Νέα έρευνα επιχειρεί να ρίξει «φως» στο μυστήριο
Τελικά ο Ιησούς ήταν παντρεμένος ή μήπως πρόκειται για έναν ακόμη μύθο από αυτούς που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς; Μία ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κολούμπια, προσπαθεί να ρίξει φως στο μυστήριο.
Όπως μεταδίδει το Russian Today, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα μυστηριώδες αρχαίο χειρόγραφο το οποίο ονομάζεται το «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού» και υποστηρίζει ότι ο Ιησούς θα μπορούσε να είχε παντρευτεί ενδεχομένως να είναι αυθεντικό.
Οι επιστήμονες του Κολούμπια ελέγχουν το μελάνι που είχε χρησιμοποιηθεί για να γραφτεί το χειρόγραφο και αντικρούουν τις αξιώσεις του γερμανού επιστήμονα Κρίστιαν Άσκελαντ, ο οποίος είχε υποστηρίξει πέρυσι ότι το τεχνούργημα ήταν πλαστό.
Ο Κρίστιαν Άσκελαντ, συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας της Μετάφρασης των Εβδομήκοντα και της Βίβλου, στο Βούπερταλ, είχε αναφέρει ένα άλλο αρχαίο χειρόγραφο με αποσπάσματα από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη. Η ραδιοχρονολόγηση είχε δείξει ότι το χειρόγραφο γράφτηκε πριν από 1.200 χρόνια σε μια σπάνια Λυκοπολιτάνικη διάλεκτο η οποία είχε εξαφανιστεί πριν από τρεις περίπου αιώνες.
Ο ίδιος μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα επισήμανε τις ομοιότητες μεταξύ του Ευαγγελίου του Ιωάννη και του χειρόγραφου του Ευαγγελίου της συζύγου του Ιησού, το οποίο κατά τη γνώμη του απέδειξε ότι και τα δύο ήταν ψεύτικα. Σύμφωνα με τον ίδιο και τα δύο είχαν γραφτεί από τον ίδιο καλλιτέχνη ενώ είχε χρησιμοποιηθεί και το ίδιο μελάνι και μάλιστα την ίδια στιγμή.
Ωστόσο οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κολούμπια αναφέρουν ότι τα μελάνια που έχουν χρησιμοποιηθεί στα δύο χειρόγραφα είναι διαφορετικά.
«Στην πρώτη μας έρευνα επισημάναμε ότι τα μελάνια που χρησι8μοποιήθηκαν στα δύο χειρόγραφα ήταν εντελώς διαφορετικά. Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την παρατήρηση αυτή», τόνισε ο Τζέιμς Γιάρντλεϊ στο Live Science, δίχως να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες πριν από την δημοσιοποίησή του.
Το αποκαλούμενο «Ευαγγέλιο της συζύγου του Ιησού», είναι ένα απόσπασμα από ένα κοπτικό κείμενο, όχι μεγαλύτερο από μια επαγγελματική κάρτα, στο οποίο, μια μεταφρασμένη γραμμή, κάνει αναφορά σε λεγόμενα του Ιησού με τη φράση «η σύζυγός μου», όπως γίνεται επίσης αναφορά σε ένα άτομο από τους μαθητές του, με το όνομα «Μαρία».
«Φως» στην έρευνα
Η Κάρεν Κινγκ, ειδική από τη Θεολογική Σχολή του Χάρβαρντ, που ανακοίνωσε την εύρεση του ευαγγελίου το 2012, τόνισε ότι ο πάπυρος δεν αποδεικνύει εάν ο Ιησούς ήταν παντρεμένο. Μπορεί όμως να ρίξει «φως» στη διαμάχη των πρώτων χριστιανών, για τον Ιησού και την ζωή του.
«Αυτό το απόσπασμα ευαγγελίου, παρουσιάζει ένα λόγο για αναθεώρηση των όσων πιστεύαμε πως ξέραμε, με το να θέτει το ερώτημα σχετικά με το ρόλο που έπαιξε η οικογενειακή κατάσταση του Ιησού στις διαμάχες των πρώτων χριστιανών, σχετικά με το γάμο, τη σεξουαλική αποχή και την οικογένεια».
No comments:
Post a Comment