ΣΤΗ ΣΟΥΡΩΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Σμιλεύουν το ελληνικό μάρμαρο και πουλούν τα έργα τους στους Ρώσους. Πρωτοφανής άνθηση γνωρίζει από πέρσι το Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που διοργανώνεται στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης και σβήνει φέτος δύο κεράκια στη γενέθλια τούρτα με απίστευτα αποτελέσματα.
Τουλάχιστον 10 γλύπτες παγκοσμίου κύρους δουλεύουν από τον Ιούνιο πυρετωδώς στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής
Εκατόν δέκα μνημειακά έργα και πάνω από 400 μικρά γλυπτά, που φιλοτεχνήθηκαν πέρσι πουλήθηκαν σε Ρώσους, ενώ τουλάχιστον 10 γλύπτες παγκοσμίου κύρους δουλεύουν από τον Ιούνιο πυρετωδώς στο 2ο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.
«Είμαστε υπερήφανοι και πολύ ικανοποιημένοι που προσελκύουμε και φέτος καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας και κάνουμε την περιοχή μας γνωστή στα πέρατα της οικουμένης», λέει στο «Εθνος», ο εμπνευστής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Μαρμάρου (Greek Marble Initiative), Σταύρος Μυρωνίδης.
Μεταξύ των γνωστών ονομάτων που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση είναι ο Αμερικανός καθηγητής γλυπτικής, Εντουαρντ Φλέμινγκ, ο οποίος μάλιστα μένει στον Αγιο Αντώνιο Θεσσαλονίκη (δίπλα στη Σουρωτή), μεγάλα διαστήματα του χρόνου και επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα, ο Σέρβος γλύπτης Γιόργκι Σπάγιακ, που κάνει καριέρα στην Ιταλία και έργα του βρίσκονται σε πάνω από 60 πόλεις σε όλον τον κόσμο, αλλά και ο Βούλγαρος καλλιτέχνης με πληθώρα βραβείων σε διεθνείς διαγωνισμούς, Κάμεν Τάνεβ.
Το Συμπόσιο είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και από τα σημαντικότερα σύγχρονης γλυπτικής παγκοσμίως
Πέρσι χρησιμοποιήθηκαν 1.600 τόνοι μαρμάρου, δημιουργήθηκαν 500 γλυπτά, συμμετείχαν 26 γλύπτες και έβαλαν τις βάσεις για την ίδρυση ενός «χωριού γλυπτών».
Στόχος του Στ. Μυρωνίδη, ιδιοκτήτη της Myro Antiques House, είναι να γίνει η περιοχή (στο 2ο χλμ. του δρόμου Σουρωτής-Αγίου Αντωνίου), πόλος έλξης για τους γλύπτες και ένας χώρος όπου θα μπορούν να δημιουργούν, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των γύρω χωριών. Στην κατεύθυνση αυτή έχει παραχωρήσει μία έκταση σε 7 γλύπτες, προκειμένου αυτοί να χτίσουν τα δικά τους σπίτια, με απώτερο στόχο να γίνει εκεί το «χωριό των γλυπτών».
«Το Συμπόσιο αυτό είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα συμπόσια σύγχρονης γλυπτικής παγκοσμίως. Φέτος για πρώτη φορά ήρθε στη Σουρωτή τουρίστας από τη Νορβηγία που βρέθηκε για διακοπές στη χώρα μας και θέλησε να γνωρίσει τον χώρο όπου δημιουργούνται τα γλυπτά, ενώ αρκετοί νεαροί γλύπτες που έκαναν διακοπές στα νησιά, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, περνούν από εδώ και εμπνέονται από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες», αναφέρει ο κ. Μυρωνίδης.
Από την Greek Marble Initiative «ξεπήδησε» κι ένα ακατέργαστο ταλέντο, ο 21χρονος Γιώργος Σπυριδόνοβ, με καταγωγή από τη Γεωργία, ο οποίος εργάζεται ως σιδεράς στον Αγιο Αντώνιο και κλήθηκε με αυτήν του την ιδιότητα να βοηθήσει τους γλύπτες. Αν και ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τη γλυπτική, καθώς σπουδάζει μηχανικός αυτοκινήτων, γοητεύτηκε ως μαθητής πλέον, δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες και άρχισε σιγά σιγά να δημιουργεί τα δικά του έργα. Παρακολουθεί ανελλιπώς τα σεμινάρια που δίνει ο καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Θανάσης Πάλλας και τα έργα του δείχνουν ότι ένα νέο ταλέντο γεννιέται.
Σύμφωνα με τον κ. Μυρωνίδη, «η Ελληνική Πρωτοβουλία Μαρμάρου είναι μια πλατφόρμα διασύνδεσης γλυπτών, που έχει στόχο την προαγωγή της σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο και την προβολή Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό. Και αυτό το πετυχαίνει με τη διοργάνωση εκθέσεων, συμποσίων και events όλον τον χρόνο, με αφετηρία τη Σουρωτή Θεσσαλονίκης». ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr
No comments:
Post a Comment