19.08.2014
Κατά 23% μειώθηκαν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα στα χρόνια της κρίσης, ενώ η αγοραστική αξία του μέσου μισθού στην Ελλάδα υποχώρησε στα επίπεδα της δεκαετίας του ’80. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, που θα δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα λίγο πριν από την έναρξη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στις αρχές Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, προκύπτει ότι για το 2013 ο μέσος πραγματικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα δεν υπερβαίνει τα 750 έως 800 ευρώ μεικτά.
Το 2010 όμως η ίδια έρευνα είχε καταγράψει μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα στα επίπεδα των 1.100 ευρώ μεικτά, συνεπώς μέσα σε μία τριετία παρατηρείται περίπου 23% μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων. Ειδικά για όσους εργαζομένους αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ εκτιμά ότι η αγοραστική αξία των μισθών έχει υποχωρήσει στα επίπεδα της δεκαετίας του ’80. Σε χειρότερη θέση βρίσκονται όσοι αμείβονται με τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, καθώς εκεί το ινστιτούτο διαπίστωσε ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της αγοραστικής αξίας του μισθού. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 270.000 οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες είναι 586 ευρώ μεικτά, και ειδικά για νέους έως 25 ετών 511 ευρώ μεικτά. Σημειώνεται ότι ήδη, με βάση την 6η πράξη υπουργικού συμβουλίου του Φεβρουαρίου 2012, η οποία επικυρώθηκε από τον εφαρμοστικό νόμο για το δεύτερο Μνημόνιο, η περικοπή στις κατώτατες αποδοχές είναι της τάξης του 22%, που φτάνει στο 32% για τους νέους έως 25 ετών.
Η κατάρρευση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ως αποτέλεσμα της βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα από το 2009 και πιο έντονα από το 2010 και μετά, είχε ως αποτέλεσμα την ταυτόχρονη αύξηση του ποσοστού φτώχειας. Πλέον, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα το ΙΟΒΕ, η Ελλάδα έχει 34,6% ποσοστό φτώχειας το 2013, γεγονός που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση στο σύνολο των χωρών-μελών της Ε.Ε. Πιο ψηλά από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία (49,3%), η Ρουμανία (41,7%) και η Λετονία (36,2%).
Στοιχεία -σοκ! Απλήρωτοι παραμένουν 850.000 εργαζόμενοι από ένα μήνα έως κι έναν χρόνο
Από τα στοιχεία της έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ προκύπτει ακόμα ότι υπάρχουν περίπου 850.000 εργαζόμενοι που, ενώ δουλεύουν κανονικά, μένουν απλήρωτοι για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από έναν έως και δώδεκα μήνες. Από αυτούς, περίπου 300.000 είναι οι απλήρωτοι εργαζόμενοι για χρονικό διάστημα από δύο έως και 15 μήνες μόνο στον κλάδο του εμπορίου.
Εκτός από τους χαμηλούς μισθούς και την απλήρωτη εργασία, η έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ καταγράφει και τεράστια αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου, η μερική και η εκ περιτροπής εργασία έχουν φτάσει το 2013 στο 51% των νέων συμβάσεων, από 26% που ήταν το 2009, πριν δηλαδή ξεκινήσει η οικονομική κρίση στη χώρα.
Αυτό που επίσης αποτυπώνεται στην έκθεση ως αποτέλεσμα της χειροτέρευσης των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά εργασίας είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί στα χαρτιά να φαίνεται ότι ο εργαζόμενος δουλεύει με συνθήκες μερικής απασχόλησης (π.χ. τέσσερις ώρες την ημέρα), στην πράξη όμως εργάζεται πλήρες οκτάωρο ή, ακόμα χειρότερα, πολύ περισσότερο, χωρίς να λαμβάνει τις ανάλογες αποδοχές.
Δημοκρατία
No comments:
Post a Comment