3.1.16

TAMEIA: ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΑΡΚΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ !

Ταμεία: Μόνο για έξι μήνες αρκούν πλέον τα αποθεματικά τους!


03.01.2016

Μελέτη-σοκ! Χάθηκαν 9,3 δισ. ευρώ από το 2004, 3,7 δισ. ευρώ βρίσκονται στον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών και δεν πρέπει να αξιοποιηθούν έως το 2019
Δραματική υποχώρηση την τελευταία δεκαετία κατέγραψαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, αφού φέτος δεν ξεπερνούν τα 16,3 δισ. ευρώ, όταν το 2004 ήταν στα 25,6 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που τα παραπάνω αποθεματικά μπορούσαν να ρευστοποιηθούν και να αξιοποιηθούν άμεσα, δεν θα επαρκούσαν για να καλύψουν την καταβολή των συντάξεων ούτε για ένα εξάμηνο. Ουσιαστικά, μέσα σε μία δεκαετία, από την αποθέωση της ανάπτυξης εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης το 2015, διαπιστώνεται μείωση στα αποθεματικά κατά 36,3% (9,3 δισ. ευρώ).
Το στοιχείο αυτό προέκυψε από μελέτη που εκπόνησε η επιστημονική ομάδα του ομότιμου καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην γενικού διευθυντή στο Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, τον περασμένο Μάρτιο. Με δεδομένο ότι στο εννιάμηνο που έχει μεσολαβήσει τα οικονομικά στοιχεία των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) έχουν χειροτερεύσει, αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως τώρα πια τα αποθεματικά των Ταμείων να έχουν μειωθεί κι άλλο, δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική κατάσταση στην Κοινωνική Ασφάλιση.
Με βάση την κατηγορία επένδυσης, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους τα Ταμεία είχαν στη διάθεσή τους 5,3 δισ. ευρώ (32,5%) στο κοινό κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), άλλα 2,4 δισ. ευρώ (14,7%) υπό μορφή ρευστών διαθεσίμων, δηλαδή τραπεζικές καταθέσεις και λοιπά ισοδύναμα, καθώς και 2,6 δισ. ευρώ (16%) σε ομόλογα εκτός κοινού κεφαλαίου. Επίσης, διέθεταν 1,5 δισ. ευρώ (9,2%) σε μετοχές, ενώ άλλα 3,7 δισ. ευρώ (22,7%) βρίσκονται στον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και, θεωρητικά, δεν πρέπει να αξιοποιηθούν έως το 2019. Επίσης, στην περιουσία αυτήν πρέπει να προστεθούν και τα ακίνητα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών ταμείων, η αποτίμηση των οποίων, τον περασμένο Μάρτιο, έδινε αξία στα επίπεδα των 800.000.000 ευρώ περίπου.
Νέες μειώσεις
Ηδη, πάντως, από την παραπάνω περιουσία αναμένεται να προκύψουν άμεσα νέες μειώσεις, αφού έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), σε μια προσπάθεια να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους, φέρεται διατεθειμένη να πραγματοποιήσει ρευστοποίηση κινητών αξιών άνω των 580.000.000 ευρώ. Μπροστά στον κίνδυνο μείωσης των επικουρικών συντάξεων και καθότι το Ταμείο δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση, προωθείται η παραπάνω λύση, που όμως θα μειώσει σημαντικά τα μελλοντικά περιθώρια αντίστοιχων ελιγμών του Ταμείου...
Επίσης, ανάλογη πορεία είναι πιθανό να επιλέξουν και το ΙΚΑ με τον ΟΑΕΕ, καθώς ήδη οι εκτιμήσεις για το 2016 δείχνουν ότι θα καταγράψουν έλλειμμα που θα ανέλθει στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ. Το ΙΚΑ υπολογίζεται ότι θα έχει έλλειμμα της τάξης των 2,162 δισ. ευρώ, ενώ το Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών θα βρεθεί μπροστά σε έλλειμμα 806.900.000 ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το φετινό. Με δεδομένο μάλιστα ότι η κρατική επιχορήγηση είναι προγραμματισμένο να μειωθεί και το 2016 (στο ΙΚΑ κατά 1 δισ. ευρώ), η χρήση των αποθεματικών για να καταβληθούν οι τρέχουσες ανάγκες, δηλαδή οι συντάξεις και οι μισθοί, μοιάζει με πολύ πιθανό σενάριο.
Νέο σχέδιο
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο δημιουργίας επενδυτικών εταιριών για κινητές αλλά και για ακίνητες αξίες των ασφαλιστικών ταμείων, εκτιμώντας ότι έτσι είναι δυνατόν να αυξηθούν τα αποθεματικά των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Στόχος είναι από τις κινητές αξίες να καταστεί δυνατόν να προκύψουν επιπλέον έσοδα έως 300.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Παράλληλα, η δημιουργία μιας επενδυτικής εταιρίας μόνο για την ακίνητη περιουσία των Ταμείων είναι πιθανό να τονώσει και εκεί τα έσοδα, αλλά και να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ενσωματωθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, που είναι προγραμματισμένο να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Ιανουαρίου. Πάντως, ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο, ακόμα και στο ιδανικό σενάριο που θα επιτευχθεί η κατάλληλη αξιοποίηση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, να καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα χρηματοδότησής τους. Απλώς, μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να προκύπτουν στο μέλλον επιπλέον έσοδα στα επίπεδα των 500.000.000 ευρώ, ποσό που είναι σημαντικό, πλην όμως δεν λύνει το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Εχουν ακίνητα και ενοικιάζουν άλλα 

Ας σημειωθεί ότι η προσπάθεια «χαρτογράφησης» της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων έχει επιδιωχθεί και στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία. Σε κάθε περίπτωση έχει διαπιστωθεί ότι το ΙΚΑ διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ιδιόκτητων ακινήτων (202), που αντιστοιχεί στο 40,1% του συνόλου των ακινήτων των φορέων, και η αντικειμενική αξία τους ανέρχεται στο 46,9% του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Ακολουθούν ο ΟΑΕΕ με 81 ακίνητα και το ΕΤΑΑ με 73 ακίνητα.
Για την κάλυψη των αναγκών τους, οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης ενοικιάζουν 413 ακίνητα. Από το σύνολο των ιδιόκτητων ακινήτων των ΦΚΑ, το 68% αφορά ιδιόχρηση, το 18% είναι προς αξιοποίηση, ενώ το 14% εκμισθώνεται.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2000 έχει συσταθεί η ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών, με στόχο την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της περιουσίας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ. Το ενεργητικό της ΑΕΔΑΚ ανέρχεται σήμερα στα 769.000.000 ευρώ.
dimokratianews.gr

No comments: