3.8.14

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΚΑΦΕ

 

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος μας ξεναγεί στον κόσμο των Coffee Island που «κλείνουν το μάτι» σε Λονδίνο και Ασία

news247 Αύγουστος 03 2014 09:05

Αν αναρωτιέστε τι είδους σχέση μπορεί να έχει ένας γιατρός και εφτά μηχανικοί με τον καφέ, η απάντηση θα σας ξαφνιάσει. Οι άνθρωποι αυτοί ένωσαν τις δυνάμεις τους όχι για να μας «ταράξουν τα νεύρα» αλλά για να δώσουν μια άλλη διάσταση στο ρόφημα που αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο στον κόσμο. Παράλληλα κατάφεραν να μιλάει όλη η ελληνική αγορά για το brand τους, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κέρδισε το βραβείο της ταχύτερα αναπτυσσόμενης αλυσίδας στη βράβευση που τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Franchise Ελλάδας. Σωστά καταλάβατε!

Πρόκειται για την εταιρεία Coffee Island, η οποία μέσα σε μια πενταετία έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά του καφέ. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας μιλάει στο fortunegreece.com και μας ξεναγεί στο νησί του καφέ. Μηχανολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακό στη βιομηχανική διοίκηση και το Management ο Κωνσταντίνος εργάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα στη βιομηχανία και εντάχθηκε στο σκληρό πυρήνα των Coffee Island. Το πρώτο του φλέρτ με τα Coffee Island είχε, όπως μας λέει, αρχικά βιομηχανικό χαρακτήρα. Στόχος ήταν η βελτιστοποίηση της πρώτης ύλης, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά τα κοστολόγια, αλλά και την υψηλή ποιότητα του προϊόντος.

Διαβάστε ακόμα: Από άστεγος, στους πλουσιότερους του κόσμου

Η εταιρεία δεν ξεφύτρωσε φυσικά μέσα στην κρίση και η επιτυχία της σίγουρα δεν ήταν της στιγμής με χαρακτηριστικά φούσκας. «Έχουμε 15 χρόνια παρουσίας στον χώρο της εστίασης. Έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές και έχουμε χαροπαλέψει οικονομικά για να επιβιώσουμε. Εξοπλιστήκαμε ωστόσο με τον καιρό με τα κατάλληλα εργαλεία. Η κρίση μας ευνόησε γιατί ήμασταν ευέλικτοι, αλλά και γιατί ο καταναλωτής άρχισε να προβληματίζεται για τα προϊόντα».

Η Coffee Island δραστηριοποιείται στην Πάτρα από το 1999 και η στροφή στην πορεία της έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια. «Αναδομήσαμε την εταιρεία, αλλάξαμε το ύφος των καταστημάτων. Αν κάτι μας διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους του κλάδου ήταν το γεγονός ότι παντρέψαμε το μοναδικό και καινοτόμο, παραδοσιακό καφεκοπτείο με το σύγχρονο υιοθετώντας παράλληλα τη φιλοσοφία του μοντέρνο espresso bar. Θέλαμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον πελάτη να κάνει γευστικές δοκιμές και να ανακαλύψει από μόνος του το κατάλληλο χαρμάνι. O barista, από την άλλη πλευρά, καλείται με τη σειρά του να κατευθύνει την πώληση του καφέ».

Όπως τονίζει ο κ. Κωνσταντινόπουλος η στρατηγική της εταιρείας βασίζεται στη δημιουργία των θεμελίων που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των Coffee Island, αλλά και στην ομαλή λειτουργία των καταστημάτων προκειμένου να υπάρχει ισορροπία. Χαρακτηριστικό είναι δε πως η εταιρεία αυξάνει το δίκτυο των καταστημάτων της με τη λογική του franchise και όχι της ίδιας κτήσης.

«Το 2009 είχαμε δύο ιδιόκτητα καταστήματα και αποφασίσαμε ότι θα εφαρμόσουμε την πολιτική του franchise. Η διοίκηση εστιάζει στην εξυπηρέτηση και την θεμελίωση του δικτύου λιανικής πώλησης. Σίγουρα μια τέτοια κίνηση εμπεριείχε ρίσκο, δεδομένου ότι τα ποσοστά κερδοφορίας προέρχονται από τη λιανική πώληση, ωστόσο η μέχρι στιγμής πορεία μας έχει δικαιώσει την απόφασή μας».

Σήμερα το δίκτυο των καταστημάτων απαρτίζεται από 160 καταστήματα στην Ελλάδα, 27 στην Κύπρο, 1 στη Ρουμανία και 1 στην Αλβανία. Από το 2010 οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι υψηλοί και τα Coffee Island έχουν τιμηθεί δις με το βραβείο της ταχέως αναπτυσσόμενης αλυσίδας στην χώρα μας. «Η περσινή χρονιά πήγε ανέλπιστα καλά. Προσθέσαμε στο δίκτυό μας 75 νέα καταστήματα και αυξήσαμε τις πωλήσεις σε κάθε κατάστημα ξεχωριστά. Από τις αρχές του 2010 ο τζίρος μας έχει τριπλασιαστεί».

Διαβάστε ακόμα: Η εταιρεία που έφερε την «Αραβική Άνοιξη» στην Ελλάδα

Μέσα στο καλοκαίρι θα ανοίξουν τα τρία νέα καταστήματα στην Κύπρο, η οποία αποτελεί ένα επιχειρηματικό στοίχημα για τη διοίκηση της εταιρείας. «Είναι μια αγορά με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα και η καθολική αποδοχή που μας δείχνουν είναι στοιχείο που μας έχει εντυπωσιάσει. Θεωρούμαστε από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες στο νησί». Ο ίδιος προσθέσει πως πρόκειται για έναν λαό που έχει εμμονή με τα brands, εξού και η τοποθέτηση των ισχυρότερων διεθνών brands στην τοπική αγορά, και που επιτρέπει μόνο στους άριστους να επιβιώσουν.

Όσο για το αν φανταζόταν την σημερινή εξέλιξη της εταιρείας ο Κωνσταντίνος υπογραμμίζει πως το μέγεθος της ανάπτυξης ξεπέρασε κάθε προσδοκία. «Όταν ξεκινούσαμε την εταιρεία δεν φανταζόμασταν ότι θα πρωταγωνιστούσαμε στην αγορά της εστίασης. Πίσω από οτιδήποτε με το οποίο καταπιανόμαστε υπάρχει πάντα το γιατί το κάνουμε. Είμαστε μια ομάδα και θέλαμε να γίνουμε οι καλύτεροι».

Το τμήμα έρευνας εξετάζει την πρώτη ύλη η οποία προέρχεται από την Κεντρική Αμερική, την Κένυα, την Αιθιοπία και την Ινδία. Στα ιδιόκτητα εργοστάσια στην Πάτρα γίνεται η επεξεργασία όπου από τον ωμό κόκκο περνάμε στο ψήσιμο και το χαρμάνιασμα. «Θέλουμε να πρωτοστατήσουμε στον συνδυασμό ποιότητας και ανταγωνιστικής τιμής. Είμαστε από τις ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως που κατάφεραν να κάνουν το ποιοτικό μαζικό».

Η Coffee Island προχώρησε παράλληλα σε αλλαγή της εταιρικής της ταυτότητας και ανανέωση του λογότυπου, τη στιγμή που το δίκτυο των καταστημάτων της «κάλπαζε». Η ανάγκη για τελειότητα ήταν αυτή που οδήγησε τη διοίκηση σε αυτή την κίνηση καθώς τους ήταν αδύνατο να συμβιβαστούν με κάτι που δεν τους κάλυπτε 100%. Πλέον δίνεται έμφαση στη συσκευασία, στην συγκεκριμένη αρχιτεκτονική δομή των καταστημάτων και σε ένα νέο λογότυπο που θα αυξήσει το brand awareness της εταιρείας.

Τα φτερά για τις αγορές του εξωτερικού παραμένουν ανοιχτά. Η διοίκηση δηλώνει αποφασισμένη να εδραιωθεί στις ευρωπαϊκές αγορές και όχι μόνο, κλείνοντας το μάτι στην αγορά του Λονδίνου. «Παραμένει για μας όνειρο καθώς αφορά σε μια αγορά με τεράστια καταναλωτική δύναμη. Είναι σημείο κατατεθέν της εξέλιξης του καφέ παγκοσμίως και πάντα ανοιχτή σε καινούρια πράγματα. Απαρατήρητες δε περνούν ούτε οι αγορές τις Ασίας και κυρίως της Ινδίας, στην οποία έχουν δημιουργηθεί τεράστιες ευκαιρίες στον κλάδο της εστίασης.

http://news247.gr/e

No comments: