Αρκετές εφημερίδες κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του Αγώνα του '21 στην Πατρίδα μας , σε διάφορα μέρη , και φυσικά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες , ας τις δούμε .
Εφημερίδα του Γαλαξειδιού .
Μιά άτιτλη η αγνώστου τίτλου , χειρόγραφη εφημερίδα , της οποίας ο Κ . Σάθας μνημονεύει ένα και μοναδικό φύλλο - της 27 Μαρτίου 1821 . Γαλαξειδιώτικη , πέρασε στην ιστορία σαν "Ψευτοεφημερίδα " η " Ψευτοφυλλάδα " , ονομασία που την πήρε γιά τις σκόπιμες τερατολογίες που κατέγραφε , ιδίως γύρω απ' την υιοθέτηση και ενίσχυση του Αγώνα από τις ξένες δυνάμεις - μελετημένο , ψυχολογημένο , απαραίτητο " τονωτικό " γιά τις σκληρές μέρες που άρχιζαν . Όλα κι' όλα το φύλλο . έγραφε :
" Αδελφοί Ρουμελιώται , προεστοί και καπεταναίοι του Λιδωρικιού , Μαλανδρίνου , Κράβαρι και όσοι εν Χριστώ αδελφοί .
Γαλαξείδι 27 Μάρτη 1821
Σήμερα μας ήρθαν είδησες από σημαντικά προσώπατα της Πόλης και του Μορέως , και μας λένε το πως οι Ρούσοι επέρασαν τα Μπαλκάνια και τραβάνε ντρίτα στην Πόλη . Το στράτευμα θα είναι 200.000 της στερηάς , και εκατό του πελάγου ( Νο 300.000 ) . Η αρμάτα , 8 βατσέλα , τριπόντιδες και φριγάδες 24 ( Νο 32 ) . Οι Τούρκοι τραβιώνται στην πέρα πάντα . Πέντε Ρούσικα καράβια εξεμπαρκάρησαν ασκέρι στη Μάνη και Νηόκαστρο , και τράβηξαν ντρίτα το κόρφο της Πάτρας γιά να βγάνουν το ασκέρι , το τσιμπιχανέ , και εκατό χιλιάδες φλωριά ( Νο 100.000 ) , πεσκέσι της Ρουσίας στους Ρωμαίους των αρμάτων .
Οι Μωραίτες πήραν τη Τριπολιτσά , και οι Μανιάτες τη Καλαμάτα . Αύριο μας έρχεται ο άρχοντας καπετάν Ανδρέας Λόντος με χίλιους πεντακόσιους Βοστιζάνους και ελπίζουμε να εύρη ούλη τη Ρούμελη στ' άρματα . Την ώρα που γράφομε μας ήρθε γραφή από τον πιλότο των Ρούσικων καραβιώνε Μαυροθαλασσίτη πως η αρμάτα άραξε στον Πάπα . Ακόμη μας λέγει το πως και η Φράντζα θέλει το Ρωμέικο .
Η βάρδια μας είδε τα καράβια στο κόρφο μας . Καλώς να μας έρθουνε ".
Αυτά φίλοι μου έγραφε , η..." ΨΕΥΤΟΦΥΛΛΑΔΑ " όπως την αποκαλούσαν τη Γαλαξειδιώτικη εφημερίδα , και μάλλον δεν είχαν..άδικο...
" ΣΑΛΠΙΓΞ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ".
Η πρώτη έντυπη , με ποικίλες ειδήσεις , προκηρύξεις και σχόλια . Γιά την έκδοσή της - στην Καλαμάτα , τον Αύγουστο του '21 - χρησιμοποιήθηκαν μηχανήματα που έστειλε , απ' την Τεργέστη , ο Δημ . Υψηλάντης , ο οποίος κάλυψε και τα υπόλοιπα έξοδα . Την σύνταξή της , ανέθεσε στον Θεόκλητο Φαρμακίδη . Συνολικά , κυκλοφόρησαν μόνο τρία φύλλα , γιατί -σύντομα - ήρθαν σε σύγκρουση και διεφώνησαν ο Δωρητής με τον Συντάκτη . Ο πρίγκηπας , έβλεπε τον τύπο σαν ένα ακόμα όπλο του αγώνα και ήθελε να κανονίζη αυτός , μόνος , την " γραμμή " του , έτσι που να εξυπηρετούνται οι - κατά τη γνώμη του - απώτεροι εθνικοί σκοποί , ενώ ο Φαρμακίδης , πιστεύοντας στην ελευθεροτυπ'ια , δεν δεχόταν - με κανένα τρόπο - την προληπτική λογοκρισία και τις επεμβάσεις του , τις οποίες χαρακτήριζε δεσποτικές .
" ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΣ " .
Χειρόγραφη και λόγου της , ετοιμαζόταν στο Μεσολόγγι - από τον Νικόλ. Λουριώτη , τον κατοπινό " Αρχιγραμματέα της Επικρατείας " - και κυκλοφορούσε - κυρίως στα Δυτικοελλαδίτικα στρατόπεδα . Περισσότερο , αναφερόταν σε πολεμικά γεγονότα , μερικά εξογκωμένα , όπως η " Ψευτοφυλλάδα " , είχε όμως και πολιτικές και άλλες ειδήσεις , όλες στη δημοτική . Σώθηκαν κι' εδώ . τρία φύλλα , τα 1) 10.8.21 , 2) 15.8.21 και 7) 10.9.21 .
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι ........
No comments:
Post a Comment