1.12.15

ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ…ΕΔΩ..ΛΙΔΟΡΙΚΙ ..




Χριστούγεννα  2008 , το  Αλωνάκι στολισμένο  κι φωταγωγημένο
Αρχείο Κ.Καψάλη
   *********
Καλησπέρα  Λιδορικιώτες 
Καλησπέρα  φίλοι του  χωριού  μας
ΤΡΙΤΗ  ΣΗΜΕΡΑ  1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  2015 
         ΚΑΛΟ   ΜΗΝΑ

Ανατολή Ήλιου: 07:20
Δύση Ήλιου: 17:07
Σελήνη 21 ημερών

ΣΑΝ  ΣΗΜΕΡΑ
ΓΕΓΟΝΟΤΑ

μ. Χ.
1818

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μυείται στη Φιλική Εταιρεία.
1891

Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημιουργεί ένα νέο παιχνίδι και το ονομάζει μπάσκετ-μπολ.
1909

Αρχίζει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Συγγρούστην Αθήνα, ειδικευμένο στα δερματικά και αφροδίσια νοσήματα.
1913

Η Κρητική Πολιτεία ενσωματώνεται στη ελληνική επικράτεια.
1944

Οι υπουργοί που ανήκουν στο ΕΑΜ αποσύρονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου. Δύο ημέρες αργότερα θα ξεσπάσουν τα λεγόμενα «Δεκεμβριανά».
1947

Ο Σκρουτζ Μακ Ντακ, ο φιλάργυρος εκατομμυριούχος ήρωας του Ντίσνεϊ και θείος τουΝτόναλντ Ντακ, εμφανίζεται για πρώτη φορά σε κόμι στριπ. Είναι δημιουργία του Καρλ Μπαρκς.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0112#ixzz3t6IB8TQG
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ 
μ. Χ.
1083

Άννα Κομνηνή, βυζαντινή πριγκίπισσα και ιστορικός («Αλεξιάδα»). (Θαν. 1153)
1792

Αλέξανδρος Υψηλάντης, έλληνας στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. (Θαν. 19/1/1828)
1935

Γούντι Άλεν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Άλεν Στιούαρτ Κένινγκσμπεργκ, αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας και μουσικός.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0112#ixzz3t6IetPNy
ΘΑΝΑΤΟΙ
μ. Χ.
1866

Σερ Τζορτζ Έβερεστ, ουαλός στρατιωτικός, μηχανικός και τοπογράφος. Δούλεψε πολλά χρόνια στην Ινδία, ανέπτυξε μεθόδους μέτρησης και προς τιμήν του η ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων φέρει το όνομά του. (Γεν. 4/7/1790)
1973

Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, ιδρυτής του κράτους του Ισραήλ και πρώτος πρωθυπουργός της χώρας από το 1948 έως το 1953. (Γεν. 16/10/1886)
2005

Γκαστ Αβράκοτος, ελληνικής καταγωγής θρυλικός πράκτορας της CIA, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ήττα των σοβιετικών στο Αφγανιστάν. (Γεν. 1938)
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/almanac/0112#ixzz3t6IszTFm

Η Ένωση της Κρήτης με την

Ελλάδα


3841
0

Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος. Ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα (1 Νοεμβρίου 1913), ο σουλτάνος Μεχμέτ ο 5ος είχε παραιτηθεί από κάθε δικαίωμα επικυριαρχίας επί της μεγαλονήσου. Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση.
Η επίσημη ανακήρυξη της ένωσης έγινε στα ηλιόλουστα Χανιά την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 1913, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, μέσα σε ιδιαίτερα πανηγυρικό κλίμα. «Η πόλις ηγρύπνησε στολιζομένη. Εορτάζει δε ο ουρανός, αποκατασταθείσης από της νυκτός της γαλήνης και ανατείλαντος εαρινού ηλίου. Οι δρόμοι παρουσιάζουν όψιν λειμώνων ευωδιαζόντων από τας μυρσίνας. Παντού είναι ανηρτημέναι Βυζαντιναί σημαίαι μεταξύ των κυανολεύκων. Συνωστίζονται παντού χωρικοί υψηλόκορμοι ζώσαι εικόνες του Θεοτοκοπούλου. Τα Κρητικόπουλα εις σμήνη κυκλοφορούν με τις φουφουλίτσες των. Από του Νικηφόρου Φωκά του εκδιώξαντος εκ Κρήτης τους Άραβας πρώτην φοράν Έλλην βασιλεύς αποβιβάζεται εις την νήσον» γράφει σε ανταπόκρισή της από τα Χανιά η αθηναϊκή εφημερίδα «Εστία». Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν στις 11:50 το πρωί, όταν οι γηραιοί αγωνιστές Αναγνώστης Μάντακας, 94 ετών, και Χατζημιχάλης Γιάνναρης, 88 ετών, ύψωσαν την ελληνική σημαία στο φρούριο Φιρκά, ενώ την ίδια ώρα ερρίπτοντο 101 κανονιοβολισμοί από τα ναυλοχούντα ελληνικά πολεμικά πλοία.
Η Κρήτη περιήλθε ολοκληρωτικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στις 4 Οκτωβρίου του 1669, όταν ο μέγας Βεζύρης Κιοπρουλής εισήλθε πανηγυρικά στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο), θέτοντας τέλος στην Ενετοκρατία στο νησί, που κράτησε 465 χρόνια (1204-1669). Παρά τη φυγή πολλών κατοίκων και την πληθυσμιακή αλλοίωση από τους νέους κατακτητές, οι Κρήτες ποτέ δεν έσκυψαν το κεφάλι στους Οθωμανούς. Το μαρτυρούν οι εξεγέρσεις του 1692 («Κίνημα του 1692») και του 1770 («Επανάσταση του Δασκαλογιάννη»).

Η τελετή ανακήρυξης της ένωσης
Το 1821, οι Κρήτες συμμετείχαν στον εθνικό ξεσηκωμό, αλλά οι προσπάθειές τους δεν ευοδώθηκαν, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού Τούρκων και Τουρκοκρητικών στο νησί και της έλλειψης εφοδίων. Οι εξεγέρσεις κατά του κατακτητή συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση και πυκνότητα, το 1833 («Κίνημα των Μουρνιών»), το 1841 («Επανάσταση των Χαιρέτη και Βασιλογεώργη»), το 1858 («Κίνημα του Μαυρογένη»), την τριετία 1866-1869 («Μεγάλη Κρητική Επανάσταση»), το 1878 («Επανάσταση του 1878»), το1889 («Επανάσταση του 1889») και τη διετία 1897-1898 («Επανάσταση του 1897-1898»), οπότε η Κρήτη κέρδισε την αυτονομία της υπό τις ευλογίες των Μεγάλων Δυνάμεων, μετά τις απίστευτες ωμότητες που διέπραξαν οι βαζιβουζούκοι (Τούρκοι άτακτοι) στο Ηράκλειο στις 25 Αυγούστου του 1898. Στις 2 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης εγκατέλειπε το κρητικό έδαφος.
Η Κρήτη τέθηκε υπό την προστασία των Μεγάλων Δυνάμεων και την υψηλή μόνο επικυριαρχία του σουλτάνου. Από το 1898 έως το 1913 δημιουργήθηκε η Κρητική Πολιτεία, με αρμοστή τον έλληνα βασιλόπαιδα Γεώργιο και κυβέρνηση αποτελούμενη από πέντε χριστιανούς και ένα μουσουλμάνο (Οι μουσουλμάνοι αντιπροσώπευαν περίπου το 25% των κατοίκων της Κρήτης το 1900). Δεσπόζουσα μορφή εκείνης της περιόδου αναδείχθηκε ο νεαρός δικηγόρος Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος γρήγορα ήλθε σε σύγκρουση με τον Γεώργιο, εξαιτίας των υπερεξουσιών του. Η «Επανάσταση στον Θέρισο» (10 Μαρτίου 1905), που οργάνωσε ο Βενιζέλος ανάγκασε τον Γεώργιο σε παραίτηση και την ανάληψη της ύπατης αρμοστείας από τον ελλαδίτη πολιτικό Αλέξανδρο Ζαΐμη. Κύριο αίτημα των εξεγερμένων ήταν η άμεση ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
Η νικηφόρα έκβαση των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) για την Ελλάδα, εξαιτίας και της διορατικής πολιτικής του Έλληνα πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, επιτάχυνε τις εξελίξεις. Στις 30 Μαΐου 1913 ο παραπαίων σουλτάνος παραιτήθηκε όλων των δικαιωμάτων του στην Κρήτη με τη Συνθήκη του Λονδίνου (άρθρο 4), ενώ με ιδιαίτερη συνθήκη παραιτήθηκε και από την επικυριαρχία του στο νησί (1 Νοεμβρίου 1913). Η Κρήτη ήταν ελεύθερη και η ένωσή της με την Ελλάδα είχε πραγματοποιηθεί. Το Κρητικό Ζήτημα, που απασχόλησε επί μακρόν τη διεθνή πολιτική, είχε επιλυθεί.
Το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έφυγαν και οι τελευταίοι μουσουλμάνοι από την Κρήτη, οι περισσότεροι από τους οποίους εγκαταστάθηκαν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Από τα μέσα της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας, άρχισε να διαδίδεται μια φημολογία, κυρίως μέσω διαδικτύου, ότι το 2013 οι κάτοικοι της Κρήτης θα κληθούν να αποφανθούν με δημοψήφισμα εάν επιθυμούν το νησί να παραμείνει στην Ελλάδα ή να ανεξαρτητοποιηθεί, βάσει ενός μυστικού πρωτοκόλλου των συνθηκών παραχώρησής του στην Ελλάδα το 1913. Οι ειδικοί διαβεβαιώνουν και ο χρόνος έδειξε ότι επρόκειτο περί αστειότητος ή ευσεβούς πόθου κάποιων κύκλων.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/704#ixzz3t6J7ub2P

Αλέξανδρος Υψηλάντης

1792 – 1828

Αλέξανδρος Υψηλάντης
1087
0

Στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1792 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν πρωτότοκος γιος του Κωνσταντίνου Υψηλάντη. Ανατράφηκε σε περιβάλλον που διαπνεόταν από έντονο πατριωτισμό κι έλαβε εκλεκτή μόρφωση.
Στην Πετρούπολη, όπου ακολούθησε τον πατέρα του, φοίτησε στη Σχολή του Σώματος των Βασιλικών Ακολούθων και στη συνέχεια υπηρέτησε στα σώματα της αυτοκρατορικής φρουράς. Διακρίθηκε στους πολέμους κατά του Ναπολέοντα, ενώ στη μάχη της Δρέσδης, στις 27 Αυγούστου 1813, έχασε το δεξί του χέρι.
Τον Μάρτιο του 1820 ο Εμμανουήλ Ξάνθος του πρόσφερε την αρχηγία της Φιλικής Εταιρείας. Την αποδέχθηκε στις 12 Απριλίου, αφού πρώτα έγιναν δεκτοί οι όροι που έθεσε, και αμέσως άρχισε την οργάνωση του σχεδίου για την έναρξη της Επανάστασης από την Πελοπόννησο.
Όμως, με την ενθάρρυνση του Ιωάννη Καποδίστρια πείσθηκε ότι έπρεπε να επισπεύσει την προπαρασκευή της και τον Ιούνιο του 1820 εγκαταστάθηκε στη Οδησσό. Πέρασε τον ποταμό Προύθο στις 22 Φεβρουαρίου 1821 και δύο μέρες αργότερα ύψωσε τελικά τη σημαία της Επανάστασης στις παραδουνάβιες ηγεμονίες και συγκεκριμένα στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, όπου απαγορευόταν η παραμονή του τουρκικού στρατού.
Με επιστολή του στον αυτοκράτορα Αλέξανδρο υπέβαλε την παραίτησή του από το ρωσικό στρατό και αναγγέλλοντας την Ελληνική Επανάσταση ζήτησε την αρωγή του. Αμέσως μετά επιδόθηκε στη δημιουργία στρατού και συγκρότησε τον Ιερό Λόχο.
Στις 7 Ιουνίου 1821 ο στρατός του Υψηλάντη καταστράφηκε στη μάχη του Δραγατσανίου και υποχώρησε προς τα αυστριακά σύνορα. Παραδόθηκε στους Αυστριακούς, φυλακίστηκε και απελευθερώθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1827. Η κλονισμένη υγεία του δεν του επέτρεψε να βοηθήσει το επαναστατημένο έθνος. Πέθανε στη Βιέννη δύο μήνες μετά την αποφυλάκισή του, στις 19 Ιανουαρίου του 1828.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/156#ixzz3t6JSr5aw

Το Πορτρέτο των Μηνών

  • ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη
Πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη
2824
0

Ο Δεκέμβριος είναι ο δωδέκατος μήνας και τελευταίος του Γρηγοριανού Ημερολογίου, με διάρκεια 31 ημερών. Η ονομασία του ετυμολογείται από τη λατινική λέξη December, η οποία προέρχεται από το αριθμητικό decem (δέκα), επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ο Δεκέμβριος ήταν ο δέκατος κατά σειρά μήνας.
Στη συνέχεια, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ρωμαϊκό ημερολόγιο έγινε δωδεκάμηνο. Ο Δεκέμβριος μετακινήθηκε στη δωδέκατη θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονομασία, παρότι τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο ρωμαίος αυτοκράτορας Κόμμοδος θέλησε να τη μετονομάσει σε Αμαζόνιο, προς τιμήν της σύζυγό του Βρουτίας, που ήταν όμορφη σαν Αμαζόνα.
Στην αρχαία Αθήνα ο Δεκέμβριος ισοδυναμούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Μαιμακτηριώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Ποσειδεώνα, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον θεό Ποσειδώνα. Στο λαϊκό καλεντάρι ο Δεκέμβριος ονομάζεται Ασπρομηνάς και Χιονιάς για το πυκνό του χιόνι.
Οι Ρωμαίοι είχαν δύο σημαντικές γιορτές τον Δεκέμβριο:
  • Τα Σατουρνάλια, προς τιμή του θεού Σατούρνους (ο Κρόνος των Ελλήνων), ήταν γιορτή χαράς και ξενιασιάς, όπου εκτός από τις καθιερωμένες θυσίες, κυρίαρχη θέση είχαν η ανταλλαγή δώρων και τα τυχερά παιγνίδια. Διαρκούσαν από τις 17 έως τις 23 Δεκεμβρίου.
  • Ακολουθούσαν στις 25 Δεκεμβρίου τα Βρουμάλια, γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου, όπου τιμούσαν τον Ήλιο, που ως θεότητα του φωτός ταυτιζόταν με τον Μίθρα των Περσών. Και στις δύο γιορτές θυσίαζαν χοίρους, τους οποίους στη συνέχεια κατανάλωναν.
Οι παγανιστικές αυτές γιορτές ήταν αρκετά δημοφιλείς και επέζησαν έως το 12ο αιώνα, παρά τις απαγορεύσεις, κληροδοτώντας σε μας τις δοξασίες και τους θρύλους για τους καλικάντζαρους και τα άλλα δαιμόνια. Η Χριστιανική Εκκλησία προσπάθησε να επωφεληθεί από τη δημοφιλία των δύο αυτών εορτών και να τις καταπολεμήσει ως ειδωλολατρικές, τοποθετώντας τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με μία θεωρία. Η άλλη θεωρία στηρίζεται σε ημερολογιακούς υπολογισμούς για να απαντήσει στο ερώτημα πώς επιλέχθηκε η 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού των Χριστουγέννων.
Εκτός από τα Χριστούγεννα, που κυριαρχούν τον Δεκέμβριο, με τα θρησκευτικά και κοσμικά τους συμφραζόμενα, ξεχωριστή θέση έχουν από θρησκευτικής πλευράς και τα λεγόμενα Νικολοβάρβαρα, που περιλαμβάνουν τις εορτές της Αγίας Βαρβάρας (4 Δεκεμβρίου), Αγίου Σάββα (5 Δεκεμβρίου) και Αγίου Νικολάου (6 Δεκεμβρίου).
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/500/188#ixzz3t6JqXRuO

Σκρουτζ Μακ Ντακ



504
0

Το πιο πλούσιο και φιλάργυρο παπί του κόσμου, βγαλμένο από το πενάκι του αμερικανού κομίστα Καρλ Μπαρκς (1901-2000). Επίλεκτο μέλος της οικογένειας των Ντακ που δημιούργησε ο Γουόλτ Ντίσνεϋ, πρωτοεμφανίσθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1947 στην ανθολογία κόμιξ «Four Color», που εξέδιδε από το 1939 έως το 1962 ο εκδοτικός οίκος Dell. O Καρλ Μπαρκς εμπνεύστηκε τον χάρτινο ήρωά του από το λογοτεχνικό του ισοδύναμο, τον πάμπλουτο τσιγγούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ, κεντρικό πρόσωπο του διηγήματος του Καρόλου Ντίκενς «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία».
Ο Σκρουτζ είναι μία γέρικη ανθρωπόμορφη πάπια Πεκίνου, με κιτρινο - πορτοκαλί ράμφος και πόδια. Ζει στη Λιμνούπολη και συνήθως εμφανίζεται με μπλε ή κόκκινο φράκο, ημίψηλο, ματογυάλια και γκέτες. Στις ταινίες κινουμένων σχεδίων ακούγεται να μιλά με ελαφριά σκωτσέζικη προφορά.
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Σκρουτζ γεννήθηκε στη Σκωτία και κέρδισε την πρώτη του δεκάρα, που τη φυλάει ακόμα ως κόρη οφθαλμού, σε ηλικία δέκα ετών. Λίγο αργότερα έφυγε για να κάνει την τύχη του στην Αμερική και βρέθηκε στο Κλοντάικ να ψάχνει για χρυσάφι.
Σύντομα κέρδισε το πρώτο του εκατομμύριο και αγόρασε τον λόφο όπου έμελλε να στήσει το σήμα κατατεθέν της οικονομικής αυτοκρατορίας του, ένα πελώριο θησαυροφυλάκιο. Από εκεί και ύστερα η πορεία του ήταν ανοδική, αν και ο δρόμος της επιτυχίας δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.
Παρά τις αντιξοότητες, ο Σκρουτζ κατόρθωνε να τα βγάζει πέρα, αφού κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να τον ξεπεράσει σε εξυπνάδα και πονηριά. Στα χρόνια που ακολούθησαν ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο για να αυξήσει την περιουσία του, με βοηθούς του συνήθως τον ανιψιό του Ντόναλντ Ντακ και τα τρία τετραπέρατα ανιψάκια του Χιούι, Λιούι και Ντιούι.
Παρ’ όλο που κατέκτησε την κορυφή,  δεν μπορεί να επαναπαυθεί στις δάφνες του. Πρέπει διαρκώς να παλεύει για να προστατεύσει το πολύτιμο χρυσάφι του και να παραμείνει το πλουσιότερο παπί του κόσμου. Οι Μουργόλυκοι αποτελούν μόνιμη απειλή για την περιουσία του, αφού το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι πώς να διαρρήξουν το απόρθητο θησαυροφυλάκιό του.
Ανελέητη εχθρός του είναι και η μάγισσα Μάτζικα, η οποία θέλει απελπισμένα να πάρει στα χέρια της την τυχερή του δεκάρα. Από την άλλη μεριά καραδοκούν οι επιχειρηματίες ανταγωνιστές, όπως ο Ρόμπαξ, που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να ξεπεράσει τον Σκρουτζ σε πλούτη και δόξα. Φυσικά, ο Σκρουτζ βγαίνει πάντα νικητής, αλλά πριν προλάβει να πάρει ανάσα αρχίζει να ετοιμάζεται για την επόμενη μάχη.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/854#ixzz3t6K5Ig6O

Η ιστορία του Scrabble



324
0

Η ιστορία του Σκραμπλ (Scrabble), ενός από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια στον κόσμο, ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες. Το εφηύρε ένας αμερικανός αρχιτέκτονας, ο Άλφρεντ Μόσερ Μπατς, ο οποίος όταν απολύθηκε το 1931 σκέφτηκε να ασχοληθεί με τη μεγάλη του αγάπη, τα επιτραπέζια παιχνίδια. Παρατήρησε πως όλα τα παιχνίδια δεξιοτήτων, όπως τον σκάκι, είναι αρκετά απαιτητικά για τον μέσο παίκτη. Έτσι αποφάσισε να εφεύρει ένα καινούριο, που θα βασίζεται στις γνώσεις αλλά και στην τύχη.
Προς το τέλος του 1931 είχε συλλάβει την κεντρική ιδέα του παιχνιδιού που ονόμασε Λέξικο. Μία συλλογή γραμμάτων, με τα οποία οι παίκτες έπρεπε να σχηματίζουν λέξεις. Η αξία του κάθε γράμματος προέκυψε με βάση τη συχνότητα εμφάνισής του στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας New York Times.
Το 1933 η αίτηση του Μπατς για την κατοχύρωση της εφεύρεσής του απορρίφθηκε, ενώ και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές παιχνιδιών της εποχής αρνήθηκαν την υλοποίηση της ιδέας. Τα επόμενα πέντε χρόνια, κατασκεύασε μόνος του περίπου 200 αντίγραφα, τα οποία πούλησε σε συγγενείς και φίλους. Το 1938 σκέφτηκε να προσθέσει στο παιχνίδι έναν πίνακα, πάνω στον οποίο θα τοποθετούνταν τα γράμματα με τη λογική ενός σταυρόλεξου, μετονομάζοντας το «Λέξικο» σε «Criss-Crosswords» (διαγωνο-σταυρόλεξο στα ελληνικά). Και αυτή η παραλλαγή, όμως, δεν είχε καλύτερη τύχη.
Μετά τις απανωτές απορρίψεις, ο Μπατς αποφάσισε να ξαναγίνει αρχιτέκτονας. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το Σκραμπλ παρέμεινε στο συρτάρι του, ως το 1948, οπότε τον πλησίασε ο Τζέιμς Μπρούνοτ. Ήταν ένας από τους πρώτους παίχτες του Criss-Crosswords και πίστευε στην εμπορική αξία του παιχνιδιού. Ανέλαβε, λοιπόν, τη μαζική παραγωγή του, δίνοντας στον Μπατς ένα ποσό από κάθε πώληση.
Κάποιες τελευταίες παρεμβάσεις κρίθηκαν απαραίτητες από τον Μπρούνοτ. Ξανασχεδίασε τον πίνακα των τετραγώνων, απλούστευσε τους κανόνες, του έδωσε νέο όνομα και την 1η Δεκεμβρίου του 1948 έλαβε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το Σκραμπλ. Το εμπορικό σήμα κατοχυρώθηκε 15 μέρες αργότερα.
Το πρώτο εργαστήριο του Μπρουνότ στήθηκε στο σαλόνι του σπιτιού του στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Προμηθεύονταν τα επιμέρους κομμάτια από διάφορους κατασκευαστές και τα συναρμολογούσαν οι ίδιοι. Αρχικώς παρήγαγαν 18 παιχνίδια την ημέρα, τυπώνοντας ένα - ένα τα γράμματα στα ξύλινα τετράγωνα. Κατά τη διάρκεια του 1949 πούλησαν 2.251 παιχνίδια, χάνοντας 450 δολάρια στην παραγωγική διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο συνέχισαν και τα επόμενα χρόνια, χάνοντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους.
Το 1952 ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Εκείνη τη χρονιά, ο Τζακ Στράους, πρόεδρος του «Macy», ενός από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στον κόσμο, γνώρισε στις διακοπές του το Σκραμπλ κι ενθουσιάστηκε. Αποφάσισε να το προωθήσει και μέσα σ' ένα χρόνο το Σκραμπλ άρχισε να πουλά 6.000 κομμάτια την εβδομάδα. Μη μπορώντας να ανταποκριθεί στη ζήτηση, ο Μπρουνότ πούλησε τα δικαιώματα στην κατασκευάστρια εταιρία «Selchow and Righter», μία απ' αυτές που είχαν απορρίψει παλαιότερα το παιχνίδι.
Το 1953 η τρέλα του Σκραμπλ «κυρίευσε» την Αυστραλία, όπου το λάνσαρε η J.W. Spear & Sons. Το 1968 η αυστραλιανή εταιρία αγόρασε τα δικαιώματα για όλο τον κόσμο, τα οποία από το 1994 βρίσκονται στην κατοχή της Mattel Inc.
Το πρώτο Πρωτάθλημα Σκραμπλ διοργανώθηκε το 1991 στο Λονδίνο. Ο Τζέιμς Μπρουνότ δεν ζούσε για να πάρει αυτή την ικανοποίηση. Πέθανε τον Οκτώβριο του 1984, σε αντίθεση με τον Άλφρεντ Μπατς, που έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 1993, απολαμβάνοντας ως τα βαθιά του γεράματα το παιχνίδι που ο ίδιος είχε εφεύρει.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/57#ixzz3t6KNc3X4

Πρώτη θέση προς την ισότητα



1172
0

1 Δεκεμβρίου 1955: Μία νεαρή μοδίστρα, η Ρόζα Μπαρκς, αρνείται να σηκωθεί από το κάθισμά της στο λεωφορείο για να καθίσει ένας λευκός και συλλαμβάνεται. Το παράδοξο για εμάς αυτό γεγονός συνέβη στην πόλη Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, στην καρδιά του αμερικάνικου νότου, που ήταν γνωστός για τις ρατσιστικές του προκαταλήψεις ήδη από την εποχή του εμφυλίου πολέμου.
Τη δεκαετία του '50, στα λεωφορεία της πόλης οι μπροστινές θέσεις προορίζονταν για τους λευκούς επιβάτες, ενώ στο πίσω μέρος μπορούσαν να κάθονται οι μαύροι εφόσον υπήρχαν κενές θέσεις.
Η Ρόζα Μπαρκς δεν ήταν βέβαια μια τυχαία επιβάτις, αλλά δραστήριο μέλος της τοπικής οργάνωσης για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, που βρήκαν την «χρυσή» ευκαιρία να αναδείξουν το θέμα. Με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ένα δραστήριο νεαρό εφημέριο, ξεκίνησαν ένα γενικευμένο μποϋκοτάζ των συγκοινωνιών της πόλης που προκάλεσε μεγάλες οικονομικές ζημιές στη δημοτική αρχή.
Οι διαμαρτυρόμενοι, με τη βοήθεια πολλών λευκών κατοίκων, οργάνωσαν ένα εναλλακτικό σύστημα συγκοινωνιών με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα. Η αντίδραση των λευκών ήταν βίαια. Οι αρχές έκαναν τα «στραβά μάτια» στην Κου Κλουξ Κλαν, η οποία ένα βράδυ πυρπόλησε το σπίτι του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Η ενέργεια αυτή έφερε τα αντίστροφα αποτελέσματα, καθώς προκάλεσε παναμερικανικό ενδιαφέρον. Ο διαχωρισμός λευκών και μαύρων στα λεωφορεία έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο με απόφασή του στις 13 Νοεμβρίου του 1956 ακύρωσε τον συγκεκριμένο κανονισμό της πολιτείας της Αλαμπάμα.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/38#ixzz3t6KeunZB

Γκαστ Αβρακότος

1938 – 2005

Γκαστ Αβρακότος
202
0

Θρυλικός πράκτορας της CIA, με καταγωγή από τη Λήμνο, γνωστός στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών με τα προσωνύμια «Μίστερ Βρόμικος» και «Τζέιμς Μποντ των φτωχών». Έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ήττα των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν, αλλά προετοίμασε άθελά του το φαινόμενο Μπιν Λάντεν.
Ο Γκαστ Αβράκωτος (Gust Avrakotos) γεννήθηκε το 1938 στην πόλη Αλικίπα της Πενσυλβάνιας και ήταν γιος έλληνα μετανάστη από τη Λήμνο. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μικρός το σχολείο για να βοηθήσει τη φτωχή οικογένειά του. Δούλεψε αρχικά σε χαλυβουργείο και αργότερα πουλούσε τσιγάρα στις ταβέρνες της περιοχής. Επανήλθε στο σχολείο και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ το 1962.
Την ίδια χρονιά προσλήφθηκε από τη CIA, όταν το «ευαγές ίδρυμα του Λάνγκλεϊ» άνοιξε τις πόρτες του και σε αποφοίτους μη ονομαστών πανεπιστημίων. Η γνώση της Ελληνικής ήταν το κύριο προσόν που τον έφερε στην Αθήνα λίγο πριν από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Παρέμεινε στο κλιμάκιο της CIA στην ελληνική πρωτεύουσα έως το 1978, όταν ανακλήθηκε στην Ουάσιγκτον, επειδή «κάηκε» ως πράκτορας από τις αποκαλύψεις του συναδέλφου του Φίλιπ Έιτζι.
Στην Αθήνα ήταν ο σύνδεσμος της υπηρεσίας με τους χουντικούς και ιδιαίτερα με τον αόρατο δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη. Συνεργάστηκε άψογα μαζί τους, αφού τους συνέδεε ο σκληρός αντικομμουνισμός. Τους συμβούλεψε, μάλιστα, να μη δώσουν στον Ανδρέα Παπανδρέου διαβατήριο για το εξωτερικό, όπως ζητούσε ο Λευκός Οίκος, αλλά «να... εκτελέσουν τον αλήτη, γιατί θα επιστρέψει και θα τον βρείτε μπροστά σας»!
Η δυσκολότερη στιγμή της ελληνικής του καριέρας ήταν η δολοφονία του προϊσταμένου του Ρίτσαρντ Γουέλς από την πρωτοεμφανιζόμενη τότε «17 Νοέμβρη» (23 Δεκεμβρίου 1975). Ζήτησε από τους προϊσταμένους του στην Αμερική να του δώσουν το «πράσινο φως» για να ανακαλύψει τους δολοφόνους και να τους πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Το αίτημά του απερρίφθη.
Μετά την Αθήνα, ο Αβρακότος έμεινε χωρίς δουλειά, αφού η CIA αδυνατούσε να του βρει μια αποστολή. Τον θεωρούσε άξεστο, αγροίκο και βρωμόστομο. Το προφίλ του έλληνα μετανάστη δεν ταίριαζε με τους ραφινάτους τρόπους ενός αγγλοσάξονα πράκτορα της «Εταιρείας». Αφού επέζησε μιας μεγάλης εκκαθάρισης στα τέλη της δεκαετίας του '70, τελικά βρήκε μια θέση στο σταθμό της CIA στη Βηρυτό, όπου διέπρεψε και έκανε το μεγάλο όνομα.
Στο γραφείο της Βηρυτού υπαγόταν και η περιοχή του Αφγανιστάν, στην οποία από το 1979 είχαν εισβάλει οι Σοβιετικοί για να υποστηρίξουν το φιλικό τους καθεστώς. Οι Αμερικανοί ανησύχησαν και ο πρόεδρος Κάρτερ συνέστησε ένα γραφείο στο Λευκό Οίκο για την παρακολούθηση της κατάστασης. Αρχικά, το γραφείο υπολειτουργούσε, αλλά η έλευση του Ρόναλντ Ρίγκαν στην εξουσία άλλαξε το σκηνικό.
Με την υποστήριξη της πανίσχυρης επιτροπής του Κογκρέσου για τις μυστικές υπηρεσίες, της οποίας προΐστατο ένας παθιασμένος αντικομουνιστής, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσαρλς Γουίλσον, προετοιμάστηκε μια γιγαντιαία συγκεκαλυμμένη επιχείρηση για την ενίσχυση των αφγανών μουτζαχεντίν, που μάχονταν τους Σοβιετικούς. Ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία της CIA, που της απορρόφησε το 70% του προϋπολογισμού της.
Ο Αβρακότος ήταν ο άνθρωπος που την έφερε σε πέρας. Πήγε στο Κάιρο και αγόρασε εκατοντάδες χιλιάδες «Καλάσνικοφ» από τα αποθέματα του αιγυπτιακού στρατού, ενώ σε συμφωνία με τους Πακιστανούς, οι μουτζαχεντίν εκπαιδεύτηκαν στο έδαφός τους από άνδρες της CIA. Το πρόβλημα της μεταφοράς του οπλισμού στα κακοτράχαλα εδάφη του Αφγανιστάν το αντιμετώπισε με ευφάνταστο τρόπο. Αγόρασε μουλάρια από την Κύπρο, τα φόρτωσε σε ένα καράβι και μέσω Πακιστάν τα πολεμοφόδια έφθασαν και στα πιο δυσπρόσιτα λημέρια των ανταρτών από τα συμπαθή τετράποδα.
Η χαριστική βολή για τους Σοβιετικούς ήλθε με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους «Στίγκερ», που προμήθευσε ο Αβρακότος στους αντάρτες. Οι πύραυλοι αυτοί προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στη Σοβιετική Αεροπορία. Και χωρίς ικανή αεροπορική κάλυψη ήσαν καταδικασμένοι. Οι Σοβιετικοί βρέθηκαν τότε σε πολύ δύσκολη θέση. Η επιχείρηση «Αφγανιστάν» τους κόστιζε πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, τα θύματα ήταν πολλά, η οικονομία της χώρας παρέπαιε. Έτσι, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ πήρε την απόφαση να αποσύρει τις σοβιετικές δυνάμεις από την περιοχή το 1989.
Η συνεισφορά του ελληνοαμερικανού πράκτορα ήταν καθοριστική στο αποκληθέν «ρωσικό Βιετνάμ», που αποτέλεσε τον επιθανάτιο ρόγχο της Σοβιετικής Ένωσης. Όμως, σε βάθος χρόνου, η επιχείρηση αυτή γύρισε εις βάρος των Αμερικανών και ο οπλισμός και τα χρήματα που έδωσαν στους Μουτζαχεντίν έθρεψαν το φαινόμενο των Ταλιμπάν και του Μπιν Λάντεν, τους οποίους σήμερα μάχονται οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν και όχι μόνο.
Ο Αβρακότος συνταξιοδοτήθηκε το 1989 και στη συνέχεια απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος και αναλυτής στη News Corp. του Ρούμπερτ Μέρντοχ. Το 1997 επανήλθε ως σύμβουλος στη CIA, όταν στο τιμόνι της βρισκόταν ένας άλλος ελληνοαμερικανός, ο Τζορτζ Τένετ. Το 2003 εγκατέλειψε οριστικά το πρακτοριλίκι και την 1η Δεκεμβρίου 2005 τα εγκόσμια. Τέλεσε δύο γάμους και απέκτησε ένα γιο.
Η δράση του καλυπτόταν από πέπλο σιωπής, μέχρις ότου έγινε γνωστή το 2003 από τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζορτζ Κράιλ στο βιβλίο του «Ο Πόλεμος του Τσάρλι Γουίλσον» («Charlie Wilson's War»). Τα δικαιώματα του βιβλίου αγόρασε ο Τομ Χανκς και χρηματοδότησε την ομώνυμη ταινία. Τη σκηνοθέτησε ο Μάικλ Νίκολς και πρωταγωνιστούν ο Τομς Χάνκς και η Τζούλια Ρόμπερτς. Το ρόλο του Αβρακότου στην ταινία ερμηνεύει ο γνωστός ηθοποιός Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/313#ixzz3t6Kyhmn7

Τζον Ρόμπαξ


104
0

O μεγάλος αντίπαλος του Σκρουτζ Μακ Ντακ στον κόσμο των χάρτινων ηρώων του Ντίσνεϊ, βγαλμένος από το πενάκι του αμερικανού κομίστα Καρλ Μπαρκς (1901-2000). Πρωτοεμφανίσθηκε ως John D. Rockerduck την 1η Δεκεμβρίου 1961 στην ιστορία «Boat Buster», που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 255 της ανθολογίας κόμιξ «Walt Disney's Comics and Stories». Το όνομά του παραπέμπει στον αμερικανό μεγιστάνα Τζον Ροκφέλερ (John D. Rockefeller). Τζον Ρόμπαξ είναι το όνομα που του έδωσε ο έλληνας εκδότης του Μίκυ Μάους (Ευάγγελος Τερζόπουλος).
Ο Τζον Ρόμπαξ είναι ένας πάμπλουτος επιχειρηματίας, η περιουσία του οποίου ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολλάρια. Έχει επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι σεβαστό μέλος της Λέσχης των Εκατομμυριούχων της Λιμνούπολης. Τι είναι αυτό, λοιπόν, που τον κάνει να καταβροχθίζει μανιωδώς τα καπέλα του από τα νεύρα του; Μα φυσικά ο μεγάλος ανταγωνιστής του, ο Σκρουτζ Μακ Ντακ.
Το μόνο που ενδιαφέρει τον Ρόμπαξ είναι να ξεπεράσει σε γόητρο και πλούτο τον επιχειρηματικό αντίπαλό του. Δυστυχώς, όμως, όσα δόλια μέσα κι αν χρησιμοποιήσει, πάντα τα σχέδιά του αποτυγχάνουν, Ο Ρόμπαξ δεν είναι αυτοδημιούργητος, όπως ο Σκρουτζ, αλλά προσπαθεί με νύχια και με δόντια να αυξήσει την περιουσία που κληρονόμησε. Πολλές φορές, μάλιστα, δεν διστάζει να συμμαχήσει με τους Μουργόλυκους ή ακόμη και με τη Μάτζικα, εφαρμόζοντας το ρητό «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Παρ’ όλες τις προσπάθειές του δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ξεπεράσει την ικανότητα και το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Σκρουτζ...
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/855#ixzz3t6LGhFQW

Ήρεμη Θάλασσα και Αίσιο Ταξίδι



15
0

Ορχηστρική Εισαγωγή του Φέλιξ Μέντελσον (1809-1847), εμπνευσμένη από δύο ποιήματα του Γκαίτε (1749-1832), την «Ήρεμη Θάλασσα» («Meeresstille») και το «Αίσιο Τέλος» («Glückliche Fahrt»). O πλήρης τίτλος του έργου στα γερμανικά είναι «Meeresstille und Glückliche Fahrt».
Γράφτηκε από το σπουδαίο γερμανό συνθέτη του πρώιμου ρομαντισμού το 1828, δύο χρόνια μετά τη διαχρονικά δημοφιλή «Εισαγωγή στο Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», στην οποία περιλαμβάνεται το «Γαμήλιο Εμβατήριο». Επιγράφεται ως Εισαγωγή, αλλά είναι περισσότερο ένα πρώτο δείγμα προγραμματικής μουσικής και δη συμφωνικού ποιήματος.
Το έργο παρουσιάστηκε σε μία πρώτη μορφή την 1η Δεκεμβρίου 1832 στο Βερολίνο. Αργότερα, ο Μέντελσον το επεξεργάστηκε ξανά και το παρουσίασε σε τρεις συναυλίες το 1834. Η πρώτη επίσημη παρουσίασή του έγινε στις 4 Οκτωβρίου 1835 στην εναρκτήρια συναυλία του ως μαέστρου, με την περίφημη ορχήστρα Γκεβαντχάους στη Λειψία.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε από ελληνικό μουσικό σύνολο μόλις το 2009 και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό την διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.


ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/1010#ixzz3t6LZN5Xf

Μάτζικα Ντε Σπελ


19
0

Χάρτινη ηρωίδα των κόμικς, μάγισσα το επάγγελμα, που ανταγωνίζεται τον Σκρουτζ Μακ Ντακ. Ανήκει στον κόσμο του Ντίσνεϊ.
Γεννήθηκε από το πενάκι του κομίστα Καρλ Μπαρκς (1901-2000) και πρωτοεμφανίστηκε στην ιστορία «The Midas Touch» («Το άγγιγμα του Μίδα»), που κυκλοφόρησε την 1η Δεκεμβρίου 1961. Όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ο Μπαρκς, εμπνεύστηκε τη μορφή της Μάτζικα από δυο ιταλίδες ηθοποιούς, που μεσουρανούσαν εκείνη την περίοδο, την Τζίνα Λολομπρίτζιντα και τη Σοφία Λόρεν.
Η Μάτζικα Ντε Σπελ είναι μία ανθρωπόμορφη πάπια, μυστηριώδης και δυναμική μάγισσα. Τα μαγικά φίλτρα, τα ξόρκια και τα μαντζούνια είναι η ειδικότητά της και μπορεί να μεταμορφώσει στο λεπτό σε βάτραχο όποιον κάνει το λάθος να της αντιμιλήσει ή απλώς να την στραβοκοιτάξει.
Ζει στις παρυφές του Βεζούβιου στην Ιταλία, αλλά τον περισσότερο χρόνο της τον περνάει στη Λιμνούπολη, φθάνοντας σε χρόνο ρεκόρ με τη μαγική σκούπα της. Σκοπός της ζωής της είναι να αποκτήσει το θρυλικό γούρι του Σκρουτζ, την πρώτη του δεκάρα. Και ως βοηθό της έχει τον αδελφό της Πόε ντε Σπελ, τον οποίο μεταμόρφωσε κατά λάθος σε κοράκι.
Αμέσως μόλις πάρει στα χέρια της την τυχερή δεκάρα, κάτι που μέχρι στιγμής έχει αποδειχτεί αδύνατο, σκοπεύει να τη λιώσει στο Βεζούβιο, μαζί με τα πρώτα κέρματα άλλων εκατομμυριούχων και να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο φυλαχτό που θα της αποφέρει όλα τα πλούτη του κόσμου.
Έτσι, περνάει την ώρα της κοιτάζοντας επίμονα τη μαγική της σφαίρα, προκειμένου να βρει την κατάλληλη ευκαιρία για να ορμήσει στο θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ και να πραγματοποιήσει το σκοπό της.
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/1011#ixzz3t6M8MD3e






Χριστούγεννα  2008 , η  Βαθιά στολισμένη  και  φωταγωγημένη
Αρχείο  Κ.Καψάλη
Ο  ΑΥΡΙΑΝΟΣ  ΚΑΙΡΟΣ  ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ
meteo.gr
Τετάρτη
2/12
02:00

9°C
53%

2 Μπφ ΒΔ
9 Km/h


ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


08:00

8°C
44%

3 Μπφ B
16 Km/h


ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

14:00

17°C
37%

1 Μπφ ΝΔ
3 Km/h


ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ

20:00

12°C
72%

1 Μπφ NA
3 Km/h


ΑΡΑΙΗ ΣΥΝΝΕΦΙΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Συνθήκες δημιουργίας αιθαλομίχλης!


ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ   ΤΗΝ  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
“  ΠΟΛΙΤΙΚΟ..ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ..ΤΟΥΡΛΟΥΜΠΟΥΚΙ ..”
Τελικά μάλλον  για  ..” ΑΠΟΚΡΙΕΣ “ ΠΆΜΕ  ΦΊΛΟΙ  ΜΟΥ και  όχι  για  Χριστούγεννα και εκλογή Προέδρου της Ν.Δ , όσο  δε  για  το ..αποδέλοιπο πολιτικό ..τοπία , εκεί είναι  που  γίνεται το  ..σώσε ..
   Ο  καημένος  ο  Αλέξης , τι  να  σου  κάνει  κι’ αυτός , προσπαθεί να  γαντζωθεί  στην  πρωθυπουργική..καρέκλα , κάνα  εξάμηνο  ακόμα , αλλά  ..χλωμό το  βλέπουμε , πάντως  η  αλήθεια  είναι  πως ..προσπαθεί , ..ενεργείται , συγγνώμη , ενεργεί όσο  μπορεί  ο  καημένος αλλά..τίποτα ..
Και  τι  ζητάει ο  καημένος ; μια  ευκαιρία  στον  παράδεισο της ..κουτάλας να  πάει , γιατί  , κακά  τα  ψέματα , έχει  πολλές υποχρεώσεις να  τακτοποιήσει , τόσα  συγγενολόγια περιμένουν  να ..βολευτούν , βέβαια παράλληλα ..ρίχνει  και  παραγάδια , μπας  και  ..τσιμπήσει  κανένας..χάνος , αλλά κι’ αυτό  δύσκολο , βλέπεις κι’ ο Λεβέντης τον  έχει  στριμώξει  στα  9  σημεία  και  δεν  κάνει  πίσω , γιατί  αν  ο Λεβέντης ..γονατίσει , τότε  αλλάζουν  λίγο  τα  πράγματα , θα  μου  πείτε ε..και τι  θα γίνει  αν  ο  Λεβέντης  υποκύψει , σπουδαία  τα..λάχανα , γιατί  τώρα ο  Αλέξης  έχει μια..σκιώδη κυβέρνηση , γιατί  μη  μου  πείτε  πως  είναι..Κυβέρνηση  αυτή ;
   Ε  λοιπόν  αν  μπει  κι’ ο  Λεβέντης , ΤΟΤΕ  Η  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ  ΠΑΨΕΙ  ΝΑ  ΕΙΝΑΙ  ΣΚΙΩΔΗΣ , ΚΑΙ  ΑΠΛΑ  ΘΑ  ΓΙΝΕΙ  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ..ΣΚΙΩΝ , ΚΟΙΝΩΣ ..” ΘΕΑΤΡΟ  ΣΚΙΩΝ…”, ΔΙΑΛΕΓΕΤΕ  ΚΑΙ..ΠΑΕΙΡΝΕΤΕ …
  Θυμάστε  φίλοι  μου που  είπαμε ,ξαναείπαμε , ματαξαναείπαμε και  το  επαναλαμβάνουμε και  τώρα , ΠΩ ΓΥΡΩ ΣΤΣ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΊΤΕ  ΝΑ  ΠΑΤΕ  ΣΤΑ  ΧΩΡΙΑ  ΜΑΣ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΨΗΦΊΣΕΤΕ ;
  Τώρα  τα  όσα ..λέγονται  στις  δηλώσεις  του Αλέξη  αλλά και του..κ. Φλαμπουράρη και  των άλλων “ συντρόφων ..(!! ) , ε..από  μακριά  δείχνουν  την  πρεμούρα και  το ..ζόρι που  τραβάνε , γιατί  βλέπουν πως ..έρχεται  ανεργία και γιοκ..κουτάλα , θα  μου πείτε πως  οι  άνθρωποι  έχουν τη  μόρφωσή  τους  και δεν  θα πάνε  χαμένοι , όπως  π.χ.ο κ. Φίλης , ο  άνθρωπος το  δηλώνει  και  το..ματαξαναδηλώνει πως  είναι  ..επιστήμονας , τώρα  τι..επιστήμονας , κουτσομπολιό θα  κάνουμε  τώρα ;
   Αλήθεια  βρε  παιδιά , τι  γίνονται  εκείνες  οι  άλλες οι..ψυχές  , αυτές δε  οι..ατσιβίδες , που  “ λιάζανε “ τους  πρόσφυγες ; που  βρίσκονται  και  δεν ακούγονται ; Αμ εκείνη  η  συμπαθέστατη…κυρά  Θεανώ ;  πως  περνάει  τον  καιρό  της  τώρα , ΑΚΟΜΑ ..ΓΕΜΙΣΤΑ  ΦΤΙΑΧΝΕΙ ;Αχ  την..καημενούλα , τι  κάνει  φίλοι  μου  ο  άνθρωπος  για  να  βγάλει  το..ψωμάκι  του…!!!
  Μπαράζ  αυξήσεων,αλλά  και..μειώσεων κάπου…κάπου , των  Δημοτικών τελών  φίλοι  μου  ανακοινώνονται σε ..εφημερίδες  και  κανάλια , κι’όλοι οι  Δήμαρχοι , τα  ρίχνουν  στην..περιορισμένη χρηματοδότηση , ρωτάνε  όμως  αν  ο  κοσμάκης  έχει  να πληρώσει ; ρωτάνε τους  συνταξιούχους πως  περνάνε  με  τις ..” ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΕΝΕΣ “ ΚΑΤΑ 50  ΚΑΙ 60 %  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ  ΤΟΥΣ ;
  Φαντάσου , οι  δικοί  μας  “ αιρετοί “ να  πάρουν καμιά  απόφαση  για  αύξηση  τελών  καθαριότητας , τι  έχει  να  γίνει , γιατί  κανονικά πρέπει  να  μας  επιστρέψουν  και  χρήματα , ΑΦΟΥ  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ , ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ , ΚΑΙ  ΑΝ  ΥΠΆΡΧΕΙ  ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ  ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕΙ Η  ΗΛΙΚΙΑ  ΤΩΝ..” ΓΕΛΑΔΟΣΒΟΥΝΙΩΝ “ ΠΟΥ  ΕΙΝΑΙ  ΔΙΑΣΠΑΡΤΕΣ  ΣΕ  ΟΛΟ  ΤΟ  ΧΩΡΙΟ , ΘΑ  ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ  ΠΩΣ  ΤΟ  ΛΙΔΟΡΙΚΙ  ΕΧΕΙ  ΧΡΟΝΙΑ  ΝΑ  ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ , ΘΑ  ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΊΣΩΣ  ΚΑΙ..ΠΡΟΠΈΡΣΙΝΕΣ  ΣΒΟΥΝΙΕΣ  ΣΤΟΥΣ  ΔΡΟΜΟΥΣ  ΚΑΙ ΤΑ  ΣΟΚΑΚΙΑ ..ΤΕΛΙΚΑ  ΚΑΝΕΝΑΣ  ΑΠ’ ΤΟΥΣ..” ΑΡΧΟΝΤΕΣ  ΜΑΣ “ (!!!) , ΔΕΝ  ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ , ΔΕΝ  ΝΟΙΑΖΕΤΑΑΙ , ΟΛΟΙ  ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΝ ;
   ΕΧΟΥΝ ΠΆΡΕΙ  ΦΑΊΝΕΤΑΙ  ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΠ’ ΤΟΝ  ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ..ΑΡΧΗΓΟ  ΤΟΥΣ , ΠΟΥ  ΩΣ  ΓΝΩΣΤΟΝ “ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ  , ΑΛΛΑ  ΑΠΛΑ..ΠΡΟΗΔΡΕΥΕ …“E..AYTOI  ΟΥΤΕ  ΚΑΝ ..ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΝ , ΑΠΛΑ..ΠΕΡΙΟΔΕΥΟΥΝ...!!!
Καλό  σας  βράδυ , να  περνάτε  καλά
Απ’ το “ Λιδωρίκι “ με  αγάπη ….Κ.Κ.-
www.lidoriki.com

No comments: