίσης είναι και ο Μ π έ σ κ ο ς Γιώργος , κτηματίας , 33 χρονών .
Η ΜΗΛΙΑ
« Μηλίτσα πούσαι στον γκρεμνό » , λέει το τργούδι , κι’η Μηλιά μέσα σε γκρεμούς και σάρες είναι , μ’ένα δασάκι , 36 οικογένειες , 178 κατοίκους – προπολεμικά είχε 150 – και τα φτηνά αμπελοχώραφα .
Υποψήφιος ένορκος είναι ο Κ ο υ μ ο τ ός η Κ ο κ μ ο τ ό ς Δημήτρης ,δημοτικός σύμβουλος , 42 χρονών , με εισόδημα 2.000 δρχ . το χρόνο .
Στους σημαντικούς Μηλιώτες περιλαμβάνονται και οι :
Β α σ ι λ ό π ο υ λ ο ς Θανάσης , κτηματίας , 51 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
« Δημήτρης του Κ., κτηματίας , 51 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
Μ π ο τ ί ν η ς Γιάννης , κτηματίας ,56 χρονών .( Αγωνιστής ) .
« Κώστας , κτηματίας , 48 χρονών .( Αγωνιστής ) .
Ν τ α λ ά κ α ς η Μ α ρ γ α ρ ί τ η ς Γιάννης , κτηματίας , 56 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
Π α π α δ η μ η τ ρ ί ο υ Κώστας , κτηματίας , 46 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
« Χαραλάμπης , κτηματίας , 33 χρονών .
Τ α μ π ρ α τ ζ ή ς Γιώργος , κτηματίας , 52 χρονών . ( Αγωνιστής ) .

H ΣΩΤΑΙΝΑ

Σε δυόμιση ώρες δρόμο , βορειδυτικά ,της Βιτρινίτσας , συναντιέται η Σώταινα , με 71 κατοίκους – 15 οικογένειες – που ζουν απ’ό,τι δίνουν τα γιδοπρόβατα που τρέφουν και λίγα καλαμπόκια , στάρια και κριθάρια .
Γνωστός Σωταινιώτης είναι ο Συλλάνταβος Θανάσης , κτηματίας .( Αγωνιστής ) .

Η ΝΤΟΒΡΟΒΙΤΣΑ

Η Ντοβροβίτσα , ρημαγμένη τώρα , είχε προπολεμικά , 25 νομάτους .

Η ΠΛΕΣΙΑ

Τριπλασιασμένη , σχεδόν ,μετά την απελευθέρωση , η Πλέσια , έφτασε τους 423 κατοίκους – 75 οικογένειες – ενώ πριν είχε 175 .
Μιάμιση ώρα βορεινά της Βιτρινίτσας , βγάζει στάρι , κριθάρι , καλαμπόκι και τυρί υπέροχο .
Γιά ένορκοι έχουν προταθή οι :
Γ ε ω ρ γ ί ο υ Γιάννης , δημοτικός σύμβουλος , 59 χρονών , με εισόδημα 2,000 δρχ . το χρόνο .
Κ α ρ α ν ά σ ι ο ς Κώστας , κτηνοτρόφος , 58 χρονών , με περιουσία 6.000 δρχ .
Μ α ν έ τ α ς Αν , ειρηνοδικειακός πάρεδρος , 49 χρονών , με εισόδημα 2000 δρχ το χρόνο .
Μ α ν έ τ α ς Π., κτηματίας , 43 χρονών , με εισόδημα 2.000 δρχ το χρόνο .
Σημαντικοί είναι επίσης και οι :
Ι ω ά ν ν ο υ Γιώργος , κτηματίας , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
Κ α μ ο υ τ σ ή ς Σταύρος , κτηματίας , 60 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
Κ α ν ι ό ς Παναγιώτης , κτηματίας . ( Αγωνιστής ) .
Κ α ρ α μ ά ν τ ζ α λ ο ς Κώστας , κτηματίας , 51 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
Κ ο κ μ ο τ ό ς Μίχος , κτηματίας , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
Κ ο τ ρ ό τ σ ο ς η Κο ρ δ ε λ ά ς η Κο ρ δ α λ ά ς Αντρέας , κτηματίας , 50 χρονών .
( Αγωνιστής ) .
Κ ο υ τ σ ο μ ί χ ο ς Χρήστος , κτηματίας , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
Μ π ο ύ ν ο ς η Π λ έ σ ι α ς Γιάννης , κτηματίας , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
Χ ρ υ σ α ν θ ά κ η ς Κώστας , κτηματίας , 32 χρονών .
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΚΟΥΤΣΟΥΡΟΥ
Σε κορφή βράχου κοφτερού το Μοναστήρι του Κουτσουρού , αγναντεύει κι’ αφεντεύει τον Κορινθιακό .
Εδώ , στα χρόνια του πολέμου έγινε μάχη αποφασιστική .
Να πως την περιγράφει ο Αρτοτινός Συνταγματάρχης Γιάννης Ρούκης .
« Συναθροισθέντος άπαντος του Ελληνικού στρατού εις Σαλαμίνα ,ο τακτικός , υπό τας διαταγάς του Φαβιέ , ανεχώρησεν διά την Μεθώνην , οι δε λοιποί οπλαρχηγοί μετέβησαν μέρος αυτ΄βμ εις Κόρινθον , Τζαβέλλας , Χατζηπέτρος , Πανουργιάς , Δυοβουνιώτης , Χριστόφορος Περραιβός , και άλλα διάφορα σώματα κατέκαβον το φρούριον της Κορίνθου , όθεν εσύστησαν επιτροπήν τινα υπό το όνομα το πρώτον σώμα της Στερεάς Ελλάδος και της Ακροκορίνθου . Οι δε λοιποί οπλαρχηγοί , Ρούκης , Κριεζώτης , Μαμούρης , Διον .Ευμορφόπουλος και Ευστάθιος Κατζικογιάννης έμειναν εις Σαλαμίνα...Διατρίβοντες , λοιπόν , οι άνω οπλαρχηγοί καθ΄’ολον το θέρος εις διαφόρους θέσεις , τον Οκτώβριον διετάχθησαν , παρά της τότε Κυβερνήσεως , ίνα εκστρατεύσωσιν εις την Στερεάν Ελλάδα και τα μεν σώματα υπό τους Ρούκην , Μαμούρην , Δυοβουνιώτην , Πανουργιάν , Ν.Κοντογιάννην διετάχθησαν και επέρασαν εις την Ανα – τολικήν Ελλάδα , όπου και μετέβησαν εις Τριζόνια της Επαρχίας του Λοιδωρικίου , τα δε σώματα υπό τον Ν.Κριεζώτην , Βάσον Μαυροβουνιώτην να μεταβώσιν εις το Τρίκερι μετά των Καρατασαίων όπου και μετέβησαν . Τα δε σώματα τα μεταβαίνοντα εις Τριζόνια διηυθύνθησας προς το Λοιδωρίκιον , οπόθεν σώμα τι ασθενές Τουρκικόν ετράπη διά Λαμίαν και ενώ εισήλθον εις το Λοιδωρίκιον κατέκαβον αυτό , ευρόντες και τας αποθήκας πλήρεις διαφόρων καρπών .
Εντεύθεν δε διεμοιράσθησαν ούτως : ο μεν Δυοβουνιώτης , Μαμούρης και Πανουργιάς προς οχύρωσιν της ποταμιάς του Λοιδωρικίου , όπως εμποδίσωσι την εισβολήν του εχθρού από το μέρος της Λαμίας , όπου ο Σετραζίμης Κιούταγιας είχε το γενικόν στρατόπεδον , ο δε στρατηγός Ρούκης να καταλάβη την θέσιν της μονής του Κουτζουρού
Ίνα εμποδίση την εισβολήν του εχθρού εκ Σαλώνων, άτινα ο Μεχμέτ Ντιβόρης κατείχεν .
Ενώ ωχυρώθη εις το ειρημένον μονίδριον Κουτζουρού , εφοδιάσθη καλώς με τροφάς από τας εχθρικάς αποθήκας .
Μετά παρέλευσιν δε ημερών διέταξεν ο Σατρεζίμης εν σώμα τουρκικόν ,συγκείμενον υπέρ τας 3.000 , υπό τας διαταγάς του Χατζηνατάρη αυτού Τζέλο Πίτζαρη και διαφόρων άλλων Μπιμπασίδων και καπεταναρέων Σταμούλη Γάτζου εξ Αγράφων , Μητζοκοντογιάννη εξ Υπάτης , του Σαφάκα εκ Λοιδωρικίου , Ι .Ζελιανέου εκ Λεβαδείας
Κομνά Τράκα , Σαλωνίτου , και ομού πάντες εστρατοπέδευσαν εις το χωρίο Μαυρολιθάρι .Ιδόντες λοιπόν την συρροήν των Τούρκων και των ματ’ αυτών άνω Ελλήνων οι έχοντες ωχυρωμένον το στόμιον του Λοιδωρικίου , Μαμούρης , Δυοβουνιώτης και λοιποί και μη δυνάμενοι εμποδίσαι την ορμήν αυτών , οπισθοδρόμησαν και λαβόντες όσα ποίμνια ευρέθησαν πέριξ , κατεβίβασαν εις τα Τριζόνια , όπου ο Γ. Δυοβουνιώτης έγραψεν τω στρατηγώ Ρούκη εις Κουτζουρόν , όντος οκυώ ώρας μακράν , εξηγήσας αυτώ την οπισθοχώρησιν , διαβεβαιών οτι δεν ηδύναντο να στείλωσι ουδεμίαν βοήθειαν εις την θέσιν Κουτζουρού .Tότε τα Τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν την πρωτεύουσαν του Λοιδωρικίου και μετά τρεις ημέρας εξεστράτευσαν και κατέλαβον το χωρίον Πλέσσα , εν τέταρτον της θέσεως Κουτζουρού , όπου ην ο Ι. Ρούκης .Ενώ δε συνεκεντρώθησαν άπαντα τα σώματα τα υπό τον Τζέλο Πίτζαρην εις το άνω χωρίον , υπέρ τους 4.000 , δεν ετόλμησαν να επιπέσουν κατά των εν τή μονή Κουτζουρού , ούσης καλώς ωχυρωμένης , αλλά έμειναν άπρακτοι πλέον των 10 ημερών. Ο δε στρατηγός Ρούκης μη γνωρίζων τα κινήματα αυτών πανταχόθεν στερούμενος ειδήσεων περί των κινημάτων αυτών , διέταξεν δύο σωματάρχας , τον Ευστάθιον Γαβριήλ και Ι. Φαρμάκην να καταλάβωσι τα δύο Ντερβένια , το προς τα Σάλωνα και το προς το Λοιδωρίκι και ούτως οι σωματάρχαι συνέλαβον πλέον των 15 πεζοδρόμων εκ τε της Λαμίας , Αμφίσσης και διαφόρων άλλων μερών , την επαύριον δε μετήνεγκον αυτούς εις το στρατόπεδον του Κουτζουρού και μάλιστα ένα τούτων από το χωρίον Σεγδίτζα θεωρητικός και μακρομύστακα , οι δε στρατιώται ακούσαντες τούτο τον εξετέλεσαν πάραυτα και αμέσως τον παρουσίασαν με το εν μέρος του μύστακος . Ο δε στρατηγός επιπλήξας τους στρατιώτας διά τούτο , ακολούθως ωμίλησε του ειρημένου πεζού, αν και πηγαίνη εις τα Τριζόνια με εν γράμμα προς τους οπλαρχηγούς με την επιστροφήν του δε , θέλει δώσει αυτώ την ελευθερίαν και την φοράδα να επιστρέψη εις την πατρίδα του . Ο άνω πεζός τρέξας μετέβη εις Τριζονια και επέστρεψεν φέρων την απάντησιν από τους οπλαρχηγούς Δυοβουνιώτην , Μαμούρην , Πανουργιάν παρ’οις είχεν έλθη , τότε ο στρατηγός Ανδρέας Λόντος μετά σώματος Πελοποννησίων , οίτινες έλεγον εις απάντησιν ότι δεν δύνανται να δώσωσι βοήθειαν ουδεμίαν .
Σκεφθείς λοιπόν ο στρατηγός Ρούκης τίνι τρόπω να φέρει τους Τούρκους εις μάχην προς εμψλυχωσιν των υπό την οδηγίαν του Ελλήνων συνήθροισεν πάντας τους υπ’ αυτόν σωματάρχας και ενεθάρρυνεν αυτούς όπως αποφασίσωσιν να έλθωσιν εις μάχην με τους εχθρούς , συνεσκέφθη μετ’αυτών και έγραψεν επιστολήν τινα προς τους Τούρκους , διά να τους ερεθίση , έχουσαν ούτως : « Προς τους Μπιμπασήδες των Οθωμανών και αφορισμένους καπεταναρέους τους διαμένοντας εις το χωρίον Πλέσσα .
Είδον τον ερχομόν σας εις αυτό και εχάρην .Απορώ τα κινήματά σας , όπου οι Έλληνες σας περιμένουν με τας αγκάλας ανοικτάς διά να αλλάξωμεν από ένα τουφέκι , και αν ούτως έλθετε καλώς , ει δε μη χαράμι να σας γίνη το ψωμί του Σουλτάνου Μαχμούτη .
Ο στρατιώτης του Ιησού Χριστού Ι.Ρούκης εκ του στρατοπέδου του Κουτζουρού ».
Άμα έλαβαν οι Τούρκοι την ειρημένην επιστολήν με τον πεζόν της Σεγδίτζης , τον μονομύστακα , την επαύριον ήλθον εις μάχην , εις θέσιν Κουτζουρός , οι δε Έλληνες ήσαν καλώς ωχυρωμένοι εις 3 θέσεις , ο μεν Ευστ.Γαβριήλ ήτο εις Πηγάδι , δεξιόθεν του Ι.Φαρμάκη και Ι.Μπασδέκη , άνωθεν και αριστερά ο Τζατζαρώνης ΚΑΙ χΙΝΌΠΩΡΟς , εις δε το κέντρον ο στρατηγός Ρούκης μετ’επικουρίας , όπως δώση βοήθειαν όπου η χρεία το καλέσει .Ούτω και οι Τούρκοι διηρημένοι εις τρία επέπεσαν κατ’αυτών , και ενώ η μάχη από τα διάφορα μέρη εξηκολούθει πεισματώδεις μρτά τέσσαρας ήμισυ ώρας επέπεσαν οι Έλληνες εναντίον των Τούρκων , ούτως ώστε οι τούρκοι μη δυνηθέντες να κρατήσουν την ορμήν των Ελλήνων ετράπησαν εις φυγήν , τους οποίους κατεδίωξαν οι Έλληνες μέχρι του Πλέσσα , ούτω δε οι μεν Έλληνες ενεψυχώθησαν , οι δε εδειλίασαν να έλθουν εκ δευτέρου εις μάχην και επομένως έμειναν μετέωρα αμφότερα τα μέρη .
Επειδή δε οι Έλληνες είχον έλλειψιν κρέατος , διέταξεν ο Ρούκης τον Γαβριήλ μετά 40 στρατιωτών διά να προμηθεύση όθεν και αν εύρισκε πρόβατα προς τροφήν του στρατοπέδου .Ούτος έφθασεν εις την Σκάλαν των Σαλώνων , πλέον των 4 ωρών μακράν , εις τα μέρη τα κατεχόμενα υπό των Οθωμανών και όσα ποίμνια εύρεν εμπρός , μέγαν αριθμόν , τα ωδήγησε εις το στρατόπεδον . Οι δε Τούρκοι ερεθισθέντες από το συμβάν ήλθον και πάλιν εις την μάχην . Οι Έλληνες ορμήσαντες τους κατεδίωξαν άχρι των οχυρωμάτων των . Και εύθις δεν επανήλθον εις μάχην και πάλιν άπρακτοι εδιώχθησαν ώστε η θέσις αύτη εκρατήθη υπό του στρατηγού Ρούκη δύο σχεδόν μήνας , χωρίς να φθάση αυτώ η ελαχίστη επικουρία , μετά διαφόρους δε ακροβολισμούς και αψιμαχίας ετελείωσαν τα πολεμοφόδια και εκ τούτου βιαζόμενοι ηναγκάσθησαν και κατήλθον εις Τριζόνια....».

Η ΒΙΔΑΒΗ

Ανατολικά της Βιτρινίτσας , δυό ώρες , είναι η Βίδαβη με 423 κατοίκους – πριν το ’21 είχε 75 . Ακουμπισμένη ως τη θάλασσα , ανοίγει δυό καλά λιμάνια και παράγει κρασί , λάδι , στάρι και κριθάρι .
Υποψήφιοι ένορκοι έχουν προταθή οι :
Γ α λ ά ν η ς Νίκος , κτηματίας , 64 χρονών , με εισόδημα 1.500 δρχ.το χρόνο .
(Αγωνιστής ) .
Μ α ν τ ζ ό ρ ο ς Νίκος , ειρηνοδικειακός πάρεδρος , 33 χρονών , με εισόδημα 1.500 δρχ το χρόνο .
Η ΚΙΣΕΛΗ
Τελευταίο χωριό του Δήμου Τολοφώνος η Κίσελη , που απέχει μιά ώρα απ’τη Βιτρινίτσα και βγάζει στάρι , καλαμπόκι , κριθάρι , σίκαλη , όσπρια , μπαμπάκι , σταφίδα .
Σε πλαγιά χτισμένη , έχει δυό θαυμάσια λιμάνια , 47 φαμελιές και 216 κατοίκους – προπολεμικά είχς 150 .
Γιά ένορκοι έχουν προταθή οι:
Δ ε σ π ο τ ό π ο υ λ ο ς Γ. Αξιωματικός , 63 χρονών , με εισόδημα 2.000 χρχ το χρόνο .
Λ έ κ ο ς Θανάσης , αξιωματικός , 56 χρονών , με εισόδημα 2.000 δρχ , το χρόνο .
« Αντώνης , κτηματίας , 53 χρονών , με εισόδημα 2.000 δρχ. το χρόνο .
« Γιώργος , κτηματίας , 59 χρονών , με εισόδημα 1.800 δρχ. το χρόνο .
Άξιοι ακόμα Κισελιώτες είναι οι :
Α θ α ν α σ ι ά δ η ς Αναγνώστης , κτηματίας , 29 χρονών .
Δ ρ ο μ ά ζ ο ς Θύμιος , έμπορας , 31 χρονών .
« Παναγιώτης , κτηματίας , 30 χρονών .
Κ ρ ί κ ο ς Λουκάς του Π. Κτηματίας . ( Αγωνιστής ) .
Λ έ κ ο ς Νίκος , κτηματίας , 20 χρονών .

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΚΑΚΙΑΝ (…ΣΥΝΕΧΕΙΑ ..)

 

 

Bαθειά , μπάντα , ανακοίνωση 15-9-09 002

   Μετά την προχθεσινή συζήτηση , για τον έρμο τον…” Καλλικράτη “ , και φυσικά για τα όσα καλά η..άσχημα μας φέρνει , χθες η συζήτηση ..περιεστράφη , στη έλλιψη παπά στο , χωριό μας , αφού έχουνν συμβεί πολλά και περίεργα , τον τελευταίο καιρό , με τελευταίο , την ανυπαρξία ιερέα , για την ταφή του αείμνηστου Αδρασκέλα , που επί ..ώρες , αναζητούσαν ιερέα .

  Επειδή όμως , εντέχνως , έχουν , από καιρό τώρα , διοχετευτεί (..σκοπίμως ) κάποιες εσφαλμένες , δήθεν , πληροφορίες , στην προσπάθεια κάποιων , να δικαιολογήσουν τα..αδικαιολόγητα . Το κυρίαρχο θέμα ήταν η ..χειροτονία του ιερομόναχου που ιερουργεί στο χωριό μας , επαναλαμβάνοντας , για άλλη μια φορά , πως χειροτονία αρχιμανδρίτη δεν προβλέπεται , και , φυσικά , δεν υπάρχει στην Ελληνορθόδοξη εκκλεσία , και ως εκ τούτου ΔΕΝ  ΕΓΙΝΕ ΝΟΜΟΤΥΠΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ , γιατί απολούστατα δεν προβλέπεται , ΔΕΝ…ΥΠΑΡΧΕΙ .

   Με την ευκαιρία , αναδημοσιεύουμε το παρακάτω σχετικό δημοσίευμά μας , όταν πληροφορηθήκαμε , τα όσα ελέχθησαν περί “ χειροτονίας “ , αξίζει να το θυμηθούμε..

ΕΝ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩ ΤΗ..18 – 8 – 2009 …

 

     Η    “ ΑΥΛΗ  ΤΩΝ…ΘΑΥΜΑΤΩΝ..”

   Περίεργα πράγματα συνέβησαν στο χωριό μας προχθες , την Κυριακή , 16-8-2009 , αδέρφια , πολύ – πολύ..περίεργα και κάπως..μυστικά κι’..απόρρητα..

   Μάθαμε χθες ( Δευτέρα ) αργά το βράδυ , πως την Κυριακή , που γινόταν το..ετεροχρονισμένο ..μνημόσυνο των αδικοχαμένων χωριανών μας , στο κάψιμο του χωριού μας ( 29-8-1944) , είχαμε και κάποια άλλα..σημαντικά γεγονότα , που σχεδιάστηκαν και..εκτελέσθηκαν ερήμην του ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ Λιδορικιώτικου λαού .

   Πρώτα – πρώτα , τα γνωστά..γαμψόραμφα ..πτηνά , τα κοινώς ονομαζόμενα..παπαγαλάκια , μας ενημέρωσαν ..κράζοντας , πως χειροτονήθηκε σε..Αρχιμανδρίτη ο ιερομόναχος  της ενορίας μας  , Χρύσανθος Καρατζαφέρης , έτσι..στα..ξαφνικά , χωρίς να ενημερωθεί το…ποίμνιον , ενώ γιά το παραμικρό η Μητρόπολη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας μας , εκδίδουν …δελτίο τύπου , βέβαια γιά τους ..κάπως..εγκυκλοπαιδικώς γνωρίζοντες , είναι πασίγνωστον πως τέτοια χειροτονία δεν υπάρχει , και απορούμε πως αφού δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει , έγινε στο χωριό μας , βέβαια , διατί να το κρύψωμεν ..άλλωστε , στο χωριό μας τελευταία , γίνονται του κόσμου τα..παράξενα , κι’ άλλο ένα τι θα..πείραζε ..

   Επειδή όμως δεν δεχόμαστε να μας ..κοροϊδεύουν κάποιοι , όποιοι κι’ αν είναι αυτοί , και κυρίως δεν δεχόμαστε να κοροϊδεύουν και τους …χωριανούς μας , παραθέτουμε τα όσα βρήκαμε στις εγκυκλοπαίδειες , σχετικά με τόν..ανύπαρκτο ίερατικό βαθμό του Αρχιμανδρίτη , και την..εξ’ ίσου ανύπαρκτη ..χειροτονία , βεβαίως..βεβαίως..

    Ιεροσύνη
    Ένα από τα επτά προαιρετικά μυστήρια της Εκκλησίας που κάνουν ικανό έναν άνθρωπο να τελεί τις λειτουργικές τελετές.
    Ο υποψήφιος γίνεται ιερέας με τη χειροτονία την τοποθέτηση δηλ. των χεριών του επισκόπου στο κεφάλι του, για να του δοθεί έτσι η χάρη του Αγίου Πνεύματος.

    Οι βαθμοί της ιεροσύνης είναι τρεις: ο διάκονος, ο πρεσβύτερος, ο επίσκοπος

    .
    Οι δυο πρώτοι μπορούν να παντρευτούν, αλλά πριν χειροτονηθούν, ο τρίτος όμως είναι ανύπαντρος. Και οι τρεις χειροτονούνται κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, αλλά σε διαφορετική στιγμή. Ο διάκονος χειροτονείται μετά τον αγιασμό των τίμιων δώρων, ο πρεσβύτερος μετά το χερουβικό ύμνο και ο επίσκοπος μετά τον τρισάγιο ύμνο.
    Ο υποψήφιος οδηγείται από δυο ιερωμένους, που έχουν τον ίδιο με αυτόν βαθμό στο άγιο βήμα και κάνει τρεις κύκλους γύρω από την Αγία Τράπεζα με συνοδεία άσματος-παράκλησης στο Θεό να τον δεχτεί στο σώμα των λειτουργών. Έπειτα γίνεται η χειροτονία και, τέλος, ο επίσκοπος δίνοντάς του το διακριτικό του άμφιο φωνάζει: "Άξιος", μια λέξη που την επαναλαμβάνει ο λαός.
    Τα καθήκοντα των ιερωμένων είναι ανάλογα με το βαθμό, που έχουν. Ο διάκονος βοηθά τον πρεσβύτερο ή τον επίσκοπο, ο πρεσβύτερος τελεί όλα τα μυστήρια εκτός από τη χειροτονία και ο επίσκοπος τελεί και τη χειροτονία και ακόμα κυβερνά την εκκλησία. Ο ιερέας πρέπει να έχει ηλικία μικρότερη από 30 χρόνων, να είναι τίμιος και ηθικός και να έχει σπουδάσει στη θεολογική σχολή, αν θέλει να γίνει επίσκοπος.
    Η αγαμία των επισκόπων καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα και διατηρήθηκε στην ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ στη ρωμαιοκαθολική επιβάλλεται σ' όλους γενικά τους κληρικούς. Στους προτεστάντες επιτρέπεται ο γάμος στους ιερωμένους και των τριών βαθμών. Μερικοί διαμαρτυρόμενοι έχουν μόνο τους πρεσβύτερους και γι' αυτό η Εκκλησία τους λέγεται πρεσβυτεριανή (η Εκκλησία της Σκωτίας). Εικόνα:Lp-stamp-line.gif
    Αρχιμανδρίτης στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι οφφίκιο που αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο σε άγαμο κληρικό, ή «εν χηρεία», που φέρει τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης. Ο Αρχιμανδρίτης προΐσταται της «πνευματικής μάνδρας», ή άλλως ο Ηγούμενος της Μονής που είναι επιφορτισμένος με το ιερατικό καθήκον της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στα ανδρικά μοναστήρια.
    Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος θρησκευτικός τίτλος κατά τον Επιφάνιο χρησιμοποιήθηκε κατά πρώτον στη Μεσοποταμία, όπου τα Μοναστήρια λέγονταν παλαιότερα «μάνδρες», απαρτιζόμενα από «λογικά πρόβατα του Χριστού». Στη συνέχεια ο τίτλος μεταδόθηκε στη Συρία και από εκεί κατέστη επίσημος τίτλος της Ανατολικής Εκκλησίας. Από του 4ου αιώνα οι αρχαιότεροι γνωστοί αρχιμανδρίτες ανευρίσκονται στη Συρία και Περσία, ενώ μόνο από του 11ου αιώνα απαντώνται αρχιμανδρίτες και σε άλλες περιοχές, όπως ο Ηγούμενος Λάτμου, στη Μικρά Ασία, και ο Ηγούμενος του Βροντοχίου, στην Πελοπόννησο κ.α.
    Τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο της ύπαρξης ενός μεγάλου αριθμού Αρχιμανδριτών και εκτός των μοναστηριών, σχεδόν σε όλες τις ελληνικές Ιερές Μητροπόλεις, που συνεχίζεται να απονέμεται σε άγαμους ή εν χηρεία κληρικούς, οι οποίοι και διατηρούν το δικαίωμα να φέρουν ως εξωτερικά γνωρίσματά τους το επανωκαλύμαυχο, σταυρό επί του στήθους, καθώς και επιγονάτιο, και να προηγούνται των πρωτοπρεσβυτέρων και άλλων οφφικιούχων, εκτός των ιερουργιών και θρησκευτικών τελετών π.χ. περιφορών, λιτανειών κ.λπ., όπου τότε ακολουθούν τους προηγουμένους. Αν στην αυτή Μητρόπολη υπάρχουν περισσότεροι του ενός αρχιμανδρίτες, τότε ο πρεσβύτερος αυτών ονομάζεται πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης.
    Ιεραρχικά θεωρείται ο ανώτερος τίτλος πριν τον επίσκοπο ή από τον βοηθό επισκόπου αρχιερέα, αν υφίσταται. Στα Πατριαρχεία απαντάται επίσης «εθιμοτυπικά» και ο τίτλος «Μέγας Αρχιμανδρίτης» που αποδίδεται στον επικεφαλής των εφημερίων (ιερέων) του πατριαρχικού ναού του Αγίου Γεωργίου.
    Το άμφιο που τον διακρίνει από τον πρεσβύτερο είναι ιδιαίτερα το επιγονάτιο (μόνο όταν ιερουργεί), και το επανωκαλύμμαυχο που φέρει και εκτός ιερουργίας.
    • Γενικά οι Αρχιμανδρίτες προσαγορεύονται «Πανοσιότατοι», ενώ οι θεολόγοι και λόγιοι Αρχιμανδρίτες «Πανοσιολογιότατοι».
    • Το όνομα Αρχιμανδρίτης απαντάται επίσης και ως ελληνικό επίθετο
      .

    Δυστυχώς , τα ..γεγονότα τα μάθαμε πολύ αργά , όχι πως και νωρίτερα να τα μαθαίναμε θα..άλλαζε κάτι , όοοχι , τα πράγματα ήταν καλο..σχεδιασμένα και καλομελετημένα ..

      Όσο γιά το ότι , όπως μας είπαν , η απόδοση του “ οφικκίου “ και όχι χειροτονία , όπως επιμένουν να λένε κάποιοι , έγινε  ξαφνικά , σαν…έκπληξη ( !! ) , χωρίς να ενημερωθεί ο κόσμος , όλο και κάτι μας..λέει , πως λέμε ο ..φόβος φυλάει τα…έρμα …

       Τέλος πάντων δεν μας ενδιαφέρει , ούτε προσωπικά αλλά ούτε και τους Λιδορικιώτες το θέμα αυτό , ύστερα μπορούμε να πούμε πως το γεγονός αυτό , της..οφικκιοαπόδοσης , ήρθε στην ..ώρα της , σύμφωνα με τις ..υπάρχουσες ..προφητείες ..

        Ξεχνάτε , πως το έχουμε γράψει πολλές φορές και το έχουν..λαλήσει ακόμα περισσότερες τα..παπαγαλάκια , πως σε τρία χρόνια θα..γινόταν Αρχιμανδρίτης και στα ..πέντε , Επίσκοπος ; Αυτό το ‘χουμε ακούσει όλοι οι Λιδορικιώτες και μάλιστα από ..επίσημα..παπαγαλο..χείλια , τώρα να..καθυστέρησε και δυό..τρεις μήνες , δεν είναι και..μάγος ο άνθρωπος..

       Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έγινε την Κυριακή στην εκκλησία μας , συνέβησαν βλέπεις και πολλά άλλα ..παράξενα , πάντως χειροτονία αποκλείεται να έγινε , αυτό είναι το μόνο σίγουρο , και καλό θα ήταν να βγάλει το εκκλησιαστικό συμβούλιο (!) , δελτίο τύπου , όπως συνήθως κάνει , και να ..ξεκαθαρίσει τα πράγματα , α…επίσης να βουλώσει και το στόμα των..παπαγαλακίων , λύσσαξαν , παναθεμάτα..

      Αυτά για τα , της “ ανύπαρκτης “, χειροτονίας που έγινε πέρυσι στο χωριό μας ..

          Απ’ το πανέμορφο χωριό μας με αγάπη……Κ.-

    ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

    img_0145_4

    Καλημέρα Λιδορικιώτες ..

    Καλημέρα Ελλάδα , Λιδορίκι , Athens , Thessaloniki , Patrai , Iraklion , Kallithea , Nea Ionia , Chalandri , Sparti , Lake in the Hills , Nicosia , Normal , Chicago , Kastoria , Larisa , Hamburg , Redditch , Norman , Frankfurt am Main , London , Lyon , Oak Lawn , Los Angeles , Munich , New York , Bachenbulach , Kifisia , Istanbul , Melbourne , Brussels ,καλημέρα ξενητεμένα μας αδέρφια και φίλοι του Λιδορικιού και της εφημερίδας μας , να είστε όλοι καλά .

    ΤΡΙΤΗ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010

    89η ΜΕΡΑ - 13η ΕΒΔΟΜΆΔΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

    ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΤΗ

    Γλυκοχάραμα 1

    Ανατολή ηλίου 07 :13’..

    Δύση

    Δύση ηλίου 19:45’..

    Μια όμορφη μέρα ξημέρωσε σήμερα , το χωριό μας ..καταπράσινο καράβι , λες , ταξιδεύει στη Δωρική γη , από σήμερα-αύριο , θ’ αρχίσουν να ‘ρχονται και οι χωριανοί μας , και καιρού ..επιτρέποντος , θ’ αρχίσει η ..υποπλατάνιος μοκρή βουλή , να..συνεδριάζει , κι’ εχουμε τόσα να πούμε και να θυμηθούμε..

    Βέβαια , θ’ αρχίσει και η ταλαιπωρία μας , λόγω ..κυκλοφοριακού , κάτι που όλους μας ..ταλανίζει , ειδικά τις γιορτές και το καλοκαίρι , όλοι το κουβεντιάζουμε , όλοι ..οργιζόμαστε , αλλά και τίποτα δεν γίνεται , για να βελτιωθεί η κατάσταση , για να δούμε..

    Με μεγάλη μας χαρά , είδαμε πως ένα καινούριο μαγαζί έγινε στο χωριό μας , απέναντι απ’ του Καραγκούνη , στο Καλιαντεραίϊκο , με ρούχα και..αξεσουάρ , κυρίως για τις ..κυρίες και τις δεσποινίδες αλλά και για τους..άρρενες της περιοχής μας ..

    -29 Μαρτίου 016

    -29 Μαρτίου 017

    Απ’ ό,τι είδαμε χθες η κίνηση είναι..εμφανέστατη , και μας χαροποίησε ιδιαίτερα αυτό , γιατί , κακά τα ψέματα , χρειάζεται μια..τονωτική ένεση στον εμπορικό τομέα , τούτη τη δύσκολη , κυρίως , εποχή , στο ζεύγος Γεροδήμου , που είναι και ιδιοκτήτες , ευχόμαστε ΚΑΛΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ…

    Καλή σας μέρα , να περνάτε καλά…..Κ.-

    29.3.10

    Η ΔΩΡΙΔΑ ΣΤΟ 1851 - ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ

    Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑΣ


    ΤΟ ΑΠΑΝΩ η ΑΝΩ ΠΑΛΙΟΞΑΡΙ


    Σε έξη ώρες απ’ το Λοιδωρίκι , καταπράσινο , είναι το Απάνω η Άνω Παλιοξάρι , λεβεντοχώρι , έδρα του Δήμου . Μ’ ένα ποτάμι κι’ένα ρέμα χρήσιμα , βρύσες και πυκνά δάση σ’ όλη την περιοχή του , βγάζει στάρι , καλαμπόκι , όσπρια , καρύδια και ξυλεία .
    Mε 116 οικογένειες και 631 κατοίκους – πριν το ’21 ίσια που έπιανε τους 200 – έχει Δημοτικό Σχολείο Β’ τάξεως και Ειρηνοδικείο .
    Στις εκκλησιές του λειτουργούν δυό παπάδες , αγωνιστές και ήρωες , οι Παπανικόλας Μηλιώνης και Παπανικόλας Παπαιωάννου , 65 χρονών .
    Υποψήφιοι ένορκοι είναι οι :
    Γ κ έ κ α ς Θανάσης , Αξιωματικός – ιατροχειρουργός , 52 χρονών , με περιουσία 5.500 δρχ . ( Αγωνιστής ) .
    Κ ο ν δ ύ λ η ς Γιώργος του Παναγιώτου , κτηματίας , 45 χρονών , με περιουσία 9.000 δρχ. ( Αγωνιστής ) .
    Π α π α θ α ν α σ ί ο υ Αναγνώστης η Αναγνωσταράς , κτηματίας – Βουλευτής , 53 χρονών , με περιουσία 7.000 δρχ . ( Αγωνιστής ) .
    Π α π ο υ τ σ ή ς Αναστάσης , κτηματίας , 53 χρονών , με περιουσία 5.500 δρχ .
    ( Αγωνιστής ) .
    Σημαντικοί ακόμα Πανωπαλιοξαρίτες είναι οι :
    Δ η μ η τ ρ έ λ λ ο ς Θανάσης , γεωργοκυηνοτρόφος , 50 χρονών .( Αγωνιστής ).
    Η λ ι ό π ο υ λ ο ς Γιάννης , έμπορας , 46 χρονών .
    Κ ο σ κ ι ν ά ς Παναγιώτης , γεωργός , 52 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Λ α γ ι α ν δ ρ έ ο υ Γιώργος , γεωργός , 46 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Λ α γ ι ο θ ε ο δ ω ρ ό π ο υ λ ο ς η Ζ υ γ ο ύ ρ η ς Δημήτρης , γεωργός , 52 χρονών .
    ( Αγωνιστής ) .
    Μ έ ν τ ζ α ς Θανάσης , γεωργός , 54 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Μ π ά μ π ο ς Ηλίας , γεωργός , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Π α π ο υ τ σ ή ς Βαγγέλης , Αξιωματικός , 49 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Τ ρ ι α ν τ α φ ύ λ λ ο υ Αναγνώστης , γεωργός , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .

    ΤΟ ΚΑΤΩ ΠΑΛΙΟΞΑΡΙ


    Μισή ώρα από την πρωτεύουσα του Δήμου , στολισμένο το Κάτω Παλιοξάρι , πνιγμένο , κι’αυτό στα δέντρα , μ’ένα ποτάμι κι’ έξη χρήσιμα ρέματα , περιμένει .
    Τα προιόντα του είναι τα ίδια με το Απάνω κι’ απ’ αυτά ζούνε οι 352 νομάτοι του – 70 φαμελιές .( Προπολεμικά είχε 150 κατοίκους ) .
    Παπάδες του χωριού είναι οι αγωνιστές Παπαθανάσης Νικολάου , 70 χρονών και Παπα-γιάννης Παπαποστόλου , 65 χρονών .
    Γιά ένορκοι έχουν προταθή οι :
    Α σ η μ ά κ η ς Θανάσης , κτηματίας , 60 χρονών , με περιουσία 5.500 δρχ .
    ( Αγωνιστής ) .
    Α σ η μ ά κ η ς Γιάννης , κτηματίας , 63 χρονών , με περιουσία 5.000 δρχ, ( Αγωνιστής )
    Άξιοι να σημειωθούν είναι και οι :
    Α ν δ ρ ε ό π ο υ λ ο ς Χαραλάμπης , γεωργός , 43 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Γ ι α ν ν έ λ ο ς Ζήσιμος , κτηματίας , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ α μ π έ ρ η ς Δημήτριος , κτηματίας , 60 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ ό κ κ ι ν ο ς Κώστας του Νικ. Κτηματίας , 50 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ ο σ σ ί δ α ς Παναγιώτης , κτηματίας , 65 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ ο υ γ ι ο ύ φ α ς Δημήτρης , κτηματίας , 45 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ ο ύ ρ τ η ς Γιάννης , κτηματίας , 45 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Μ α ν ι ώ τ η ς Διαμαντής του Θανάση , κτηματίας , 44 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Ρ ό κ ο ς η Δ ι α μ α ν τ ό π ο υ λ ο ς Παναγιώτης , κτηματίας , 55 χρονών .
    ( Αγωνιστής ) .


    ΤΟ ΛΥΚΟΧΩΡΙ

    Μιάμιση ώρα απέχει το Λυκοχώρι , απ’ το Πάνω Παλιοξάρι , δυτικά . Σε βουνό χωμένο , με ένα ποτάμι κι’ έξη άχρηστα ρέματα , βγάζει στάρι , καλαμπόκι , όσπρια , καρύδια και ξυλεία απ’ τ’απέραντα δάση του .
    Σήμερα έχει 299 κατοίκους – 41 φαμελιές – πριν τον πόλεμο είχε 125 . Παπάδες είναι οι αγωνιστές Παπαποστόλης Παναγιώτου , 74 χρονών , με περιουσία 6.000 δρχ . και Παπα-γιάννης Παπαποστόλου , 48 χρονών , με περιουσία 5.500 δρχ υποψήφιοι ένορκοι και οι δυό . Ακόμα έχουν προταθή γιά ένορκοι και οι :
    Π α π α π ο σ τ ό λ ο υ Βασίλης , κτηματίας , 49 χρονών , με εισόδημα 1.200 δρχ .το χρόνο .
    Π α π α π ο σ τ ό λ ο υ Κώστας , Αξιωματικός , με περιουσία 5.000 δρχ . ( Αγωνιστής ).
    Άλλοι άξιοι Λυκοχωρίτες είναι οι :
    Α ν α σ τ α σ ί ο υ Γιώργος , γεωργός , 48 χρονών .( Αγωνιστής ) .
    Δ η μ η τ ρ ί ο υ Στάθης , κτηματίας . ( Αγωνιστής ) .
    Ι ω ά ν ν ο υ Αλέξης , κτηματίας , 56 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ α λ ί γ α ς Νίκος , κτηματίας , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ α τ έ λ η ς Κώστας , κτηματίας . ( Αγωνιστής ) .
    Ρ ο ύ μ π α ς Γιάννης , κτηματίας , 56 χρονών .( Αγωνιστής ) .
    Σ μ α ί λ η ς Κώστας , κτηματίας , 53 χρονών . ( Αγωνιστής ) .


    ΟΙ ΓΚΟΥΜΑΙΟΙ


    Νοτιοδυτικά απο τ’ Απάνω Παλιοξάρι , σε τρεις ώρες δρόμο , συναντιώνται οι Γκουμαίοι με 27 οικογένειες και 135 κατοίκους , λίγο περισσότερους από προπολεμικά ( 90 ) .
    Μ’ ένα ρέμα άχρηστο και δάση αρκετά , παράγουν στάρι , καλαμπόκι και όσπρια .
    Γιά ένορκος έχει προταθή ο Ν ι κ ο λέ τ ο ς Αποστόλης , γεωργός , 60 χρονών , με περιουσία 5.000 δρχ . ( Αγωνιστής ) .
    Σημαντικοί είναι και οι :
    Γ α λ α ν ό π ο υ λ ο ς Κώστας , κτηματίας , 46 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Γ ι α ν ν ό π ο υ λ ο ς Γιώργος , γεωργός , 53 χρονών .( Αγωνιστής ) .
    Ζ ω γ ρ ά φ ο ς Νίκος , γεωργοκτηνοτρόφος , 59 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Θ ε ο χ α ρ ό π ο υ λ ο ς Γιάννης , κτηματίας , 50 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Μ ί χ ο ς η Π α λ ά σ κ α ς Θανάσης , κτηματίας , 56 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Ν ι κ ο λ ά ο υ Σπύρος , κτηματίας , 54 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Π λ ο ύ μ η ς Δημήτρης , κτηματίας , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Τ ρ ι α ν τ α φ ύ λ λ ο υ η Π ι π ι ρ ί γ κ ο ς Κώστας , κτηματίας , 66 χρονών .
    ( Αγωνιστής ) .

    Η ΚΑΡΔΑΡΑ


    Σε ξέφωτο , σε γυμνό λόφο , τρεις ώρες κι’ένα τέταρτο απ’το Απάνω Παλιοξάρι , νοτιο-δυτικά , απαντιέται η Καρδάρα , μ’ένα ρεματάκι άχρηστο κι’ αριά δέντρα παραέξω .
    Φτωχοχώρι , σταροκαλάμποκα και όσπρια δίνει η γης της και μ’ αυτά , μαζί με λίγο τυρί, κρέας και μαλλιά , συντηρούνται οι 76 νομάτοι της – 14 φαμελιές .( Πριν το ’21 είχε 50 νομάτους ) .
    Παπάς είναι ο Παπαγιάννης Νικολάου , 63 χρονών ( Αγωνιστής ) , και υποψήφιος ένορκος ο Μ ε ι ν τ ά σ η ς η Μ π ε ι ν τ ά σ η ς Κώστας , γεωργός , 45 χρονών με περιουσία 5.000 δρχ. ( Αγωνιστής ) .
    Άλλοι άξιοι Καρδαριώτες είναι και οι :
    Γ ι α ν ν α κ ο ύ ρ η ς Παναγιώτης , κτηματίας , 53 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ α ρ δ ά ρ α ς η Κ ω ν σ τ α ν τ ί ν ο υ Θανάσης , κτηματίας , 49 χρονών .(Αγωνιστής)


    Η ΚΑΡΥΑ


    Η Καρυά – στα νοτιοδυτικά – απέχει τρισήμιση ώρες απ’ το Απάνω Παλιοξάρι .
    Το χωριό ζει απ’τα σταροκαλάμποκα και τα όσπρια που χαρίζει το χώμα του , ενώ βοηθάνε κάπως και τα μικροδάση του . Δυό - τρία ρέματα που κυλάνε στην περιφέρειά του είναι άχρηστα .
    Κατοίκους έχει 256 , όσους και προπολεμικά που η Κάτω Καρυά μετρούσε 150 και η Απάνω 100 .
    Γιά ένορκοι έχουν προταθή οι :
    Ζ έ ρ β α ς Δημήτρης του Γεωργίου , Αξιωματικός , 55 χρονών , με περιουσία 5.000 δρχ
    ( Αγωνιστής ) .
    Σ τ α υ ρ ά κ η ς Αναστάσης η Αναγνώστης , γεωργός , 55 χρονών , με εισόδημα 1.000 δρχ , το χρόνο . (Αγωνιστής ) .
    Τ ζ ε λ α λ ή ς Γιάννης , γεωργός , 42 χρονών , με εισόδημα 1.000 δρχ το χρόνο.
    Σημαντικοί Καρυώτες είναι και οι :
    Α λ ε ξ α ν δ ρ ή ς Χρήστος , γεωργός , 44 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Α λ ε ξ ί ο υ Παναγιώτης , κτηματίας , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Γ ε ρ έ α ς η Ι ε ρ έ α ς Τάσιος , γεωργός , 51 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Δ η μ η τ ρ ί ο υ Βασίλης , γεωργός , 60 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Δ ρ ο ύ γ α ς Δημήτρης , κτηματίας , 53 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ ρ ε μ α σ μ έ ν ο ς Σπύρος , κτηματίας , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Σ ω τ η ρ ό π ο υ λ ο ς Αποστόλης , γεωργός , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Τ ζ ε λ α λ ή ς Δημήτρης , κτηνοτρόφος , 37 χρονών .
    Τ σ ί ρ η ς Δημήτρης , κτηματίας , 53 χρονών . ( Αγωνιστής ) .

    Ο ΣΟΥΛΕΣ


    Ο Σουλές είναι μικρό χωριό , δίπλα σ’ ένα ποτάμι , στο οποίο υπάρχουν δυό μύλοι που εξυπηρετούν τα γύρω . Κοντά ξαπλώνονται τα ερείπια του Μοναστηριού τ’ Αι Γιάννη , που λένε πως ανήκουν στην παλιά πόλη Ευπάλιο .

    ΤΟ ΒΛΑΧΟΚΑΤΟΥΝΟ


    Σε τέσσερις ώρες από το Πάνω Παλιοξάρι καρτερεί το Βλαχοκάτουνο με 228 κατοίκους – 38 οικογένειες – ενώ προπολεμικά είχε 75 .
    Με κουτσοδάση , τρέφει γιδοπρόβατα και παράγει καλαμπόκι και όσπρια .
    Ξεχωρίζουν εδώ οι :
    Α π ο σ τ ό λ ο υ Δημήτρης , κτηματίας , 42 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Μ π ί τ ζ ο ς Αναστάσης , κτηματίας . ( Αγωνιστής ) .
    Ν ι κ ο λ ά ο υ η Τα σ ό λ κ α ς Παναγιώτης , κτηματίας , 60 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Ν ι κ ο λ ά ο υ Χαραλάμπης , κτηματίας , 44 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Π α π α ι ω ά ν ν ο υ Σ ω τ ή ρ η ς , κτηματίας , 45 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Σ α ί τα ς Κώστας , κτηματίας , 53 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Τ ά γ κ α λ ο ς Κώστας , κτηματίας , 47 ετών . ( Αγωνιστής ) .
    Τ σ ό λ κ α ς Γιώργος του Ν . κτηματίας . ( Αγωνιστής ) .
    Χ ο λ έ β α ς Γιώργος , κτηματίας .( Αγωνιστής ) .
    ΤΟ ΟΜΕΡ ΕΦΕΝΤΗ η ΜΕΡΑΦΕΝΤΗ
    Στα νοτιοδυτικά του Πάνω Παλιοξαριού – τρεις ώρες και τρία τέταρτα – στην πλούσια πεδιάδα του Μόρνου , κρύβεται μέσα στις καλαμιές και βρωμόνερα το Ομέρ Εφέντη η Μεραφέντη .
    Μ’ ένα ποτάμι κι’ ένα ρέμα άχρηστα , διπλασίασε σχεδόν τους κατοίκους του – 228 τώρα ( 38 φαμελιές ) 125 πριν το ’21 .
    Υποψήφιος ένορκος είναι ο Α λ ε ξ ί ο υ Μήτσος , κτηματίας , 61 χρονών , με εισόδημα 1.200 δρχ.το χρόνο . ( Αγωνιστής ) .
    Άξιοι ακόμα είναι οι :
    Μ α ν τα ζ ά ρ α ς Γιάννης ( Από το Λυκοχώρι ) , κτηματίας . ( Αγωνιστής ) .
    Π α γ ω μ έ ν ο ς Γιωργάκης , κτηματίας , 51 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Τ σ α γ κ α ρ έ λ ο ς Κώστας , κτηματίας , 55 χρονών . ( Αγωνιστής ) .

    Ο ΛΟΓΓΟΣ


    Αδειασμένος απ’ τον πόλεμο ο Λόγγος – μονάχα 9 φαμελιές και 26 κατοίκους έχει , ενώ , πριν ο Απάνω Λόγγος έφτανε τους 125 – γλύφεται από ένα ποτάμι κι’ ένα ρέμα άχρηστο και προσπαθή να ζήση με τα λίγα καλαμπόκια και όσπρια που βγάζει .


    Η ΜΑΝΑΓΟΥΛΗ


    Στον κάμπο κι’ αυτή – 4 ώρες νοτιοδυτικά του Παλιοξαριού – βουλιάζει σ’ ένα μεγάλο βάλτο και σχίζεται από ζωογόνο ποτάμι . Μικροχώρι – 74 ψυχές , 17 οικογένειες – έναν έχει να δείξη για ένορκο , το Μ π ε ρ ε τ ά ν ο Θανάση , γεωργό , 53 χρονών , με περιουσία 5.000 δρχ.
    Από δω είναι και οι :
    Κ α π ο τ ό π ο υ λ ο ς η Σ π α ν ό ς Χρήστος , κτηματίας . ( Αγωνιστής ).
    Κ α ρ κ α β ί τ σ α ς Κώστας του Π. κτηματίας . ( Αγωνιστής ) .
    ΤΟ ΧΑΣΑΝΑΓΑ
    Το Χασάναγα γειτονεύει με τη Μανάγουλη – τεσσερεσήμιση ώρες νοτιοδυτικά απ’ το Απάνω Παλιοξάρι – κι’ έχει κι’ αυτό ένα βάλτο απέραντο κι’ ένα χρήσιμο ποτάμι .
    Οι κάτοικοί του φτάνουν δε φτάνουν τους 100 .
    Υποψήφιοι ένορκοι είναι οι :
    Κ α ρ δ ά ρ α ς Αν , γεωργός , 49 χρονών , με εισόδημα 1.500 δρχ το χρόνο .
    Κ α ρ δ ά ρ α ς Παναγής , γεωργός , 43 χρονών , με περιουσία 6.000 δρχ.( Αγωνιστής ) .
    Λ ο υ κ ό π ο υ λ ο ς Δ , γεωργός , 43 χρονών , με περιουσία 6.000 δρχ .
    Μ α κ ρ υ γ ι α ν ν ό π ο υ λ ο ς η Μ α κ ρ υ γ ι ά ν ν η ς Αντ , γεωργός , 39 χρονών , με περιουσία 5.000 δρχ .
    Σημαντικοί ακόμα είναι και οι :
    Κ α τ σ ώ ν η ς Αναστάσης , κτηματίας , 54 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ ο υ ρ έ ν τ η ς Κώστας του Α , κτηματίας . ( Αγωνιστής ) .


    ΜΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΗΛΑΛΑ


    Στο βάλτο και τα Μαλάματα , με βάσανα και θέρμες , δεν μπορούν να μεγαλώσουν πολύ. Μαλάματα και Πηλάλα 75 κατοίκους έχουν – 22 οικογένειες – με μοναδικό υποψήφιο για ένορκο τον Μ α λ ά Ανδριανό , κτηματία , 50 χρονών , με περιουσία 6.000 δρχ .
    ‘Αξιος ακόμα να ο είναι και ο Β ο ύ λ γ α ρ η ς η Ζ έ ρ β α ς Νίκος , γεωργός , 54 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    ΤΟ ΚΛΗΜΑ
    Με απότομους κι’ επικίνδυνους γκρεμούς προς τη θάλασσα , καλά σφαλισμένο είναι το Κλήμα η Κάτω Κλήμα , τρεις ώρες νοτιοδυτικά απ’ τ’Απάνω Παλιοξάρι .
    Άγριος τόπος αλλά φωλιά καλή , έχει ένα ποτάμι χρήσιμο – που κυλάει μέχρι το λιμάνι του Αγίου Νικολάου , που στην αρχαιότητα λεγόταν Ερυθραί – δυό ρέματα άχρηστα , μιά λίμνη και δάση σ’όλη την περιοχή του .
    Προπολεμικά , είχ3ε 275 κατοίκους , ενώ τώρα , μετριούνται 401 – 86 φαμελιές .
    Γιά ένορκοι προτάθηκαν οι :
    Α λ ε ξ ί ο υ Γιώργος , Αξιωματικός , 44 χρονών , με περιουσία 5.200 δρχ.
    Δ α σ κ α λ ό π ο υ λ ο ς Παπαδ., Αξιωματικός , 59 χρονών , με εισόδημς 1.400 δρχ . το χρόνο .
    Π α π α δ η μ η τ ρ ί ο υ Θεοδόσης , κτηματίας , 50 χρονών , με περιουσία 5.000 δρχ .
    ( Αγωνιστής ) .
    Σ κ α λ τ σ ά ς Δημήτρης του Ιωάννου , Αξιωματικός , με περιουσία 6.500 .(Αγωνιστής )
    Ξεχωρίζουν ακόμα , και οι :
    Α θ α ν α σ ί ο υ Γιώργος , γεωργός , 49 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Α θ α ν α σ ί ο υ η Β λ ά χ ο ς Δημήτρης , κτηνοτρόφος . ( Αγωνιστής ) .
    Γ ε ω ρ γ ί ο υ η Κ ο ν τ ό ς Δημήτρης , κτηματίας , 49 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    « η Κο υ ρ ε ν τ ί ν η ς Δημήτρης του Γεωργίου , κτηματίας , 52 χρονών .
    ( Αγωνιστής ) .
    Κ ό κ κ ι ν ο ς Γιώργος , κτηματίας , 51 χρονών . ( Αγωνιστής .
    Κ ο λ ο κ ο ύ σ η ς Κώστας ,κτηματίας , 47 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ ο τ σ ι λ ι ά ρ η ς Θόδωρος , κτηματίας , 53 χρονών . ( Αγωνιστής ) .

    Ο ΚΑΜΠΟΣ


    Μιάμιση ώρα νοτιοδυτικά του Παλιοξαριού , με 32 φαμελιές και 160 νομάτους , απαντιέται ο Κάμπος , που παράγει στάρι , καλαμπόκι και όσπρια .
    Υποψήφιος ένορκος από δω είναι ο Τ σ ο υ ρ ά κ η ς Αναστάσης , κτηματίας , 53 χρονών, με περιουσία 6.000 δρχ . ( Αγωνιστής ) .
    Άξιοι ακόμα χωριανοί είναι και οι :
    Α ν α δ ι ώ τ η ς Γιώργος , κτηματίας . ( Αγωνιστής ) .
    « Χαραλάμπης , κτηματίας , 45 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Β ι λ β ι τ ζ ά ν ο ς Αντρέας , γεωργός , 60 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Γ λ υ ν τ ζ ή ς Νικολός , κτηματίας , 45 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Δ η μ ό π ο υ λ ο ς Κώστας , κτηματίας , 50 χρονών . ( Αγωνιστής )
    Κ ω σ τ α ρ ά ς Μήτρος , κτηματίας , 45 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Λ ι α κ ό π ο υ λ ο ς Θανάσης , γεωργός . ( Αγωνιστής ) .
    Μ ω ρ α ί τ η ς Θανάσης , γεωργός , 46 χρονών . ( Αγωνιστής )
    Π α ν τ ε λ ή ς Γιώργος , γεωργός , 45 χρονών . ( Αγωνιστής ) .


    Ο ΠΑΛΙΟΜΥΛΟΣ


    Προς τον Κάμπο κι’ο Παλιόμυλος , με δάση και ένα ρέμα άχρηστο , μιάμιση ώρα νοτιοδυτικά του Παλιοξαριού .
    Μικροχώρι , βγάζει δημητριακά και όσπρια κι’ έχει 65 κατοίκους – 16 οικογένειες .
    Στον πίνακα των υποψηφίων ενόρκων γράφτηκε , ο Τ ζ ε ρ ε μέ γ λ η ς Γιώργος η Αναγνώστης , κτηματίας , 65 χρονών , με περιουσία 5.000 δρχ .( Αγωνιστής ) .
    Διαλεχτοί Παλιομυλιώτες είναι και οι :
    Κ α ρ α γ ι α ν ν ό π ο υ λ ο ς Γιάννης , κτηματίας , 45 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ α τ σ ώ ν η ς Γιάννης , κτηματίας , 53 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Τ ζ ε ρ ε μ έ γ λ η ς Γιώργος , κτηματίας , 50 χρονών . ( Αγωνιστής ) .

    ΤΑ ΚΑΡΟΥΤΙΑ


    Προς την ίδια κατεύθυνση – Ν.Δ – τρεις ώρες απ’ το Παλιοξάρι , με ίδια προιόντα της περιοχής – σταροκαλαμποκα , όσπρια – ανασαίνουν τα Καρούτια , πενταπλασιασμένα μετά την απελευθέρωση – τώρα 126 νομάτοι ( 33 φαμελιές ) – πριν 30 .
    Καρουτιανός υποψήφιος ένορκος , είναι ο Π α γ ώ ν η ς Γεώργιος , γεωργός ,49 χρονών ,
    με περιουσία 5.000 δρχ . ( Αγωνιστής ) .
    Σημαντικός ακόμα χωριανός είναι και ο Μ ο υ ρ λ ό ς η Ν ι κ ο λ ά ο υ Στάθης , γεωργός , 60 χρονών . ( Αγωνιστής ) .

    Η ΣΕΡΓΟΥΛΑ


    Στα νότια του Παλιοξαριού – τρισήμιση ώρες – βρίσκεται η Σεργούλα , που βγάζει στάρι, καλαμπόκι και όσπρια κι’ έχει 155 κατοίκους – με 35 οικογέ νειες – όσους είχε σχεδόν και προν το ’21 ( 150 ) .
    Γιά ένορκος , έχει προταθή ο Π α π α π ο λ ί τ η ς Χαραλάμπης , γερουσιαστής , 63 χρονών , με περιουσία 15.000 δρχ .( Αγωνιστής και πασίγνωστος πολιτικός ) .
    Ξεχωρίζουν επίσης και οι :
    Α ν δ ρ ί τ σ ο υ Αντρέας του Γεωργίου , γεωργός , 41 χρονών .( Αγωνιστής ) .
    K α ρ μ α ν ι ό λ α ς η Σ κ α ν τ ζ ή ς Κώστας , γεωργός , 52 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Λ ε β έ ν τ η ς Παναγιώτης , γεωργός , 57 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Σ ε π ε ν τ ζ ή ς Γιάννης , γεωργός , 46 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Σ ε π ε ν τ ζ ή ς η Δ η μ η τ ρ ί ο υ Παναγιώτης , κτηματίας , 48 χρονών . ( Αγωνιστής )
    Σ κ α ν τ ζ ή ς Δημήτρης η Γιώργος , Αξιωματικός , 64 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Σ κ ο ύ ρ α ς Κωσταντέλλος , κτηματίας , 53 χρονών . ( Αγωνιστής ) .


    ΤΟ ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ


    Και η Δωρίδα – όπως και η Παρνασσίδα – έχει Παλιοχώρι , τρεις ώρες νότια του Παλιοξαριού μ’ένα ξεροπόταμο και 431 κατοίκους .
    Υποψήφιος Παλιοχωρίτης ένορκος είναι ο Μ π ο υ ζ ν έ κ η ς Γιάννης , Αξιωματικός , 63 χρονών , με περιουσία 5.500 δρχ . ( Αγωνιστής ) .
    Σημαντικοί ακόμα Παλιοχωρίτες είναι οι :
    Γ κ έ κ α ς η Μ α κ ρ υ α ν ν ό π ο υ λ ο ς Γιώργος , γεωργός . ( Αγωνιστής ) .
    Ζ ά χ α ρ η ς Κώστας , γεωργός , 57 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Ζ α χ α ρ ο γ έ ρ ο ν τ α ς Δημήτρης , κτηματίας , 50 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ α ρ δ α μ ή ς η Γ κ α ρ δ α μ ή ς Γιώργος , κτηματίας , 51 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Μ α κ ρ α ν δ ρ έ α ς Γιώργος , κτηματίας , 56 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Μ ο υ τ σ ό π ο υ λ ο ς Γιάννης , Αξιωματικός , 59 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Η ΣΤΥΛΙΑ
    Δυόμιση ώρες νοτιοανατολικά του Παλιοξαριού , συναντάς τη Στύλια , 49 φαμελιές και 339 νομάτους , με ένα ρέμα άχρηστο , σταροκαλαμποκοχώραφα και περιβόλια .
    Γιά ένορκοι , από δω , έχουν προταθή οι :
    Κ ο τ σ α ύ τ η ς Γιώργος του Θ . γεωργός , 53 χρονών , με περιουσία 5.000 δρχ .
    ( Αγωνιστής ) .
    Κ ο υ ρ ε μ έ ν ο ς Γιάννης του Π , έμπορας , 53 χρονών , με περιουσία 5.000 δρχ .
    ( Αγωνιστής ) .
    Τ σ α κ ο υ μ ά κ η ς η Τ σ α κ μ ά κ η ς Ευαγγέλης , γεωργός , 50 χρονών , με περιουσία 5.000 δρχ . ( Αγωνιστής ) .
    Άξιοι Στυλιώτες ακόμα είναι οι :
    Γ κ α β έ ρ α ς Θανάσης , κτηματίας , 60 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    « Γιώργος , κτηματίας , 54 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    « Γιάννης του Δημ., κτηματίας , 53 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    « Κωσταντής του Δημ , κτηματίας , 48 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    « Παναγιώτης του Δημ , κτηματίας , 60 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Ζ α γ κ α ν ά ς η Π α ν α γ ι ώ τ ο υ Θόδωρος , κτηματίας , 52 χρονών .( Αγωνιστής ) .
    Κ ο τ σ α ύ τ η ς Δημήτρης , γεωργός , 51 χρονών .
    Κ ο τ υ κ έ τ α ς Γ , γεωργός , 68 χρονών .
    Κ ο υ ρ ε μ έ ν ο ς Κωσταντής του Π , έμπορας , 49 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Π α π α ν α κ λ ή ς Γιώργος , γεωργός , 50 χρονών .

    Η ΠΕΡΙΘΙΩΤΙΣΣΑ η ΠΕΡΘΙΩΤΙΣΣΑ


    Η Περθιώτισσα ανταμώνεται σε τρισήμιση ώρες δρόμο , βορειοανατολικά του Παλιοξαριού .
    Νεροφαγωμένο το χώμα της , έχει δέκα ρυάκια – ένα μόναχά χρήσιμο – και λίγα δάση .
    Οι κάτοικοί της – 307 – καλλιεργούν στάρι , καλαμπόκι και όσπρια και τρέφουν γιδοπρό-βατα. Απ’ αυτά ζούνε .
    Υποψήφιοι ένορκοι είναι οι :
    Μ π ε ζ α ί τ η ς η Α ν δ ρ ε ό π ο υ λ ο ς Θανάσης , γεωργός , 60 χρονών , με περιουσία 5.000 δρχ . ( Αγωνιστής ) .
    Μ π ε ζ α ί τ η ς η Ε υ σ τ α θ ί ο υ Αντρέας του Ευστ . κτηματίας ,56 χρονών , με περιουσία 5.000 δρχ . ( Αγωνιστής ) .
    Άξιοι να αναφερθούν είναι και οι :
    Α ν α γ ν ω σ τ ό π ο υ λ ο ς η Α ν ά γ ν ο ς Θανάσης , γεωργός , 60 χρονών , ( Αγωνιστής ).
    Γ ε ω ρ γ α κ ό π ο υ λ ο ς η Γ ε ω ρ γ ί ο υ Σπύρος , γεωργός , 45 χρονών .
    ( Αγωνιστής ) .
    Κ α λ α ν τ ζ ή ς Αποστόλης , γεωργός , 69 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ α ν α β ό ς Θανάσης , γεωργός , 60 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ ο κ κ α λ ι ά ρ η ς Παναγιώτης , γεωργός , 50 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Κ ο υ τ σ ο γ ε ω ρ γ ό π ο υ λ ο ς Θοδωρής , γεωργός . ( Αγωνιστής ) .
    Μ ε λ έ τ η ς Αποστόλης , γεωργός , 59 χρονών .( Αγωνιστής )

    ΤΑ ΖΑΜΠΙΑ


    Τα ζαμπιά είναι το ζευγολατειό του Μοναστηριού της Βαρνακοβας . Απέχει τρεις ώρες απ’ το Παλιοξάρι κι’ έχει 115 κατοίκους , 18 οικογένειες .Από δω είναι οι :
    Μ π ι σ μ π ί κ η ς Αναστάσιος , γεωργός ,61 χρονών . ( Αγωνιστής ) .
    Σ τ έ φ ο ς η Σ τ ε φ α ν ή ς η Π α ν α γ ι ώ τ ο υ Νίκος , γεωργός . ( Αγωνιστής ) .


    Η ΒΑΡΝΑΚΟΒΑ


    Το τρισένδοξο κι’ άγιο Μοναστήρι της Βαρνάκοβας , με τάφους Βυζαντινών Αυτοκτατό- ρων στο περιαύλι του, καραούλι σ’ένα πέλαγος από δάση, ρήμωσε μετά τον πόλεμο και τις καταστροφές που έπαθε , ιδίως στη μεγάλη μάχη που ακολούθησε την πτώση του Μεσολογγιού .
    Με λίγους καλογέρους τώρα , πριν το ’21 μέτραγε 150 ψυχές .
    Ηγούμενος – από το 1838 – είναι ο αγωνιστής Χρύσανθος Γεωργιου , 60 χρονών .

    Ο ΑΜΠΛΑΣ


    Στο Δήμο Ποτιδάνειας υπάγεται και ο Άμπλας , ερειπωμένος σήμερα , με πηγή , όπως μαρτυράει και τα’όνομά του .

    Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ….

    ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΧΩΡΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ..

     

    Χριστός

     

       Πάλι πένθιμα , χτύπησε σήμερα η καμπάνα του χωριού μας , αδέρφια …

       Ένας αγαπημένος φίλος απ’ τα παλιά , ένα ξενητεμένο Λιδορικιωτόπουλο , ο αξέχαστος Βασίλης Καραγκούνης , που ζούσε χρόνια στην Αμερική , έφυγε..για πάντα .

      Όσοι τον γνωρίζαμε , απ’ τα νεανικά χρόνια , γιατί έλειπε χρόνια απ’ το χωριό μας , έχουμε τις καλύτερες αναμνήσεις απ’ τον αγαπητό Βασίλη , η εφημερίδα μας στέλνει τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του , στην Αμερική , αλλά και στους εδώ συγγενείς του , ας είναι..καλοτάξιδος κι’ αναπαυμένος…

    2

    ΕΔΩ ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ… ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…

     

    28-29 Μαρτίου 185

     

       Καλησπέρα αδέρφια ..

    Μεγάλη Δευτέρα  σήμερα , μπαίνουμε πια , στη τελική ευθεία για το Πάσχα , η άνοιξη ..οργιάζει , η τρομοκρατία ..θεριεύει , η ..κρίση βαθαίνει , και μεις ..απλοί παρατηρητές , ανήμποροι να δρομολογήσουμε τη ζωή μας , βλέπουμε κι’ ακούμε καθημερινά , τα πιό..απίθανα , απ’ τους πιό..απίθανους ..Ελλάδα 2010 !

    28-29 Μαρτίου 002

     Γλυκούλης ο καιρός , μέσα στην τόση απελπισία και την..τρομοκρατία μας , του τελευταίου καιρού , που όμως δεν ..πέρασε για πάντα , πολύ φοβούμαστε , πως κάθε τρεις και ..λίγο , θα ‘χουμε τα..ίδια , ψεύτες να βγούμε ..

      Η Ελλάδα των…Ζωνιανών , θυμάστε ; Και να θέλαμε αδέρφια να ..ξεχάσουμε , τα γεγονότα μας θυμίζουν καθημερινά τη θλιβερή πραγματικότητα , δυστυχώς τ’ αμπέλι δεν..φράχτηκε , και κατά πως..φαίνεται , έτσι θα μείνει , ..ξέφραγο..

       Ένα τηλεοπτικό κανάλι , στις αποψινές ειδήσεις των 8 , μετά τις..από άλλους..καιρούς , δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη , μας έδειξε , μπράβο του , του καναλιού φυσικά , τις περσινές δηλώσεις του κ. Υπουργού , που νομίζουμε , πως θα αποτελέσουν , μαζί με την πλήρη..απραξία , και την χαριστική του βολή , νομίζουμε , και όχι μόνον εμείς , πως έφτασε το..τέλος χρόνου για τον κ . Χρυσοχοϊδη , γιατί δεν υπάρχει , δυστυχώς , παραπέρα , απ’ το μη..παραπέρα..και έχει διαγραφεί , βλέπεις , και η λέξη…ευθιξία , απ’ το..λεξικό μας , κρίμα !!

       Είδαμε και τον αρχηγό της αστυνομίας , και τον ..καμαρώσαμε , αναρωτιόμαστε όμως , και απολύτως διακιολογημένα , αν αυτός είναι ο..καλύτερος που διαθέτουμε , τότε..δεν υπάρχει πια..ελπίδα καμιά..πάρτε το απόφαση .

       Η ομάς δεν…τραβάει , η..βάρκα στραβαρμενίζει , ο γιαλός όμως δεν είναι..στραβός , τι φταίει ; Γιατί δεν μπορεί , κάτι πρέπει να φταίει..ας το βρουν όσο είναι νωρίς , γιατί..αλλοιώς…

      Ζούγκλα η Αθήνα αδέρφια , μερικές μάλιστα γειτονιές , είναι..ανοχύρωτες πολιτείες , όχι βέβαια πως η κατάσταση στην περιφέρεια είναι καλύτερη , όοοχι , απλά εδώ η..παραβατικότητα και η ..εγκληματικότητα , είναι..πιό..ήπιας μορφής , αλλά κι’ εδώ τ’ αμπέλι ..ξέφραγο είναι..

       Πρό καιρού διαβάσαμε , σε κάποια τοπική εφημερίδα , πως επί τέλους το Α.Τ Λιδορικίου , έχει..στελεχωθεί επαρκώς , εμείς δεν έχουμε καταλάβει κάτι τέτοιο , τουναντίον , το..αντίθετο , σήμερα , 29η Μαρτίου 2010 , μέρα ..μεσημέρι , π’ λένι , είδαμε ι.χ αυτοκίνητα , αλλά και αγροτικά , να κυκλοφορούν στον κεντρικό μας , μοναδικό..δρόμο , οδηγούμενα ..από μαθητές Λυκείου , που προφανώς και δεν έχουν..άδεια οδήγησης , και δεν είναι οι μόνοι , αλλά και ούτε και οι,,μιναδικοί , είμαστε μια..ωραία ατμόσφαιρα …κι’ αναρωτιόμαστε όλοι μας , αν γίνει ένα δυστύχημα , ποιός θα …φταίει ; Για πολλοστή φορά το επισημαίνουμε , φέρνοντας κάποιους προ των..ευθυνών τους ..

    -29 Μαρτίου 020

                        Καλό  σας  βράδυ …Κ.-

    ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΟΣ ( ΑΝΕΜΟ ) ..ΜΥΛΟΣ !!

     

       ΥΠΟ  ΤΗΝ …ΑΚΑΚΙΑΝ …ΣΥΝΕΧΕΙΑ ..

    Bαθειά , μπάντα , ανακοίνωση 15-9-09 001

       Αφήσαμε , αγαπημένοι μας φίλοι , τελευταίο το..” σοβαρότερο “ θέμα , που κουβεντιάστηκε το μεσημεράκι , στη Βαθιά , απ’ την όμορφη , όπως είπαμε , παρέα , Δημ . Παναγιωτόπουλος , Μαλανδρίνο , Αριστ. Κολοβός , γαμπρός του χωριού μας , από Αρτοτίνα , Γιώργος Φωτόπουλος , Λιδορίκι , Νίκος Πέτρου και Μπάμπης Πέτρου , Λιδορίκι , και η ταπεινότης μας , όπως καταλάβατε , το θέμα μας ήταν ο , προ των..πυλών  “ Καλλικράτης “ , και φυσικά έγινε μιά άκρως ..Ελληνική συζήτηση , και ακούστηκαν πολλές και διάφορες απόψεις..

      Θα πρέπει να διευκρινίσουμε , για όσους ίσως δεν γνωρίζουν , πως απ’ τη συντροφιά μας , ο Νικ. Πέτρου , είναι Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας , και ο Μπάμπης Πέτρου , σύμβουλος του τοπικού συμβουλίου Λιδορικίου , και είναι αδέρφια .

       Η συζήτησή μας , κράτησε πολλή ώρα , όλοι , λίγο – πολύ , εκφράσανε τις απόψεις τους  και βέβαια , μάθαμε και τις επίσημες προτάσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων , σχετικά , με τον αριθμό των Φωκικών Δήμων , θέμα που μας ..καίει όλους ιδιαίτερα..

       Βέβαια , έν γνώσει των όσων , και πολλών ..μάλιστα , έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό , από Κομματικά , αλλά και αυτοδιοικητικά στελέχη του Νομού μας , μάλλον μπερδευτήκαμε , παρά πήραμε ..ξεκάθαρη εικόνα . Και είναι , βέβαιο , πως ακόμα πιό μπερδεμένοι , θα είναι οι Δωριείς , αφού , υπάρχουν ΄πολλές εκδοχές και προτάσεις , στο μοίρασμα , της αυτοδιοικητικής ..πίτας του Νομού μας .

      Δεν έχουμε όμως ακούσει , τις επίσημες εκτιμήσεις και απόψεις των Κομμάτων , της Βουλευτού , των πολιτευτών και των κομματικών στελεχών του Νομού μας , και δεν σας κρύβουμε , πως περιμέναμε και ..εξακολουθούμε να περιμένουμε , ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ..ΑΠΟΨΕΙΣ , γιατί , μέχρι σήμερα , κανένας απολύτως , δεν έκανε μια προσπάθεια , έτσω , ενημέρωσης των πολιτών , του Δωρικού λαού δηλαδή , αν και πιστεύουμε πως ούτε και στην Παρνασσίδα έγινε κάτι τέτοιο .

       Κοντολογίς , αυτές οι..περίφημες “ διαβουλεύσεις “ , που ακούμε πως έγιναν , γίνονται και θα..γίνονται , ποιός ξέρει για πόσο καιρό ακόμα , δεν έγινα με τους πολίτες , στους βοποίους αφορά το θέμα , αλλά έγιναν και γίνονται αποκλειστικά , από..” κομματικά “ και..” αυτοδιοικητικά “ στελέχη , που..κόπτονται για τη μια ή την άλλη ..λύση , ανάλογα με το πως ..βολεύει το ..κόμμα τους , αλλά και τους ίδιους ..

       Έχουμε ακούσει , για δυο , τρεις και ..τέσσερις Δήμους , έχουμε ακούσει για..αποχωρήσεις απ’ τη Δωρίδα και..επιθυμίες προσχώρησης , κάποιων Δωρικών Δήμων , στη..Ναυπακτία , και ένα σωρό άλλες , πιθανές και απίθανες εκδοχές , μέχρι που ακούσαμε και το..απίθανο σενάριο , όλη η Δωρίδα , νε είναι ένας Δήμος , με έδρα το…Ευπάλιο , το Ευπάλιο , που είναι δίπλα στη…Ναύπακτο , στο έσχατο σημείο δηλαδή της Δωρίδας , προς την Αιτωλοακαρνανία , έλεος  !!! Και όλα αυτά , ερήμην ημών των…υπηκόων της Δωρίδας , τι να πει κανείς…

       Ηθικόν (;) ..δίδαγμα , μετά τα όσα ζήσαμε και ..ζούμε , με τον τρόπο που λειτουργούν οι Δήμοι μας , και τα γράφουν κάθε χρόνο , στις εκθέσεις τους οι Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης , καταλαβαίνετε αδέρφια , τι έχουν ν’ακούσουν τ’ αυτάκια μας και να..ιδούνε τα ..έρμα τα ματάκια μας ..

       Βέβαια , μη ξεγελιούνται κάποιοι , μερικοί..μερικοί , πως στις εκλογές που έρχονται , πως τα πράγματα θα είναι όπως ..πριν , όπως..παλιά , θα ..πέσουν πολύ έξω , γιατί αν και τώρα , με το ..περιρρέον…χάλιον , οικονομικόν , κοινωνικόν , ηθικόν , και δεν..συμμαζεύεται  ( κδσ ) δεν βάλουμε μυαλό , δεν..στείλουμε από κει που ήρθαν , κάποιους , επαγγελματίες  “ αυτοδιοικητικούς “ διαγράφοντάς τους , οριστικά και..αμετάκλητα , απ’ τα..αυτοδιοικητικά..μητρώα , τότε ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ…ΤΥΧΗΣ  ΜΑΣ ..

        Και κάτι , που θα πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ  ΠΑΝΤΙ  ΜΕΣΩ  ΚΑΙ  ΤΡΟΠΩ : Να μη υποδείξουν , κοινώς να μη ..δώσουν ΧΡΙΣΜΑ ΣΕ  ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΤΑ  ΚΟΜΜΑΤΑ , αρκετά μας έχουν ταλαιπωρήσει , νισάφι….

                             Καλό  σας  ξημέρωμα …..Κ.-