3.5.08

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ : Μ Α Η Σ..

Η εκκλησία τω Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας , στο Γεωργίτσι Λακωνίας .


Μετά την Πρωτομαγιά , που είναι η αρχή του Μάη αλλά έχει και μεγάλο λαογραφικό ενδιαφέρον , υπάρχουν κι άλλες μέρες-γιορτές μέσα στο μήνα που έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , όπως η γιορτή της Αγίας Μαύρας :

3 του Μάη , των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας .
Γιά τον Άγιο Τιμόθεο δεν υπάρχουν λαογραφικά στοιχεία , υπάρχουν όμως γιά την Αγία Μαύρα . Επειδή το όνομά της φέρνει στο νου το μαύρο χρώμα , όλοι στο άκουσμα του ονόματός της κατέχονται από μαύρα προαισθήματα τη μέρα της γιορτής της . Είναι χαρακτηριστικό , πως όσο ο καιρός της σοδειάς πλησιάζει , τόσο ο φόβος μεγαλώνει κι οι απαγορεύσεις πληθαίνουν .

Στη Μεσσηνία , ό,τι μέρα πέσει της Άγια- Μαύρας , τη φ υ λ ά ν ε όλο το χρόνο : δε λευκαίνουν πανί , δεν αλωνίζουν , δεν αλέθουν ελιές στο λιοτρίβι , γιατί το λάδι , λένε , θα βγει μαύρο . Στην Κύπρο δεν τυροκομούν , γιατί το σπίτι και το τυρί θα γεμίσουν μ α ύ ρ ε ς , δηλαδή κατσαρίδες . Στην Αιτωλία δε σπέρνουν , γιατί ο σπόρος δε φυτρώνει . Στην παλιά Αθήνα , η κάθε νοικοκυρά φ ύ λ α γ ε τη μέρα αυτή και δεν έπιανε βελόνα , γιατί θα 'βγαζε το μαύρο σπυρί , τη μ α ύ ρ η .

8 του Μάη , Ιωάννου του Θεολόγου , αποστόλου και ευαγγελιστού .

Όπως είπαμε , οι αγρότες μέχρι την τελευταία στιγμή της συγκομιδής διακατέχονται από φόβους . Φοβούνται τις βροχές και το χαλάζι του Μάη . Στις 8 του Μάη , γιορτάζουν τον Άι Γιάννη το Θεολόγο , που τον λένε " Χαλαζιά " η " Βροχάρη ", γιατί στέλνει χαλάζι η βροχή ανήμερα στη γιορτή του και καταστρέφει τα σπαρτά , κοντά στην ώρα του θερισμού . Αργία λοιπόν , γιά να τον τιμήσουν και να τον εξευμενίσουν . Όπου υπάρχει εκκλησιά αφιερωμένη στη μνήμη του , κάνουν πανηγύρι , σφάζουν αρνιά και κάθονται σε κοινό τραπέζι στην αυλή της εκκλησιάς . Στο χωριό Λαδά της Αλαγονίας , θυσίαζαν 50 αρνιά !

Στη βόρεια όμως και την ανατολική Θράκη , όπου καλλιεργούσαν τριαντάφυλλα , ο Άι Γιάννης δεν είναι ούτε Βροχάρης ούτε Χαλαζιάς , είναι ο Τ ρ ι α ν τ α φ υ λ λ ά ς , που έχει τη δύναμη να κάνει τα τριαντάφυλλα ν' ανθίζουν και να δίνουν το μυρωδάτο ροδέλαιο .

Μεγάλο λαογραφικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η γιορτή Κωνσταντίνου και Ελένης των ισαποστόλων στις 21 του Μάη , αλλά γι΄αυτή θα μιλήσουμε αύριο .


Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι......

No comments: