Ένα ποίημα δεν είναι άραγε κι' αυτή η υπέροχη ..υπερ..συννέφεια θέα απ' την όμορφη Αρτοτίνα μας ...
Συνεχίζοντας το..ονειρεμένο μας ταξείδι στον κόσμο της ποίησης , φίλοι μου , θα αναφερθούμε απόψε στα είδη του ποιητικού λόγου .
ΠΟΙΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ .
Τα σπουδαιότερα ποιητικά είδη είναι : Η ε π ι κ ή π ο ί η σ η , η λ υ ρ ι κ ή , η τ ρ α γ ι κ ή , η σ α τ ι ρ ι κ ή και η κ ω μ ι κ ή . Η τραγική , η σατιρική και η κωμική αποτελούν τη δραματική ποίηση .
ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ : Είναι είδος κυρίως αφηγήσεων , διακρίνεται γιά την ζωντανή της έκφραση , την αισιοδοξία γιά τη ζωή και ασχολείται εποπτικά με τον εξωτερικό κόσμο . Στην Ελλάδα πρωτοφανερώθηκε με τον Όμηρο και τον Ησίοδο . Η επική ποίηση συγκινούσε και άρεσε πολύ σε όσους την άκουγαν γιατί στην αφήγησή της παρουσίαζε κατορθώματα και πράξεις ανθρώπων , με πλοκή και ενδιαφέρον . Χαρακτηριστικά , τα Ακριτικά τραγούδια των Βυζαντινών χρόνων , οι παραλογές , τα δημοτικά και κλέφτικα τραγούδια μας .Τα καλύτερα ποιητικά έπη είναι τα Ομηρικά . Μεγάλα , επίσης , επικά ποιήματα είναι ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας , ο Ερωτόκριτος , η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως και άλλα . Τα έπη ανάλογα με το περιεχόμενό τους διακρίνονται σε θρησκευτικά , ηρωικά και διδακτικά . Τα θρησκευτικά , φυσικά , αναφέρονται στη θρησκεία , τα ηρωικά σε ηρωικές μορφές , και τα διδακτικά σκοπό έχουν να διδάξουν τους ανθρώπους γιά τις ηθικές αξίες , γιά το καλύτερο .
ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ : Η λυρική ποίηση , σαν εξωτερική ποίηση , δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τον άνθρωπο με το πέρασμα του καιρού , υμνώντας θεούς και ήρωες μονάχα , γι΄αυτό , ήταν απαραίτητο με την πνευματική εξέλιξη να βρει γιά την έκφρασή του ένα νέο ποιητικό είδος κι' αυτό ήταν η λυρική ποίηση . Με τη λυρική ποίηση ( λέγεται δε λυρική γιατί συνοδευόταν από το κυριότερο μουσικό όργανο , τη λύρα ) , φανερώνονται τα συναισθήματα και τα πάθη του εσωτερικού , του ψυχικού κόσμου του ανθρώπου . Η λυρική ποίηση είναι υποκειμενική , προσωπική , χωρίς και να παύει να ενδιαφέρεται γιά ττη γύρω ζωή , που κί' αυτή την προβάλλει , αφού ο ίδιος ο ποιητής συμμετέχει στην αγωνία και στα προβλήματα του κοινωνικού βίου , αφού αισθάνεται , πάσχει , συγκινείται , έχει σχέση με το περιβάλλον .
Η λυρική ποίηση ξεκίνησε από την ελεγεία και τον ίαμβο γιά να διαμορφωθεί σε δύο κυρίως είδη , στη μελική , όπου κυριαρχεί το προσωπικό στοιχείο και στη χορική που ψάλλεται από χορό και εξυμνούνται θεοί , ήρωες μεγάλοι άνδρες , αλλά και εκφράζεται η καθολικότητα . Το περιεχόμενο του λυρικού ποιητικού λόγου είναι πολύμορφο . Άλλα από τα ποιήματα αναφέρονται στους θεούς , όπως ο διθύραμβος , ο παιάνας , το πρσόδιο , ο νόμος , τα Αδωνίδια ..., άλλα στους ανθρώπους , ωδές , εγκώμια , επινήκεια , θρήνοι , επιθαλάμια , επικήδεια , σκόλια , ερωτικά , παρθένια , ευκτικά και ωσχορικά . Ο διθύραμβος ήταν ύμνος γιά το Διόνυσο και ο παιάνας νικητήριος ύμνος γιά τον Απόλλωνα που ψελνόταν και στην αρχή των πολεμικών επιχειρήσεων . Όργανο στην ωδή χρησιμοποιούσαν τη β ά ρ β ι τ ο και στην χορική ποίηση τον αυλό και την κιθάρα .
Από την επική και λυρική ποίηση , έγινε η ε π ι κ ο λ υ ρ ι κ ή ποίηση .
Τα λυρικά ποιήματα δεν είναι μεγάλα όπως τα επικά , είναι μικρά και μπορούμε να τα κατατάξουμε σε θρησκευτικά , πατριωτικά , οικογενειακά , φυσιολατρικά , ερωτικά κ.α .
Οι αρχαίοι Έλληνες λυρικοί , έγραψαν αριστουργήματα , χαρακτηριστικά γιά τη μεγάλη τους αξία , αλλά και οι σύγχρονοί μας ποιητές εκαλλιέργησαν το λυρικό λόγο ντύνοντάς τον με ομορφιά και κομψότητα .
Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ : Γεννιέται μετά την επική και τη λυρική ποίηση , δράματα στην αρχαιότητα εννοούσαν όλα τα είδη των θεατρικών έργων , τα τραγικά , τα κωμικά και τα σατιρικά . Σήμερα , δράματα λέμε , μόνο εκείνα που έχουν σοβαρή υπόθεση η μας δημιουργούν λύπη . Η λέξη δράμα προέρχεται απ' το ρήμα δρω , απ' αυτό και η λέξη δράση που θα πει έργο . Τα δράματα διέφεραν από το έπος και τη λυρική ποίηση ως προς την απόδοση . Στα έπη και στα λυρικά ποιήματα γίνεται απαγγελία από ένα άνθρωπο , ενώ τα δράματα παρουσιάζονται πάνω στη σκηνή με τρεις ηθοποιούς , το πολύ , άντρες πάντα και ποτέ γιναίκες , με διάλογο και μίμηση .
Το δράμα έχει υπόθεση τραγική , θλιβερή και οι σκηνές μπορει να είναι αληθινές η φανταστικές . Η΄δραματική ποίηση σκοπό της έχει να διδάξει τους ανθρώπους το αληθινό , να δώσει την αξία της ζωής , να επιδράσει στο χαρακτήρα γιά την αποφυγή της κάθε κακής πράξης , να κυριαρχήσει το πνεύμα της καλοσύνης .
Με το δράμα γίνεται η αναπαράσταση ζωντανών εικόνων που βαθύτατα επηρεάζουν την ψυχή , χρησιμοποιώντας στοιχεία του εξωτερικού και του εξωτερικού μας κόσμου , με τρόπο , που να φαίνονται αληθινά . Μεγάλοι τραγικοί ποιητές ήταν ο Αισχύλος , ο Σοφοκλής κι' ο Ευριπίδης , και γιά την κωμωδία ο Αριστοφάνης κυρίως και ο Μαίανδρος .
Λειτουργικά δράματα είναι σκηνές από τη γέννηση , τα πάθη του Χριστού , τη θυσία του Αβράαμ κ.α .
Η κωμική ποίηση είναι θεατρικό είδος και η σατιρική , χωρίς να παύει να έχει και θεατρική μορφή , είναι περισσότερο λυρική ποίηση .
Ποιητικός λόγος είναι και η φιλοσοφική ποίηση . Τις φιλοσοφικές ιδέες τις δίνει με ποιητικά μέσα . Τα δημοτικά μας τραγούδια , προέκταση των Ακριτικών , είναι η καρδιά και το πνεύμα του λαού μας , η ομορφιά της τέχνης , της φυλής μας ο υπέροχος λόγος .
Σ υ ν ε χ ί ζ ε τ α ι....
1 comment:
xrisimo post gia tin parakatw ergasia:
http://www.eap-forums.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=207449#207449
Post a Comment