Μετά την προχθεσινή συζήτηση , για τον έρμο τον…” Καλλικράτη “ , και φυσικά για τα όσα καλά η..άσχημα μας φέρνει , χθες η συζήτηση ..περιεστράφη , στη έλλιψη παπά στο , χωριό μας , αφού έχουνν συμβεί πολλά και περίεργα , τον τελευταίο καιρό , με τελευταίο , την ανυπαρξία ιερέα , για την ταφή του αείμνηστου Αδρασκέλα , που επί ..ώρες , αναζητούσαν ιερέα .
Επειδή όμως , εντέχνως , έχουν , από καιρό τώρα , διοχετευτεί (..σκοπίμως ) κάποιες εσφαλμένες , δήθεν , πληροφορίες , στην προσπάθεια κάποιων , να δικαιολογήσουν τα..αδικαιολόγητα . Το κυρίαρχο θέμα ήταν η ..χειροτονία του ιερομόναχου που ιερουργεί στο χωριό μας , επαναλαμβάνοντας , για άλλη μια φορά , πως χειροτονία αρχιμανδρίτη δεν προβλέπεται , και , φυσικά , δεν υπάρχει στην Ελληνορθόδοξη εκκλεσία , και ως εκ τούτου ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΝΟΜΟΤΥΠΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ , γιατί απολούστατα δεν προβλέπεται , ΔΕΝ…ΥΠΑΡΧΕΙ .
Με την ευκαιρία , αναδημοσιεύουμε το παρακάτω σχετικό δημοσίευμά μας , όταν πληροφορηθήκαμε , τα όσα ελέχθησαν περί “ χειροτονίας “ , αξίζει να το θυμηθούμε..
ΕΝ ΛΙΔΟΡΙΚΙΩ ΤΗ..18 – 8 – 2009 …
Η “ ΑΥΛΗ ΤΩΝ…ΘΑΥΜΑΤΩΝ..”
Περίεργα πράγματα συνέβησαν στο χωριό μας προχθες , την Κυριακή , 16-8-2009 , αδέρφια , πολύ – πολύ..περίεργα και κάπως..μυστικά κι’..απόρρητα..
Μάθαμε χθες ( Δευτέρα ) αργά το βράδυ , πως την Κυριακή , που γινόταν το..ετεροχρονισμένο ..μνημόσυνο των αδικοχαμένων χωριανών μας , στο κάψιμο του χωριού μας ( 29-8-1944) , είχαμε και κάποια άλλα..σημαντικά γεγονότα , που σχεδιάστηκαν και..εκτελέσθηκαν ερήμην του ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ Λιδορικιώτικου λαού .
Πρώτα – πρώτα , τα γνωστά..γαμψόραμφα ..πτηνά , τα κοινώς ονομαζόμενα..παπαγαλάκια , μας ενημέρωσαν ..κράζοντας , πως χειροτονήθηκε σε..Αρχιμανδρίτη ο ιερομόναχος της ενορίας μας , Χρύσανθος Καρατζαφέρης , έτσι..στα..ξαφνικά , χωρίς να ενημερωθεί το…ποίμνιον , ενώ γιά το παραμικρό η Μητρόπολη και το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας μας , εκδίδουν …δελτίο τύπου , βέβαια γιά τους ..κάπως..εγκυκλοπαιδικώς γνωρίζοντες , είναι πασίγνωστον πως τέτοια χειροτονία δεν υπάρχει , και απορούμε πως αφού δεν προβλέπεται και δεν υπάρχει , έγινε στο χωριό μας , βέβαια , διατί να το κρύψωμεν ..άλλωστε , στο χωριό μας τελευταία , γίνονται του κόσμου τα..παράξενα , κι’ άλλο ένα τι θα..πείραζε ..
Επειδή όμως δεν δεχόμαστε να μας ..κοροϊδεύουν κάποιοι , όποιοι κι’ αν είναι αυτοί , και κυρίως δεν δεχόμαστε να κοροϊδεύουν και τους …χωριανούς μας , παραθέτουμε τα όσα βρήκαμε στις εγκυκλοπαίδειες , σχετικά με τόν..ανύπαρκτο ίερατικό βαθμό του Αρχιμανδρίτη , και την..εξ’ ίσου ανύπαρκτη ..χειροτονία , βεβαίως..βεβαίως..
-
Γενικά οι Αρχιμανδρίτες προσαγορεύονται «Πανοσιότατοι», ενώ οι θεολόγοι και λόγιοι Αρχιμανδρίτες «Πανοσιολογιότατοι».
-
Το όνομα Αρχιμανδρίτης απαντάται επίσης και ως ελληνικό επίθετο
.
Ιεροσύνη
Ένα από τα επτά προαιρετικά μυστήρια της Εκκλησίας που κάνουν ικανό έναν άνθρωπο να τελεί τις λειτουργικές τελετές.
Ο υποψήφιος γίνεται ιερέας με τη χειροτονία την τοποθέτηση δηλ. των χεριών του επισκόπου στο κεφάλι του, για να του δοθεί έτσι η χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Οι βαθμοί της ιεροσύνης είναι τρεις: ο διάκονος, ο πρεσβύτερος, ο επίσκοπος
.
Οι δυο πρώτοι μπορούν να παντρευτούν, αλλά πριν χειροτονηθούν, ο τρίτος όμως είναι ανύπαντρος. Και οι τρεις χειροτονούνται κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, αλλά σε διαφορετική στιγμή. Ο διάκονος χειροτονείται μετά τον αγιασμό των τίμιων δώρων, ο πρεσβύτερος μετά το χερουβικό ύμνο και ο επίσκοπος μετά τον τρισάγιο ύμνο.
Ο υποψήφιος οδηγείται από δυο ιερωμένους, που έχουν τον ίδιο με αυτόν βαθμό στο άγιο βήμα και κάνει τρεις κύκλους γύρω από την Αγία Τράπεζα με συνοδεία άσματος-παράκλησης στο Θεό να τον δεχτεί στο σώμα των λειτουργών. Έπειτα γίνεται η χειροτονία και, τέλος, ο επίσκοπος δίνοντάς του το διακριτικό του άμφιο φωνάζει: "Άξιος", μια λέξη που την επαναλαμβάνει ο λαός.
Τα καθήκοντα των ιερωμένων είναι ανάλογα με το βαθμό, που έχουν. Ο διάκονος βοηθά τον πρεσβύτερο ή τον επίσκοπο, ο πρεσβύτερος τελεί όλα τα μυστήρια εκτός από τη χειροτονία και ο επίσκοπος τελεί και τη χειροτονία και ακόμα κυβερνά την εκκλησία. Ο ιερέας πρέπει να έχει ηλικία μικρότερη από 30 χρόνων, να είναι τίμιος και ηθικός και να έχει σπουδάσει στη θεολογική σχολή, αν θέλει να γίνει επίσκοπος.
Η αγαμία των επισκόπων καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα και διατηρήθηκε στην ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ στη ρωμαιοκαθολική επιβάλλεται σ' όλους γενικά τους κληρικούς. Στους προτεστάντες επιτρέπεται ο γάμος στους ιερωμένους και των τριών βαθμών. Μερικοί διαμαρτυρόμενοι έχουν μόνο τους πρεσβύτερους και γι' αυτό η Εκκλησία τους λέγεται πρεσβυτεριανή (η Εκκλησία της Σκωτίας).
Αρχιμανδρίτης στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι οφφίκιο που αποδίδεται αποκλειστικά και μόνο σε άγαμο κληρικό, ή «εν χηρεία», που φέρει τον δεύτερο βαθμό της ιεροσύνης. Ο Αρχιμανδρίτης προΐσταται της «πνευματικής μάνδρας», ή άλλως ο Ηγούμενος της Μονής που είναι επιφορτισμένος με το ιερατικό καθήκον της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στα ανδρικά μοναστήρια.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος θρησκευτικός τίτλος κατά τον Επιφάνιο χρησιμοποιήθηκε κατά πρώτον στη Μεσοποταμία, όπου τα Μοναστήρια λέγονταν παλαιότερα «μάνδρες», απαρτιζόμενα από «λογικά πρόβατα του Χριστού». Στη συνέχεια ο τίτλος μεταδόθηκε στη Συρία και από εκεί κατέστη επίσημος τίτλος της Ανατολικής Εκκλησίας. Από του 4ου αιώνα οι αρχαιότεροι γνωστοί αρχιμανδρίτες ανευρίσκονται στη Συρία και Περσία, ενώ μόνο από του 11ου αιώνα απαντώνται αρχιμανδρίτες και σε άλλες περιοχές, όπως ο Ηγούμενος Λάτμου, στη Μικρά Ασία, και ο Ηγούμενος του Βροντοχίου, στην Πελοπόννησο κ.α.
Τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο της ύπαρξης ενός μεγάλου αριθμού Αρχιμανδριτών και εκτός των μοναστηριών, σχεδόν σε όλες τις ελληνικές Ιερές Μητροπόλεις, που συνεχίζεται να απονέμεται σε άγαμους ή εν χηρεία κληρικούς, οι οποίοι και διατηρούν το δικαίωμα να φέρουν ως εξωτερικά γνωρίσματά τους το επανωκαλύμαυχο, σταυρό επί του στήθους, καθώς και επιγονάτιο, και να προηγούνται των πρωτοπρεσβυτέρων και άλλων οφφικιούχων, εκτός των ιερουργιών και θρησκευτικών τελετών π.χ. περιφορών, λιτανειών κ.λπ., όπου τότε ακολουθούν τους προηγουμένους. Αν στην αυτή Μητρόπολη υπάρχουν περισσότεροι του ενός αρχιμανδρίτες, τότε ο πρεσβύτερος αυτών ονομάζεται πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης.
Ιεραρχικά θεωρείται ο ανώτερος τίτλος πριν τον επίσκοπο ή από τον βοηθό επισκόπου αρχιερέα, αν υφίσταται. Στα Πατριαρχεία απαντάται επίσης «εθιμοτυπικά» και ο τίτλος «Μέγας Αρχιμανδρίτης» που αποδίδεται στον επικεφαλής των εφημερίων (ιερέων) του πατριαρχικού ναού του Αγίου Γεωργίου.
Το άμφιο που τον διακρίνει από τον πρεσβύτερο είναι ιδιαίτερα το επιγονάτιο (μόνο όταν ιερουργεί), και το επανωκαλύμμαυχο που φέρει και εκτός ιερουργίας.
Δυστυχώς , τα ..γεγονότα τα μάθαμε πολύ αργά , όχι πως και νωρίτερα να τα μαθαίναμε θα..άλλαζε κάτι , όοοχι , τα πράγματα ήταν καλο..σχεδιασμένα και καλομελετημένα ..
Όσο γιά το ότι , όπως μας είπαν , η απόδοση του “ οφικκίου “ και όχι χειροτονία , όπως επιμένουν να λένε κάποιοι , έγινε ξαφνικά , σαν…έκπληξη ( !! ) , χωρίς να ενημερωθεί ο κόσμος , όλο και κάτι μας..λέει , πως λέμε ο ..φόβος φυλάει τα…έρμα …
Τέλος πάντων δεν μας ενδιαφέρει , ούτε προσωπικά αλλά ούτε και τους Λιδορικιώτες το θέμα αυτό , ύστερα μπορούμε να πούμε πως το γεγονός αυτό , της..οφικκιοαπόδοσης , ήρθε στην ..ώρα της , σύμφωνα με τις ..υπάρχουσες ..προφητείες ..
Ξεχνάτε , πως το έχουμε γράψει πολλές φορές και το έχουν..λαλήσει ακόμα περισσότερες τα..παπαγαλάκια , πως σε τρία χρόνια θα..γινόταν Αρχιμανδρίτης και στα ..πέντε , Επίσκοπος ; Αυτό το ‘χουμε ακούσει όλοι οι Λιδορικιώτες και μάλιστα από ..επίσημα..παπαγαλο..χείλια , τώρα να..καθυστέρησε και δυό..τρεις μήνες , δεν είναι και..μάγος ο άνθρωπος..
Δεν ξέρουμε τι ακριβώς έγινε την Κυριακή στην εκκλησία μας , συνέβησαν βλέπεις και πολλά άλλα ..παράξενα , πάντως χειροτονία αποκλείεται να έγινε , αυτό είναι το μόνο σίγουρο , και καλό θα ήταν να βγάλει το εκκλησιαστικό συμβούλιο (!) , δελτίο τύπου , όπως συνήθως κάνει , και να ..ξεκαθαρίσει τα πράγματα , α…επίσης να βουλώσει και το στόμα των..παπαγαλακίων , λύσσαξαν , παναθεμάτα..
Αυτά για τα , της “ ανύπαρκτης “, χειροτονίας που έγινε πέρυσι στο χωριό μας ..
Απ’ το πανέμορφο χωριό μας με αγάπη……Κ.-
No comments:
Post a Comment