19.1.09

OI EΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟ '21 - Β.'

 

" ΑΧΕΛΩΟΣ - Εφημερίς πολιτική της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος ".

   Η τρίτη χειρόγραφη Ρουμελιώτικη εφημερίδα , γραφόταν στο Βραχώρι ( Αγρίνιο ) και ήταν όργανο της Γερουσίας της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος , της οποίας δημοσίευε τα θεσπίσματα και τις αποφάσεις , μαζί με λίγες ακόμα ειδήσεις , σχετικές - πάντα - με τις πράξεις τις Διοικήσεως και τις ενέργειες των μελών της . Υπεύθυνος γιά την έκδοσή της φέρεται , πάλι , ο Νικόλ. Λουριώτης . Γνωστό είναι μόνο ένα φύλλο , της 24-2-1822 , ενώ ο Σπ. Λάμπρου μιλάει και γιά άλλο , με ημερομηνία 25-2-1822 . Η επίσημη θέση της , ανακοινώνεται ως εξής :

    " Εις όλα τα εις την εφημερίδα ταύτην εμπεριεχόμενα δημόσια ψηφίσματα αντιγεγραμμένα όντα εκ των πρωτοτύπων του αρχιγραμματείου της Επικρατείας , χρεωστάται παρά πάντων η προσήκουσα υποταγή .

                          Ο Αρχιγραμματεύς  Επικρατείας .

                                    Ν . Λουριώτης .

                      Εν Βραχωρίω τη 24 Φεβρουαρίου 1822  ".

" ΕΛΛΗΝΙΚΑ  ΧΡΟΝΙΚΑ "

   Η γνωστ'οτερη και ηρωικότερη εφημερίδα της περιόδου . Γεννήθηκε στο Μεσολόγγι , την 1-1-1824 , έζησε τη φρίκη και την αγωνία της εποχής κι' έσβυσε ένδοξα , από τούρκικη βόμβα , που χάλασε τις εγκαταστάσεις της , λίγο πριν τη μεγάλη θυσία , στις 20-2-1826 .

   Εκδότης της ήταν ο Ελβετός γιατρός  Ιωάννης - Ιάκωβος Μάγερ , ο οποίος σκοτώθηκε στην έξοδο . Μεταφραστή είχε τον Ζαγορίσιο Παυλίδη και χρηματοδότες - και φανατικούς υποστηρικτές - το Φιλελληνικό Κομιτάτο του Λονδίνου και τον Ιρλανδό Συνταγματάρχη Στάνχοπ , πούφερε και το απαραίτητο τυπογραφείο .

   Τα " ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ " , αποτελούν τον αναντικατάστατο καθρέφτη της πορείας του μαρτυρικού Μεσολογγίτικου Λαού προς τον Γολγοθά του και σημειώνουν όλες τις ειδήσεις , γι΄συγκρούσεις κλ΄, που έφταναν μέχρι την κλεισμένη Πόλη , από τις " όξω φρουρές " - τα γύρω στρατόπεδα .

   " ΦΙΛΟΣ  ΤΟΥ  ΝΟΜΟΥ "

   Υδραίικη , πρωτοβγέκε στο νησί , στις 10-3-1824 , από τον Ιωσήφ Κιάπε , " Ιταλόν μεν το γένος , Έλληνα δε την καρδίαν " . Τα φύλλα 1-15 , τυπώθηκαν σε παλιό τυπογραφείο , με φθαρμένα στοιχεία , τα επόμενα - όμως - με καινούρια μηχανήματα , που χάρισε ο Γάλλος Φιλέλληνας Ντιντό .

   Υποστηριζομένη από τους Κουντουριώτες , έγινε γιά λίγο " Εφημερίς της Διοικήσεως και της Νήσου Ύδρας " , γιά να ξαναμείνη - τον Οκτώβρη του '25 - απλός " Φίλος του Νόμου " , αντιπολιτευόμενος της επίσημη " Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος ". Κυκλοφορούσε σε 500 αντίτυπα και σταμάτησε να βγαίνει στις 29-5-1827 . Εκτός από τις προσπάθειες και την πάλη της γιά την εφαρμογή των Νόμων κλπ είχε ακριβείς πληροφορίες γιά τον αγώνα , στη θάλασσα κυρίως .

   " ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ  ΤΗΛΕΓΡΑΦΟΣ "

   Προοριζομένη γιά τη διαφώτιση της Ευρωπαικής κοινής γνώμης και την ανάπτυξη της Φιλελληνικής κινήσεως , χρησιμοποιούσε τέσσερις γλώσσες και τα άρθρα της γράφονταν  άλλα στα Γαλλικά , άλλα στα Αγγλικά , άλλα στα Ιταλικά και άλλα στα Γερμανικά . Λιγόζωη - 20-3-1824 έως 7-8-24 - είχε έδρα το Μεσολόγγι και χρηματοδότη το Λόρδο Βύρωνα . Συντάκτης , ήταν ο Ιταλός κόμης Π. Γκάμπας , ο οποίος - μετά το θάνατο του Βύρωνα - διέκοψε την έκδοση κι' έφυγε από την Ελλάδα .

   " ΕΦΗΜΕΡΙΣ  ΑΘΗΝΩΝ "

   Η πρώτη της Αττικής . Τυπωνόταν σ' ένα από τα τέσσερα τυπογραφεία που είχε φέρει ο Στάνχοπ - στη Σαλαμίνα αρχικά , και μετά στην Αθήνα - από τον Γ . Ψύλλα .

   Ανεξάρτητη και αδέσμευτη , δεν περιοριζόταν στα πολιτικά και στρατιωτικά νέα , αλλά αφιέρωνε και χώρο απκετό σε κείμενα σχετικά με το πολίτευμα , τους Νόμους κλπ. και έβγαλε 37 , όλα κι' όλα , φύλλα , στο χρονικό διάστημα από τις 20-8-1824 ως τις 15-4-1826 , που η Αθήνα κυριεύτηκε απ' τον Κιουταχή .

Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι..............

No comments: