16.8.14

Η “ ΑΓΙΑ.. ΤΡΑΧΑΝΟΠΟΙΤΑ ‘ H ΑΓΙΑ..ΡΙΖΟΡΙΒΑΝΗ ΚΑΙ ..ΑΛΛΑ ..ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ “ !!!!

  Της  Αγίας..τραχανόπιτας  σήμερα( μετά..αρτοκλασίας βεβαίως..βεβαίως ) ,αγαπημένοι  μου  φίλοι , σύμφωνα με  το ,,προσφάτως  καθιερωθέν απ’ την ..” Τρόϊκα “ , όχι  την  ευρωπαϊκή  , που  μας  αλλάζει  τα..” φώτα “ στη  ζωή  μας , αλλά την  ..ντόπια που  καλά  και  ντε  θέλει  να  μας  αλλάξει τα  ήθη ,. τα  έθιμα  και  τις  παραδόσεις  αιώνων  τώρα, χωρίς  να  μπορούμε  να  καταλάβουμε από  που  αντλούν το  δικαίωμα  αυτά , εκμεταλλευόμενοι  την..αφέλεια  κάποιων , καθιέρωσαν  τη  γιορτή  της  τραχανόπιτας που  για  φέτος  γιορτάζεται  σήμερα 16  Αυγούστου  το  πρωί , διαβάστε  περισσότερες  λεπτομέρειες  θρησκευτικο..κοινωνικο..φιλανθρωπικο..λαϊκιστικού περιεχομένου ,   που  αναφέρονται σε  ανακοίνωση  της  “ Γκιώνας “

    “ Την  ημέρα  αυτή , σήμερα δηλαδή ,    , θα  γιορταστεί όπως  κάθε  χρόνο , η “ Γιορτή  της ..τραχανόπιτας “,  ΣΤΟ..ΟΜΩΝΥΜΟ ΕΚΚΛΗΣΆΚΙ  ΤΟΥ. .Αγίου  Κωνσταντίνου στο…Τραγδάκι !!!!!  ( εδώ , για  να  μπορέσουμε  να  καταλάβουμε  , εμείς  οι..απλοϊκοί  αγράμματοι  Λιδορικιώτες , το  βαθύ και  φιλοσοφημένο  νόημα  της  ανακοίνωσης  ,  θα  πρέπει  να  συμπληρώσουμε  και  τη..φράση : ΚΑΙ   ΣΤΗΝΝ  ΚΟΡΦΉ…ΚΑΝΕΛΛΑ …)

    Και  συνεχίζει η  ανακοίνωση : Μετά  τη  θεια  λειτουργία , θα  προσφερθεί  “ άφθονη ..τραχανόπιτα , ψητό  κρέας  κλπ και  θα  ακολουθήσει δημοτική  μουσική  και  χορός ,. Όλα  αυτά  , όπως  καταλάβατε στο  ομώνυμο !!!εκκλησάκι  και  της  …τραχανόπιτας  , μεγάλη  η,..χάρη  της  αλλά  και  του  Αγ.Κωνσταντίνου , με  ΓΙΟΡΤΗ  ΤΗΣ …ΡΙΖΟΡΙΒΑΝΗΣ μεγάλη  η..χάρη  της …

   Ακολουθούν  , εκτός  της  τραχανόπιτας  και  του…ψητού και  άλλες  εκπλήξεις όπως η  πτήση αλεξιπτώτου  πλαγιάς η  οποία  θα  επαναληφθεί αύριο αλλά  ως  πτήση..ανεμοπτεριστών , έτσι  μας  λέει  η  ανακοίνωση , τώρα  τι  ακριβώς  είναι , αλεξιπττωτιστές  ή…ανεμοπτεριστές  θα  μας  το…αναλύσουν  οι..αρμόδιοι  κάποια  άλλη  φορά …ακόμα  δεν  έχει  ξεκαθαριστεί  τι  ακριβώς  θα  γίνει ..

   Εδώ  , θα  θέλαμε  να  κάνουμε  μία πρόταση , και  μάλιστα  θα  υποβάλλουμε , στο  Δήμο , ή  όπου  αλλού  πρέπει ( τρόϊκα  κλπ ) αίτημα  να  καθιερωθεί  απ’ του  χρόνου  μια  “ παλιά ..παραδοσιακή  γιορτή  , τύπου  ..τραχανόπιτας , Η  ΓΙΟΡΤΗ  ΤΗΣ ..ΡΙΖΟΡΙΒΑΝΗΣ !!! μη  μου  πείτε ; θα  πηγαίνει  τρέλα , να  βρούμε  και  ένα  “ ομώνυμο …εκκλησάκι ( προφανώς  αφιερομένο  στη..ριζοριβανή  και  έτσι και  θα  επεκτείνουμε το..” εορτολόγιό μας “ (!!!) και  θα  έχουμε  λόγους  να  τζερτζελοπανηγυρίζουμε  με..αρτοκλασίες  κλπ κάθε  χρόνο ..

   Εμείς , το  μόνο  που  μπορούμε να  ,προσφέρουμε ( ψητά  κλπ δεν έχουμε ) είναι  οι  συνταγές   της  τραχανοκολοκυθοτυρόπιτας  και  φυσκικά  και  της  ριζοριβανής , για  να  τις  φτιάχνουν  οι..νοικοκυράδες …

Τ Ρ Α Χ A Ν Ο.. Τ Υ Ρ Ο.. Κ Ο Λ Ο Κ Υ Θ Ο Π Ι Τ Α …
ΛΙΔΟΡΙΚΙΩΤΙΚΕΣ..ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ..



ΥΛΙΚΑ .
2 ποτήρια τριμμένο κολοκύθι , κολοκύθα η πράσινα φρέσκα κολοκυθάκια .
1 ποτήρι τραχανά , γλυκό , Λιδορικιώτικο .
3-4 αυγά .
1 ποτήρι λάδι .
250-300 γραμμ. φέτα , Λιδορικιώτικη .
1 ποτήρι νερό .

ΕΚΤΕΛΕΣΗ .
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια λεκάνη , κρατάμε μόνο το μισό λάδι , για να το ρίξουμε μετά από πάνω , αφήνουμε ½ η 1 ώρα να μουσκέψουν και απλώνουμε τη ζύμη σε ταψί Νο 34 η 36 , από πάνω ρίχνουμε το μισό λάδι που κρατήσαμε , ψήνουμε στο φούρνο μας στους 180 βαθμούς , για 45-60 λεπτά .
Τη βγάζουμε απ’ το φούρνο και της…αλλάζουμε τα..φώτα….
Καλή επιτυχία , και στο 6-7ο κομμάτι…σταματήστε , θα…πριστείτε….
Ευχαριστίες στη ..Λένα Κολοκυθά , για τη..συνταγή….

  KAI …

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΡΥΖΟΡΙΒΑΝΗ

 

DSCN5581

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό ρύζι γλασσέ
  • 1 1/2 κιλά ζάχαρη
  • 150 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • Μύγδαλα η γαρύφαλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το ρύζι σε νερό για 15-20 λεπτά, το στεγνώνουμε και το ψιλοκόβουμε.
Μετράμε το ρύζι με νεροπότηρο, και γιά κάθε ποτήρι ρυζιού βάζουμε στην κατσαρόλα, δύο ποτήρια νερού, 1 προς δύο δηλαδή .
Βράζουμε το νερό, προσθέτοντας με τη σειρά, λάδι + ρύζι +ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να ξεκολλάει απ’ την κατσαρόλα, λαδώνουμε τότε το ταψί , αδειάζουμε μέσα το μείγμα, το χαράζουμε μπακλαβαδωτά, και σε κάθε κομμάτι βάζουμε ένα μύγδαλο η ένα γαρυφαλλάκι.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς και μέχρι η ριβανή μας να ροδίσει καλά-καλά .
Μετά αφού κρυώσει λιγάκι…την .. τσακίζουμε……α…προαιρετικά ρίχνουμε, άν θέλουμε και λίγη…κανελλίτσα , αν…λέω..αν..θέλουμε.

Η συνταγή αυτή της κας Παρασκευής Ράπτη γιαγιάς  του  Λάζαρου  Ράπτη , απ’ το  Γαλαξίδι

 

  Όσον  αφορά  τώρα  φίλοι μου  στα  υπόλοιπα..” παραμύθια “ επειδή  σήμερα  πέρασε  η  ώρα , μ’ αυτά  θα  γελάσετε , γιατί  για  γέλια  πρόκειται , ΑΥΡΙΟ  και  θα  έχουμε  πολλά  να  πούμε , μέχρι  τότε να  περνάτε  καλά …Κ.Κ.-

No comments: