3.1.16

Ο " ΠΙΤΣΑΔΟΡΟΣ " ΠΟΥ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΑ ΚΟΥΔΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ !



03.01.2016

Πως ο Βασίλης Λεβέντης που βρέθηκε από τα αζήτητα στο προσκήνιο,, προσπαθεί να γίνει συγκυβερνήτης. Ο ξαφνικός έρωτας με τον ΣΥΡΙΖΑ, το δείπνο με τον Φλαμπουράρη, οι δηλώσεις συμπάθειας και το πισωγύρισμα του Τσίπρα
Μια κρύο και μια ζέστη στη σχέση ΣΥΡΙΖΑ - Ενωσης Κεντρώων, όσο πλησιάζει η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων στο Ασφαλιστικό. Σε μια σχέση που ξεκίνησε με την καθολική απαξίωση του Αλέξη Τσίπρα εκ μέρους του προέδρου Βασίλη Λεβέντη, πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, για να καταλήξει, αμέσως μετά την είσοδο της Ε.Κ. στη Βουλή, στην πρόταση Λεβέντη για υπό συνθήκες συνεργασία με το κυβερνών κόμμα, αν γίνονταν δεκτοί οι εννέα όροι που έθετε ως προϋπόθεση.
Από τότε κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι... Τους επόμενους τρεις μήνες, ο Βασ. Λεβέντης μετρίασε την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κυβερνητικά στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι οι εννέα όροι «συζητούνται». Ακολούθησε η (σκόπιμη) αποκάλυψη των σημειώσεων του Αλέκου Φλαμπουράρη στη Βουλή, στις οποίες άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας, αλλά «όχι τώρα». Η σελίδα με τις σημειώσεις του είχε τον τίτλο «Λεβέντης» (με κεφαλαία) και στη συνέχεια κατά σειρά τις υποσημειώσεις:
«-στην πορεία όχι τώρα...
-δεν μας εμπιστεύονται...
-Η (κοινοβουλευτική) ομάδα πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.
-Στήριξη, δηλ. ψήφο εμπιστοσύνης
-Κριτική στήριξη
9 σημεία
-Συνταξιούχοι - Οχι μαύρη δουλειά
-Σύνταξη με εισόδημα
-Επανεξέταση των 3πλων συντάξεων
-Αργόμισθοι».
Οπως αποκάλυψαν οι σημειώσεις Φλαμπουράρη, ήδη από τον Οκτώβριο και τη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στους 153, ο στρατηγικός νους της κυβέρνησης διερευνούσε το έδαφος διεύρυνσης των συνεργασιών. Οι δρόμοι ήταν δύο: άνοιγμα προς το Ποτάμι ή την Ενωση Κεντρώων, καθώς το σενάριο της οικουμενικής είχε (και συνεχίζει να έχει) απορριφθεί. Το «βεβαρυμένο» Ποτάμι, κουβαλώντας τη ρετσινιά του νεότερου «τέκνου της διαπλοκής», δεν θα προσέφερε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, σε αντίθεση με τον συμπαθή (παρά τη γραφικότητά του) Βασίλη Λεβέντη. Και τότε άρχισαν τα κομπλιμέντα.
Πρώτος έσυρε τον... χορό ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, στην τελευταία συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όταν μίλησε με καλά λόγια για τον Βασ. Λεβέντη. Ακολούθησε ο έτερος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Τις ημέρες των Χριστουγέννων, ο Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέντευξή του στη Βουλή δήλωνε πως «η Ενωση Κεντρώων είναι κόμμα που ταυτίζεται με τον πρόεδρό του Βασίλη Λεβέντη, την υπομονή και τους αγώνες του όλα αυτά τα χρόνια για να περάσει τα μηνύματά του και να κατακτήσει την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση». Και ο Αλ Φλαμπουράρης συνέχιζε: «Οι διακηρύξεις του για να σωθεί η χώρα, να βγούμε από την κρίση και να προστατευθούν τα αδύναμα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα μας βρίσκουν σύμφωνους. Αρα, ένας διάλογος θα μπορούσε να συμβάλει στην αναγκαία αλληλοκατανόηση. Ελπίζω να μη συνεχίσει να επιμένει σε οικουμενική κυβέρνηση, καθώς, όποτε αυτό συνέβη, στέφθηκε από αποτυχία. Ας μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος». Την ίδια ώρα, γινόταν γνωστό ότι οι κ. Φλαμπουράρης και Λεβέντης συνέτρωγαν σε εστιατόριο του Κολωνακίου.
Την επομένη, ο ΑΝΥΠΕΞ Δ. Μάρδας συνέχιζε, ενισχύοντας το «φλερτ»: «H Ενωση Κεντρώων είναι ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με το παρελθόν. Είναι ένα κόμμα που έχει κάποιες θέσεις ενδιαφέρουσες. Ομως, ενδεχόμενη συνεργασία έχει να κάνει με τον πρωθυπουργό».
Δεν πέρασαν 24 ώρες και η αναμενόμενη απάντηση του πρωθυπουργού ήρθε για να κλείσει (σε πρώτη φάση) τα σενάρια συνεργασίας. Μετά τις απορριπτικές δηλώσεις, πρώτα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ε.Κ. Γ. Καρρά, ο οποίος, απαντώντας στα κυβερνητικά στελέχη, είπε ότι «τo "φλερτ" του κ. Φλαμπουράρη προς την Ενωση Κεντρώων δείχνει την αγωνία της κυβέρνησης», διευκρινίζοντας μάλιστα πως «δεν νομίζουμε ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται να συζητήσουμε τέτοια πράγματα, αφού το Μνημόνιο είναι ψηφισμένο», και ακολούθως το ίδιου του Βασ. Λεβέντη («Αν κάνω τη βλακώδη συναλλαγή και δώσω ψήφο στον κ. Τσίπρα, θα έχω καταρρακώσει τα οράματα της νεολαίας που μας ψήφισε»), το Μέγαρο Μαξίμου ξέσπασε.
Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε έντονα ενοχλημένος όχι από τη στάση του Β. Λεβέντη, αλλά διότι αυτή η στάση ήρθε μετά τις επιθέσεις φιλίας από στελέχη της κυβέρνησης, εν όψει και της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Ασφαλιστικό. Πληροφορίες, που θέλουν τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει το απόγευμα της Τρίτης πως «αν είναι να χάσουμε πέντε βουλευτές, καλύτερα να πέσουμε», δεν επιβεβαιώνονται, είναι όμως χαρακτηριστικές του κλίματος που τελικά διαμορφώθηκε. Κύκλοι περί τον πρωθυπουργό τόνιζαν ότι «δεν θα κάνουμε τον Βασίλη Λεβέντη μάγκα και την Ενωση Κεντρώων ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων».
Το όνειρο του!
Για τρεις ολόκληρους μήνες, το κόμμα του Βασ. Λεβέντη βρέθηκε από τα αζήτητα της πολιτικής στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος. Και ενώ όλοι μέχρι τώρα σφάζονταν στην «ποδιά» της Ενωσης Κεντρώων, σήμερα κινδυνεύει από πολύφερνη νύφη να μείνει στο... ράφι. Πάντως, ο κ. Λεβέντης, ασχέτως με όσα λέει, θα έκανε τα πάντα προκειμένου να ανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου ως κυβερνητικός εταίρος. Δεν είναι λίγο, από την απαξίωση και τις πλάκες με τις πίτσες, να γίνει ξαφνικά... «συγκυβερνήτης».

http://www.dimokratianews.gr/

No comments: