Διά χειρός Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου
Την ανάδειξη διάσπαρτων μνημείων και τη δημιουργία χώρου πρασίνου προβλέπει η νέα μελέτη, που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ.
H καλοδιατηρημένη αψιδωτή Οικία του Ακάδημου, που χτίστηκε γύρω στο 2500 π.Χ. και ενδέχεται να ανήκε στον προϊστορικό ήρωα Ακάδημο, η πλίνθινη Ιερά Οικία των γεωμετρικών χρόνων, που υπέστη σοβαρές ζημιές από τη θεομηνία του 1961, είναι ανάμεσα στα λιγότερο προβεβλημένα, αλλά πολύ σημαντικά μνημεία της Ακαδημίας Πλάτωνος, χρονολογούμενα αιώνες πριν από την ίδρυση της περίφημης Ακαδημίας.
Το έργο προστασίας, ανάδειξης και ενοποίησής τους εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου διαμόρφωσης του αρχαιολογικού χώρου σε μια όαση πρασίνου και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας. Σε αυτό θα συμβάλει
και η δημιουργία ενός ελεύθερου χώρου έκτασης τεσσάρων στρεμμάτων, κατάφυτου με ελιές, ροδιές, κυπαρίσσια, αρωματικά φυτά και άλλα είδη ενδημικά της Μεσογείου, μετά την κατεδάφιση των παλαιών αρχαιολογικών αποθηκών στο τρίγωνο των οδών Μοναστηρίου και Κρατύλου.
Την περασμένη Τρίτη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη σχετική μελέτη, η οποία, εκτός από ήπιες επεμβάσεις σε τμήματα του άλσους, προβλέπει την κατασκευή μιας νέας, επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης εμβαδού 600 τ.μ. επί των οδών Ιφιγενείας και Δράκοντος. Ειδικά σχεδιασμένες διαδρομές, ορισμένες εκ των οποίων θα φωτίζονται διακριτικά τα βράδια, θα οδηγούν τον επισκέπτη από το ένα μνημείο στο άλλο, από τη γλυπτοθήκη με τα λίθινα αντικείμενα στη μικρή υπαίθρια έκθεση με τις σαρκοφάγους και την ανακαινισμένη αρχαιολογική αποθήκη στην οδό Μοναστηρίου. Εναν ακόμα σταθμό στην περιήγηση αναμένεται να αποτελέσει και το Ψηφιακό Μουσείο Αφής, που έλαβε τη θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ τον περασμένο Απρίλιο και σχεδιάζεται να φιλοξενηθεί προσωρινά σε μία καλαίσθητη λυόμενη κατασκευή, στη συμβολή των οδών Μοναστηρίου και Κρέοντος, με απώτερο στόχο τη «μύηση» του κοινού στις αρχές και τη σημασία της πλατωνικής φιλοσοφίας.
Το 1959, η ανακάλυψη της Ιεράς Οικίας από τον αρχαιολόγο Φοίβο Σταυρόπουλο έγινε δεκτή με ενθουσιασμό. Ο ανασκαφέας εξέφρασε την άποψη ότι το μεγάλο κτίριο των αρχών του 7ου π.Χ. αιώνα, όπου βρέθηκαν δεκάδες γεωμετρικά αγγεία και ίχνη θυσιών, ήταν αφιερωμένο στη λατρεία του Ακάδημου. Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα, η μεγάλη πλημμύρα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 40 ανθρώπων, το κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς. Σήμερα, από τις άψητες πλίνθους του μνημείου σώζεται μόνο μία, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ για την προστασία των καταλοίπων
οι αρχαιολόγοι έκριναν πως είναι απαραίτητη η κατάχωσή τους. Η θέση της Οικίας θα υποδηλώνεται πλέον μόνο με ίχνη στο έδαφος, δίπλα στα οποία θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες.
Αντίθετα, η καλοδιατηρημένη, αν και πολύ αρχαιότερη, πρωτοεαλλαδική Οικία του Ακάδημου, θα αποκτήσει ένα νέο, μικρότερο στέγαστρο από μέταλλο και κρύσταλλο. Το προϊστορικό κτίσμα με τα δύο δωμάτια και τον μικρό βοηθητικό χώρο συσχετίστηκε από τον Φοίβο Σταυρόπουλο με τον ήρωα Ακάδημο, από τον οποίο πήρε το όνομά της η Ακαδημία. Από τη στάση θέασης, το κοινό θα μπορεί να περιεργάζεται το μνημείο, απολαμβάνοντας λίγες στιγμές ξεκούρασης πριν συνεχίσει τον περίπατο στον αρχαιολογικό χώρο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
No comments:
Post a Comment