28.2.12

ΤΟΝ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ , ΠΑΡ’ΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΡΥΘΜΙΣΕΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ

 

Ταλαιπωρήθηκε λόγω... ασυνεννοησίας υπηρεσιών ο Χαράλαμπος Βάρδης

Η πρόσφατη δικαστική περιπέτεια του 67χρονου ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Πεντελικόν Χαράλαμπου Βάρδη καταδεικνύει ότι μπορεί κάποιος να συλληφθεί ακόμη και για ένα ρυθμισμένο χρέος, αν η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει εγκαίρως ενημερωθεί για να διαγραφεί το όνομα του οφειλέτη από τη λίστα με τους φοροφυγάδες.

Μόνο που μέχρι να διακριβωθεί ότι τα οφειλόμενα έχουν κατατεθεί στο ταμείο του Δημοσίου ο Χαράλαμπος Βάρδης υποχρεώθηκε να διανυκτερεύσει στην Ασφάλεια, να προσαχθεί στον εισαγγελέα, να απολογηθεί στην ανακρίτρια και από εκεί να αποχωρήσει τελικά ελεύθερος χωρίς την επιβολή κανενός περιοριστικού όρου.

Η υπόθεση του 67χρονου θυμίζει τις περιπτώσεις πολιτών οι οποίοι στο παρελθόν είχαν φροντίσει να εξοφλήσουν ανεκτέλεστες καταδικαστικές αποφάσεις, αλλά επειδή η ενδοϋπηρεσιακή ενημέρωση καθυστερούσε, εκείνοι κατέληγαν στα κρατητήρια ύστερα από ένα τυχαίο έλεγχο της Τροχαίας.

«Το σύνολο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε από τις ελληνικές Αρχές στην περίπτωσή μου ως νόμιμου εκπροσώπου τής Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις Βάρδη ΑΕ υπήρξε υπερβολικό και καταχρηστικό», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Χαράλαμπος Βάρδης. Και εξηγεί γιατί αφέθηκε ελεύθερος με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα λίγες μόλις ώρες μετά τη σύλληψή του: «Ο λόγος για τον οποίο αφέθηκα αμέσως ελεύθερος χωρίς κανένα περιοριστικό όρο αφορούσε τη βεβαίωση παρακρατούμενων φόρων ποσού 68.124,17 ευρώ, το οποίο η ίδια η επιχείρηση, αυθορμήτως και ως νόμιμα όφειλε, είχε ρυθμίσει από τις αρχές Φεβρουαρίου», συμπληρώνει ο επιχειρηματίας, ο οποίος προσκόμισε και τη σχετική βεβαίωση ενώπιον των δικαστικών Αρχών για να πιστοποιήσει ότι όσα έλεγε δεν ήταν ένα απλό υπερασπιστικό επιχείρημα.

Ωστόσο, οι διωκτικές Αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του, καθώς - όπως προέκυψε - το αρμόδιο τμήμα της Ελληνικής Αστυνομίας δεν ενημερώθηκε σχετικώς από τη ΔΟΥ. Το αποτέλεσμα, όπως λέει ο Χαράλαμπος Βάρδης, ήταν «να υποστώ μια προσωπική ταλαιπωρία, που ήταν προϊόν λάθους συνεννόησης μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών. Ευτυχώς που η ελληνική Δικαιοσύνη αποκατέστησε τα πράγματα».

Βέβαια είχε προηγηθεί η άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα, ο οποίος δεν είχε το δικαίωμα να κλείσει μόνος του την υπόθεση, αφού είχε σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του συγκεκριμένου προσώπου. Οταν όμως ο Χαράλαμπος Βάρδης με την ιδιότητα του κατηγορουμένου απολογήθηκε στην ανακρίτρια και της κατέθεσε τις εξοφλητικές βεβαιώσεις, τότε η απόφαση των δικαστικών ήταν μονόδρομος: τον άφησαν ελεύθερο χωρίς περιοριστικούς όρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα και άλλες φορές οφειλέτες έχουν συλληφθεί, ενώ έχουν ξεκινήσει διαδικασία ρύθμισης των χρεών τους ή υπαγωγής των επιχειρήσεών τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

tanea.gr

No comments: