7.8.14

“ ΜΑΔΑΝΕ “ ΤΗ ΔΙΑΣΗΜΗ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ ΝΤΟΠΙΟΙ - ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ ΒΟΤΣΑΛΩΝ

 

Ντόπιοι και τουρίστες αποδεκατίζουν τα Λαλάρια, από τα εντυπωσιακά, άσπρα βότσαλα, που έκαναν την ομώνυμη παραλία της Σκιάθου ονομαστή σε όλο τον κόσμο.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Σκιάθος» τοποθέτησε στην παραλία Λαλάρια προειδοποιητικές πινακίδες για να αποτραπεί η συνήθεια να μαζεύουν ντόπιοι και τουρίστες τα βότσαλα.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Σκιάθος» τοποθέτησε στην παραλία Λαλάρια προειδοποιητικές πινακίδες για να αποτραπεί η συνήθεια να μαζεύουν ντόπιοι και τουρίστες τα βότσαλα.

Οι ντόπιοι τα μαζεύουν και «ντύνουν» με αυτά τις αυλές τους, άλλοι τα ζωγραφίζουν και τα πουλούν, οι ξένοι τα παίρνουν ως αναμνηστικά. Οι γεωλόγοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει ξανά η παραλία από τα χαρακτηριστικά άσπρα βότσαλα.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την παραλία, το λιμεναρχείο Σκιάθου εξέδωσε απαγόρευση συλλογής βότσαλων και απειλεί με πρόστιμα 400-1.000 ευρώ, σε όσους αποψιλώνουν την περιοχή.

Ο πολιτιστικός σύλλογος «Η Σκιάθος» ανέλαβε να... εξοπλίσει τα Λαλάρια με προειδοποιητικές πινακίδες, ενώ τοποθέτησε σχετικά ενημερωτικά σημειώματα και μέσα στα τουριστικά σκάφη που κάνουν δρομολόγια προς την παραλία.

Η εντυπωσιακή «Τρύπια Πέτρα»

Η εντυπωσιακή «Τρύπια Πέτρα»

«Το τοπίο έχει αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και πλέον η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Το καλοκαίρι η παραλία αδειάζει από βότσαλα, όλοι έρχονται πρώτα για να μαζέψουν πέτρες και μετά να απολαύσουν το τοπίο. Αυτό δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί», δήλωσε στο «Εθνος», εκ μέρους του συλλόγου «Η Σκιάθος», ο Θοδωρής Τζούμας.

Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφει ο λιμενάρχης Σκιάθου, υποπλοίαρχος, Νικόλαος Κατσάμπας, όσοι εντοπιστούν να έχουν μαζί τους άσπρα βότσαλα από τα Λαλάρια θα υποστούν τις κυρώσεις του νόμου, ενώ επιπλέον θα τους επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο.

Τα Λαλάρια βρίσκονται στο βορειοανατολικό άκρο της Σκιάθου, σε ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο, χωρίς οδική πρόσβαση και θεωρούνται από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας.

Γύρω γύρω υπάρχουν απόκρημνοι, κατάλευκοι βράχοι και ο βοριάς που τους χτυπά με μανία, τους περισσότερους μήνες τον χρόνο, κόβει κομμάτια τους και τα ρίχνει στη θάλασσα. Το θαλασσινό νερό, σε συνδυασμό με τον βραχώδη βυθό, δημιουργεί με το πέρασμα των χρόνων, μικρά, στρογγυλά, άσπρα βότσαλα, τα γνωστά στο τοπικό ιδίωμα «λαλάρια», που έδωσαν το όνομά τους στην παραλία.

Η άγρια ομορφιά του τοπίου και η πεντακάθαρη θάλασσα, πραγματικά κόβουν την ανάσα, όπως και η «Τρύπια Πέτρα», ένας πελώριος βράχος με μια τρύπα στην μέση και δίπλα του εντυπωσιακά βράχια που ξεκινούν από την κορυφή της πλαγιάς και καταλήγουν στο πίσω μέρος της ακτής.

Στα Λαλάρια φτάνει κανείς μόνο μέσω της θάλασσας και μόνο όταν ο καιρός το επιτρέπει, καθώς είναι σε ένα δύσκολο σημείο του νησιού. Καθημερινά αναχωρούν από το λιμάνι της Σκιάθου καραβάκια που αφήνουν τους εκδρομείς στην παραλία και επιστρέφουν μετά το μεσημέρι.

Αγρια ομορφιά
Η παραλία δεν διαθέτει απολύτως τίποτα και προσφέρει στους τουρίστες μόνο την άγρια ομορφιά του τοπίου. Για λόγους προστασίας και διατήρησης του τοπίου, οι αρχές δεν επιτρέπουν τη δημιουργία υποδομών, ούτε καν τη λειτουργία ενός beach bar. Ετσι, στην αποβάθρα, οι? καπετάνιοι συνιστούν στους επιβάτες των σκαφών να παίρνουν μαζί τους νερό, ομπρέλα και ό,τι άλλο θα χρειαστούν για την ολιγόωρη παραμονή τους.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

http://www.ethnos.gr

No comments: